Режисери і продюсери засудили інформаційну кампанію проти Держкіно

Режисери і продюсери засудили інформаційну кампанію проти Держкіно

16 Червня 2017
1791
16 Червня 2017
17:05

Режисери і продюсери засудили інформаційну кампанію проти Держкіно

1791
Низка продюсерів, режисерів і сценаристів виступили з відкритим листом на підтримку Державного агентства з питань кіно.
Режисери і продюсери засудили інформаційну кампанію проти Держкіно
Режисери і продюсери засудили інформаційну кампанію проти Держкіно

Текст відкритого листа до Президента України, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра оприлюднено на сайті Національної спілки кінематографістів України сьогодні, 16 червня, за три дні до початку десятого публічного пітчингу Держкіно.

На думку авторів звернення, проти Держкіно та його голови Пилипа Іллєнка розв’язано інформаційну кампанію. «Окремі особи через замовні інформаційні кампанії намагаються чинити тиск на керівництво Держкіно з метою лобіювання власних інтересів, ставлячи під загрозу позитивні зрушення в українському кінематографі та репутацію галузі в цілому», - йдеться в листі.

Автори звернення наголошують, що протягом 2014-2017 років Держкіно завершило три конкурсні відбори кінопроектів, за цей час розпочато виробництво 108 нових фільмів і завершено виробництво 54 фільмів (з них 11 – ігорові повнометражні). Під егідою Держкіно реалізовані та плануються спільні кінопроекти з Німеччиною, Францією, Італією, Австрією, Польщею, Литвою, Словаччиною, Канадою, Австралією, укладено та ратифіковано угоду про спільне кіновиробництво з Ізраїлем, готуються угоди з Канадою та Австралією. Фільми, створені за участі Держкіно, потрапляють у конкурсні програми міжнародних кінофестивалів.

Підписанти нагадали про розроблений спільними зусиллями кіноспільноти нещодавно ухвалений закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», а також заявили, що «Держкіно під керівництвом нинішнього голови є максимально відкритим для ЗМІ та громадськості».

Автори звернення заявили, що позитивно оцінюють діяльність Держкіно та не знають жодного факту, що поставив би під сумнів етичні та професійні якості голови відомства Пилипа Іллєнка. «Ми висловлюємо свою підтримку діяльності голови Держкіно і закликаємо не піддаватися на маніпуляції, що можуть зашкодити розвитку однієї з найбільш перспективних вітчизняних галузей», - йдеться у відкритому листі.

Відкритий лист підписали голова НСКУ, кінорежисер Тарас Ткаченко, голова Громадської ради при Держкіно, голова Асоціації кіноіндустрії України, продюсер студії Limelite Володимир Яценко, генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, президент ГО «Сучасне українське кіно», режисер і продюсер Валерія Сочивець, продюсер Star Media Влад Ряшин, продюсер «Пронто фільм» Максим Асадчий і багато інших продюсерів, режисерів і сценаристів.

Повний текст відкритого листа і список підписантів можна переглянути тут.

Автори звернення збирають підписи інших українських кінематографістів на адресу delokino@gmail.com.

Нагадаємо, що 19-23 червня в приміщенні кінотеатру «Жовтень» відбудеться другий етап (пітчинг) Десятого конкурсного відбору кінопроектів, які претендують на державне фінансування. Перелік переможців першого етапу, які пройшли до другого етапу публічних пітчингів, Держкіно затвердило 1 червня.

Як писав «Детектор медіа», Державне агентство з питань кіно — другий за обсягами розпорядник бюджетних коштів на медійний контент, і його бюджет у 2017 році порівняно з 2016-м зріс майже вдвічі. На фінансування його чотирьох бюджетних програм у держбюджеті на 2017 рік передбачено 515 млн 952,5 тис. грн., що на 250 млн 740,3 тис. більше, ніж у держбюджеті-2016.

За даними Держкіно, найкасовішим з випущених у 2016 році в прокат фільмів, створених за підтримки Держкіно, став мультфільм «Микита Кожум'яка», який зібрав 12 млн грн. На другому місці – «Гніздо горлиці» (1,5 млн грн.). Далі – «Тепер я буду любити тебе» (менше 1 млн грн.), «Моя бабуся Фані Каплан» (менше 1 млн грн.), «Політ золотої мушки» (менше 400 тис. грн.), «Жива ватра» (біля 200 тис. грн.). Виробництво всіх повнометражних ігрових фільмів, які були в прокаті у 2016-му, було розпочато до 2014 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1791
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду