detector.media
20.01.2017 14:36
«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року
«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року
Медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. Відповідний лист з Кабінету Міністрів отримала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Про це в інтерв’ю «Ліга. Бізнес» повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

«Питання відключення аналога дійсно дуже дискусійне. По-перше, є різні причини різних телегруп і сил впливу відкладати перехід на цифрове телебачення. Буквально на днях прийшов лист із Кабміну: група “1+1” і група “Інтер” захотіли відкласти відключення аналога до 2019 року», - розповів він.

Пан Артеменко припускає, що «1+1» та «Інтер» бояться втратити аудиторію: «Одна з версій, яку я читав, - вони бояться втратити з переходом на цифру не тільки аудиторію, а й її вік. Адже цифру більше молоді будуть дивитися. А літня аудиторія – це електорат».

Сам голова Нацради вважає, що вимкнення аналогового ТБ можна відкласти з кількох причин: «Чому я б особисто не натиснув кнопку відключення, якби у мене була така можливість: перше - це недостатнє покриття цифри. Друге - недостатньо тюнерів для малозабезпечених, хоча роздали вже близько мільйона приставок. Але ці питання можна все одно вирішити і в аварійному режимі виділити гроші на покупку приставок… Третя, найголовніша проблема, на мій погляд, – це те, що “Зеонбуд” непрозорий. І він монополіст».

Крім того, аналогове мовлення продовжує Росія. «Наприклад, Росія не поспішає переходити на цифру», - сказав голова Нацради.

Вимкнення аналогового ТБ потрібне для розвитку мобільного зв’язку четвертого покоління, хоча цього й не відбудеться одразу, зауважив пан Артеменко: «Нас підганяють тим, що, звільнивши ці частоти, ми дамо шлях розвитку 4G. Але якщо ми відключили 30 червня, 4G-технології не запрацюють в цей же день. Мобільники ще не відбили в грошах 3G. А кількість смартфонів з 4G ще не досягла критичної маси».

Голова Нацради прогнозує, що Україна не зможе досягти такого рівня покриття цифровим телевізійним сигналом, який є в аналогового телебачення. Тому, вважає він, після вимкнення аналога багато телеглядачів перейдуть на кабельне і супутникове ТБ. Також Юрій Артеменко вважає, що в Україні не з’явиться другий провайдер цифрового ТБ, яким хоче стати Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення: «Немає частот. Усе було віддано “Зеонбуду”».

Голова Нацради пропонує такий варіант розвитку подій: «Варіант – це якщо КРРТ увійде в Зеонбуд” на умовах державно-приватного партнерства. Але мені видається, що цього не дуже хотів би Зеонбуд” і його засновники».

Тим часом Нацрада планує навесні провести разом із «Зеонбудом», медіагрупами і місцевою владою експеримент з вимкнення аналогового ТБ, розповів пан Артеменко: «Взяти один підготовлений регіон, у якому, за інформацією учасників ринку, гарне покриття, добудувати його з допомогою кількох додаткових передавачів. Почнемо регіональну інформаційну кампанію за місяць до вимкнення. Після вимкнення вивчаємо реакцію населення. Практика інших країн показує, що доки аналог не вимкнеш, купувати сет-топ-бокси мало хто буде. А наступного дня після вимкнення всі магазини забиті покупцями».

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

Фото: espreso.tv

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY