Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію

Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію

12 Лютого 2015
4204

Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію

4204
Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію
Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію

12 лютого Апеляційний суд Києва вчергове переніс розгляд справи екс-генерала МВС Олексія Пукача, засудженого до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Наступне засідання відбудеться 17 березня. Про це повідомляє сайт tsn.ua.

 

Протягом місяця експерти розглядатимуть матеріали справи і визначать, чи може бути розсекречена інформація. В документах містяться матеріали чотирьох рівнів секретності МВС, ГПУ, СБУ та окремо накладених суддею.

 

Нагадаємо, 9 лютого головуючий колегії суддів Апеляційного суду Києва Степан Гладій заявив, що залучить експертів, щоб визначити можливість технічного призначення процедури проведення експертизи для з'ясування наявності чи відсутності секретних документів у справі.

 

6 лютого Апеляційний суд Києва заявив про проведення засідання у відкритому режимі через публічний розголос ситуації навколо цього питання. 17 грудня про необхідність відкритого процесу заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, таку ж думку має й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 5 лютого п'ять народних депутатів від фракції партії «Блок Петра Порошенка» написали колективне депутатське звернення до тоді ще генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою зробити відкритим цей процес.

 

6 лютого проти відритого режиму засідань виступили адвокат Олексія Пукача Григорій Демиденко та потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський . Зокрема адвокат заявив, що на минулому засіданні колегія вирішила вести засідання в закритому режимі, тож це є порушенням закону. Представник вдови загиблого журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко погодилася щодо необхідності проводити розгляд скарги у відкритому режимі та зазначила, що матеріали справи потрібно повернути до ГПУ, щоб експерти визначили, чи містять вони державну таємницю.

 

4 лютого глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що СБУ розсекретила всі наявні у неї матеріали справи по обвинуваченню екс-генерала МВС Олексія Пукача. Проте пан Гладій заявив, що ніяких документів з цього приводу до колегії суддів не надходило.

 

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років. 29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія  Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе.

 

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4204
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей Ефремов
3361 дн. тому
Ну хорошо, а если в этих материалах выяснится, что к делу причастен даже президент Кучма, его тоже арестуют? Странно то, что столько грифов секретности у этого документа. Но с таким подходом к делу, как сейчас взялся ген.прокурор Шокин, можно ожидать и достаточно громких дел. Видимо президенту уже терять особо нечего, рубить, так рубить. И я ни сколько не сомневаюсь, что и в самом ГПУ, скоро начнут наводить порядок. А там, после 23 лет, такая коррупция, что всех сажать нужно, ну 70% точно. Оказывается, там есть человек, некий Андрей, который помогает прокурорам в востановлении на должность. И как пишет "Прокурорская правда", существует даже аудиозапись, где он договаривается об этом с бывшим прокурором Приморского района, Одесской области Юрием Коджебаш. Так что, думаю мы ещё будем свидетелями громких дел. Другого выхода у президента просто нет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду