detector.media
Мар'яна Закусило
28.10.2016 14:05
Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ
Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ

27 жовтня на виставці #ТІМ: «Телеком, ІТ, Медіа» відбулася презентація для операторів і провайдерів телеканалу «Квартал ТВ» – спільного проекту студії «Квартал 95» і «1+1 медіа». Цей розважальний гумористичний канал розпочав тестове мовлення 8 серпня 2016 року. Наразі він мовить із супутника у відкритому вигляді – триває промоція нового проекту для глядачів і провайдерів. Але з 1 січня 2017 року сигнал буде закодовано й почнеться його платне розповсюдження.

«Ми врахували помилки останніх років і, вибираючи систему умовного доступу, обрали безкарткове рішення, щоб мінімізувати ризики зламу коду», – повідомив майбутніх партнерів Андрій Мальчевський, директор із розвитку мереж групи «1+1 медіа», відповідальної за дистрибуцію «Кварталу ТВ».

За програмне наповнення каналу відповідальний інший партнер – студія «Квартал 95». Продюсер студії та директор «Квартал ТВ» Сергій Шефір анонсував, що з 2017 року студія планує розпочати виробництво ексклюзивного контенту для «Квартал ТВ» (нині в ефірі йде продукт, прем'єрні покази якого відбулися на «1+1»). «З наступного року, як тільки нам підуть перші мінімальні доходи (а нам обіцяють великі) – ми почнемо виробляти такий контент, що станемо загрозою великим каналам на кшталт 1+1 та Інтера», – пообіцяв він. За його словами, вже точно відомо, що на «Кварталі ТВ» ексклюзивно демонструватимуться регіональні змагання «Ліги сміху», які відбуватимуться в 5-6 містах України (а «1+1» показує київські змагання – своєрідну «Вищу лігу»).

Під час презентації «Детектор медіа» поспілкувався з Андрієм Мальчевським про дистрибуцію «Кварталу ТВ», вартість каналу, переговори з провайдерами. Не обійшли ми увагою й такі нагальні питання, як перехід до договірних відносин із провайдерами у зв’язку зі скороченням універсальної програмної послуги та очікуване вимкнення аналогового телебачення.

– Андрію, яка динаміка підписання угод щодо телеканалу «Квартал ТВ»? Зі скількома операторами вже є угоди?

– Ми розуміли, що запускати продукт і одразу виставляти певні перепони не на часі. Тож ми запустили канал на 4-5 місяців раніше, ніж було прораховано бізнес-моделлю, й нині триває популяризація каналу, ми його транслюємо у відкритому вигляді. З 1 січня 2017 року ми закодуємо сигнал, і тоді почне працювати бізнес-модель.

Тепер багато провайдерів тестують канал, запитують зворотній зв’язок від абонентів. Він не вимірюється в панелі Nielsen, але багато провайдерів мають власні вимірювання (наприклад, в ОТТ-мережах), і, за їхніми звітами, наш канал входить у топ-п’ятірку телеперегляду. Це свідчить, що це вдалий проект.

- Ви маєте на увазі статистику «Ланету»?

- Не лише «Ланету». Viasat дає свою статистику, UATV дає свою. Є різний зворотний зв’язок у тих, у кого технологія дозволяє це робити. Але наш канал всюди заходить у топ-10, далі в топ-5, а в «Ланета» він у топ-3.

У «Квартал ТВ» наразі немає перешкод. Він набрав свою аудиторію. Вона приблизно рівна – і чоловіки, і жінки, трохи більший перегляд у чоловіків. Найголовніше – що це продукт для душі. Люди втомилися від щоденних проблем і обговорення негативу, їм хочеться відволіктися. Коли люди вмикають «Квартал ТВ» – вони одразу потрапляють в атмосферу радості, сміху, веселощів і гумору.

- Тож поки що у вас відносини з операторами бездоговірні?

- Ні, ми укладаємо угоди. Але зараз непроста ситуація. У зв’язку з появою законопроекту щодо скорочення складу універсальної програмної послуги провайдери поки що не знають, що їм робити. Вони налаштовані прораховувати, що їм робити в разі підписання чи непідписання закону. Провайдери ніколи не любили розставатися з грошима. Усі знають, що «Квартал ТВ» - це гарний продукт, але ж ніхто не любить за продукт платити гроші. Розуміючи ситуацію, ми не наполягаємо. Тим паче, що зараз канал мовить на супутнику у відкритому вигляді. Тобто зараз відбувається ознайомлення з каналом.

- Ви будете пропонувати «Квартал ТВ» у пакеті з усіма каналами «1+1 медіа» чи будете продавати його окремо?

- Ні, не в пакеті. Це pay-TV проект, канал, якому не потрібне якесь просування чи пакетний продаж. Ми віримо в цей продукт, що абонент сам проголосує за те, щоб його дивитися.

- Скільки він коштуватиме з нового року?

- Прайсова ціна, без урахування багаторівневих знижок, становить 2 гривні з абонента. До кожного провайдера в нас єдиний підхід, і в цілому єдиний підхід, аби бути послідовними і нас не звинуватили в подвійних стандартах. У нас немає ВІП-клієнтів чи простих. У нас є провайдер і є абонент.

- А за що можуть бути знижки? За обсяг?

- Знижки можуть бути й за абонентську базу, і за пакет трансляції каналу. Ми розуміємо, що якщо в провайдера маленька кількість абонентів і він працює десь у селі, то платоспроможність населення набагато нижча, ніж в обласному центрі чи столиці. Ці моменти ми теж враховуємо і маємо збалансований підхід до політики продажів.

- За вашим бізнес-планом якої кількості абонентів ви розраховуєте досягти в які строки?

- Зараз час змін на ринку. Відбувається повне перезавантаження ринку pay-TV, у нас його як такого й не було. Була тенденція, що український продукт не може бути платним. Це призвело до того, що в абонента немає культури споживання, процвітає піратство. Нині поступово, крок за кроком ми плануємо виховати культуру споживання, разом з провайдерами, звісно. Ринок може бути здоровим, коли всі його учасники виконують свої зобов’язання.

Є різні оцінки обсягу ринку. Хтось говорить про 3 млн абонентів платного ТБ, хтось говорить про 5 млн. Ми знаємо тенденцію, що зараз 60-70% абонентів, через те що в них немає можливості оплачувати послуги, перейшли на соцпакети, де знаходяться телеканали українських медіагруп, і абонентів це влаштовує. Але ми хочемо змінити ситуацію.

«Квартал ТВ» несе позитив, це розкручений бренд, його сітка сформована з гарного продукту (фільми, серіали, шоу, концерти, анімація). Немає такого глядача в Україні, який не знає про «Квартал». Тож ми сподіваємося, що навіть якщо провайдери не захочуть укладати з нами угоди – то впродовж року вони прийдуть до цього і зрозуміють, що цей продукт необхідний.

- Плюс потрібно ж чимось провайдерам заміщувати той російський контент, який заборонила Нацрада.

- Так, я про це говорив. Ми всі дуже добре платили за російський контент. А тепер ми створюємо власний, не гірший – і де ж наш патріотизм?

Від успіху «Квартал ТВ» залежить виробництво студією «Квартал 95» ексклюзивного контенту для цього каналу. Це планується на 2017 рік. Ми зараз експериментуємо з лінійками, дивимося, в який відрізок часу яка аудиторія заходить, що вона хоче дивитися. У «Кварталу» дуже багатогранний гумор – є легкий, є гротескний.

- Чи є в групи «1+1 медіа» плани запускати телеканали за моделлю платного ТБ?

- Є. Але багато факторів на це впливають – і внутрішні, і зовнішні, макроекономічні, політичні. Але ми прийняли однозначне рішення розвивати власне виробництво, власний продукт – і ми в це віримо.

- У яких тематичних нішах розглядається запуск платних каналів?

- У тих, які більш затребувані, які зараз незаповнені. Якщо брати фільмову нішу – там дуже велика конкуренція, ніша перенасичена. Натомість спортивна ніша практично не представлена – тільки канали «Футбол 1»/«Футбол 2» («Медіа Групи Україна». – ред.), «Спорт 1»/«Спорт 2», які дистрибутуються через IP з Латвії, і канал Xsport, який то мовить, то не мовить. Збалансованого мультиспортивного каналу на території України немає. Дуже важлива пізнавальна ніша. Ми всі знаємо бренди Discovery та National Geographic, але українських каналів у цій тематиці немає.

- Втім, якщо запускати спортивний канал, то він буде без футболу, адже футбол монополізований групою «Медіа Група Україна».

- Чому ж? Якщо взяти українську Прем’єр-лігу, то права на трансляцію матчів шести клубів – в «1+1 медіа».

- Але міжнародні всі матчі й чемпіонати – в «Медіа Групи Україна».

- Згоден. Але я не кажу, що ми створюємо спортивний канал. Я кажу, що є незаповнені ніші, до яких слід приглядатися. Будемо аналізувати результати поточних законодавчих ініціатив і змін на ринку. Що буде необхідно ринку – у тому напрямку будемо рухатися.

- У якій перспективі це можливо?

- Це перспектива двох-трьох років. Я сподіваюся, розпочнеться економічна стабільність, ми будемо ближчими до Європи, ніж зараз, і тоді попит буде народжувати пропозицію.

- А як просувається нині підписання угод з провайдерами щодо всіх каналів групи «1+1 медіа» у зв’язку зі скороченням універсальної програмної послуги?

- А ми поки не підписуємо угод, адже Президент іще не підписав закону. Але ми готові до цього. У питанні ціноутворення було задекларовано певне бачення медіагруп…

- 2,5 гривні з абонента за 20 каналів чотирьох медіагруп.

- На мою думку, цей меседж не зовсім вірний. Буде прийнятна ціна за преміальний контент, який отримує ринок. І ніхто не збирається одразу взяти і поламати все. Ми прекрасно розуміємо економічну ситуацію, але потрібно робити перший крок. Якщо ми не зробимо першого кроку, не буде ні другого, ні третього, ні четвертого, і наш ринок платного ТБ помре, не народившись.

- Якою буде ціна за пакет каналів групи «1+1 медіа»?

- Я зараз не можу сказати, якою буде ціна. Але ми завжди підходимо до цього питання зважено, аналізуємо всі аспекти. Повірте, це не будуть драконівські ціни, не підйомні для провайдерів та абонентів.

- І насамкінець – про цифрове телебачення. 26 жовтня було ухвалене розпорядження Кабміну про план впровадження цифрового телерадіомовлення. Згідно з ним Нацрада має протягом двох місяців розробити план поетапного вимкнення аналогового сигналу. Яким, на вашу думку, має бути це вимкнення – з яких регіонів починати, коли?

- У нас є зобов’язання, згідно з урядовим рішенням, до 30 червня 2017 року вимкнути аналог. Звісно, це не можна зробити в один момент. Сьогодні (27 жовтня. – ред.) індустрія якраз із цього приводу зустрічається з Нацрадою та обговорює це питання. Є аналіз проникнення ефірного аналогового ТБ. Я думаю, що вимкнення розпочнеться з Києва, тому що тут мінімальне дивлення аналогового ефірного ТБ, тут переважає кабельний тип прийому, плюс є DVB-T і DVB-T2.

- І коли потрібно вимикати, з Нового року?

- Ні, це буде занадто стресовою ситуацією. Ми ж маємо дбати про глядачів, не варто позбавляти їх ефіру в новорічні свята. На мою суб’єктивну точку зору, все розпочнеться з початком березня 2017 року. Але для цього необхідно все узгодити, аргументувати, оцінити, прийняти на державному рівні, оповістити населення.

Фото - сайт 1+1 медіа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY