Зрада у Дні перемоги. Що писали про 9 травня українські телеграм-канали

Зрада у Дні перемоги. Що писали про 9 травня українські телеграм-канали

11 Травня 2021
4425

Зрада у Дні перемоги. Що писали про 9 травня українські телеграм-канали

4425
День перемоги заполонив телеграм-канали України. Понад 3 000 повідомлень у більше ніж 300 публічних каналах. Можна знайти все: історії воєнних часів, відеоінтерв’ю, архівні фото та роздуми на тему. Проте різняться дописи не лише за форматом контенту, а й за позицією авторів. Так, більшість телеграм-каналів шукали зраду у Дні перемоги в Україні й дублювали наративи російської історичної пропаганди.
Зрада у Дні перемоги. Що писали про 9 травня українські телеграм-канали
Зрада у Дні перемоги. Що писали про 9 травня українські телеграм-канали

9 травня, 62 зі 100 найпопулярніших дописів українського сегмента телеграма стосувалися Дня перемоги. Для порівняння, у Росії в топі було 49 таких дописів. Загалом тема 9 травня отримала понад 8 мільйонів переглядів за даними «Telegram Analytic». Більшість контенту авторська: 80 % оригінальних дописів й близько 20 % репостів.

Найпопулярнішим став допис каналу проросійського видання «Страна.ua» «Политика Страны» (@stranaua, 54 400 підписників). Допис також став другим найпопулярнішим в українському телеграмі. Першість отримала лише публікація про кількість тих, хто захворів та видужав від коронавірусної хвороби. Канал видання «Страна.ua» поширив відео з підписом «Драка на аллее неизвестного матроса в Одессе. Радикалы попробовали вырвать портрет Жукова. Женщину (не радикалов!) с портретом задержала полиция, отвезли в райотдел». Цей допис набрав понад 120 000 переглядів та 29 поширень. Проте на відео не зовсім зрозуміло, де жінка, де радикали й де портрет Жукова. Канал «Страны» 9 травня взагалі сфокусувався винятково на Дні перемоги. 41 із 42 дописів за день були про перемогу у Другій світовій. Винятком став допис про гастрольні виступи в Москві дружини ексдепутата і члена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка. Решта дописів транслювали меседжі про те, що «Україна забула про перемогу над нацизмом» та «українці — фашисти».

Хто найбільше дописував про День перемоги?

Найбільше публікацій про День перемоги зробив анонімний канал «Новости» (@novooosti). Канал опублікував понад 200 дописів, хоча на нього підписалися лише 49 читачів. Дані показують, що в день канал публікує по 790 постів, що привертає увагу. Важко уявити, що користувач готовий отримувати й читати таку кількість дописів. Канал масово поширює чужі дописи, тому можемо припустити, що його використовують для підняття статистики інших каналів.

Канали так званих «ДНР/ЛНР» теж очікувано в топі тих, хто найбільше дописував про День перемоги. Іронічно, але частка такого контенту належить до українського сегмента телеграма. Технічна підтримка порталу «Telegram Analytic» зазначає, що коли канал додають до платформи, щоб надалі отримувати показники каналу, його власники самостійно вказують географію каналу. Отже, маємо контент так званих «ДНР/ЛНР» в українському інформаційному просторі. За своєю природою він переважно транслює меседжі російської дезінформації. 9 травня значна частина дописів — поширення з російських телеграм-каналів. Проте охоплення таких каналів доволі низьке. До прикладу, канал ОД «Донецкая Республика» г. Горловка (@oddrgorlovka) зробив 80 публікацій про «великую победу» для 1 532 підписників.

Активно дописував однойменний телеграм-канал видання «Шарій.net» (@sharijnett, 37 849). За день канал спродукував 64 дописи про День перемоги. Охоплення у каналу значні. Дописи 9 травня зібрали понад 732 000 переглядів.

Інше видання з однойменним телеграм-каналом @KlymenkoTime (54 754 підписників) опублікувало понад 30 дописів на тему. Канал російського видання «Украина.ру» @ukraina_ru (19 117 підписників) — позначений як український — опублікував 42 дописи.

Помітно, що в особистих каналах кількість дописів була значно меншою, проте часто отримувала більше охоплення. Найпопулярнішими стали дописи проросійського блогера та політика Анатолія Шарія (127 000 переглядів), журналіста та ведучого Андрія Павловського (108 640 переглядів), блогера та стримера з Одеси Олексія Шевцова (85 435 перегляди) та проросійського  ведучого проросійського каналу «Наш» Макса Назарова (76 475 переглядів).

Про що писали телеграм-канали 9 травня?

Значна частина дописів — новини про святкування та фото з місця подій, як-от «На площади Свободы стартовал автопробег ко Дню Победы» (<35 000 переглядів) чи «В Киеве отмечают День Победы, десятки тысяч людей идут к вечному огню и монументу Родина Мать» (<28 000 переглядів). Різниця в акцентах, коментарях до фото чи відео. Якщо в каналах так званих «ДНР та ЛНР» масово поширюють дописи про святкування Дня перемоги в Росії, вихваляють Росію та її «перемогу» та проводять паралелі з сучасністю, щоб мотивувати військових, в більшості українських каналів проросійські та антиукраїнські меседжі звучать м’якше. До прикладу, Михайло Добкін завуальовано поширює меседжі про те, що «Україна переписує історію» та «забула про перемогу над нацизмом». Політик пише: «Время не повернуть назад. И Бог судья тем, кто попробовал обесценить жизнь и подвиг наших освободителей».

Кремль «підганяє» історію під себе, проте, щоб відвести від себе підозри, там вирішили звинуватити в цьому Україну. «Легитимный live» пише: «Мы всегда с нетерпением ждем этого поистине великого дня, который дал возможность людям продолжать жить и ходить под мирным небом. Однако, этот праздник хотят переиначить и запятнать, но пока живы настоящие герои-ветераны, которые из поколения в поколение рассказывают о своих подвигах и подвигах своих товарищей, жива память и история!» (15 668 переглядів).

Можна часто побачити розділення на «ми та вони», тобто «вони знищують пам’ять» — «ми стоїмо на стражі правдивої історії». У дописі каналу «Тень на Плетень» з поміткою #МыслиВСлух йдеться про таке: «А кто подтачивает ПАМЯТЬ, так с ними у нас своя война. Не с такими трудностями и жертвами как у вас. И в ней мы тоже победим. Обязательно победим». У цьому ж дописі згадують меседж про «невдячну Європу», яку врятували, а вона «теперь ХОЧЕТ ЗАБЫТЬ и НЕ БЫТЬ БЛАГОДАРНОЙ».

Народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський час від часу критикує Український інститут національної пам’яті. На його думку, Інститут в особі «Вятровича-Дробовича» працює над знищенням історичної пам'яті про події Другої світової, ніж збереженням. Депутат наголошує: «В целом, сегодняшний день наглядно демонстрирует, что нарративы института Нацпамяти  антинародные. В буквальном смысле слова. Совсем другие народ вещи помнит, ничего общего». Частина каналів агресивно критикує ідею святкувати День памяті та примирення, мовляв, «примирение с кем? С нацистами?». Концепція «Великой победы» передбачає бурхливі святкування, до чого й закликають автори більшості каналів. Може скластися враження, що частина каналів намагалася показати, що нібито попри всі спроби знищити День перемоги та Велику вітчизняну війну, українці святкують «належним чином». Значна частина каналів зробила багато дописів, оскільки регулярно публікувала фотографії та відео людей, що святкують перемогу так, як про це пишуть канали.

День перемоги також очікувано не оминула тема «фашистів в Україні». Канали виловлювали будь-які суперечки чи сутички між українцями в цей день. Оскільки, як пише ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров: «Пока Зеленский в видосиках побеждает нацизм, в реальной украинской жизни всё немного иначе», — 33 200 переглядів. На каналі «Величко блог» припускають таке: «Не так давно, в Украине 9 мая был большой праздник и заканчивался он традиционным салютом, а что сейчас, а сейчас для руководителей Украины это никакой не праздник, для них это скорбь. Не удивительно, если их герои ССовцы, а сами они потомки полицаев».

Поширеною темою тут залишається протистояння російськомовного населення та українських націоналістів, радикалів. Останні, мовляв, мають картбланш на свою діяльність в Україні. Журналістка проросійського видання «Страна.ua» Олеся Медведева стверджує, що влада нібито прикриває фашизм в Україні, намагаючись звинуватити у всьому провокаторів. Медведева запевняє, що новостворений «Центр протидії дезінформації» якраз працює над тим, щоб розповсюджувати пропаганду на благо Зеленського та «упоротых чертов Карася в масках» (52 600 переглядів).

Розповідаючи про «фашистів в Україні», телеграм-канали експлуатують тему декомунізації. Нібито заборона георгіївських стрічок та радянських символів — прояв русофобії та дискримінації. Резидент поширив відео, де троє поліцейських заносять в машину чоловіка. Анонім підписав відео так: «На фоне трусливого поведения полиции в отношении свастики, знаков СС Галичина и зигующих радикалов, кардинально выглядят действия правоохранителей по задержанию за советскую символику. Закон один для всех, но применяют его по-разному в нашей стране». Канал «ЗеРада» опублікував анонімний допис, в якому йдеться про те, що це частина великого плану: «Миллионы долларов тратятся на запрет фильмов, символов, на придумывание исторических фейков, подмену праздников и т.д. Все что бы не дать передать чувство гордости за предков победителей!». Часто «ділять Україну» на табори, нібито налаштовуючи жителів одного регіону проти іншого.

Підсумувати атмосферу в телеграм-каналах, що шукали зраду в Дні перемоги, можна дописом одного з таких анонімних каналів: «С Днём Победы.

Этот день снова показывает большое различие нашей страны в зависимости от географической точки». Бажання сфокусувати українців на відмінностях, наголосити на «правильному» та «неправильному» святкуванні, звинуватити без пояснення та вкотре назвати «фашистами». Пісня для українців не нова, адже російські та проросійські канали вмикають її на повну гучність щороку 9 травня. Кремль прагне монополізувати «перемогу» над нацизмом, забрати собі статус «істинної» переможниці. Ці та інші історичні події є центром сучасної агресії Росії проти України. Кремль виправдовує агресію сьогодення історіями минулого, які «підганяє» під потрібний тон та настрій, тому для України важливо працювати з національною пам’яттю та ініціювати діалог про історію на рівні родин, спільнот та нації.

Фото: УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4425
Читайте також
11.05.2021 13:28
Катерина Кістол, «Укрінформ»
6 415
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду