«Медіафронт»: журналісти LB.ua отримали інформацію законно, і Ландік її не приховував

18 Липня 2012
10294
18 Липня 2012
17:39

«Медіафронт»: журналісти LB.ua отримали інформацію законно, і Ландік її не приховував

10294
«Медіафронт»: журналісти LB.ua отримали інформацію законно, і Ландік її не приховував

Профспілка працівників ЗМІ «Медіафронт» впевнена, що фотофіксація sms-листування Володимира Ландіка та подальша публікація матеріалів сайтом LB.ua була законною. Вона не протирічила ані статтям Кримінального Кодексу України, ані Положенню про акредитацію в ВРУ, ані Регламенту ВРУ, тому дії прокуратури є  безпідставними.

 

Про це «Медіафронт» заявив у відкритому листі на ім'я генерального прокурора України Віктора Пшонку 18 липня, наголосивши, що вважає порушення кримінальної справи проти LB.ua є ганебним кримінальним переслідуванням журналістів за їхню законну професійну діяльність.

 

«Журналісти, які зробили відповідні фотоматеріали, не застосовували незаконних методів отримання інформації, а народний депутат Ландік не вживав жодних заходів, щоб цю інформацію приховати. Тому фотофіксація та подальша публікація матеріалів була законною, є сутністю журналістської професії», - зазначається у листі.

 

Нагадаємо, 18 липня 2012 року прокуратура Печерського району Києва через публікацію sms-листування порушила кримінальну справу за результатами перевірки заяви народного депутата Володимира Ландіка щодо порталу LB.ua.

 

Раніше члени Комітету свободи слова від опозиції заявили, що LB.ua переслідують з політичних мотивів, а представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк вважає справу щодо LB.ua неправомірною.

 

 

 

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

ЦК Профспілки працівників ЗМІ «МЕДІАФРОНТ»

 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

 

18 липня 1012 року Прокуратура Печерського району міста Києва порушила кримінальну справу за фактом скоєння злочину, передбаченого частиною 2 статті 163 та частиною 2 статті 182 Кримінального кодексу стосовно порушення особистих прав депутата від ПР Володимира Ландіка.

 

Йдеться про публікацію низки фотоматеріалів, зроблених з ложі преси Верховної Ради України акредитованими журналістами видання Lb.ua. Цьому передувала заява прокуратури міста Києва від 12.07.2012 зі спростуванням інформації щодо порушення кримінальної справи стосовно журналістів видання Lb.ua

 

Звертаємо Вашу увагу на те, що журналісти, які зробили відповідні фотоматеріали, не застосовували незаконних методів отримання інформації, а народний депутат Ландик, не вживав жодних заходів, щоб цю інформацію приховати. Тому фотофіксація та подальша публікація матеріалів була законною, є сутністю журналістської професії і не протирічила ані статтям Кримінального Кодексу України, ані Положенню про акредитацію в ВРУ, ані Регламенту ВРУ. Тому дії Ваших підлеглих ми вважаємо безпідставними.

 

Ми відкрито заявляємо: прокуратура міста Києва сьогодні оголосила про кримінальне переслідування журналістів за їхню законну професійну діяльність.

 

Ми переконані, що цим кроком прокуратура оголосила війну всім українським журналістам. Всім, хто чесно і професійно виконують свої обов»язки з метою всебічного інформування громадськості про суспільно значущі процеси.

 

Ми вважаємо цей крок ганьбою української прокуратури.

 

Ми нагадуємо, що ст. 171 Кримінального кодексу України  передбачено кримінальну відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Контроль за виконанням цієї статті покладено на прокуратуру. Цинізм полягає в тому, що саме представники Вашого відомства, які мають контролювати виконання цієї норми закону, її брутально і зухвало порушили.

 

Ми нагадуємо вам, що Верховна Рада України ухвалила Парламентську постанову 7100, що накладає мораторій на перевірки ЗМІ під час передвиборчої кампанії. Положення цього документа Ваше відомство також порушило.

 

Ми - як працівники ЗМІ і як громадяни України, нагадуєм вам, що діяльність Прокуратури України забезпечується коштами платників податків, тобто, громадян України. Ми як громадяни України, не уповноважували органи прокуратури на такі ганебні вчинки. Ми закликаємо Вас особисто проявити професіоналізм і скасувати вищезазначену постанову прокуратури міста Києва.

 

Голова профспілки - Наталя Соколенко

 

Голови первинних осередків - Ольга Червакова, Григорій Жигалов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10294
Читайте також
31.07.2012 18:12
Пріска Орсонно, Оксана Романюк, «Репортери без кордонів», для «Детектор медіа»
20 575
19.07.2012 08:55
Артем Біденко, «Блоги. Українська правда»
21 624
19.07.2012 08:31
Мустафа Найем, «Блоги. Українська правда»
31 020
19.07.2012 08:19
Соня Кошкина, «Українська правда»
30 464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду