Щоб запрацював закон про держпідтримку кіно, потрібно ще 47 нормативно-правових актів – Іллєнко

Щоб запрацював закон про держпідтримку кіно, потрібно ще 47 нормативно-правових актів – Іллєнко

8 Червня 2017
3238
8 Червня 2017
07:00

Щоб запрацював закон про держпідтримку кіно, потрібно ще 47 нормативно-правових актів – Іллєнко

3238
Щоб Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» запрацював, потрібно розробити й ухвалити 27 нових нормативно-правових актів, а ще в 19 нормативно-правових актів внести зміни. Про це під час засідання громадської ради при Держкіно, яке відбулося 7 червня, повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко.
Щоб запрацював закон про держпідтримку кіно, потрібно ще 47 нормативно-правових актів – Іллєнко
Щоб запрацював закон про держпідтримку кіно, потрібно ще 47 нормативно-правових актів – Іллєнко

Як зауважив очільник держагентства, під час роботи над цими документами можуть також з’являтися нові – з невиявлених раніше питань. На додачу 47-м документом має стати проект Стратегії розвитку кіноіндустрії, який Держкіно почало розробляти ще в 2014 році.

Нещодавно Держкіно подало до Мінкульту план фінансування на три роки. Згідно плану, на 2018 рік на підтримку кінематографії з держбюджету Держкіно просить виділити 2 млрд грн. (у тому числі 800 млн грн. – на пряме фінансування кіновиробництва, 500 млн грн. – на підтримку виробництва серіалів, 500 млн грн. – на кеш рібейти, 200 млн грн. – на просування фільмів та забезпечені статті (наукові статті, стипендії, спадщину, підтримку кінотеатральної мережі)). Ці 2 млрд грн. якраз і становлять 0,2% загальних видатків держбюджету, які з самого початку просили в держави розробники реформи кіногалузі. Згідно поданого до Мінкульту плану фінансування, на 2019-2020 роки сума в 2 млрд має щороку коригуватися на розмір інфляції (приблизно 25%).

За словами Пилипа Іллєнка, в Держкіно наразі значно покращилися стосунки з Мінфіном, представник якого був присутній на нещодавньому засіданні в Мінкульті, присвяченому впровадженню реформи кіногалузі.

Для розробки нових та коригування існуючих нормативно-правових актів, покликаних запустити в дію реформу кіногалузі, Держкіно створило робочу групу в складі 20 осіб, до якої увійшли представники кіноіндустрії, юристи медіагруп, співробітники Держкіно. Очолює робочу групу Пилип Іллєнко. Робоча група була створена 22 травня, тоді ж відбулася її перша зустріч, під час якої всі нормативно-правові акти розділили на ступені актуальності.

Тим часом позитивна новина прийшла з Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Того ж таки 7 червня комітет розглянув та рекомендував прийняти за основу два законопроекти зі змінами до Податкового та Митного кодексів: №3238 і №3239. У ході дебатів довкола законопроектів індустрія та депутати домовилися про такі пункти:

  • продовження до 2023 року дії пільги з ПДВ для кіновиробників і повернення цієї пільги для всіх кінотеатрів включно з VoD-кінотеатрами:
  • скасування імпортного ПДВ для камер, оптики, освітлювальної апаратури, плівки;
  • не будуть вважатися додатковим благом для задіяних у зйомках осіб витрати на їхній проїзд, харчування, тренування, навчання, страхування – усі їх можна буде відносити на собівартість.

Водночас лобісти відмовилися від включення до цих законопроектів пільги з податку на землю, вирішивши просувати це питання на рівні місцевої влади.

За оцінками голови Держкіно, бюрократична процедура погодження нормативно-правових актів, прийнята в органах виконавчої влади, в найкращому випадку займе півроку. Громадську раду Держкіно буде залучено для їхнього громадського обговорення. З огляду на великий обсяг нормотворчої роботи, громадська рада сподівається зібратися ще раз уже до кінця червня. Але це залежатиме від того, з якою швидкістю рухатиметься робоча група.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента. Як відомо, цей закон був уперше прийнятий у вересні 2016 року, однак Президент повернув його в Раду з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. У першому варіанті пропонувалося наповнювати його за рахунок держбюджету (0,2% від видатків), продажу прав інтелектуальної власності і лотерей. В остаточному варіанті джерелами Фонду будуть тільки кошти, отримані від Українського культурного фонду, який виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України, і кошти державного бюджету.

Державне агентство з питань кіно — другий за обсягами розпорядник бюджетних коштів на медійний контент, і його бюджет в 2017 році порівняно з 2016-м зріс майже вдвічі. На фінансування його чотирьох бюджетних програм у держбюджеті на 2017 рік передбачено 515 млн 952,5 тис. грн., що на 250 млн 740,3 тис. більше, ніж у держбюджеті-2016.

Фото: скріншот із YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3238
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду