«Вони хочуть нам сказати, що ми сядемо всі! Ні, ми не сядемо!»

19 Липня 2012
42880
19 Липня 2012
20:32

«Вони хочуть нам сказати, що ми сядемо всі! Ні, ми не сядемо!»

42880
«Вони хочуть нам сказати, що ми сядемо всі! Ні, ми не сядемо!»
Журналісти зібралися на акцію протесту під Генпрокуратурою, щоб захистити  колег із ТВі та LB.ua

 

Випадків перешкоджання законній журналістській діяльності в Україні побільшало. Але замість того, щоб порушувати справи за ст. 171 Кримінального кодексу за перешкоджання журналістській діяльності, вітчизняна прокуратура почала переслідувати журналістів. Тим самим, фактично, власноруч перешкоджаючи їм працювати.

 

Медіапрофспілки «Медіафронт» та НМПУ, дізнавшись 18 липня  про порушення кримінальної статті щодо Lb.ua, вирішили наступного дня зібратися під ГПУ й передати генпрокурору Віктору Пшонці свої вимоги, які оприлюднено у відкритому листі. Основних вимог дві: припинити перевірки ЗМІ під час парламентських виборів і закрити кримінальну справу проти Lb.ua.

 

Журналістська акція могла і не відбутися. За десять хвилин до її початку до організаторів підійшов заступник начальника Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві - начальник міліції громадської безпеки, полковник Володимир Соцький,  і повідомив, що неподалік заміновано будівлю МВС. Тому нібито мітинги проводити не можна. Представник міліції попросив усіх звільнити вулицю Гусовського і відійти на 100 метрів, розповідає кореспондент СТБ Ольга Червакова.

 

Журналістів не відлякали ні такі повідомлення, ні те, що міліція перекрила всі вулиці поруч. Здивувало: якщо є небезпека для них, то чому не евакуюють людей із приміщення ГПУ? Журналісти не повірили полковнику і продовжили протестувати.

 

До них приєдналися громадські активісти - захисники малого та середнього бізнесу, зокрема правозахисник і юрист Асамблеї малого і середнього бізнесу в Україні Римма Білоцерківська з Сєвєродонецька та голова Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан. Також серед учасників були народні депутати Юрій Стець, Ірина Геращенко та Михайло Волинець. Усі вони наголошували на тому, щоб журналісти не зважали на слова міліціонерів.

 


Кореспондентка СТБ Ольга Червакова

 

Полковник міліції Володимир Соцький розповідає журналістам про заміноване приміщення МВС

 

Генеральний директор ТВі Микола Княжицький

 

Народний депутат Ірина Геращенко і Микола Княжицький

 


Журналіст «Української правди» Мустафа Найєм

 

Потім розігнати присутніх спробував судовий виконавець Олександр Анатолійович Марченко з відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління, зачитавши їм рішення Адміністративного суду міста Києва. Журналісти не розуміли, коли це суд уже встиг ухвалити рішення, адже заявлено про акцію було тільки вранці 19 липня.

 

Але рішення, підписане суддею Сулежко В.П., було від 3 липня 2012 року. Як виявилося, суд постановив із 5 липня до 31 серпня 2012 року обмежити право на мирні зібрання, пікетування, пішу ходу, демонстрації, мітинги тощо акціонерам підприємства «Житомирські ласощі», мешканцям-співласникам будинків по вул. Городецького, 141. Пан Марченко перерахував багато місць, де заборонено мирні зібрання, в тому числі на вулицях Різницькій, Гусовського та прилеглих територіях, біля Верховної Ради, Адміністрації президента, Кабінету Міністрів, Українського дому та на Європейській площі, а також озвучив прізвища людей, серед яких жодного журналіста.

 

«А ми тут до чого?» - запитали журналісти.

 

«Як до чого? - здивувався почервонілий судовий виконавець. - Тут чітко написано "та іншим суб'єктам", а ви і є - інші суб'єкти, які реалізують право на мирні зібрання».

 

Але журналістів і судове рішення не злякало, вони залишилися. «Журналісти зберуться колом, а якщо їм будуть заважати, то підійдуть народні депутати», - сказав Юрій Стець, який вважав, що немає жодної заборони для зібрань представників ЗМІ.

 

Більше ніхто не заважав.

 

 

 

Захистити ТВі і Lb.ua прийшли близько ста осіб, переважно журналісти, які поєднували свою участь в акції з роботою, водночас записуючи коментарі більш активних колег. За словами представника «Медіафронту» Ольги Червакової, порушивши цю справу, прокуратура створила прецедент. «Це початок кримінального переслідування журналістів за їхню професійну діяльність», - сказала вона, демонструючи фотоілюстрації, зняті в різні часи різними операторами і фотографами з парламентської ложі преси; на них добре видно, чим займаються народні депутати в сесійній залі, тобто в робочий час. «Виходить, що за такі картинки тепер проти кожного журналіста і фотографа можуть завести кримінальну справу? - припускає кореспондент СТБ. - Вони хочуть нам сказати, що ми сядемо всі! Ні, ми не сядемо! Ми  прийшли сказати їм про те, що ми показували і будемо показувати, розповідали і будемо розповідати платникам податків, що роблять народні обранці в робочий час, і як потім прокуратура їх кришує».

 

Журналісти були рішуче налаштовані не йти від ГПУ, поки не отримають відповіді від генпрокурора на питання: чому в Україні починають переслідувати журналістів за їхню професійну діяльність?

 

Відповіді вони не дочекалися. П'ятеро активістів - Наталя Соколенко, Ольга Червакова («Медіафронт», СТБ), Мустафа Найєм («Українська правда»), Юрій Луканов (НМПУ) та Андрій Яніцький (НМПУ, LB.ua) увійшли до приміщення Генпрокуратури, щоб поспілкуватися з Віктором Пшонкою. Але виявилося, що той перебуває у відпустці, а його перший заступник Ренат Кузьмін поїхав до Адміністрації президента. До парламентерів вийшли кілька посадовців, не уповноважених на перемовини й ухвалення рішень. Після півторагодинного очікування представники журналістів зареєстрували своє звернення і вийшли до колег.

 

На думку народного депутата Ірини Геращенко, порушення кримінальних справ щодо відомих в Україні ЗМІ - це небезпечний прецедент. «Це свідчить про те, що влада почала зачистку ЗМІ перед виборами. Якщо так чинять зі столичними медіа, з журналістами й редакторами, які мають ім'я, то що можуть зробити з менш відомими журналістами? Це вперше порушено кримінальну справу за оприлюднення фотографій в інтернеті. У всесвітній мережі вже стільки надруковано фото, що тепер під таким приводом можна буде заблокувати роботу будь-якого видання, а їхні редактори можуть опинитися під пресингом», - сказала вона.

 

За її словами, війна проти ТВі розпочалася кілька років тому, коли телеканалу не надали ліцензії. «Ця історія буде мати серйозні репутаційні ризики не для влади, бо їй уже мало чим можна зашкодити, а для України в цілому. Захід уже не має жодних ілюзій стосовно ситуації в Україні, але все ж є такі священні теми, до яких особлива увага, - це права людини і свобода слова. Ті, хто порушив ці кримінальні справи, працюють не просто проти телеканалу, чи сайту, чи української журналістики, а проти держави Україна. Тому дуже блюзнірськими виглядають заяви речника президента і близьких до нього осіб про те, що вони сильно занепокоєні цією історією. Сьогодні в країні подібні речі неможливі без того, щоби про них не знала перша особа. В Адміністрації президента працюють недурні люди, вони прекрасно розуміють, який це удар по репутації України», - сказала Ірина Геращенко.

 

Судовий виконавець Олександр Марченко оголошує учасникам акції рішення Адміністративного суду про заборону мирних зібрань

 


Голова НМПУ Юрій Луканов

 

 

 Олексій Мустафін

 


Голова «Медіафронту» Наталка Соколенко

 

Те, що трапилося з ТВі, а особливо з LB.ua, багато хто з учасників зібрання називав небезпечним прецедентом, в тому числі й Олексій Мустафін, який консультує Партію регіонів. «Ви також прийшли захищати свободу слова?» - запитала його кореспондент «Детектор медіа».

 

«Я просто гуляю по вулиці. Сьогодні вирішив прогулятися повз Генпрокуратуру, тому що вважаю, що дії київських прокурорів виглядають дивними і дуже небезпечними для медіапростору і для суспільства в цілому. Якщо до таких дій податкової ми вже звикли, то рішення київської прокуратури я вважаю дуже небезпечним прецедентом, тому що раніше до такого не доходило, щоб була кримінальна справа за таких підстав. При цьому - це не приватне, а публічне обвинувачення. Це може бути підказкою для того, щоб почалися і інші кримінальні справи. Я не є прихильником творчості авторів Lb.ua, хоча сам туди колись писав. Але мені здається, що тут питання не в тому, як працює Lb.ua, а тому що дуже небезпечний прецедент», - зауважив він.

 

У Мустафи Найєма телевізійники запитали, хто, на його думку, замовив ці кримінальні справи. «Я не знаю, хто їх замовив, але знаю, хто відповідальний у цій країні за все, що робиться, і хто може це припинити одним словом. Це Віктор Янукович. Але ця людина мовчить. Я думаю, він і є головною особою, яка відповідає за ці кримінальні справи, він гарант Конституції. Всі інші, хто це зробив, - його підлеглі. Ми, як журналісти, повинні це припинити. Якщо ці справи дійдуть до суду, то будь-який журналіст, який публікував будь-який документ під час розслідування, стане об'єктом переслідування. Бо будь-який документ міг бути об'єктом листування», - сказав журналіст «Української правди».

 

За словами Наталки Соколенко, журналісти й далі будуть добиватися зустрічі з уповноваженою особою ГПУ, чиє слово буде вагомим. «Залиште журналістів у спокої, дайте нам спокійно працювати!» - вигукнула вона.

 

Представники ЗМІ зацікавлені, щоб їхніх колег з ТВі і LB.ua податківці і прокуратура залишили у спокої, тому що розпочинається виборча кампанія, і постраждати за таких підстав може кожне видання чи телерадіокомпанія.

 

Фото - Олег Переверзєв

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Олег Шинкаренко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42880
Читайте також
19.07.2012 08:31
Мустафа Найем, «Блоги. Українська правда»
31 021
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду