detector.media
03.09.2012 16:46
Forbes.ua розпочав роботу. На сайті доступний архів журналу
Портал обрав рекламну модель розвитку і зробив весь контент безкоштовним для читачів

Сьогодні, 3 вересня, розпочав роботу у відкритому для читачів режимі діловий портал Forbes.ua. Проект входить до ділового сегменту «Українського медіахолдингу» (УМХ, UMH), який також видає журнал «Forbes Украина».

 

Робота над запуском Forbes.ua тривала з весни. Forbes.ua висвітлює теми бізнесу, політики і стилю життя. Навігація порталу реалізована за тегами, на сайті практично відсутні розділи. Відповідно, структура сайту змінюється щодня залежно від частоти використання тегів.

 

«Ми першими в СНД вбудували машинку для побудови графіків і карт. І наші журналісти самі, без сторонньої допомоги можуть робити інфографіку, - перераховує особливості порталу головний редактор Леонід Бершидський. - У нас реалізовано механізм перерахунку статків найбагатших людей України. Ми створили непогану базу даних українських юридичних осіб. Зараз на сайті представлено список 200 найбільших компаній, у базі їх набагато більше. З афішею культурних подій та інтелектуальним життям Києва у нас пов'язаний розділ "Самообразование". Разом із сайтом Texty.org.ua ми запустили спільний проект про держзакупівлі - рейтинг тендерних чемпіонів».

 

 

Леонід Бершидський називає Forbes.ua «щоденним журналом». Над ним, як писала «Детектор медіа», працює 21 особа. Від журналістів редакції порталу вимагається один-два матеріали на день. Журналістів друкованої версії українського Forbes заохочують «системою стимулів» надавати порталу свої матеріали, які не йдуть у журнал (наприклад, інтерв'ю, які беруться для підготовки журнальних текстів).

 

«Розподіл ролей між двома редакціями диктується різними жанрами, у яких ми виступаємо, - зауважує головний редактор журналу «Forbes Украина» Володимир Федорін. - Сайт має бути набагато більш актуальним, має слідувати поточному порядку денному сьогоднішнього або завтрашнього дня. Журнал влаштовано інакше: його побудовано на принципі довгострокового планування. З нашими планами добре знайома онлайн-редакція, щоб не було перетинів. Плюс, звичайно, передбачена система стимулів, яка спонукає авторів друкованої версії весь час думати про те, що вони можуть з мінімальними затратами запропонувати якусь частину свого продукту для сайту».

 

Журнальні матеріали теж оприлюднюються на порталі. Архів «Forbes Украина» вже доступний відвідувачам сайту. Поточний номер викладатимуть не одразу, а поступово - «щоб не підривати продажі», сказав Леонід Бершидський.

 

В українського порталу Forbes від «материнського», американського, - макет (хоча доки створювалася українська версія, американський портал дещо змінився) і рейтинги (які є визначальною рисою проектів Forbes у всьому світі). «Біблії Forbes у нас ніякої нема, - наголошує Леонід Бершидський. - Усі інші речі ми придумуємо тут самі».

 

У корпорації Forbes декілька вимог до ліцензіатів, повідомив президент корпорації Forbes Мігель Форбс: локальні інтернет-видання мають бути близькими візуально до Forbes.com, мають адаптовуватися до місцевих ринків і мають виконувати місію Forbes - давати ту інформацію, якої читач не знайде більше ніде.

 

Відсоткових зобов'язань по контенту американської версії в української редакції немає, тому Леонід Бершидський налаштований створювати до 80% власних матеріалів, враховуючи орієнтацію місцевого читача на локальну інформацію. «Брати перекладний контент будемо тільки в тому разі, якщо він цікавий українському читачеві», - зазначив головред.

 

Forbes.ua тісно працює з іншими онлайн-проектами УМХ. Наприклад, у сайт вбудовано новинну стрічку Korrespondent.net. «Новинна стрічка "Корра" падає нам в адмінку, і ми можемо, якщо захочемо, автоматично її брати. У них на стрічці працює 27 осіб, я не хочу наймати стільки. Але в нас є люди, які роблять із цієї стрічки та інших ресурсів свою новинну стрічку. Ми користуємося і фотоархівом "Корра". Також ми з "Корром" і "Фокусом" постійно спілкуємося в Skype, обговорюємо теми. У нас відбувається "перехресне опилення"», - розповів Леонід Бершидський.

 

Найближчим часом на Forbes.ua з'явиться і відеоконтент - не окремим розділом, а у вигляді спецпроектів. Зараз один зі співробітників журналу знімає для порталу серію «презентацій стартаперів у ліфті»: протягом двохвилинної поїздки в ліфті спікер має розповісти все про свій проект.

 

Forbes.ua інтегровано в найпопулярніші соціальні мережі - Facebook, Twitter, «Вконтакте». Через акаунти в соцмережах організована й авторизація на сайті для самих співробітників. Леонід Бершидський пообіцяв, що команда активно піаритиме свою роботу в соцмережах.

 

Зараз команда порталу працює над тим, що Forbes.ua читався з будь-яких пристроїв: створює масштабовану версію, яка підлаштовується під розмір екрану, а також планує запуск простіших версій для планшетів і мобільних пристроїв.

 

Редакція також шукає майбутніх блогерів-колумністів - експертів у різних сферах. Однак колонки проходитимуть обов'язковий редакторський контроль. «Достатньо сильна блог-платформа в Korrespondent.net. Ми вивчаємо їхній досвід і не хочемо повністю переймати. Нам важливо, щоб контент суворо фільтрувався. Ми будемо шукати цікавих людей (це один з обов'язків наших журналістів) і запрошувати їх писати нам», - зауважив Леонід Бершидський.

 

Портал зароблятиме кошти на рекламі - весь контент є безкоштовним. «Ми подумали, що більше коштів заробимо, якщо продамо спонсорство архіву журналу, скажімо, банку, ніж якщо ми спробуємо продавати передплату. У того ж російського Forbes теж безкоштовна модель», - пояснив Леонід Бершидський.

 

Команда українського Forbes розраховує, що Forbes.ua стане головним діловим порталом України, повідомив головний редактор журналу «Forbes Украина» Володимир Федорін. Щоправда, конкретних завдань по відвідуваності і по рекламним надходженням перед редакцією не ставили, запевнив Леонід Бершидський.

 

Обсяг інвестицій у проект, а також розподіл коштів між корпорацією Forbes і УМХ, сторони не розголошують.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY