Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі в Херсоні

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі в Херсоні

10 Квітня 2019
4285

Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі в Херсоні

4285
Якість новин та матеріали з ознаками замовності на телеканалах «Херсон Плюс», «ВТВ плюс» та «Твій плюс» 4–12 березня 2019 року.
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі в Херсоні
Моніторинг регіональних каналів. Як дотримуються стандартів теленовинарі в Херсоні

«Детектор медіа» відновлює моніторинг регіональних приватних телеканалів. Щомісяця ми аналізуватимемо якість новин трьох-чотирьох найвпливовіших телеканалів у кількох східних і південних областях України. Завдання цього моніторингу — не лише з’ясувати, наскільки ретельно дотримуються стандартів новинарі в регіонах, а й побачити, чи прийняли вони виклик Суспільного, новини якого «Детектор медіа» також аналізує. Ми вже опублікували моніторинг дніпровських, запорізьких, харківських та одеських телеканалів. На черзі Херсон.

Рівень дотримання стандартів у херсонських телеканалів порівняно низький: від 3,22 із шести можливих балів у каналу «Твій плюс» до 4,17 у «ВТВ плюс». На трьох каналах були виявлені матеріали з ознаками замовності. Серед них — піар Віталія Кличка, «Батьківщини» й мера Нової Каховки.

51 % каналу «Херсон Плюс» належить колишній народній депутатці від Компартії Катерині Самойлик, хоча останнім часом вона не впливає на редакційну політику. 49 % — директорам каналу Володимиру Косюку та Андрію Череднюку. «ВТВ плюс» належить тележурналістці Тетяні Каменській. Офіційна власниця каналу «Твій плюс» — Лариса Кравченко.

Примітка: назви матеріалів у звітах є умовними та не обов’язково відповідають заголовкам у випусках.

Матеріали з ознаками замовності

«Херсон Плюс»

Експерти виявили три сюжети, або 20 % матеріалів із ознаками замовності.

Ознаки політичної замовності має матеріал від 4 березня «Понад 1000 робочих місць». Це паркет із засідання ради регіонального розвитку, в якому меседжі лунають виключно з уст чиновників. Вони розбавлені підводками журналіста, які не містять бодай натяку на критичне ставлення до почутого. Хоча це матеріал за підсумками наради, яка могла би стати джерелом інфоприводів.

А сюжет від 7 березня «В Новій Каховці представниць прекрасної статі вирішили привітати яскравим концертом» став нагодою для піару міського голови та депутата Херсонської обласної ради (Блок Петра Порошенка, голови благодійного фонду Ігоря Колихаєва. У святковому матеріалі поміж синхрони жінок упакували вітання від міського голови Нової Каховки: «В тому числі музичні вітання лунали і у виконанні міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка», — а також від Колихаєва, якого запросив на сцену мер: «Стільки протягом майже двох останніх років ми свідомо, підсвідомо чуємо прізвище Колихаєв. І все це прізвище пов'язано з добром, з допомогою, з підтримкою. Давайте скупаємо в аплодисментах, він заслужив цього». Насамкінець журналістка сказала: «Своєю увагою фонд Ігоря Колихаєва порадував не лише чарівних жінок Нової Каховки. Лікарі, педагоги, вихователі, загалом понад 11 тисяч представниць прекрасної статі з усієї Херсонщини отримали привітання і подарунки від організації».

В одному із сюжетів є ознаки замовності комерційної. Йдеться про новину від 4 березня «Про “Зелену планету”», відзняту на прийомі у Наталі Земної, президентки Товариства природолікування «Зелена планета». Тут ще й анонсується авторська програма лікарки: «Як за допомогою гілкотерапії вилікувати остеохондроз, позбавитися каменів у нирках без операції, — про все це ви дізнаєтесь вже у вівторок, 5 березня о 19:40 у програмі “Зелена планета Земної”».

«ВТВ плюс»

У новинах каналу експерти виявили два сюжети з ознаками замовності (11 %).

У сюжеті «Жіночий день» від 8 березня повідомлення про урочистості з нагоди свята звелися до трансляції привітань тогочасного голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва: «Кореспондент: У обласному театрі, імені Куліша, відбулись урочистості з нагоди Міжнародного жіночого дня, 8 березня. Зі святом весни присутніх привітали представники херсонської влади.

Андрій Гордєєв, голова Херсонської ОДА: Наші ніжні, мудрі, жіночні, любі жінки, ми щиро вітаємо вас від всієї половини Херсонської обласної державної адміністрації з весною, з тим, що ви нас надихаєте на і розумні, і нерозумні речі, з тим, що ви даруєте нам щастя бути батьком і чоловіком, з тим, що ми завжди у ваших ніг (…)».

У сюжеті «Політичне партнерство» 7 березня йдеться про участь міського голови Києва, лідера партії «Удар» Віталія Кличка у з’їзді Народної партії Австрії. Новина абсолютно не релевантна для аудиторії каналу: «Україна зацікавлена у сильній та об'єднаній Європі, яка є взірцем демократії для нашої країни. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив на з'їзді австрійської Народної партії, куди приїхали на запрошення федерального канцлера Австрії Себастьяна Курца. Народна партія — найвпливовіша політсила Австрії. На думку організаторів з'їзду, Віталій Кличко приклад для цілого покоління. Палкий прихильник європейської ідеї та наведення мостів за межами ЄС». Втім у матеріалі є коментарі лише Кличка.

«Твій плюс»

Сім сюжетів із 30 проаналізованих, або 23 %, містять ознаки замовності. Усі — з політичною складовою.

Зокрема, канал демонстрував особливі симпатії до ВО «Батьківщина», обласної держадміністрації й міського голови Нової Каховки. Натомість мер Херсона Володимир Миколаєнко неодноразово ставав об’єктом критики, не отримавши змоги відповісти на неї.

У матеріалі від 4 березня «Близько 200 херсонців зібралися на Площі Свободи, аби провести мітинг» йдеться про те, що в його учасників «вимога єдина — імпічмент президента». Спікерами є народний депутат Юрій Одарченко та депутатка Херсонської міської ради Неля Голубенко, обоє з «Батьківщини». Матеріал незбалансований, спрямований проти Петра Порошенка: «На війні, на крові заробляти не можна. І п'ять років не може війна закінчитись. І коли наші хлопці гинуть на війні, а ми в цей час у 18 разів збільшуємо свої статки, це, знаєте, навіть не те що неправильно, а це ганебно, і це потребує розслідувань тих органів, які повинні цим займатися».

Ще один матеріал, який просуває інтереси «Батьківщини», вийшов 5 березня: «Херсонська “Батьківщина” подала позов до суду щодо створення тимчасової виборчої дільниці». Тут знову фігурує Юрій Одарченко, а також депутат Херсонської міської ради від «Батьківщини» Станіслав Трошин. Інших позицій немає.

Через незбалансованість виглядає замовним сюжет від 4 березня «У Херсоні через перейменування вулиці Лютеранської на вулицю Катерини Гандзюк зірвалося чергове засідання сесії міської ради». У ньому представлено тільки позицію противників перейменування вулиці на честь загиблої активістки, а також позицію депутатів міськради, критичних до мера. Водночас позиція мера не представлена, а сюжет закінчується опосередкованим звинуваченням у фальсифікаціях: «Незважаючи на те, що сесія так і не закінчилася, вже наступного дня на сайті міської ради з'явилося рішення про перейменування вулиці Лютеранської».

Решта замовних матеріалів просувають інтереси керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Візьмімо, для прикладу, сюжет від 7 березня «Нова Каховка — місто, що розвивається»: «Прекрасне місто, яке активно розвивається, має чудові традиції, ментальність, красується біля Дніпра, славиться своїми талановитими жителями. Та головне — має владу, якій небайдужа його доля. Все це про Нову Каховку». Він створений без зрозумілого інфоприводу і розповідає про досягнення міського голови Володимира Коваленка.

Пропіарили пана Коваленка на протиставленні міському голові Херсона й у сюжеті від 12 березня «Херсонські парки». З нього випливає, що в Херсоні парки перебувають у плачевному стані, а в Новій Каховці — у зразковому: «А ось це теж Херсонщина. Місто Нова Каховка, в 60 кілометрах від Херсона. Вже при в'їзді у це місто можна бачити справжню зелену оазу — парк імені Фелдзинського, який є пам'яткою садово-паркового мистецтва. Парк створювався ще за часів формування самої нової Каховки, тобто з нуля. Таким охайним і чистим залишився і сьогодні». Журналіст також каже : «Як бачимо, підхід до роботи влади обох міст, обласного центру і Нової Каховки, відрізняється в рази. І справа навіть не у виділених коштах на благоустрій із міського бюджету. Народна приказка говорить: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Але все ж таки є такі комунальні підприємства, які мають організовувати цю роботу і обов'язково її виконувати. Головне ж — бажання зробити рідне місто комфортним не лише для себе». У сюжеті є коментар міського голови Нової Каховки, а позиція херсонського мера не представлена.

Рекламу голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву журналісти каналу зробили в сюжеті «Голова Херсонської ОДА продовжує робочі поїздки районами області». Повідомляється про факт його приїзду й те, що він «також взяв участь у відкритті інклюзивно-ресурсного центру Новотроїцької районної ради. Для обладнання та оснащення кабінетів були придбані меблі, комп'ютерна та оргтехніка. Мультимедійне обладнання, система відеоспостереження. А також все необхідне для занять з дітьми з особливими освітніми потребами. Побував очільник області і у Геніческому медичному училищі. Зустріч була присвячена процесу інтеграції училища до Херсонського державного університету».

11 березня в ефірі каналу вийшов паркетний матеріал із засідання Ради регіонального розвитку, побудований на синхронах чиновників ОДА від освіти та медицини — «Якісна медицина, налагодження ситуації щодо забезпечення в області закладами дошкільної та початкової освіти»: «Найактуальніші теми дня. Якісна медицина, налагодження ситуації щодо забезпечення в області закладами дошкільної та початкової освіти — все це вже реалізовується в життя. Детальніше — у нашому сюжеті.

Україна крокує до Європи, а тому робить все, аби відповідати її стандартам. Херсонщина не виняток, адже тут вже покращують медичне обслуговування населення — впроваджують медичну реформу та забезпечують заклади охорони здоров'я необхідним обладнанням».

Дотримання стандартів інформаційної журналістики

«Херсон Плюс»

Дотримання стандартів журналістики в новинах каналу експертами оцінене на 4,07 бала.

Новини каналу виглядають як цілком відірвані від місцевої реальності. Протягом тижня в новинах не зафіксованого жодного сюжету про проблеми мешканців регіону або конфлікти. Виборча кампанія згадується тільки раз у контексті приїзду до Херсона представниці однієї з моніторингових місій.

Три сюжети, що вийшли в новинах каналу, повторювалися двічі. Один виходив 4 і 5 березня («Тут интереснее, чем в школе» і «Урок живої історії»). Така сама ситуація склалася із сюжетом від 5 березня «Економія без шкоди для власного комфорту»: 6 березня він вийшов в ефір знову. А сюжет «Відкритість та контроль» виходив 6 і 7 березня.

Лише у двох із 15 проаналізованих сюжетів зафіксовано порушення балансу думок. Це матеріали із ознаками замовності «Понад 1000 робочих місць» та «Про “Зелену планету”». Усі сюжети каналу були оперативними, втім, деякі з них новинами як такими не є.

Є випадки, коли журналісти озвучують відомості, узяті невідомо звідки, або ж ідеться про твердження, які є власними висновками журналістів. Наприклад, у сюжеті «Про “Зелену планету”» журналіст каже: «Якщо Ви хочете позбутися зайвих кілограмів і закріпити результат — на допомогу прийде аґрус».

Із відокремленням фактів від коментарів у журналістів каналу чималі проблеми: вимоги стандарту порушені в більш ніж половині проаналізованого контенту. Журналісти вдаються до оцінних суджень часом по кілька разів упродовж сюжету. Наприклад, у новині від 5 березня «Економія без шкоди для власного комфорту»: «На початку жовтня минулого року Кабмін прийняв революційне рішення і дозволив установку таких приладів для квартир з вертикальною розводкою труб, де можлива установка індивідуальних лічильників тепла». А в сюжеті від 5 березня «Сьогодні зустрічаються представниці прекрасної статі» трапляються «тендітна білявка зі стриманим макіяжем», «планувала бути тренером, бо обожнювала спорт», «представниці прекрасної статті», які на підприємстві «на вагу золота», «білі рукавиця, хвилина часу і роги тролейбусу вже під'єднанні до електричної мережі» тощо. А завершує сюжет журналістка узагальнювальним ствердженням: «Тож в черговий раз пересвідчуємося, жінки в сучасному світі вже давно зламали гендерні стереотипи. Вони готові займатися складною чи то фізичною, чи то морально діяльністю і при цьому бути абсолютно щасливими та задоволеними».

Порушення стандарту точності здебільшого трапляються через узагальнення без конкретики. Наприклад, у сюжеті від 6 березня «Креативний кластер Херсона», в якому журналіст каже про абстрактних діячів і стверджує: «Представники влади, культурні діячі та підприємці зійшлися на думці, що кластер креативних індустрій — хоч і новий, але такий потрібний для Херсонщини підхід в об'єднанні різних галузей економіки. А головне — створення центру креативних індустрій допоможе призупинити відтік мізків за кордон».

Порушення стандарту повноти інформації в більшості випадків фіксується через недотримання вимог решти стандартів.

«ВТВ плюс»

Відповідність новин каналу вимогам стандартів інформаційної журналістики моніторами оцінене на 4,17 бала із шести можливих.

Усі новини є оперативними, досить пристойний показник і за стандартом достовірності. Утім порушення вимог цього стандарту також трапляються. Скажімо, в сюжеті від 4 березня «На підприємстві “Комунтранссервіс” обіцяють виділити 5-6 автобусів» прямої мови — жодної, вся інформація здебільшого повідомляється без будь-яких посилань на джерела інформації.

Порушення стандарту повноти інформації — це радше наслідок порушення вимог інших стандартів, а не браку вичерпності даних. Зокрема, балансу думок, який забезпечено у двох третинах проаналізованих новин. Наприклад, у матеріалі «Балконопад»: «Днями мало не на голову перехожим упав шматок балконного утеплювача», — розповідає про подію журналіст. У сюжеті є коментарі обурених мешканців міста про неякісний ремонт балконів, а позиції влади й компанії-виконавця робіт немає.

Інший приклад — сюжет від 6 березня «Людина із проблемами зору щоденно долає безліч перешкод на своєму шляху». В ньому дисбаланс точок зору створюють саме журналісти, які стверджують, що «зруйновані тротуари та дефіцит світлофорів зі звуковим супроводженням у Херсоні перешкоджають зручному пересуванню людей з вадами зору». Вони беруть коментар у завідувача сектору відновлення дорожніх покриттів відділу доріг Миколи Іванова, який каже, що певних норм щодо кількості таких світлофорів у місті немає і що встановлюють їх за «заявками» спілок людей із вадами зору. Але жодна з таких спілок у сюжеті не фігурує, то виходить, ніхто про дефіцит спеціальних світлофорів не заявляв? Отож, маємо справу ще й із порушенням стандарту відокремлення фактів від коментарів.

Точності бракує в сюжеті від 7 березня «Бюджети на дороги». У ньому фігурують неназвані «експерти та громадські активісти», хоча насправді матеріал побудований на коментарях однієї людини — Володимира Молчанова: «Громадські діячі проаналізували обсяги та ефективність видатків на капітальний ремонт автошляхів у Херсоні та інших містах України. Експерти встановили, протягом 2017-го та 2018 років наше місто — друге за ціною капремонту квадратного метру дороги. Дорожче тільки в Одесі». Його титровано як голову громадської організації, якої — не вказано. А наприкінці журналістка робить висновок: «Громадські діячі підрахували, для того, щоб відремонтувати найбільш навантажені вулиці Херсона, необхідно 500 мільйонів гривень, проте ні грошей, ні достатньої кількості техніки, ні необхідної чисельності робітників у нас немає».

Телеканал «Твій плюс»

Експерти оцінили дотримання фахових стандартів у новинах каналу у 3,23 бала.

Значна частина новин каналу пов’язана з висвітленням діяльності органів влади, причому все, що стосується ОДА, подається в позитивному, а Херсонської міської ради — в негативному контексті. Показники балансу думок у новинах «Твого» виявилися скромними: 0,67 бала.

Однобокістю відзначалися й батьківщинівські сюжети від 4 березня «Близько 200 херсонців зібралися на Площі Свободи, аби провести мітинг» та «Херсонська “Батьківщина” подала позов» від 5 березня. В обох відображена тільки позиція цієї партії.

До того ж перший із них є прикладом порушення й інших стандартів. «Народний депутат України та самі мітингарі вважають, що імпічмент — єдиний засіб, який мусить застосувати наша держава, щоб зупинити ситуацію. Подібні акції відбулися по всій країні», — узагальнює журналіст, не зазначаючи, де саме й коли відбулися «подібні акції». У матеріалі немає посилання на джерело кількості мітингувальників, про яку кажу кореспондент. До того ж названа кількість не відповідає картинці, показаній у відеоряді.

Порушення фахових стандартів є й у новині від 4 березня «Перше засідання робочої групи щодо створення кластера креативних індустрій». На початку матеріалу журналіст каже: «Дуже важливо підтримувати ініціативу молоді, адже їхні ідеї — майбутнє Херсонщини. Такого висновку дійшли під час першого засідання робочої групи щодо створення кластера креативних індустрій Херсонщини, яке відбулося під керівництвом голови обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва». Хто саме дійшов такого висновку? А наприкінці в журналістському тексті йдеться: «Кластери креативних індустрій Херсонської області об'єднає представників креативних ідей та представлятиме спільні інтереси на всіх рівнях, місцевому, регіональному, національному та міжнародному». Лише загальні фрази, жодної конкретики. Не названо жодного автора тих молодіжних ініціатив із середовища креативних індустрій, про які згадано. До того ж відверто бракує пояснення, що таке кластер. Навряд чи широкому загалу зрозуміло, про що йдеться. Отож, матеріалу бракує ще й точності й повноти інформації.

Те саме в сюжеті від 4 березня «Платні ліфти для Херсона — тема не нова». «Платні ліфти для Херсона — тема не нова. Вже багато років чималу суму мешканці багатоповерхівок витрачають на поїздку підйомником. Тарифи ростуть, а якість не змінюється, бідкаються херсонці», — каже ведуча у студії про якихось абстрактних містян. А далі ще більш розмите джерело інформації: «Місцеві говорять: відтоді, як збудували будинок, пройшло вже понад 40 років і жодного разу ліфт не ремонтувався, хоча люди послугу сплачують вчасно і справно». Окрім того, журналіст робить власні висновки, нав’язуючи глядачам свою позицію: «А тим часом, поки проблемні питання влада за традицією перекладає на плечі звичайних людей, місто занепадає».

Зауважмо, порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів через засилля оцінних суджень у новинах каналу є системним, і ця вада притаманна більш ніж половині проаналізованих матеріалів. Зокрема, тим, які стосуються міської влади.

Досить часто трапляються сюжети, які можна від початку й до кінця наводити як приклад порушення цього стандарту. Таким є матеріал від 7 березня «Нова Каховка — місто, що розвивається»: «Прекрасне місто, яке активно розвивається, має чудові традиції, ментальність, красується біля Дніпра, славиться своїми талановитими жителями. Та головне — має владу, якій небайдужа його доля. Все це про Нову Каховку», — каже ведуча.

Також експерти звернули увагу на те, що протягом тижня на каналі вийшло кілька новин без інформаційних приводів про співпрацю з Польщею та події в цій країні. Власниця каналу багато років тісно співпрацює з Генеральним консульством Польщі в Одесі. Для прикладу можна взяти сюжет за 12 березня «Україна продовжує свій євроінтеграційний шлях» чи «В польському місті Гданську вчора відбулися позачергові вибори президента міста» від 4 березня.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Фото: 0552

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду