Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Миколаєва

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Миколаєва

18 Квітня 2019
3615

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Миколаєва

3615
Якість новин та матеріали з ознаками замовності на телеканалах НІС-ТВ та МАРТ 11-15 березня 2019 року.
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Миколаєва
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі Миколаєва

«Детектор медіа» відновлює моніторинг регіональних приватних телеканалів. Щомісяця ми аналізуватимемо якість новин трьох-чотирьох найвпливовіших телеканалів у кількох східних і південних областях України. Завдання цього моніторингу — не лише з’ясувати, наскільки ретельно дотримуються стандартів новинарі в регіонах, а й побачити, чи прийняли вони виклик Суспільного, новини якого «Детектор медіа» також аналізує. Ми вже опублікували моніторинг дніпровських, запорізьких, харківських, одеських і херсонських телеканалів. На черзі Миколаїв.

Якщо НІС-ТВ протягом тижня показав 53 новинні сюжети, то МАРТ — лише 19. Різниця у дотриманні стандартів теж величезна: НІС-ТВ оцінили на 2,30 бала з шести, МАРТ — на 4,52. Втім відсоток матеріалів з ознаками замовності в новинах двох телеканалів різниться не так сильно: 11% і 16%. Обидва канали піарили нардепа Артема Ільюка з групи «Відродження», а НІС-ТВ присвятив чотири матеріали піару кандидата в президенти Олександра Вілкула.

Засновниками ТОВ ТРК «НІС-ТВ» є Юрій Любаров, Андрій Гноєвий, Віталій Мехеда та Олена Задирко. Остання визначена кінцевим бенефіціарним власником і є дружиною Геннадія Задирка – народного депутата України VI скликання від БЮТ (2007-12 рр.), співзасновника і директора ТРК «НІС-ТВ» до 2005 року. У 2010 році Геннадія Задирка було виключено з фракції, а під час виборів 2012 року рух ЧЕСНО відзначав його можливу причетність до корупційних дій.

Телеканал МАРТ (Муніципальна агенція радіо і телебачення) належить Миколаївській міській раді та зареєстрований як комунальне підприємство.

Примітка: назви матеріалів у звітах є умовними та не обов’язково відповідають заголовкам у випусках.

Матеріали з ознаками замовності

НІС-ТВ

Із 53 проаналізованих матеріалів експерти виділили 6 (11%), які містять ознаки замовності.

Головним персонажем підозрілих сюжетів каналу був кандидат у президенти Олександр Вілкул, якого піарили  у 4 матеріалах. Це, зокрема, сюжет від 12 березня  «Державна підтримка промисловості», у якому йдеться про те, що «федерація роботодавців підтримала пропозицію Олександра Вілкула щодо виведення економіки та промисловості з кризи».  

Другий сюжет,  який має ознаки агітації за Вілкула – новина від 13 березня «Гідні пенсії для літніх громадян». У цьому матеріалі фактично просуваються тези з його виборчої програми щодо змін у пенсійному забезпеченні, а використаний інфопривід – «народний депутат Олександр Вілкул зустрівся з пенсіонерами, аби обговорити їхні проблеми. Опозиціонер вважає, що пенсійна реформа має працювати інакше, ніж зараз, а пенсіонери мають отримувати безкоштовне медичне обслуговування та ліки».

Миколаївський телеканал включив у свої новини сюжет про те, що «В Одесі пройшов масштабний форум Спільної ініціативам миру за участі народного депутата Олександра Вілкула» (14 березня), а також «Олександ Вілкул у Миколаєві» (15 березня). У підводці до останнього сказано, що «Олександр Вілкул поверне безкоштовний проїзд для пенсіонерів та пільгових категорій в громадському транспорті».

Новини, у яких фігурує Вілкул, містять схвальні висловлювання на його адресу: «Мураєв сказав, що під всі пропозиції Вілкула розроблений та зареєстрований у ВР законопроект, тому після їх прийняття позитивні зміни в країні розпочнуться невідкладно»,  «Вілкул підкреслив недопустимість переписування та викривлення історії, яким займається діюча влада» тощо.

Також на НІС-ТВ вийшла новина «Весело проводжали масляну в Корабельному районі» від 11 березня, яка  починається словами ведучої «Місцевих жителів на святковий ярмарок запросив народний депутат Артем Ільюк. Пригощав млинцями та фірмовим пловом». Сюжет містить два синхрони Артема Ільюка, зокрема, про те, як він любить мешканців міста: «Будет еще много призов и сегодня, и через неделю. Мы делаем все для того, чтобы у людей в такое непростое время всё больше возникало улыбок. Поэтому мы работаем совместно, вместе большой командой и знаем, что хорошее выражение - один за всех и все за одного поможет нам и помочь друг другу, и восстановить, то что мы в своё время когда-то упустили в городе Николаеве. Я думаю, что город Николаев достоин того, чтобы в нём были счастливые люди».

Один матеріал має ознаки замовності комерційної: «Одні шукають фахівців, інші — роботу» від 15 березня  про ярмарок вакансій на базі Миколаївського обласного центру зайнятості. Показово, що телеканал уклав договір з надання послуг з підготовки і трансляції сюжету з Миколаївським обласним центром зайнятості і в березні отримав за це винагороду. Закон «Про рекламу» забороняє розміщувати рекламу в інформаційних програмах.  Та й поза новинами сюжет, оплачений і створений як реклама, мав би бути відповідним чином маркований.

МАРТ

Експерти побачили ознаки замовності у трьох сюжетах із проаналізованих 19, або 16%.

Муніципальний канал займається переважно «висвітленням діяльності» місцевої влади, тож більшість матеріалів — про заходи за участі місцевих посадовців.  Крім того, за даними порталу використання публічних коштів Edata, каналу платила за сюжети адміністрація Центрального району Миколаєва. Зокрема за матеріал «У Тернівці відсвяткували 8 березня» від 11 березня, який  містить синхрони голови адміністрації Олександра Берези. Є в матеріалі також загалом беззмістовний синхрон народного депутата Олександра Жолобецького, чий виборчий округ збігається із Центральним районом міста:

«На заході будуть присутні голова Адміністрації центрального району Олександр Береза, депутат міської ради Олексій Лебішев та народний депутат Олександр Жолобецький.

Олександр Жолобецький: Это традиционный праздник, на самом деле, в школе искусств. И каждый год, на протяжении уже многих лет, в этой школе проводят подобные праздники. Это показывает лишний раз, что у нас талантливы не только дети, а и их родители».

Сюжет «Понад 10 підприємств Миколаєва запропонували роботу молоді на ярмарку вакансій» був оплачений Миколаївським обласним центром зайнятості.

Ознаки замовності має матеріал від 11 березня «З пловом, млинцями та гарячим глінтвейном проводжали зиму жителі Корабельного району» про є піар-акцію народного депутата України Артема Ільюка. За словами кореспондента, «свято Масниці стало можливим завдяки підтримці народного депутата України Артема Ільюка», хоча вочевидь мається на увазі не свято загалом, а конкретно цей захід. У чому саме полягає підтримка народного депутата, журналісти не розповідають. Натомість, сюжет містить два синхрони Артема Ільюка, в кадрі регулярно присутній як сам депутат, обраний за мажоритарним округом Корабельного району Миколаєва, так і два банери з його зображенням та ім’ям.

Дотримання стандартів інформаційної журналістики

НІС-ТВ

Експерти оцінили  дотримання стандартів каналом НІС-ТВ на 2,3 бала з шести можливих.

Зокрема, тому, що значна частина сюжетів створена так, ніби в них ідеться про якісь віртуальні події. Приклад — матеріал від 11 березня «Пожежу загасили, вибух попередили»: «У мікрорайоні Варварівка сталося загоряння в приватному домоволодінні. До гасіння залучилися співробітники двох пожежних частин. Про те, що в одному з дворів по вулиці Поштовій палає гараж пожежних сповістили місцеві жителі. До загоряння, як з'ясувалося, призвело замикання в автомобілі, що знаходився в середині приміщення. «Москвич» вигорів вщент. Рятувальникам довелося не лише приборкувати вогонь, а й слідкувати за тим, аби він не перекинувся на сусідню будівлю. До того ж в середині гаражу знаходився газовий балон та каністри з бензином. На щастя їх вчасно виявили, що допомогло запобігти вибуху».

Вся інформація подається будь-яких посилань на джерело або коментарів пожежників чи постраждалих. Не зрозуміло, коли сталася пожежа. Кореспондентка озвучує відомості про займисті речовини в гаражі, оцінює дії пожежників і робить припущення про причинно-наслідкові зв’язки у їхніх діях, а також («як з’ясувалось») про причини виникнення займання тощо. Навіть відеоряд не забезпечує точності подання матеріалу, бо з нього не можна зрозуміти, де й коли зняте відео. Більшість матеріалів каналу, зроблені за матеріалами повідомлень поліції, надзвичайників тощо, виглядають десь так само.

Лише у  кожному четвертому матеріалі телеканалу дотримано баланс думок. Часто інформація подається лише за повідомленням від прес-служб або інших ЗМІ, без коментарів учасників події. Іноді інформаційним приводом є публікації у соцмережах, як, наприклад, матеріал «Не витримало поривів вітру та впало» від 11 березня . В сюжеті йдеться про падіння дерева на машину. Постраждали люди, але відсутні не лише їхні коментарі, а  навіть інформація від Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Оперативність – єдиний стандарт, якого більш-менш дотримувався телеканал. 70% новин є оперативними і повідомляють про події, які сталися того ж дня. Але є і винятки. Наприклад, матеріал «Звільнили незаконно» про рішення суду щодо звільнення з посади директора Департаменту ЖКГ Андрія Палька вийшов у ефір 12 березня, а суд відбувся 11-го. Із запізненням на день вийшли й обидва замовні сюжети на користь Олександра Вілкула.

Стандарт достовірності було дотримано менш ніж у половині сюжетів. Журналісти часто не посилаються не лише на конкретних осіб, а навіть на прес-служби структур, від яких отримали інформацію. А також використовують розмиті формулювання джерел на кшталт «рятувальники», «поліція», «кінологи» тощо (матеріал «Повідомлення про замінування АТБ» від 12 березня). У матеріалі «Наслідки негоди», який базується на інформації із соцмережі, ведуча взагалі використовує формулювання «люди писали»: «Люди писали, що в одному з сіл Вітовського району ураганом підіймало в повітрю домашню птицю».

14 березня у сюжеті «Соціологія свіжа, лідери незмінні: Зеленський та Порошенко» повідомляються результати соціологічного опитування. І хоча фірма, яка проводила дослідження, названа, але відсутні дані про те, коли проводилося опитування, де, розмір вибірки, похибка, замовник тощо.

Стандарт відокремлення фактів від коментарів дотримано менш ніж у половині сюжетів телеканалу. Матеріали рясніють оціночними судженнями та підміною фактів власними висновками кореспондентів. Скажімо, у сюжеті від 11 березня «У Первомайському міському парку культури та відпочинку Дружби народів невідомі поламали лавки» кореспондентка каже: «Додають проблем місцеві «генделики», яких на території парку півдесятка. Вони систематично притягують в зону відпочинку нетверезу публіку та ігнорують бюджетні платежі». І ще: «Поламані лавки та перекинуті сміттєві баки це ще не хуліганство. А от знущання над обеліском Незалежності — то вже відвертий, хоча можливо і необдуманий, вандалізм. На жаль, такі випадки на території парку трапляються доволі часто».

Ще одна новина цього ж випуску – «Творчий проект “Дві зірки”»: «Весна у Первомайську - сезон творчих проектів. “Дві зірки” — один із найулюбленіших». Невідомо, для кого цей творчий проект є найулюбленішим і звідки журналістка взяла таку інформацію.

В цих сюжетах порушуються й вимоги стандарту точності. Зокрема, у першому використовується термін «вандалізм», хоча не ясно, що саме було зроблено з обеліском. А в другому  кореспондент не уточнює, як буде змінено формат заходу: «На наступний рік організатори планують дещо змінити формат, аби проект став  ще цікавішим».

Відсутність повноти поданих фактів є найбільшою проблемою у новинах телеканалу – цей стандарт не дотримано у 85% сюжетів. Часто причиною є відсутність будь-яких коментарів учасників подій або бекграунду. Часто новина просто переповідається ведучим чи кореспондентом за публікацією іншого медіа, а журналісти телеканалу ніяк не актуалізують її. Наприклад: «Як повідомляє Інтернет-видання novosti-N.org, рятувальники евакуювали із приміщення близько сотні людей» («Повідомлення про замінування АТБ» від 12 березня), «Як вдалося з'ясувати Інтернет-виданню «Новості-N» між двома підприємцями виник конфлікт через приміщення галереї» У Миколаєві суперечки між підприємцями», 13 березня) та інші.

МАРТ

Відповідність новин каналу фаховим стандартам експерти оцінили у 4,53 бала.

У переважній більшості проаналізованих сюжетів забезпечено баланс думок, адже вони містять погляди на подію чи проблему кількох сторін. Але є три новини, в яких його порушено. Наприклад, у матеріалі від 11 березня «Генпрокуратура оприлюднила листування організаторів підкупу кандидата в президенти»  є лише позиція Генпрокуратури («За даними ГПУ, Юрію Тимошенку пропонували знятися з перегонів в обмін на 5 мільйонів гривень і розкрутку його як політика»). А в сюжеті від 15 березня «Президент в День добровольця знову поїхав на передову» представлено лише пряму мову Петра Порошенка й інформацію про його дії. Матеріал «Презентація онлайн-інструменту “Вибори-2019. За кого голосувати?”» 13 березня побудовано виключно на словах представниці громадської організації Центр.UA.

Стандарт оперативності порушено у п’яти сюжетах. Три з них стосуються Дня добровольця – «З нагоди Дня українського добровольця в Миколаєві відбулося урочисте зібрання», «Президент в День добровольця знову поїхав на передову» i «День добровольця у Миколаєві». Усі вони вийшли 15 березня, хоча описані в них  події відбувалися 14 березня.

Ще два випадки порушення оперативності телеканалом пов’язані з висвітленням всеукраїнських подій. Сюжет від 13 березня «Новий заступник голови РНБО» розповідає про кадрове призначення Сергія Кривоноса, яке відбулося 12 березня. А матеріал «Генпрокуратура оприлюднила листування організаторів підкупу кандидата в президенти» вийшов на каналі 11 березня, хоча брифінг Генпрокурора відбувся за шість (!) днів до цього – 5 березня.

Є поодинокі порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів. У сюжеті «Новий заступник голови РНБО» журналіст каже: «Кривонос відомий серед військових своєю принциповою позицією щодо корупції в армії». Серед яких саме військових він відомий своєю позицією, і у чому вона полягає, залишається незрозумілим. А у підводці до матеріалу від 13 березня «Депутати транспортної комісії розкритикували проект розвитку електротрансу» ведуча у студії говорить: «Рознесли вщент проект розвитку миколаївського тролейбусу члени транспортної комісії міської ради».

Більш ніж у половині сюжетів телеканалу бракує бекграунду. Наприклад, у сюжеті про День добровольця «З нагоди Дня українського добровольця в Миколаєві відбулося урочисте зібрання» немає нічого про історію цього дня і про те, як він прив’язаний до цієї дати. А сюжет «8 березня у Тернівці», який описує концерт дитячої школи мистецтв, не містить жодного синхрону учасників концерту або глядачів.

До того ж, у сюжеті  «У міськраді відзвітували про виконання бюджету за 2018 рік» від 12 березня  журналісти каналу розкрили тему дуже поверхово. Все  висвітлено в дуже позитивному контексті. Тим часом інші ЗМІ повідомили про невиконання бюджету Департаментом ЖКГ аж на 122 мільйонів гривень.

Поза увагою каналу залишилися теми, незручні для міської ради. Наприклад, рішення суду  про поновлення в посаді екс-директора департаменту ЖКГ, якого до цього звільнив міський голова, або добровільне складання повноважень депутатом міської ради з причин «бездіяльності депутатського корпусу».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3615
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду