Клуб опівнічників: «Шустер Live» про УПП

Клуб опівнічників: «Шустер Live» про УПП

17 Грудня 2016
4249
17 Грудня 2016
18:50

Клуб опівнічників: «Шустер Live» про УПП

4249
Клуб опівнічників: «Шустер Live» про УПП
Клуб опівнічників: «Шустер Live» про УПП

16 грудня Савік Шустер провів свій, можливо, останній ефір програми «Шустер Live» на каналі 3S.tv. Як ви, мабуть, чули, канал оголосив про закриття з 1 січня 2017 року через відсутність фінансування. Наступної п’ятниці буде ще один ефір, але вестиме його не Шустер, а Тетяна Гончарова, і присвячений він буде не політиці, а законопроекту про трансплантацію органів.

Наостанок Савік Шустер вирішив підняти тему телебачення і поговорити про те, що чекає на українців того ж таки 1 січня 2017 року після скорочення УПП. Склад гостей його студії багато в чому повторив склад прес-конференції ГО «Інтерньюз-Україна» від 14 грудня: були представники провайдерів «Ланет», «Тріолан», ТОВ «НТКС» з Мукачева, Спілки кабельного телебачення України, Інтернет-асоціації України, StarLightMedia і Нацради. У 3S.tv повідомили, що також запрошували виконавчу директорку НАМ Катерину Мясникову та старшого радника Бюро представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ Андрія Ріхтера, але вони відмовилися.

Шустер був би не Шустер, якби не почав із того, що в усьому винен Президент Порошенко. Він показав архівні кадри інтерв’ю Петра Порошенка журналісту Deutsche Welle Тіму Себастіану 17 листопада 2015 року, де журналіст допитується, чому Президент не продає 5 канал. На думку Савіка Шустера, при підписанні Порошенком закону про УПП мав місце конфлікт інтересів, тому що цей закон дає змогу в тому числі й його 5 каналу заробляти по 0,1 грн. з кожного абонента кабельних провайдерів.

Далі вступили в силу аргументи сторін – провайдерів і телегруп. Потрібно віддати належне Шустеру як досвідченому модератору: сторони конфлікту отримали можливість спокійно висловитися і почути один одного. Я не переказуватиму тих їхніх посилів, які повторилися з прес-конференції – пропоную прочитати їх тут, тут, тут і тут. Натомість розкажу про кілька нюансів, які прозвучали вперше.

Директор «Ланету» Мар’ян Івасюк ще раз перерахував свої претензії до пропозицій телегруп, які викликали в нього стільки обурення. Серед них – продаж телеканалів пакетами, зобов’язання включати їх у соціальні пакети, фіксація за каналами кнопок, прив’язування договорів на ОТТ до договорів на кабельне ТБ, завищені розміри мінімальних гарантій тощо. Але прозвучав ще один цікавий нюанс: вимога узгоджувати підписання договорів з іншими медіагрупами. Серйозно? Тобто фактично пакетами продаються уже навіть не телеканали, а кілька телегруп?

За оцінками пана Івасюка, якщо його провайдер відключить усі медіагрупи, то втратить близько 20% абонбази протягом двох років. До речі, в StarLightMedia порахували, що під час профілактичного вимкнення трьох найбільших каналів групи в мережі «Ланет» у Києві, яке мало місце 15-16 грудня, різниця між статистичним очікуваним і фактичним охопленням склала 15-20 тис. (близько 2,6%) домогосподарств.

Посперечалися учасники «Шустер Live» і про ціни. Як ви знаєте, сумарно зараз чотири медіагрупи і 5 канал просять по 5 грн. з абонента на місяць, якщо відштовхуватися від заявлених цін. Директор зі стратегічного розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов заявив, що під час переговорів з провайдерами ця сума може знижуватися до 2,5 грн. Ризикну припустити, що така знижка може надаватися за обсяги та/або за партнерські програми, а отже, дістанеться скоріше великим провайдерам, ніж дрібним. Водночас керівник напрямку телебачення провайдера «Тріолан» Максим Кравчук нагадав, що медіагрупи не приховують, що ця ціна з часом зростатиме і може бути «і 25 грн., і більше».

Оцінка майбутньої траєкторії ринку, на мою думку, криється у відповіді Федора Гречанінова на запитання Савіка Шустера: навіщо групи влаштовують таку мороку з договірними відносинами з кабельними провайдерами, якщо зараз зароблять на цьому лише кілька відсотків від своїх загальних доходів? «Ми хочемо визначити, з якими провайдерами ми разом можемо будувати цивілізований великий платний ринок. Але для того, щоб побудувати цивілізований великий платний ринок, потрібно дати абоненту дуже чітке розуміння, чим саме відрізняється пакет і послуга кабельного провайдера від безкоштовного ефіру. До речі, саме в безкоштовний ефір, а не на супутник піде абсолютна більшість тих, хто відмовиться від послуг кабельних провайдерів, тому що це простіше і в усіх сенсах дешевше (ніж супутник. – ДМ)», – відповів пан Гречанінов.

Дійсно, в середньостроковій перспективі все може закінчитися тим, що виграють великі гравці і програють менші: великі кабельні провайдери поглинуть маленьких, а ті абоненти, яких не дістануть великі провайдери, підуть до «Зеонбуду» чи на супутник.

Савік Шустер емоційно назвав це чисткою ринку – від маленьких провайдерів, каналів та експертів, які мають змогу виступати лише на таких каналах. Можна було б заперечити і сказати щось про здоровий ринковий механізм, який усе розставляє по своїх місцях, але ж ринку, на жаль, немає і ще довго не буде. Причому немає його з обох боків: і в індустрії телебачення, яке живе за рахунок дотацій власників, і в індустрії провайдерів, які демпінгують.

Рік тому я була в Люцерні, де вивчала досвід невеликих місцевих радіомовників Швейцарії. 18 таких мовників об’єдналися в спілку, яка, крім іншого, є акціонером призначеного для них оператора цифрового мультиплексу. Також регулятор виділив цим гравцям так звані «цифрові острівці» – зокрема, їм надається програмне забезпечення з відкритим кодом. Усі розуміють, що в кожного своя пісочниця: великі гравці дбають про свої інтереси, маленькі – про свої. А опікуватися тим, щоб і в тих, і в інших були сприятливі умови для роботи, мають державні посадовці, які відповідають за стратегію розвитку телерадіопростору і розуміють, що маленькі мовники потрібні для підтримання різноманітності медіаландшафту.

На фото - Савік Шустер

Фото: Politeka

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду