У Києві і в регіонах після загострення протистояння постраждали 69 журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

У Києві і в регіонах після загострення протистояння постраждали 69 журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

27 Січня 2014
27071

У Києві і в регіонах після загострення протистояння постраждали 69 журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

27071
У Києві після різкого загострення протистояння між мітингувальниками і силовиками 19 січня кількість постраждалих журналістів різко збільшилась. Чергова хвиля нападів на спвробітників ЗМІ почалась під час штурмів ОДА у регіонах
У Києві і в регіонах після загострення протистояння постраждали 69 журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Києві і в регіонах після загострення протистояння постраждали 69 журналістів (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Під час зйомок масових протестів і сутичок мітингувальників з міліцією на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві, постраждало вже понад 40 співробітників ЗМІ. Ще більше 20 співробітників ЗМІ постраждали під час штурмів обласних державних адміністрцій в регіонах. Про це журналісти повідомляли через соціальні мережі, прес-служби телеканалів, видань, сайтів.

 

«Детектор медіа» наводить власні дані про постраждалих журналістів:

 

1. Галина Садомцева, координатор онлайн-телебачення «Спільнобачення», отримала поранення уламків світло-шумових гранат, коли вона стрімила з місця подій. Отриману рану на нозі довелося зашивати в лакарні.

 

2. Антону Бережному, оператору «Спільнобачення» пошкоджено руку, куля пройшла в палець, також він отримав численні поранення, на тілі багато гематом.

 

3. Анатолій Лазаренко, оператора «Спільнобачення», потрапив під обстріл, на тілі журналіста - численні гематоми.

 

4. Янику Фалькевичу, оператору «Спільнобачення», куля влучила в обличчя. Постраждалому зробили операцію. У нього контузія ока, він втратив зір.

 

5. Тимур Ібраімов, стрімер «Спільнобачення» , отримав два порізи уламками від світлошумових гранат.

 

6. Тимур Бедерничек, оператор «Спільнобачення», отримав численні опіки ніг.

 

7. Богдані Бабич, одній із засновників проекту «Сіпільнобачення», уламок світлошумової гранати пошкодив ногу.

 

8. У Дмитра Сурніна, російського журналіста, екс-головреда газети «Мой район» (Москва), влучила гумова куля.

 

9. В'ячеслава Веремія, кореспондента газети «Вести», поранено осколками світлошумової гранати у руку та око.

 

10. Володимира Тищенка, журналіста інтернет-видання і газети ВО «Свобода», поранили осколки світлошумової гранати, якими відстрілювалися міліціонери.

 

11. Олександр Брамс, фотокореспондент видання «Коментарі», отримав одразу кілька поранень - вибите праве плече, накладено гіпс, також рани від куль і осколків.

 

12. Олександр Клименко, журналіст видання «Голос України» отримав поранення від світло шумової гранати, що вибухнула й нього в ногах. Прооперований.

 

13. Володимиру Зінченку, оператору телеканалу ICTV, в око влучила гумова куля. Журналіст прооператований, є загроза втрати зору.

 

14. Наталка Пісня, журналіст «1+1», поранена у ногу з травматичної зброї. За її словами, її підстрелили правоохоронці.

 

15. Ігор Волосянкін, ніжинський журналіст і фотокор, отримав поранення в ногу, а перед цим - світлошумовою гранатою в спину.

 

16. Олександр Ковалевський, оператор каналу «24», постраждав від вибуху світло шумової гранати. Потачалась кровотеча з вуха.

 

17. Олексію Сімакову, журналісту СТБ, осколком від світлошумової гранати поранено ногу.

 

18. Євген Фельдман, фотокореспондент «Нової газети» (Росія), постраждав від світлошумової гранати, у нього поріз і розбитий ніс.

 

19. Ігор Ісхаков, оператор «Радіо Свобода», поранений від розриву світлошумової гранати. Побитий правоохоронцями.

 

20. Дмитро Баркара, журналіст «Радіо Свобода» побитий правоохоронцями.

 

21. Іван Любиш-Кірдей, оператор каналу «1+1», позаштатний фотограф газети «День» - під ногами розірвалася газова граната, незначні подряпини на нозі, розірвані штани і взуття, надихався газом.

 

22. Денис Савченко, оператор 5-го каналу  та ще один оператор, особу якого не встановлено, отримали травми  при падінні на вулиці Грушевського, коли представники «Беркуту» розхитали автобус, на якому стояли представники преси.

 

23. Юлія Крук, журналістка «Надзвичайних новин» на каналі ICTV, зазнала отруєння сьозогінним газо.

 

24. Роману Піліпею, фотографу Delo.Ua, влучила під час зйомки у голову цеглина - медикам довелося накладати шви.

 

25. Данило Євтухов, редактор сайту часопису «Критика», постраждав від вибуху світлошумової гранати.

 

26. Максим Левін, фотокореспондент інтернет-видання LB.ua, побитий 20 січня тітушками в центрі Києва.

 

27. Постріл влучив у планшет журналіста «Громадського ТБ» Богдана Кутєпова. Планшет уцілів, але на ньому залишився слід.

 

28. Камера оператора 5-го каналу Івана Наконечного вийшла з ладу після того, як у неї поцілила гумова куля та застрягла всередині.

 

29. Гумовий патрон, яким стріляла у протестувальників міліція, влучив у обличчя журналіста «Українського тижня» Романа Малка. У нього - рвана рана біля ока та забій очного яблука.

 

30. Павло Іванов, журналіст Української молодіжної інформаційної агенції, був поранений чотирма кулями, одна з яких влучила в око. Він може втратити зір.

 

31. Влад Бовтрук, оператор «Громадського ТБ», дістав дві кулі - в ногу і живіт.

 

32. Фотокор Віталій Терещенко зазнав травм 19 січня після падіння з автобуса, який різко рушив «Беркут». Судячи з відео, яке оприлюднила Леся Оробець, він зламав або сильно забив руку і ногу. За неперевіреною інформацією, постраждалий є фотокором газети «Екологія та соціальний захист».

 

33.  Станіслав Григор'єв, кореспондент російського телеканалу «РЕН ТВ», отримав поранення в Києві під час вибуху світлошумової гранати.У нього діагностовано відкритий перелом ноги.

 

34. Олег Веремеєнко, журналіст телеканалу «Прихована правда», 20 січня отримав поранення, коли під час штурму на Грушевського міліцейський снайпер вистрілив йому в голову.

 

35. Дмитра Двойченкова, оператора «Еспресо.TV», затримали і побили бійці спецзагону міліції «Беркут». Згодом його відпустили. В оператора розсічена губа.

 

36. Василь Федосенко, фотограф інформаційного агентства Reuters з Мінська,  постраждав від резинової кулі правоохоронців. Про це повідомив журналіст Павло Шеремет.

 

37. Олександр Тарасов, журналіст і юрист Незалежної медіапрофспілки України (НПМУ) дістав поранення у голову від кулі спецназівця на вулиців Грушевського.

 

38. Єфрему Лукацькому, журналісту та фотокореспонденту The Associated Press, міліцейський снайпер вистрелив у голову.

 

39. Олександра Сибірцева, спеціального кореспондента газети «Вести», 22 січня травмувала світлошумова граната на вулиці Грушевського в Києві. У нього рвана рана ноги та осколочне поранення пальців.

 

40. Дмитро Власов, відеожурналіст The Associated Press, 22 січня отримав три кулі в область паха. З його слів, його врятував бронежилет із пластиною.

 

41. Мстислав Чернов, фотограф інтернет-видання «МедіаПорт», дістав поранення ноги і ока від прицільного попарадання світлошумової гранати.

 

42. Андрій Кисельов, російський журналіст, режисер проекту Lenta.doc, був жорстоко побитий беркутівцями під час затримання у Києві. Простояв півтори години на колінах у снігу.

 

43. Юрій Грузинов, оператор проекту документальних фільмів  Babylon`13, отримв три вогнепальні поранення. Куля прошла в сантиметрі від легенів.

 

44. Від побиття невідомих постраждав телеведучий і ведучий концерту Антимайдану в Києві Юрій Кот.  Він напряму пов'язує побиття зі своєю появою на провладному мітингу на Європейській площі, після якого увечері біля парковки до пана Кота підійшов незнайомець. Спочатку він відволік його розмовою, а потім пустив в хід кулаки. У результаті, в шоумена зламаний ніс та синець під оком. Підозри на зламані ребра лікарі відкинули.

 

Запоріжжя:

 

45.  Дмитро Смолієнко, фотожурналіст  НІА «Укрінформ», був жорстоко побитий «тітушками» 26 січня під час штурму Запорізької ОДА. Йому також розбили професійну апаратуру. Фотокореспондент був затриманий та відвезений до відділку міліції. Згодом журналіста відпустили.

 

46. Нікіта Шляхтунов, режисер державної телерадіокомпанії «Запоріжжя», постраждав 26 січня під час розгону запорізького євромайдану. Лікарі констатували у нього струс мозку.

 

47.Євген Удовиченко, оператор державної телерадіокомпанії «Запоріжжя», постраждав 26 січня під час розгону запорізького євромайдану. Затриманий міліцією.

 

48. Юрій Гудименко, редактор газети «Мрія», постраждав 26 січня під час розгону запорізького євромайдану. Невідомі вдарили журналіста дубинкою по руці, у нього зламаний палець.

 

49. Валентин Терлецький, тележурналіст, постраждав під час висвітлення штурму Запорізької ОДА (інформація про ушкодження уточнюється).

 

50. Євген Довгий, тележурналіст, постраждав під час висвітлення штурму Запорізької ОДА (інформація про ушкодження уточнюється).

 

Кіровоград:

 

51. Володимир Гришко, член Національної спілки журналістів України, постраждав під час висвітлення штурму Кіровоградської ОДА. Працівники міліції били його кийками по нирках.

 

Львів:

 

52. Вадима Кальченка, оператора телеканалу ZIK, 26 січня побили невідомі біля під'їзду його будинку у Львові. Нападників було троє і били вони лише в обличчя. В оператора забрали телефон та електронну перепустку на телеканал.

 

Черкаси:

 

53. Олег Огілько, керівник та оператор сайту міста Черкас 0472.ua, був побитий 23 січня працівниками силових структур та заарештований після зйомок штурму Черкаської ОДА. У лікарні журналістові діагностували численні забої, забиття нирок, набряк голови.

 

54. Станіслав Кухарчук, журналіст каналу «Інтер», був жорстоко побитий «Беркутом» 26 січня під час розгону черкаського євромайдану.

 

55. Сергій Єфімов, оператор ТРК «Вікка», зазнав нападу силовиків 26 січня під час розгону черкаського євромайдану.  Йому розбили камеру після того, як він допоміг журналісту канала «Інтер» Станіславу Кухарчуку, якого бив «Беркут». Беркутівець погрожував оператору розправою.

 

56. Сергій Марчик, польський канал «Белсат», був поранений «беркутівцями» 26 січня під час розгону черкаського євромайдану.

 

57. Юрій Висоцький, білоруський канал «Белсат», був затриманий міліцією 26 січня під час висвітлення розгону черкаського євромайдану. Згодом його відпустили.

 

Дніпропетровськ:

 

58. Сергій Кочет, оператор 34-го каналу, 26 січня під час спроби штурму дніпропетровської ОДА, отримав поранення від пострілу з травматичної зброї з боку групи «тітушків».

 

59. Даніїл Петерімов, оператор 34-го каналу, 26 січня під час спроби штурму дніпропетровської ОДА, був побитий «тітушками». У нього попередьо діагностовано перелом руки.

 

60. Наталія Свєтлова, журналістка 34-го каналу, 26 січня під час розгону дніпропетровського євромайдану отримала пошкодження від побиття палками з боку «тітушок».

 

61.  Ольга Владимирова, кореспондентка 9 каналу, постраждала 26 січня під час розгону дніпропетровського євромайдану (інформація про ушкодження уточнюється).

 

62. Наталя Біловицька,  журналістка радіо «Ера», постраждала 26 січня під час розгону дніпропетровського євромайдану (інформація про ушкодження уточнюється).

 

63. Денис Синьогін, оператор каналу ICTV, отримав поранення у шию 26 січні під час подій біля Дніпропетровської ОДА. 

 

Миколаїв:

 

64. Олег Деренюга, журналіст «НікВесті», 25 січня зазнав нападу на мітингу Партії регіонів, коли він знімав бійку між активістами-регіоналами.

 

Київ:

 

65. Мирослав Миса, журналіст радіо «Голос Свободи», був 24 січня побитий бійцями внутрішніх військ. Також силовики розірвали журналістське посвідчення пана Миса, відібрали у нього телефон та погрожували роздягти.

 

66. Ігор Демченко,  фотокореспондент інтернет-видання «Свет и тени» та газети «Свобода», постраждав 19 січня на вул.Грушевського, коли беркутівець навмисне кинув у нього світло-шумову гранату. Важка травма очей. Журналіст вважає дії беркутівця замахом на вбивство.

 

67. Ігор Кобзар, фотограф і активіст Автомайдану, був затриманий у ніч з 22 на 23 січня на вул.Щорса. Був жорстоко побитий беркутівцями і знаходиться у лікарні.

 

68. Влад Содель, фотограф видання «Коммерсантъ-Украина», двічі постраждав на вулиці Грушевського в Києві: його зачепило світлошумовою гранатою Терен-7М, а 19 січня злегка контузило спецзасобом Терен-6, що розірвався на колінах.

 

69. Вночі 22 січня під час зйомки на вул.Грушевського у Києві дістав поранення фотограф інтернет-видання «МедіаПорта» Мстислав Чернов. Він працював на місці зіткнень протестуючих і міліції. «Його травма не була випадковою. Прямий цілеспрямований постріл гранатою по людині в яскравому жилеті з написом "Преса"», - повідомляє видання.

 

 

Сутички між протестувальниками та правоохоронцями в центрі Києва розпочалися після того, як радикально налаштовані мітингувальники вирішили прорватися через кордон міліції до Верховної Ради. Доступ громадян до урядового кварталу обмежено більше місяця. Зокрема, перекрита вантажівками та автобусами вулиця Грушевського та вулиця Інститутська.

 

Нагадаємо, ще понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві та попередініх подій євромайданів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27071
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телекритика
3719 дн. тому
для поинтересуюсь: поповнюємо з відкритих джерел - з інших змі, соцмереж, з особистих повідомлень журналістів нам. якщо ви знаєте постраждалих журналістів, яких нема у списку, будь ласка, повідомте нам їхні імена й контакти (посилання на соцмережі, або мейли, або телефони тощо). напишіть нам на info@telekritika.kiev.ua. наперед дякуємо!!!
поинтересуюсь
3719 дн. тому
А можно узнать, на основании откуда поступающей информации вы пополняете список? при всем уважении к коллегам, но - "надихалась сльзогінним газом" - это про каждого третьего журналиста, работающего в киевских редакциях. Лично знаю нескольких коллег, заработавших осколки в ноги и гематомы на теле (про газ - вообще молчу), но которых в списке нет (справедливости ради - они туда и не рвутся). просто интересно - на основе чего составляете список?
Александр Ульянов
3719 дн. тому
Їм же мало зняти бійку здалека - потрібно полізти в саму кучу, щоб було погарячіше. От і отримали хто куди.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду