detector.media
19.09.2012 16:37
«Репортери без кордонів» закликали єврокомісара нагадати Україні, що закон про наклеп несумісний з асоціацією з ЄС

Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» засудила ухвалення українським парламентом у першому читанні законопроекту, який відновлює кримінальну відповідальність за наклеп, і закликає законодавців скасувати це рішення, відхиливши законопроект у другому читанні. Про це йдеться в заяві, поширеній 19 вересня.

 

«Україна повернеться на 11 років назад, якщо до кримінального кодексу буде повернуто відповідальність за дифамацію, - заявили «Репортери без кордонів». - Це йде врозріз із загальносвітовою тенденцією і буде явним порушенням міжнародних угод, які ратифікувала Україна, починаючи з Європейської конвенції про захист прав людини і Міжнародного пакту про громадянські та політичні права».

 

«Таке повернення до минулого зробить серйозний вплив на свободу інформації в Україні. Журналісти вже мають протистояти багатьом небезпекам і збільшенню самоцензури в новинних організацій. Тепер вони також повинні будуть боятися судового переслідування. У результаті ефекту залякування під загрозою опиниться саме існування незалежної журналістики», - йдеться в заяві.

 

«Репортери без кордонів» закликають єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле дати зрозуміти українському уряду, що ухвалення цього законопроекту буде несумісним з тіснішою асоціацією з Європейським союзом.

 

18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY