Депутати прийняли закон про держпідтримку кіно

Депутати прийняли закон про держпідтримку кіно

23 Березня 2017
2668
23 Березня 2017
14:10

Депутати прийняли закон про держпідтримку кіно

2668
Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента.
Депутати прийняли закон про держпідтримку кіно
Депутати прийняли закон про держпідтримку кіно

Законопроект №3081-д в цілому підтримали 270 народних депутатів.

Як відомо, цей закон був прийнятий у вересні 2016 року, однак Президент повернув його в Раду з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. У першому варіанті пропонувалося наповнювати його за рахунок держбюджету (0,2% від видатків), продажу прав інтелектуальної власності і лотерей.

В остаточному варіанті джерелами Фонду будуть тільки кошти, отримані від Українського культурного фонду, який виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України, і кошти державного бюджету.

Законом визначаються форми і порядок надання державної фінансової підтримки суб'єктам кінематографії, деталізується механізм участі держави у фінансуванні кіновиробництва, визначаються культурні та виробничі критерії культурного тесту фільмів, вводиться бальна система – оцінні елементи національних фільмів тощо.

Крім того, згідно з законом, має бути створена Рада державної підтримки кінематографії.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, запропоновані законопроектом норми повинні привести до збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%, також збільшення частки українських фільмів і серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів в три рази.

Нагадаємо, законопроект № 3081-д був результатом об’єднання законопроектів № 3081 від депутата Миколи Княжицького та № 3081-1 від «#КіноКраїни» — спільної ініціативи великих вітчизняних виробників кіно і ТБ StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групи Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студії «Квартал 95» та Одеської кіностудії. Над законопроектом працювали медіаюристи Анатолій Максимчук (група StarLightMedia) та Юрій Крайняк (компанія Jurimex).

Фото: прес-служба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2668
Читайте також
24.03.2017 19:00
Галина Петренко
Денис Алампієв
Лілія Апостолова
11 690
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду