Три одеські телеканали отримали попередження Нацради за піратський показ фільмів

Три одеські телеканали отримали попередження Нацради за піратський показ фільмів

2 Листопада 2017
2142
2 Листопада 2017
17:56

Три одеські телеканали отримали попередження Нацради за піратський показ фільмів

2142
2 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження одеським телеканалам STV, «Арт 24» і «Град» за піратський показ фільмів без прокатних посвідчень.
Три одеські телеканали отримали попередження Нацради за піратський показ фільмів
Три одеські телеканали отримали попередження Нацради за піратський показ фільмів

За даними позапланової перевірки, 28-30 червня кабельний телеканал STV (ТОВ «ТРК “Лаванда”») транслював без прокатних посвідчень 14 фільмів: «Авиатор», «Мгновения Нью-Йорка», «Авантюристы», «Мужское. Женское. 15 точных событий», «Марли и я. Щенячие годы», «Невидимая сторона», «Затерянные в космосе», «Изобретение лжи», «День труда», «Живем только дважды», «Приключения есть приключения», «Кое-что еще», «Как знать», «Как только можешь».

У письмових поясненнях Нацраді телеканал STV написав, що зафіксованих перевіркою фільмів в ефірі не було – натомість транслювалися фільми «Захар Беркут», «Із життя Остапа Вишні», «Іван Миколайчук. Посвята». Також компанія заявила, що 27 червня стала жертвою вірусу Petya.A, який знищив системний жорсткий диск програмно-апаратного комплексу.

На думку членів Нацради, цими поясненнями канал знущається з регулятора. Всі члени Нацради одноголосно підтримали санкцію попередження.

За даними позапланової перевірки, 26-28 червня кабельний телеканал «Арт 24» (ТОВ «Телерадіокомпанія “52 канал”») транслював три фільми, прокатні посвідчення яких скінчилися у 2016 році: «Лінія», «Охоронець» і «Битва у Сіетлі». А ефірний телеканал «Град» (ТОВ «ТРК “Град”») 26-29 червня показував чотири фільми з простроченими прокатними посвідченнями: «Уся президентська рать», «Пушки, тьолки і азарт», «Змова проти корони», «Навипередки із смертю»

Представник телеканалів «Арт 24» і «Град» теж пояснив порушення кібератакою вірусу Petya.A: мовляв, вірус змінив внутрішні бази даних фільмів, через що співробітники поставили в ефір фільми з простроченими посвідченнями. «Ми ніколи не займалися піратством, завжди купували фільми. І те, що на ці фільми в нас були прокатні посвідчення, які закінчилися, – доказ того, що ми не пірати», – зазначив представник одеських каналів.

Члени Нацради взяли п’ятихвилинну перерву для обговорення ситуації, після якої все-таки вирішили покарати канали. «З одного боку, ви до 2016 року купували фільми, і я починаю вам вірити. З іншого боку, наші комп’ютерні спеціалісти кажуть, що вірус не міг підміняти дані – він міг знищити файли, але не змінювати. Тут я вам не вірю», сказав голова Нацради Юрій Артеменко. Також у минулому Нацрада вже виявляла ознаки піратства цих каналів, але через некоректне проведення позапланової перевірки не змогла винести це питання на засідання.

Відтак, більшістю голосів Нацрада оголосила «Арт 24» і «Град» попередження (утримався Олег Черниш).

Телеканали «Арт 24» і «Град» мають спільного власника – Анатолія Балінова (він же директор обох каналів). Разом з ним каналом «Арт 24» володіє Сергій Дякун, каналом «Град» – Тетяна Шпалтакова. Телеканал STV, за даними держреєстру, належить директорці каналу Тетяні Камінській.

Нагадаємо, в серпні 2015 року телеканал «1+1» поскаржився Нацраді на одеські кабельні та ефірні телеканали, які масово транслюють іноземні фільми, у тому числі світові блокбастери, та серіали, правами на показ яких на українському ТБ володіють загальнонаціональні телеканали. На замовлення «1+1» юридична фірма Vindex провела моніторинг одеських каналів, і лише за п'ять днів серпня (12-19 серпня) зафіксувала 103 виходи фільмів і серіалів на 17 одеських телеканалах. З ініціативи «1+1» Індустріальний телевізійний комітет 3 вересня звернувся до Нацради з відповідною письмовою скаргою.

8 жовтня 2015 року Нацрада призначила позапланові перевірки дев'яти одеських телеканалів щодо можливої трансляції ними неліцензійних фільмів і серіалів. 26 жовтня Нацрада призначила позапланові перевірки ще восьми одеських телеканалів. Результатів цих перевірок Нацрада так і не розглянула.

Серед одеських мовників, які перевіряла Нацрада, був відсутній телеканал «Первый городской» (ТОВ «ТРК "Нова Одеса"»). Зате проти нього подав позов до суду канал «1+1» з приводу трансляції турецького телесеріалу «Величне століття». 21 грудня 2015 року Господарський суд Одеської області затвердив мирову угоду між власником прав на «Величне століття», компанією «Спінтрекс Холдінгз Лтд» і ТОВ «ТРК “Нова Одеса”», згідно з якою одеський телеканал протягом місяця мав сплатити 300 тис. грн. компенсації за порушення майнового авторського права.

Услід за «1+1» на піратський показ фільмів Нацраді почали скаржитися телеканали групи StarLightMedia (СТБ і Новий канал). Їхні претензії стосувалися супутникових кримськотатарських телеканалів ATR і Lale.

23 червня 2016 року Нацрада пожаліла телеканал ATR і вирішила не оголошувати попередження за виявлені порушення, а дала йому час, щоб виправитися. 18 листопада 2016 року Нацрада пожаліла дитячий телеканал Lale і теж дала йому час виправитися, але водночас поінформувала Держкіно про виявлені порушення.

Узимку 2017 року Нацрада виявила показ фільмів без прокатних посвідчень і з обрізаними титрами на супутниковому телеканалі «ПравдаТУТ». 18 травня 2017 року Нацрада оголосила «ПравдаТУТ» попередження.

27 липня 2017 року Нацрада оголосила попередження одеському телеканалу «Глас» за показ фільмів без прокатних посвідчень. На цей канал Нацраді поскаржився Індустріальний телевізійний комітет.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2142
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду