Forbes.ua розпочав роботу. На сайті доступний архів журналу

3 Вересня 2012
7988
3 Вересня 2012
16:46

Forbes.ua розпочав роботу. На сайті доступний архів журналу

7988
Портал обрав рекламну модель розвитку і зробив весь контент безкоштовним для читачів
Forbes.ua розпочав роботу. На сайті доступний архів журналу

Сьогодні, 3 вересня, розпочав роботу у відкритому для читачів режимі діловий портал Forbes.ua. Проект входить до ділового сегменту «Українського медіахолдингу» (УМХ, UMH), який також видає журнал «Forbes Украина».

 

Робота над запуском Forbes.ua тривала з весни. Forbes.ua висвітлює теми бізнесу, політики і стилю життя. Навігація порталу реалізована за тегами, на сайті практично відсутні розділи. Відповідно, структура сайту змінюється щодня залежно від частоти використання тегів.

 

«Ми першими в СНД вбудували машинку для побудови графіків і карт. І наші журналісти самі, без сторонньої допомоги можуть робити інфографіку, - перераховує особливості порталу головний редактор Леонід Бершидський. - У нас реалізовано механізм перерахунку статків найбагатших людей України. Ми створили непогану базу даних українських юридичних осіб. Зараз на сайті представлено список 200 найбільших компаній, у базі їх набагато більше. З афішею культурних подій та інтелектуальним життям Києва у нас пов'язаний розділ "Самообразование". Разом із сайтом Texty.org.ua ми запустили спільний проект про держзакупівлі - рейтинг тендерних чемпіонів».

 

 

Леонід Бершидський називає Forbes.ua «щоденним журналом». Над ним, як писала «Детектор медіа», працює 21 особа. Від журналістів редакції порталу вимагається один-два матеріали на день. Журналістів друкованої версії українського Forbes заохочують «системою стимулів» надавати порталу свої матеріали, які не йдуть у журнал (наприклад, інтерв'ю, які беруться для підготовки журнальних текстів).

 

«Розподіл ролей між двома редакціями диктується різними жанрами, у яких ми виступаємо, - зауважує головний редактор журналу «Forbes Украина» Володимир Федорін. - Сайт має бути набагато більш актуальним, має слідувати поточному порядку денному сьогоднішнього або завтрашнього дня. Журнал влаштовано інакше: його побудовано на принципі довгострокового планування. З нашими планами добре знайома онлайн-редакція, щоб не було перетинів. Плюс, звичайно, передбачена система стимулів, яка спонукає авторів друкованої версії весь час думати про те, що вони можуть з мінімальними затратами запропонувати якусь частину свого продукту для сайту».

 

Журнальні матеріали теж оприлюднюються на порталі. Архів «Forbes Украина» вже доступний відвідувачам сайту. Поточний номер викладатимуть не одразу, а поступово - «щоб не підривати продажі», сказав Леонід Бершидський.

 

В українського порталу Forbes від «материнського», американського, - макет (хоча доки створювалася українська версія, американський портал дещо змінився) і рейтинги (які є визначальною рисою проектів Forbes у всьому світі). «Біблії Forbes у нас ніякої нема, - наголошує Леонід Бершидський. - Усі інші речі ми придумуємо тут самі».

 

У корпорації Forbes декілька вимог до ліцензіатів, повідомив президент корпорації Forbes Мігель Форбс: локальні інтернет-видання мають бути близькими візуально до Forbes.com, мають адаптовуватися до місцевих ринків і мають виконувати місію Forbes - давати ту інформацію, якої читач не знайде більше ніде.

 

Відсоткових зобов'язань по контенту американської версії в української редакції немає, тому Леонід Бершидський налаштований створювати до 80% власних матеріалів, враховуючи орієнтацію місцевого читача на локальну інформацію. «Брати перекладний контент будемо тільки в тому разі, якщо він цікавий українському читачеві», - зазначив головред.

 

Forbes.ua тісно працює з іншими онлайн-проектами УМХ. Наприклад, у сайт вбудовано новинну стрічку Korrespondent.net. «Новинна стрічка "Корра" падає нам в адмінку, і ми можемо, якщо захочемо, автоматично її брати. У них на стрічці працює 27 осіб, я не хочу наймати стільки. Але в нас є люди, які роблять із цієї стрічки та інших ресурсів свою новинну стрічку. Ми користуємося і фотоархівом "Корра". Також ми з "Корром" і "Фокусом" постійно спілкуємося в Skype, обговорюємо теми. У нас відбувається "перехресне опилення"», - розповів Леонід Бершидський.

 

Найближчим часом на Forbes.ua з'явиться і відеоконтент - не окремим розділом, а у вигляді спецпроектів. Зараз один зі співробітників журналу знімає для порталу серію «презентацій стартаперів у ліфті»: протягом двохвилинної поїздки в ліфті спікер має розповісти все про свій проект.

 

Forbes.ua інтегровано в найпопулярніші соціальні мережі - Facebook, Twitter, «Вконтакте». Через акаунти в соцмережах організована й авторизація на сайті для самих співробітників. Леонід Бершидський пообіцяв, що команда активно піаритиме свою роботу в соцмережах.

 

Зараз команда порталу працює над тим, що Forbes.ua читався з будь-яких пристроїв: створює масштабовану версію, яка підлаштовується під розмір екрану, а також планує запуск простіших версій для планшетів і мобільних пристроїв.

 

Редакція також шукає майбутніх блогерів-колумністів - експертів у різних сферах. Однак колонки проходитимуть обов'язковий редакторський контроль. «Достатньо сильна блог-платформа в Korrespondent.net. Ми вивчаємо їхній досвід і не хочемо повністю переймати. Нам важливо, щоб контент суворо фільтрувався. Ми будемо шукати цікавих людей (це один з обов'язків наших журналістів) і запрошувати їх писати нам», - зауважив Леонід Бершидський.

 

Портал зароблятиме кошти на рекламі - весь контент є безкоштовним. «Ми подумали, що більше коштів заробимо, якщо продамо спонсорство архіву журналу, скажімо, банку, ніж якщо ми спробуємо продавати передплату. У того ж російського Forbes теж безкоштовна модель», - пояснив Леонід Бершидський.

 

Команда українського Forbes розраховує, що Forbes.ua стане головним діловим порталом України, повідомив головний редактор журналу «Forbes Украина» Володимир Федорін. Щоправда, конкретних завдань по відвідуваності і по рекламним надходженням перед редакцією не ставили, запевнив Леонід Бершидський.

 

Обсяг інвестицій у проект, а також розподіл коштів між корпорацією Forbes і УМХ, сторони не розголошують.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7988
Читайте також
18.04.2012 08:09
Леонид Бершидский, для «Детектор медіа»
3 224
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Valia
4253 дн. тому
А україномовний варіант ХОЧ сайту корона зробити не дозволяє? фу, теж мені солідне видання.
ДРузя
4254 дн. тому
Своровали все с сайта Дело. Как вам не стыдно?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду