Що насправді святкує Росія 9 травня?

11 Травня 2021
6446
11 Травня 2021
13:28

Що насправді святкує Росія 9 травня?

Катерина Кістол, «Укрінформ»
6446
Що насправді святкує Росія 9 травня?
Історія є для Кремля одним з майданчиків ведення війни за «серця й уми»

Цими вихідними Україна відзначатиме дві важливі дати: 8 травня вшановуємо пам’ять жертв Другої світової війни й відзначаємо примирення між країнами-учасницями, а 9 травня згадуємо як День перемоги над нацизмом.

Другу світову війну визнано найбільшою катастрофою в історії людства. За деякими оцінками, вона забрала життя близько 80 мільйонів людей і назавжди змінила життя тих, хто вижив. Страшні події 1939-45 років стали точкою неповернення для більшості країн-учасниць. Україна разом зі всім цивілізованим світом промовляє – «Ніколи знову». Ця фраза звучить десятками європейських мов. Натомість, у сучасній Росії, яка позиціонує себе як повноправну наступницю СРСР, лунає зовсім інша риторика: за гаслом «можем повторіть» чути неприховану агресію, зневагу до пам’яті жертв війни і людського життя в принципі.  

Як взагалі співіснують поняття трагедії війни та бажання її повторити? Як Росії вдалося перетворити пам’ять про трагічні події на свято, і як вона «еволюціонувала» на цьому шляху за більш ніж 70 років? Що насправді у День перемоги над нацизмом святкує держава-агресор?

*   *   *

ВІДБІЛЮВАННЯ СРСР

Росія святкує «велич» СРСР, аби зняти відповідальність за розв’язання Другої світової війни, експансійну політику і масштабні злочини тоталітарного режиму.

Підписання між СРСР і Німеччиною «Договору про ненапад» включно із Секретним протоколом, що передбачав розподіл Східної Європи між країнами-підписантами, є історичним фактом. Комуністичний режим довго заперечував сам факт існування Протоколу та інші докази співпраці з нацистською Німеччиною. Не дивно, що латентно це продовжують заперечувати і в сучасній Росії, адже статус союзника Гітлера аж ніяк не вкладається в образ країни-визволительки, яка бореться з нацизмом.

До того ж, Росія усіма силами намагається уникати прирівнювання комунізму до нацизму. В січні 2021 року Путін навіть запропонував Держдумі внести на розгляд законопроєкт, що забороняв би публічно ототожнювати ролі СРСР і фашистської Німеччини, а днями такий проєкт було дійсно зареєстровано.

Що робить Росія в намаганні відбілити дії СРСР? Звинувачує західні демократії в розв’язанні війни. Мовляв, саме через «змову західних держав» Гітлер розпочав захоплення територій. Наприклад, про це йдеться в промові російського президента на неформальному саміті СНД, який відбувся в грудні 2019 року. Особливо інтенсивними протягом останніх років стали висловлювання Кремля на адресу Польщі, та й щодо інших країн – Британії, США, Франції й країн Балтії – риторика не змінилася.

Інструменти маніпуляцій:

● навмисне спотворення історичних фактів;

● розпалювання ненависті до країн Заходу;

● суміш фактів і вигадок.

*   *   *

АНЕКСІЯ ПЕРЕМОГИ

Це схоже на те, як Росія святкує «возз’єднання» з Кримом.

Виступаючи у ролі країни, яка нібито війну не починала, але прийшла на допомогу Європі, Радянська Росія, а пізніше й путінська – ніколи не приховувала своїх амбіцій на право називатися єдиною переможницею над фашизмом. Таким чином, Росія прагне укріпити свої позиції в світі, посилаючись на авторитет, здобутий під час визвольних кампаній, і натякаючи на те, що решта країн-союзниць зобов’язані своєю свободою виключно Червоній Армії.

У цьому ж ключі Кремль працює над применшенням ролі інших націй, що брали участь у війні. Зокрема, намагається знівелювати роль України та інших республік і знецінити їхні жертви. Так, на початку російсько-української війни російська пропаганда повернулася до тези про те, що «Росія виграла б Другу світову й без України».

Проте факти свідчать про інше. Більш як 20% складу Збройних сил СРСР, що воювали у Другій світовій, становили саме українці, а втрати серед українців налічують близько 3,5-4 млн – половину всіх загиблих воїнів. Внесок України у боротьбу з нацизмом – неоціненний. Україна пам’ятає про загиблих і цінує кожне людське життя.

Інструменти маніпуляцій:

● заперечення фактів і просування «інтерпретацій»;

● нав’язування образу «молодшого брата»;

● звинувачення України в тому, що вона «забула свою історію».

Просуваючи меседж про те, що «Росія звільнила Європу від нацизму», Кремль прагне легалізувати й свою нинішню агресію.

*   *   *

ПІДНЯТТЯ  «БОЙОВОГО ДУХУ»

У дні, коли світ радіє примиренню, держава-агресор налаштовує власних громадян на підтримку ідеї «Можем повторіть».

Наприклад, акцію «Безсмертний полк» Кремль щорік використовує суто в політичних цілях, орієнтуючись як на внутрішню аудиторію, так і на «експорт». Цей рух починався свого часу як громадський, проте пізніше був повністю взятий під контроль Кремля і став одним з інструментів гібридної війни. Театралізоване святкування перемоги покликане пробуджувати в людей сильні емоції – гнів, злість, ненависть… і гордість. Саме на цьому й грає нинішнє керівництво Росії, постійно підживлюючи суспільство зсередини легендами про «Велику вітчизняну». В реальності, йдеться про підміну справжніх понять вигаданими. Коли на параді крокують ряджені, а дітей залучають до театральних постановок, стає очевидним, що таке дійство не може мати нічого спільного з трагічною темою війни.

У Росії вже виросло покоління людей, виховане на безпідставному «ура-патріотизмі» й парадах 9 травня, які навіть не замислюються над тим, що насправді означають погрози «повторити» війну. Втім, з великою вірогідністю, вони підтримають нову агресію Кремля.

Інструменти маніпуляцій:

● викликання сильних емоційних реакцій;

● мілітарізація суспільства;

● поширення наративу про «подвиг війни» на зовнішню аудиторію.

Під маскою святкувань Росія насправді просуває тему «ваєнщіни», сприяє розвитку фальшивого патріотизму, аби наповнити чимось ідеологічний вакуум і підготувати ґрунт для своєї агресії у майбутньому.

*   *   *

Фото: krasnogorsk-adm.ru
Фото: krasnogorsk-adm.ru

Історія є одним з майданчиків ведення війни за «серця й уми». Росія, конструюючи сучасний російський наратив, постійно звертається до теми Другої світової війни, маніпулюючи фактами, поширюючи інтерпретації й намагаючись промотувати образ переможця.

Історичний ревізіонізм уже став постійною складовою російської пропаганди. Пропонуючи нібито різні версії історичних подій, Росія насправді намагається нівелювати національну ідентичність колишніх «братів», аби залишити їх у власній орбіті. Реалізовувати теперішній порядок денний Кремля допомагають місцеві агенти, свідомі й несвідомі.

Допоки Росія маніпулюватиме темою війни, історія Другої світової лишатиметься ще одним полем інформаційного протистояння.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Катерина Кістол, «Укрінформ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6446
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду