«Ще один разочок» ніколи не скінчиться

«Ще один разочок» ніколи не скінчиться

30 Вересня 2019
3520

«Ще один разочок» ніколи не скінчиться

3520
Виконуючи всі забаганки власників, регіональні телеканали позбавляють себе шансу на майбутнє.
«Ще один разочок» ніколи не скінчиться
«Ще один разочок» ніколи не скінчиться

Цього разу наш моніторинг регіональних приватних каналів охопив території, де якість теленовин досі не досліджувалася, — Покровськ, Маріуполь, Кривий Ріг, Мелітополь і Бердянськ. Картина, яку ми побачили в теленовинах цих великих індустріальних міст, досить типова. Та дещо в ній усе ж дивує. 

Те, що кожен другий матеріал у випуску новин має ознаки замовності, тобто, висловлюючись менш дипломатично, є прихованою рекламою, піаром або чорнухою, — не дивує. Наприклад для каналів Донеччини, які належать Рінату Ахметову, це норма. І йдеться не лише про малотоксичний, хоч і безглуздий піар благодійного фонду або звіти про соціальну відповідальність підприємств System Capital Management. Тут можна побачити й відверте розпалювання шахтарських протестів, покликане, ймовірно, тиснути на владу в нескінченній торгівлі за тарифи, пільги та субсидії для ахметовських підприємств. 

Те, що в локальних новинах замість важливих подій міста говорять про «Роттердам+» або зміни в кількості комітетів Верховної Ради, теж не дивує. Власники й політичні патрони, для яких медіаактиви — лише інструмент впливу, не переймаються тим, щоби застосування цього інструменту було адекватним і доречним. Що хазяї скажуть, те журналісти й прославлятимуть (або ганитимуть), не дарма ж їм гроші платять. 

Нічого екстраординарного немає в тому, що коли в новинарів регіональних каналів усе-таки доходять руки до важливих місцевих подій, вони не повідомляють базових і найважливіших для аудиторії речей: скільки грошей із бюджету пішло на ремонт, хто їх «освоїв», коли закінчиться робота. А натомість наповнюють матеріал порожнім самохвальством міського голови чи місцевих депутатів, або ж політика, взагалі не зрозуміло яким чином причетного до ремонту, — як у Кривому Розі. Той самий підхід практикують загальнонаціональні канали, де  піар чиновників замінює конкретику. 

Трапляються, звісно, унікальні самородки — наприклад, шістнадцятихвилинний сюжет у новинах мелітопольського каналу, в якому міськрада довгими пафосними промовами проводжає свого посадовця до Києва. Або матеріал, у якому вісімнадцять разів лунає прізвище міського голови. Але зазвичай це шаблонний піар, створений у межах панщини або «висвітлення діяльності» місцевої влади. Можливо, навіть на підставі офіційної угоди — яка, втім, не є індульгенцією для порушників закону «Про рекламу», що забороняє рекламу, замасковану під інформаційні програми. 

Несподіванкою не назвеш і піар мажоритарників — уже колишніх, новообраних або тих, що намагалися пройти до ВР, але їм не пощастило. Як і чорний піар проти їхніх конкурентів та політичних опонентів. У Мелітополі ми побачили справжнісінький заочний батл між Євгеном Балицьким та Сергієм Міньком у новинах двох прихильних до них телеканалів. У Бердянську — феєрверк піару народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Олександра Пономарьова. Його, наприклад, вихваляє керівниця ансамблю ложкарів «Джерельце». 

Важливий нюанс: це новини за серпень. Виборча кампанія позаду, всі бюлетені пораховані, новообрані народні депутати визначені, а лузери парламентських виборів уже зализують рани. Піар у новинах уже нічого не змінить. Але й переможці, й лузери не припинили експлуатувати свій медіаресурс. Можливо, тому, що попереду вибори місцевих рад та міських голів. А може, просто тому, що можуть. 

І якщо новинарі регіональних телеканалів під час виборчої кампанії, нашпиговуючи свої новини піаром замість реальних подій, утішали себе — нумо, ще один разочок піднапружимось, а після 21 липня будемо курити бамбук, — то ні, це не спрацювало. «Ще один разочок» ніколи не буде останнім. Телеканал — занадто дорога іграшка, щоби власник міг дозволити йому просто робити нормальні новини в період між виборами.  Панщина тепер ніколи не закінчується, а судячи з телеканалів Ріната Ахметова та його бізнесових і політичних союзників, норми виробітку для медіакріпаків зростають. 

Тому вони будуть далі розповідати про те, як мер Кривого Рогу вітає мусульман із Курбан-Байрамом. Про те, як мер Покровська бере участь у суботнику. А мер Бердянська «не зміг не приїхати» на підприємство, щоби привітати його працівників із украй важливим для них святом — Днем Прапора. Про те, як холдинг Ахметова дбає про довкілля в Маріуполі.

На жодному із проаналізованих каналів, окрім (із натяжкою) маріупольського ТВ7, експерти «Детектора медіа» не побачили чистих новин. Якість матеріалів цих телеканалів різниться, й рівень дотримання стандартів не всюди катастрофічний. Але не так уже й важливо, наскільки новинарі дбають про форму й формат свого продукту, якщо за змістом це не новини, а джинса. 

Дивує те, що власники, менеджери і працівники телеканалів, які підмінили новини джинсою, не усвідомлюють: таке «телебачення» приречене. Воно позбавлене будь-якої цінності для сучасної аудиторії, яка має можливість обирати з різних джерел інформації — каналів, сайтів, радіостанцій, соцмереж. Новини, з яких неможливо дізнатися, що насправді відбувається в місті, нікому не потрібні. Можливо, й були потрібними, коли люди просиджували довгі зимові вечори перед телевізором, який ловив на антену з консервної банки півтора телеканали. Але не тепер. 

Медіафутурологи пророкують ренесанс локальним засобам масової інформації, які знають свою аудиторію та задовольняють її потреби. Але у прогнозах немає нічого оптимістичного про медіа, що роблять контент для одненького Головного Глядача, задовольняючи забаганки того, хто платить гроші. І, здається, взагалі не зважаючи на мимовільних свідків щоденної демонстрації сервільності, — телеглядачів. 

А що піплметричних чи будь-яких інших досліджень, які могли би дати уявлення про аудиторію цих каналів, немає, зворотного зв’язку — теж, а їхній вбогий контент не підходить для соцмереж, то ніхто й не помітить, коли зникне останній глядач, утомлений джинсою й розчарований каламутною стрибучою картинкою. І залишаться ці канали в порожнечі наодинці зі своїми власниками.

Фото: ua.news

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3520
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду