Маленькі телеканали бояться, що їм не вистачить місця в кабельних мережах після зміни УПП – представник «Еспресо»

Маленькі телеканали бояться, що їм не вистачить місця в кабельних мережах після зміни УПП – представник «Еспресо»

14 Грудня 2016
2095
14 Грудня 2016
16:05

Маленькі телеканали бояться, що їм не вистачить місця в кабельних мережах після зміни УПП – представник «Еспресо»

2095
Телеканали, які не входять до складу найбільших медіагруп, остерігаються, що їм не вистачить місця в кабельних мережах провайдерів, оскільки там будуть присутні виключно телеканали медіагруп.
Маленькі телеканали бояться, що їм не вистачить місця в кабельних мережах після зміни УПП – представник «Еспресо»
Маленькі телеканали бояться, що їм не вистачить місця в кабельних мережах після зміни УПП – представник «Еспресо»

Про це сказав директор з розвитку телеканалу «Еспресо» Олександр Півнюк 14 грудня на прес-конференції «Обмеження доступу українців до центральних телеканалів: хто залишиться у виграші?», організованій ГО «Інтерньюз-Україна».

Як відомо, нині триває переговорний процес між медіагрупами і провайдерами щодо умов ретрансляції телеканалів та ціни для провайдерів з 1 січня 2017 року, коли буде скорочено склад універсальної програмної послуги. Зі слів учасників прес-конференції, кожна з медіагруп пропонує свої телеканали провайдерам виключно пакетом, а не поштучно (загалом виходить 24 телеканали чотирьох медіагруп) і вимагає включати їх тільки до соціального пакету провайдера, а не преміальних пакетів.

«Ми дуже боїмося, що наші канали (які не входять до медіагрупи) будуть розтоптані й поглинуті, бо в усіх мережах буде тільки контент медіагруп. Зараз іде ще й боротьба за кнопку (конкретне місце в пакеті провайдера. – ДМ)», - висловив пан Півнюк точку зору невеликих каналів.

Його підтримав генеральний директор групи компаній «Тріолан» Вадим Сидоренко. Він припустив, що кожна з медіагруп може збільшити кількість своїх каналів, унаслідок чого для інших не залишиться місця в мережах з обмеженим ресурсом. «Одна з проблем, які проявляться в довгостроковій перспективі, – це пакетна пропозиція, коли пропонується не конкретний канал із ціною, а цілий пакет. У всіх медіагруп зараз 24 канали. Припустимо, що їх буде не 24, а кожна медіагрупа запустить ще по 10 каналів, щоб фізично більше ніхто, крім їхніх каналів, не помістився в мережу. Це проблема, щодо якої поки немає ніяких обмежень», - сказав пан Сидоренко.

Нагадаємо, 1 січня 2017 року набуває чинності закон про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП). Згідно з ним, до складу УПП входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області та не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях. Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали вилучаються зі складу УПП та переходять до договірних відносин з провайдерами.

Наразі триває переговорний процес між телеканалами і провайдерами щодо подальших умов співпраці. Медіагрупи назвали таку вартість свого контентудля мереж платного ТБ: «1+1 медіа» і StarLightMedia – по 75 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи; «Медіа Група Україна» – 45 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи; Inter Media Group – 3 грн з абонента за пакет усіх каналів групи. Також у медіагруп є певні умови щодо ретрансляції їхніх каналів: продаж усіх каналів одним пакетом, а не поштучно, обов’язкове потрапляння в соціальний пакет тощо.

Не всі провайдери погоджуються з такими умовами. Відтак, у ЗМІ вже поширюються повідомлення про майбутнє відключення телеканалів провайдерами з 1 січня. Зокрема, 7 грудня одеські ЗМІ попередили глядачів про відключення центральних телеканалів із 1 січня одеськими провайдерами.

7 грудня в інтерв’ю «Детектору медіа» генеральний директор компанії «Воля» Джордж Жембері повідомив, що конкретних пропозицій від медіагруп досі не отримував і якщо домовленостей не буде досягнуто вчасно, готовий припинити ретрансляцію телеканалів, як того вимагає новоприйнятий закон.

12 грудня генеральний директор групи компаній «Тріолан» Вадим Сидоренко оголосив, що з 1 січня 2017 року «Тріолан» запроваджує абонплату за кабельне телебачення в розмірі 15 грн на місяць.

14 грудня директор провайдера «Ланет» Мар’ян Івасюк повідомив, що найближчим часом «Ланет» вимкне телеканали найбільших медіагруп, які почали вимагати від провайдерів платити їм за ретрансляцію їхнього контенту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду