Пукача засуджено до довічного ув’язнення за вбивство Ґонґадзе (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

29 Січня 2013
6138
29 Січня 2013
15:24

Пукача засуджено до довічного ув’язнення за вбивство Ґонґадзе (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

6138
Пукач зрозуміє вирок тільки тоді, коли з ним сядуть Кучма і Литвин
Пукача засуджено до довічного ув’язнення за вбивство Ґонґадзе (ОНОВЛЕНО, ВІДЕО)

Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе. Такий вирок сьогодні, 29 січня, оголосив Печерський районний суд Києва, повідомляє «Українська правда».

 

Олексія Пукача також позбавлено генеральського звання, передає «ЛігаБізнесІнформ». Суд постановив, що він має виплатити 500 тис. грн компенсації родині Ґонґадзе, а також 100 тис. грн морального відшкодування - постраждалому журналістові Олексію Подольському. У відшкодуванні матеріальної шкоди суд відмовив Олексію Подольському, уточнює «Інтерфакс-Україна». У строк відбування покарання суд постановив зарахувати затримання Олексія Пукача з 21 липня 2009 року.

 

Перед цим Печерський суд не взяв до увагу свідчення екс-майора держохорони Миколи Мельниченка у справі, повідомляє «ЛігаБізнесІнформ». Суд дійшов висновку, що пан Мельниченко не був уповноваженим на зібрання доказів у здійсненні злочину, коли робив записи в кабінеті другого президента Леоніда Кучми. Відповідно, самі записи не можуть бути взяті до уваги як належні докази.

 


Судячи з останніх слів Олексія Пукача в суді, він визнав причетність Володимира Литвина і Леоніда Кучми до вбивства Георгія Ґонґадзе, пише «Українська правда». Після оголошення вироку, суддя Анатолій Мельник запитав у пана Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: «Він буде зрозумілий тільки тоді, коли Кучма і Литвин будуть зі мною», - цитує УНІАН.

 

 

У короткому коментарі журналістам після судового засідання Олексій Пукач сказав: «Я все розповів під час слідства і під час суду, але правду в цьому суді хотів знати лише Федур (адвокат матері вбитого журналіста Лесі Ґонґадзе – ред). Ні Мельниченко з Америки, ні Піскун, а саме Федур. Тому запитайте про мотив (убивства Георгія Ґонґадзе - ред.) у Литвина і Кучми», - цитує УНІАН.

 

«Слава Богу цю фразу чула не тільки я, але й журналісти. Насправді Пукач неодноразово в досудових і судових свідченнях говорив про Кучму і Литвина, про те, де і коли зустрічався з Литвином, але це не було використано в розслідуванні замовників убивства», - сказала журналістам адвокат Мирослави Ґонґадзе Валентина Теличенко, яку цитує «Українська правда». Пані Теличенко оскаржуватиме вирок в апеляційному суді і намагатиметься, щоб замовники вбивства Георгія Ґонґадзе були встановлені.

 

Захист теж оскаржить вирок Олексію Пукачу, повідомив його адвокат Григорій Демиденко, передає «ЛігаБізнесІнформ». Адвокат заявив, що вважає вирок несправедливим і покарання не може бути у вигляді довічного позбавлення волі, якщо не доведено умисел. Відповідно до закону вирок може бути оскаржено протягом 15 днів в апеляційному суді.

 

 

Нагадаємо, Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Олексія Пукача в убивстві журналіста Георгія Ґонґадзе.

 

Досудовим слідством встановлено, що Олексій Пукач на виконання наказів і вказівок екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та інших посадових осіб 17 вересня 2000 року здійснив вбивство Георгія Ґонґадзе.

 

Сам Олексій Пукач своєї провини в умисному вбивстві не визнав. Тобто він визнав, що стосовно журналіста здійснювалося оперативно-розшукові заходи, що він душив його ременем, однак не хотів вбивати, і ремінь просто зісковзнув.

 

«Детектор медіа»

 

Відео, фото - Liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду