detector.media
12.02.2015 16:31
Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію
Розгляд справи Пукача перенесли на 17 березня - експерти визначатимуть, чи можна розсекретити інформацію

12 лютого Апеляційний суд Києва вчергове переніс розгляд справи екс-генерала МВС Олексія Пукача, засудженого до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Наступне засідання відбудеться 17 березня. Про це повідомляє сайт tsn.ua.

 

Протягом місяця експерти розглядатимуть матеріали справи і визначать, чи може бути розсекречена інформація. В документах містяться матеріали чотирьох рівнів секретності МВС, ГПУ, СБУ та окремо накладених суддею.

 

Нагадаємо, 9 лютого головуючий колегії суддів Апеляційного суду Києва Степан Гладій заявив, що залучить експертів, щоб визначити можливість технічного призначення процедури проведення експертизи для з'ясування наявності чи відсутності секретних документів у справі.

 

6 лютого Апеляційний суд Києва заявив про проведення засідання у відкритому режимі через публічний розголос ситуації навколо цього питання. 17 грудня про необхідність відкритого процесу заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, таку ж думку має й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 5 лютого п'ять народних депутатів від фракції партії «Блок Петра Порошенка» написали колективне депутатське звернення до тоді ще генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою зробити відкритим цей процес.

 

6 лютого проти відритого режиму засідань виступили адвокат Олексія Пукача Григорій Демиденко та потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський . Зокрема адвокат заявив, що на минулому засіданні колегія вирішила вести засідання в закритому режимі, тож це є порушенням закону. Представник вдови загиблого журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко погодилася щодо необхідності проводити розгляд скарги у відкритому режимі та зазначила, що матеріали справи потрібно повернути до ГПУ, щоб експерти визначили, чи містять вони державну таємницю.

 

4 лютого глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що СБУ розсекретила всі наявні у неї матеріали справи по обвинуваченню екс-генерала МВС Олексія Пукача. Проте пан Гладій заявив, що ніяких документів з цього приводу до колегії суддів не надходило.

 

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років. 29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія  Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе.

 

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY