Мінкульт не дозволив прокат фільму Саші Барона Коена «Бруно»

14 Липня 2009
16964
14 Липня 2009
16:56

Мінкульт не дозволив прокат фільму Саші Барона Коена «Бруно»

16964
Мінкульт не дозволив прокат фільму Саші Барона Коена «Бруно»

Міністерство культури і туризму України не дало дозволу на прокат фільму «Бруно». Комедія за участю Саші Барона Коена повинна була вийти в український прокат 23 липня.

 

Голова Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України Ганна Чміль пояснила «Детектор медіа», що таким було рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури. Без прокатного посвідчення показ фільму є незаконним. Попередній фільм Коена – «Борат» – також не було дозволено в Україні.

 

Своє рішення голосувати проти надання фільму прокатного посвідчення член Експертної комісії Максим Ростоцький – голова ВГО «Телеглядацька асоціація батьків України» – назвав «своїм обов'язком як психолога і юриста». На його думку, ця стрічка містить такі елементи, що, відповідно до чинного законодавства, підлягають забороні: «сцени гомосексуального характеру, що містять збочення».

 

Ще один член комісії, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач спершу сказав, що фільму не бачив, але згодом згадав, що все ж дивився його. «Там є епізоди, заборонені законодавством України. Коли геніталії показані крупним планом на весь екран - це вже підстава до заборони. Картина доволі мерзенна. Вона в мене викликала фізичну огиду», - описав він стрічку.

 

Тим часом Аксинія Куріна, кінознавець та член Експертної комісії, висловила своє незадоволення колективним висновком комісії: «Я глибоко обурена, що фільм "Бруно" заборонили. Ця стрічка вийшла у прокат навіть у таких пуританський країнах, як Великобританія та США. Якщо "Бруно" не пройшов навіть експертизи Мінкультури, тоді ці експерти просто не здатні відрізняти порнографію від мистецтва. Як кінознавець можу стверджувати, що цей фільм не є порнографією. Всі відверті сцени абсолютно виправдані, адже вони є авторським задумом: це сатира на сучасне суспільство, в якому всі ці явища постійно відбуваються».

 

За словами Аксинії Куріної, причина відмови у видачі прокатного посвідчення полягала в тому, що «представники кінопрокатної компанії "Сінергія", які подавали фільм на отримання дозволу на показ, поводилися так, ніби гру програно. Фільм на експертизу було подано без перекладу, в жахливої якості. Потрібно було зробити показ для преси, працювати з суспільною думкою, звернутися до молодих культурологів і філософів. Вони не зробили геть нічого для того, щоб фільм потрапив до глядача».  

 

На думку кінознавця, для перегляду в кінотеатрах стрічку можна дозволяти з 16 років, як це зроблено в Португалії та Ірландії; для телепоказу ж найбільш доцільним був би рейтинг 18 років, тобто після 23.00

 

Повна назва фільму –  «Бруно: Захопливча подорож Америкою, з метою змусити гетеросексуальних самців відчути дискомфорт у пристутності гомосексуаліста-іноземця у футболці-сіточці». У деяких країнах фільм вийшов у прокат у дещо цензурованому варіанті, оскільки він сповнений відвертих сцен. У США перегляд фільму дозволено з 17 років та в присутності дорослого, у Великій Британії – з 18 років.

 

Ірина Набитович, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16964
Читайте також
28.09.2009 11:18
Константин Дорошенко, «Публичные люди»
39 339
11.08.2009 11:03
Дмитрий Залесский, для «Детектор медіа»
21 197
22.07.2009 13:58
Олександр Брикайло, Володимир Павлів, для «Детектор медіа»
31 006
20.07.2009 09:34
Максим Ростоцкий, для «Детектор медіа»
19 002
17.07.2009 11:09
Андрей Кислов, «КоммерсантЪ»
29 593
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2editor
5368 дн. тому
Не Мінкульту вирішувати, фігня це - чи ні. Я якось сам зможу розібратися. Користі від них - тільки витрачання наших податків.
editor
5405 дн. тому
Реально корисне рішення Мінкульту. Таку фігню, як "Бруно", треба забороняти однозначно!
Jen
5405 дн. тому
"Моральна злиденність сучасної української еліти стала результатом не стільки факту існування депутатської недоторканності, як це хочуть показати окремі політики, а відсутністі громадянського суспільства та правової держави". (c) Станіслав ФЕДОРЧУК, м. Донецьк, спеціально http://novynar.com.ua/analytics/government/75560
Cepriu
5406 дн. тому
Висновок: в Експертній комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури зібралися самі дебіли. Навіщо нам така комісія? Чому ці пігмеї за мене вирішують, що я маю право дивитися, а що ні? Я не хочу повернення совка. Геть цензуру! До речі, "Борат" - чудовий фільм! Раджу подивитися. І обов'язково подивлюся "Бруно".
олька
5406 дн. тому
to q: Ага, как в том анекдоте: "Мне Рабинович напел"
Twain
5406 дн. тому
Сміх - гріх! Щастя - в кастрації!
гей
5406 дн. тому
фашизм!!!
Дощ
5406 дн. тому
Не минкульт а кружок престарелых дармоедов ! Фильм бьет рекорды сборов , а эти сидят из себя "культуру" корчат ! ТЬФУ ! И еще , кто такое Максим Ростоцкий ?? Еще одно самозванцо , прикрывающееся детьми ?
Гром
5406 дн. тому
Ростоцкий как фашист какой-то.
q
5406 дн. тому
ключевой фразой в выводе комисси является: "Сергій Тримбач, прокоментував своє рішення так: «Якщо чесно, то цього фільму я не дивився, але мені сказали, що..."
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду