«За кого не голосуй — Польщі все одно кінець». Як Росія намагається впливати на парламентські вибори в Польщі через телеграм

«За кого не голосуй — Польщі все одно кінець». Як Росія намагається впливати на парламентські вибори в Польщі через телеграм

9 Вересня 2023
16505

«За кого не голосуй — Польщі все одно кінець». Як Росія намагається впливати на парламентські вибори в Польщі через телеграм

Артур Колдомасов
Аналітик «Детектора медіа»
16505
До парламентських виборів у Польщі, які відбудуться в жовтні, росіяни активізували використання телеграма для впливу на місцеву політику.
«За кого не голосуй — Польщі все одно кінець». Як Росія намагається впливати на парламентські вибори в Польщі через телеграм
«За кого не голосуй — Польщі все одно кінець». Як Росія намагається впливати на парламентські вибори в Польщі через телеграм

In English

Телеграм посідає друге місце серед месенджерів за популярністю в Польщі. Як вважають автори польського видання «Focus on Business», зростанню популярності телеграма в Польщі, зокрема, посприяло швидше поширення там інформації, повʼязаної з війною в Україні. Через низку телеграм-каналів, що ведуться польською мовою, російські пропагандисти поширюють антиукраїнські наративи та намагаються розсварити поляків між собою у спробі змінити баланс сил польської політики. «Детектор медіа» проаналізував три найпомітніші з них. І розповідає, як росіяни намагаються вплинути на поляків.

15 жовтня 2023 року в Польщі відбудуться парламентські вибори. У парламенті цієї держави присутня низка партій різної ідеологічної спрямованості. У поточних змаганнях за парламентську більшість, за соціологічними опитуваннями, найбільші шанси перемогти та сформувати уряд мають партія влади «Право і справедливість» та опозиційна до неї «Громадянська коаліція». На третьому місці, за даними соціологів, перебуває ультраправа партія «Конфедерація». Її представники є євроскептиками та поширюють антиукраїнську риторику, яка часто співзвучна тезам російських пропагандистів, які її допомагають поширювати.

Під вибори в польськомовних анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою побільшало повідомлень на тему внутрішньої політики Польщі. Цими каналами, ймовірно, керують росіяни, на що вказують одруківки з елементами кирилиці, граматичні помилки та російські конструкції в реченнях, які не використовуються в польській мові. Автори польських проросійських телеграм-каналів не оминають і Україну. Вони подають підтримку України як шкідливу для Польщі практику.

У цьому матеріалі розповідаємо про меседжі, які росіяни поширювали у трьох польськомовних телеграм-каналах: Anielskie Siostry Jasnowidzki («Янгольські сестри-ясновидиці», більш ніж 14 тисяч підписників), Niezależny dziennik polityczny («Незалежний політичний щоденник», більш як 12 тисяч підписників) та Układ Warszawski («Варшавська угода», раніше News Front Polska, понад 6 тисяч підписників), опублікованих у серпні цього року. Ми обрали ці три канали як найбільші проросійські та показові за антиукраїнськими й конспірологічними повідомленнями, які вони поширюють.

«Вибори — це лише вигадка»

Автори анонімних польськомовних телеграм-каналів поширюють ютуб-відео, згідно з якими парламентські вибори є фікцією, а їхні результати завчасно є сфальсифікованими. У такий спосіб вони підігрують іще одній конспірологічній теорії — теорії «світового уряду». Її прихильники вважають, що Польщею, як і іншими державами, керує група людей (рептилоїдів, масонів та інших), які й «призначають» людей на керівництво державами. На додачу, в Польщі пропагандисти поширювали матеріали про «польське болото». Це конспірологічна концепція, створена на основі «вашингтонського болота», до якої свого часу апелював експрезидент США Дональд Трамп і його прихильники. Згідно з нею, політичний істеблішмент використовує свій політичний статус для уникнення відповідальності за скоєні злочини, через що політику треба вважати «брудною» та уникати залучення до неї.

У такий спосіб Росія тестує на поляках модель, використану для «замулювання» американського інфопростору під час передвиборчої кампанії до президентських виборів США 2016 року. Так пропагандисти хочуть викликати недовіру до виборчого процесу та демократії в цілому. Застосування в Польщі технологій, орієнтованих на американське суспільство, може бути невипадковим, адже рівень підтримки Сполучених Штатів серед поляків є найвищим серед держав світу. А консервативні активісти, відповідальні за додаткові обмеження абортів у низці штатів США, називали рішення польського уряду прикладом, який надихнув їх на свою діяльність і показав, що подібні обмеження є реальними.

«Усі польські політики погані, але є гірші»

Автори дописів у польських проросійських телеграм-каналах критикують польську владу за те, що політична система Польщі, мовляв, не працює. А політики з наближенням виборів дають усе менше конкретних обіцянок:

«А мало бути так конкретно. Ще передвиборча кампанія не почалася на повну, а зʼявилося багато конкретних ідей. Дональд Туск обʼїжджав країну та говорив то про “дівоче”, то про створення міністерства у Сілезії, то про дитсадок у кожній гміні. “ПіС” своєю чергою вважав, що підвищення (розміру виплат за соціальною програмою, — “ДМ”) “500+” до “800+” вирішить долю кампанії та забезпечить партії перемогу. Чим ближче до виборів, тим подібних конкретних рішень меншає… Замість програм або навіть виборчих обіцянок маємо чергові відеоролики, гасла — і прізвища “Туск” і “Качинський”, що згадуються при кожній нагоді».

Росіяни постійно критикують представників польського уряду та партії влади загалом, але також і опозицію до неї. Зокрема, вони закликають не голосувати за «Право і справедливість», адже ця партія нібито «поширює русофобію». Одночасно вони закликають не підтримувати і «Громадянську платформу», бо її лідер Дональд Туск нібито «продав Польщу Європі». Серед публікацій немає згадок інших політичних сил, окрім праворадикальної «Конфедерації». Однак її згадують винятково в позитивному світлі, цитуючи контроверсійні висловлювання її лідерів про ситуацію у Польщі.

«Уряд думає лише про українців і забуває про проблеми поляків»

У низці публікацій автори телеграм-каналів гіперболізують проблеми поляків і звинувачують польський уряд в «ігноруванні» проблем у своїй державі. Наприклад, у такий спосіб вони пишуть про проблеми з народжуваністю або про рішення уряду змінити процедуру надання державної допомоги людям з особливими потребами. Вони підкреслюють, що польський уряд нібито надто сильно переживає за Україну. Мовляв, розв'язувати проблеми з народжуваністю в Польщі зібралися шляхом залучення біженців, тоді як влада начебто буде продовжувати руйнувати економіку та культуру Польщі.

Російські пропагандисти спихають на Україну будь-які проблеми та злочини, які стаються в Польщі: від «крадіжки лісів» до «проблем із водопостачанням». Ба більше, автори публікацій посилаються на приклад націоналістичних представників влади Сербії та Угорщини. Пропагандисти пишуть у телеграмі, що Александар Вучич і Віктор Орбан нібито справді піклуються про свої народи, тоді як польський уряд нібито «нічого не робить» для поляків. «Угорщина та Сербія співпрацюють, щоб надати своїм країнам дешевий газ і загалом дешеву енергію. Ставлять на перше місце інтереси власних громадян замість того, щоб піддаватись енергетичній політиці ЄС. Що робить польськомовний Кабмін? Служить чужим народам», — запевняють автори таких дописів. Вони додають, що Польщі немає сенсу так сильно допомагати Україні, оскільки боротьба українців безперспективна і немає успіхів на фронті. При цьому пропагандисти, які ведуть аналізовані телеграм-канали, замовчують новини про просування України та перебільшують «успіхи» Росії. Також пропагандисти намагаються вкорінити думку, начебто українці не вміють воювати й мають купу втрат. Заради цього вони поширювали фейки про 10 тисяч загиблих польських військових або «відео Київстара» про втрати. Згідно з цим фейком, «Київстар» нібито поширив відео, у якому запустив кампанію надсилання СМС-повідомлень «400 тисячам загиблих героїв».

У такий спосіб пропагандисти хочуть дискредитувати роботу польської влади. Вони це роблять задля зміни настроїв у польському суспільстві, щоби змусити поляків виступити проти підтримки України.

«Польща дестабілізує Україну та Білорусь»

Досліджувані телеграм-канали використовують як першоджерела публікації з провладних російських і білоруських джерел. Як правило, вони це роблять для того, щоб показати Польщу як державу, яка дестабілізує Східну Європу. Наприклад, польські проросійські телеграм-канали в серпні тиражували репортаж білоруського телеканалу «ОНТ» про аналітикиню Посольства Польщі в Білорусі, яка нібито є шпигункою та вербує білорусів для «дестабілізаційної діяльності». У цьому ж репортажі Україна згадується як держава, де процвітає торгівля людьми. Крім цього, польські проросійські телеграм-канали стали одними з перших, де повідомили про нещодавній «інцидент» із польським гелікоптером на кордоні з Білоруссю як про провокацію саме з боку Польщі. Тоді білоруський прикордонний комітет звинуватив польську сторону в тому, що польський гелікоптер нібито перетнув білоруський кордон на малій висоті та залетів углиб країни на 1200 метрів. Польські військові назвали це «брехнею та провокацією».

«Польський уряд хоче створити державу Укрополін»

Що два тижні ми розповідаємо про те, що російська пропаганда використовує теорії змов для просування антиукраїнської риторики. Частину з них пропагандисти використовують і в польськомовному сегменті телеграма. Однак теорія про «Укрополін» створена винятково для поляків. Згідно з цією конспірологічною теорією, польський уряд за підтримки західних партнерів хоче окупувати Україну та утворити державу під назвою «Укрополін». «Детектор медіа» вже писав про те, як пропагандисти лякають українців «окупацією з боку Польщі». За допомогою «Укрополіну» пропагандисти намагаються зробити своє бачення Польщі близьким і полякам. Однак, на відміну від фейків про Польщу, яка начебто окупувала Україну, теорія про «Укрополін» відрізняється тим, що польську культуру нібито має поглинути українська. На підтвердження теорії адміністратори аналізованих телеграм-каналів публікують дописи, де українські біженці співають на масових заходах народні пісні, з позначкою «Укрополін». Також пропагандисти в телеграмі тиражували тікток-відео, де начебто в польському навчальному центрі для десантників відзначали День Незалежності України, а День Польської армії відзначати відмовились. У відео йшлося про те, що польська влада начебто знищує «польські традиції» та «прогинається під Україну».

Поширюючи теорії змови про поглинання Польщі українською культурою, росіяни намагаються грати на страхах щодо мігрантів і викликати недовіру в поляків до свого уряду, який підтримує Україну.

«Українські біженці приносять лише проблеми»

Автори аналізованих телеграм-каналів поширюють дезінформацію щодо українських біженців у Польщі. Серед повідомлень є як звичайні фейки, так і вирвані з контексту новини. Наприклад, телеграм-канали поширювали фейк про спалах легіонельозу в Польщі. І винними називали українських біженців, які вийшли з тимчасового притулку та «вступили в контакт» із місцевими в місті Ряшів. Воно є військовим хабом із великою присутністю американських військ. Через це відповідальний за інформаційну безпеку в польському уряді Станіслав Зарин одразу спростував звʼязок спалаху з функціями, які виконує місто. Також у серпні вони тиражували відео невідомого походження та без надання контексту, де нібито українські біженці знущаються з поляка. Адміністратори досліджуваних телеграм-каналів звинувачували польську владу, що вона нібито надто поблажливо ставиться до українських біженців. На підтримку цієї тези пропагандисти публікували дописи з обуренням, що українці на масових заходах у Польщі виконують пісню «Ой у лузі червона калина». І називали це «поглинанням польської культури» та «поширенням нацизму». Ці канали також публікують антиукраїнські й антимігрантські дописи. Наприклад:

«Як дестабілізувати ситуацію в державі без використання армії? Зробити справжній бордель на колесах. Впустити мільйони людей без жодного контролю, дати їм гроші, відчуття безкарності та чекати. Бо, мабуть, кожен розуміє, що теперішня і подальша влада з обраної дороги вже не зійде. Отже, яким може бути вплив ворожих до нас біженців на подальшу долю Польщі? Історія вчить, що все йде до конфронтації — і вона відбудеться! Чи ми, розпорошені, розділені та посварені поляки, в стані захиститися перед українською течією?»

Такими меседжами росіяни продовжують намагатися дискредитувати як польську владу, так і українців. Пропагандисти використовують тезу про «надто поблажливе ставлення» до українських біженців і що ними та війною польський уряд виправдовує високі темпи інфляції. У польській мові навіть виникло слово «Путінфляція» для опису цього явища. Однак фахівці центру Forum Obywatelskiego Rozwoju, посилаючись на дані Головного статистичного управління Польщі, інформують, що інфляція почала зростати щомісячно на щонайменше пів відсотка ще у 2019 році, а погіршила становище «невідповідальна фінансова політика» уряду. Станом на липень 2023 року вона складає близько 10% у порівнянні з більш ніж 5% у середньому серед країн Європейського Союзу.

Окрім цього, у відносинах Польщі та України відносно нещодавно відбулося загострення через висловлювання низки польських високопосадовців про  «невдячних» українців. Політики, серед яких керівник офісу з питань міжнародної політики президентської канцелярії Марчін Пшидач, заявили, що українці мають «більше цінувати» допомогу Польщі, та наголосили, що питання блокування імпорту українського зерна Польщею та «Волинської трагедії» й надалі є болючими питаннями україно-польських відносин. Зокрема як владна партія, так і пропагандисти активно розігрували карту історичної памʼяті як аргумент проти українців. Вони писали, що спротив «правді про Волинську трагедію» є паплюженням національної памʼяті поляків, а звинувачення у «дискримінації та знущанні з українців» із цього приводу нібито є обмеженнями свободи слова. Зокрема, на одному з досліджуваних каналів поширювали тікток-відео з кадрами польського фільму «Волинь», червоно-чорним прапором, мапою східних земель Польщі та підписом автора допису:

«Нещодавно прочитав дуже мудрі слова: це дивує, що поляки з такою легкістю та безтурботністю віддають свою територію та власне життя у руки українців, які у минулому пролили мільйони літрів польської крові! Прав[д]а в тому, що ми програли битву за Польщу і майбутнє цього народу. Нас, тих, хто бореться за правду — менше 1%. Решта сліпо слухає Качинського (лідера партії “ПіС”. — “ДМ”). У 2050 році Польщі вже не буде. Точно вам кажу…»

У липні до річниці трагедії Польщею прокотилася хвиля зібрань з антиукраїнськими гаслами, де закликали українців «вибачатися», а поляків «ніколи не пробачати» трагедію. Роздмухували цю тему й у польському сегменті фейсбука. Цікаво, що в ситуації з висловлюваннями Пшидача «Громадянська платформа» негативно відреагувала на рішення України викликати польського посла до МЗС для розʼяснення польської позиції.

«Польський уряд готує народ до великої війни»

Анонімні телеграм-канали підкріплюють меседж про підготовку до війни фейками на цю тему. Наприклад, на каналах поширюють польськомовні відео на ютубі, записані конспірологами. За словами авторів цих відео, на Польщу нібито чекає ядерна війна. Пропагандисти також використовують надзвичайні ситуації, підлаштовуючи їх під потрібний контекст, як у тактиці пропаганди відривання контексту. До прикладу, так було з ліквідацією бомби часів Другої світової війни в житловому кварталі Любліна. Цим займалися польські військові. Для безпеки місцевих із кварталу було евакуйовано приблизно 14 тисяч осіб. Натомість в аналізованих каналах стверджували, начебто польський уряд готує населення та військових до повномасштабної війни. Як зазначають автори одного з них, «виганяння з дому, а потім вже не повертаєшся, під приводом загрози?», вказуючи на те, що процес евакуації «є дуже схожим» на те, що відбувається в Україні.

Поширюючи цей меседж, пропагандисти хочуть посіяти паніку серед поляків, викликати скепсис до польської влади та неприязнь до українців. Мовляв, Варшава надто сильно допомагає українцям і у такий спосіб наражає поляків на небезпеку, оскільки росіяни можуть за це помститись. У такий спосіб Росія втручається у внутрішні справи Польщі, щоб послабити підтримку України в Європі.

«Європейський Союз знищує Польщу»

Російські пропагандисти у телеграмі роздмухують євроскептичні настрої серед поляків. Зокрема, в аналізованих телеграм-каналах були публікації з критикою Європейського Союзу вкупі з дезінформацією про рішення органів влади ЄС. У дописах на цю тему автори повторюють російські штампи, заявляючи, що ЄС діє не в інтересах поляків, а в інтересах США. Пропагандисти використовують техніку фреймингу, тобто виривання з контексту подій або тем і вибіркового їх висвітлення. Прикладом цьому є допис про рішення інституцій ЄС щодо обовʼязкового психологічного обстеження для водіїв, старших за 65 років, у разі потреби подовження дії водійських прав. Пропагандисти також не уникали й поширення конспірологічних теорій євроскептичного характеру. Зокрема, про те, що Європейський Союз нібито уклав «таємну угоду СО2», згідно з якою населенню начебто продаватимуть повітря. Мовляв, платіжки за повітря стануть реальністю вже найближчим часом.

У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати Європейський Союз. Якщо у випадку України російська пропаганда хоче запобігти вступу України до ЄС, то поляків пропагандисти намагаються схилити до виходу зі складу Євросоюзу за прикладом Сполученого Королівства у 2016 році. Попри 74% підтримки членства у ЄС з боку поляків і результати ефективного вкладення європейських інвестицій у польську інфраструктуру, росіяни намагаються розвивати євроскептичні настрої у поляків через викривлення заяв польських урядовців. Зокрема, впродовж останніх років вони критикували «ідеологічну політику» ЄС і звинувачували його в «упередженому ставленні» до Польщі. Натомість Євросоюз засудив рішення польського Конституційного суду щодо вищого статусу національного права за міжнародне, урядову ініціативу створення «зон, вільних від ЛГБТ» і додаткові обмеження на аборти. Питання відносин із ЄС також використовується владною партією «Право та справедливість» як політичний інструмент, оскільки свого часу лідер опозиційної до неї партії «Громадянська платформа» Дональд Туск був головою Європейської ради. Теперішній уряд Польщі стверджує, що Туск нібито підтримував «дискримінаційну політику» ЄС щодо Польщі, «зрадивши» її національні інтереси.

У спробі впливу на результат виборів і зміни політичної системи Польщі росіяни натискають на найболючіші для поляків точки. Пропагандисти хочуть поглибити невпевненість і турбулентність сучасного світу в інформаційному просторі, щоб дезорієнтувати виборців і демотивувати їх голосувати на виборах. Телеграм і надалі залишається головним притулком російської пропаганди у східноєвропейському інтернет-просторі, оскільки дозволяє анонімність і менший ступінь відповідальності за поширювану дезінформацію. Навіть якщо польські проросійські телеграм-канали ведуть поляки, їм слід розуміти, що підігравати російській пропаганді небезпечно. Не росіянам вирішувати подальшу політичну долю Польщі, а полякам як громадянам цієї країни. Однак Росія намагається вплинути на громадян Польщі, експлуатуючи бажання доступу до альтернативної чи ексклюзивної інформації. І так поляки потрапляють на гачок пропагандистів.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16505
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду