«Піца в Римі з назвою “Диявол Зеленський”». Огляд російської дезінформації за 6–12 травня 2024 року

«Піца в Римі з назвою “Диявол Зеленський”». Огляд російської дезінформації за 6–12 травня 2024 року

15 Травня 2024
1565

«Піца в Римі з назвою “Диявол Зеленський”». Огляд російської дезінформації за 6–12 травня 2024 року

1565
Аналізуємо фейки минулого тижня.
«Піца в Римі з назвою “Диявол Зеленський”». Огляд російської дезінформації за 6–12 травня 2024 року
«Піца в Римі з назвою “Диявол Зеленський”». Огляд російської дезінформації за 6–12 травня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 15–21 квітня, 22–28 квітня, 29 квітня — 5 травня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 6 по 12 травня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 21 дезінформаційний вкид. Зокрема, протягом моніторингового періоду пропагандисти стверджували, що в Україні нібито почали продавати браслети з молитвою, яка захищає від ТЦК. Писали й про те, що одна з бригад ЗСУ вирішила «процитувати Путіна» у своїй рекламній кампанії.

 «Так, мертвий. Але з новим паспортом»

Російські телеграм-канали писали, що нібито німецький журнал Handelsblatt у своєму останньому на момент публікації номері насміхається з українських чоловіків за кордоном. Мовляв, на обкладинці журналу зобразили скривавлений український паспорт, а також відрубану кисть і підписали це все словами: «Так, мертвий. Але з новим паспортом». У такий спосіб Handelsblatt нібито відреагував на рішення МЗС України обмежити українських чоловіків за кордоном в консульських послугах.

Скриншот із пропагандистського телеграм-каналу

Насправді ж німецький журнал не випускав номер із такою обкладинкою. У цьому можна переконатися на сайті Handelsblatt. До того ж на фейковій обкладинці вказано випуск журналу під номером 87, датований 4 травня 2024 року. Тоді як випуск журналу Handelsblatt під цим номером датується 6 травня 2024 року й має іншу обкладинку.

Нагадаємо, що рішення МЗС України про призупинення надання консульських послуг визначеній законом категорії українських громадян є тимчасовим. Про це повідомляли в самому відомстві.

«100 грн на день для українських чоловіків призовного віку»

Російські пропагандисти писали й про те, що в Україні для чоловіків призовного віку нібито запровадили ліміт у 100 грн на зняття готівки з банкоматів. І тепер для того, щоб мати можливість зняти більше грошей ― начебто треба йти в найближчий ТЦК й оновлювати дані. Як доказ цьому фейкороби поширювали фото, де нібито на екрані банкомата повідомляється про відповідний ліміт.

Скриншот StopFake

Однак завдяки функції зворотного пошуку в Google вдалося зʼясувати, що насправді це зображення з’явилося в мережі ще у 2021 році. Тоді клієнт «ПриватБанку» написав негативний відгук про несправність термінала самообслуговування й прикріпив фото, проте з іншим надписом на екрані. Цим зображенням і скористалися пропагандисти, відредагувавши його текст задля поширення дезінформації. Тобто такого обмеження для чоловіків призовного віку в Україні не існує.

Крім того, на оригінальному фото, яким і скористалися росіяни, насправді не банкомат, а раніше згаданий термінал самообслуговування, який готівки не видає. Він може лише приймати готівку. Зрештою, подібної інформації про ліміт у 100 грн на добу на зняття готівки немає й на офіційному сайті «ПриватБанку». Сьогодні ж в Україні можна зняти з банкомата до 100 тис. грн на добу. А серед основних цілей цього фейку можна виокремити зрив мобілізації, штучне підняття попиту на готівку та поширення паніки.

«Тільки вищі сили можуть врятувати українця від мобілізації»

Ще один фейк, повʼязаний із мобілізацією в Україні, стосувався того, що в Україні, мовляв, почали продавати браслети з молитвою, яка захищає від ТЦК. На браслетах нібито написане звернення до Пресвятої Богородиці, архістратига Михаїла, ангела-охоронця, а також до всіх святих.

Скриншот VoxCheck

Насправді в Україні не продають «браслети з молитвою від ТЦК». Зворотний пошук фото в Google показав, що молитва на браслеті написана іспанською мовою та має назву «El Padre Nuestro», що в перекладі з іспанської означає «Отче наш». І подібні браслети продаються по всьому світові, зокрема в Україні та Росії. А ще фейковий текст на браслетах пропагандисти, імовірно, переклали з російської мови, позаяк фраза «мого улюбленого» українською буде «мого коханого».

«Бригада ЗСУ цитує Путіна»

Також росіяни стверджували, буцімто Третя окрема штурмова бригада ЗСУ (3 ОШБр) у своїй рекрутинговій кампанії використала слова Путіна. Мовляв, у київському метро повісили рекламу бригади, на якій, окрім зображення бійців, міститься текст: «Навіщо нам такий світ, якщо там не буде України?». Як доказ того, що це нібито «цитата Путіна», пропагандисти додають відео його інтервʼю з майже ідентичними словами.

Скриншот StopFake

Утім, саме фейкороби додали цитату Путіна на рекламу й звинуватили Третю окрему штурмову бригаду в плагіаті. Тобто фотографія, яку поширюють пропагандисти, була змінена у фоторедакторі. Оригінальне ж зображення з’явилося в мережі у квітні 2024 року на новинному сайті France24, його зробила кореспондентка Reuters Аліна Смутко 23 квітня 2024 року в київському метро. І насправді там був наступний текст: «Запалюй у Третій штурмовій».

Фото оригінального плаката в київському метро: Alina Smutko, Reuters

Деякі проросійські телеграм-канали писали, що фотографія з «цитатою Путіна» була зроблена в харківському метро. Однак «Харківський антикорупційний центр» опублікував матеріал, в якому спростував цю інформацію.

«Піца в Римі з назвою “Диявол Зеленський”»

Не обійшлося й без дискредитації президента України Володимира Зеленського. Так, пропагандисти поширювали світлину нібито провокаційної рекламної вивіски римського ресторану-піцерії Locanda alla Romana, в якій презентують піцу «Диявол Зеленський» («Diavola Zelenskiy»). Начинка ж піци начебто складається з «боєприпасів і частин тіл українських військових».

Скриншот VoxCheck

Однак не існує ні такої реклами, ні такої піци. Це ― справа рук російських пропагандистів. За допомогою інструмента FotoForensics вдалося зʼясувати, що напис і зображення піци, найімовірніше, додали до вже готової фотографії. Крім того, на офіційних сторінках римської піцерії в соціальних мережах немає жодних згадок про цю «рекламу». А в тамтешній адміністрації повідомили, що вони ніколи не створювали подібного рекламного зображення.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1565
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду