«Теперь заживем!». Як і для чого Росія створила мережу телеграм-каналів для окупованих нею територій

«Теперь заживем!». Як і для чого Росія створила мережу телеграм-каналів для окупованих нею територій

5 Травня 2022
19382

«Теперь заживем!». Як і для чого Росія створила мережу телеграм-каналів для окупованих нею територій

19382
«Детектор медіа» викрив мережу анонімних телеграм-каналів Росії для окупованих територій. Спойлер: телеграм-канали окупантів є не лише на окупованих територіях.
«Теперь заживем!». Як і для чого Росія створила мережу телеграм-каналів для окупованих нею територій
«Теперь заживем!». Як і для чого Росія створила мережу телеграм-каналів для окупованих нею територій

Read in English here.

Український сегмент телеграма суттєво змінився з початку великої війни. «Детектор медіа» зафіксував створення й просування нових анонімних телеграм-каналів. Значна їх частина — канали, які Росія використовує для легітимізації окупації конкретних населених пунктів і встановлення контролю над інформаційним середовищем. «Детектор медіа» дослідив такі телеграм-канали, щоби зрозуміти, як Росія використовує їх для поширення пропаганди та чи користуються такі канали популярністю.

У цьому дослідженні такі канали ми називаємо окупаційними. Тобто це телеграм-канали, що в назві чи описі мають згадку конкретного міста або регіону України, які перебували чи досі перебувають під окупацією після 24 лютого. Також це телеграм-канали населених пунктів, які Росія планує чи планувала захопити. Всі ці канали поширюють російську пропаганду. Канали, що стосуються територій, окупованих Росією до 24 лютого 2022 року, ми в даному дослідженні не аналізували.

Які канали створили російські окупанти в телеграмі?

Нам вдалося знайти 88 новостворених телеграм-каналів окупантів. Проте їх перелік росте. Переважну більшість таких каналів створили 24 лютого або ж декілька днів після того. Тобто значну частину локальних каналів створили задовго до реальної військової окупації населених пунктів, а деякі з них окупувати так і не вдалось. Умовно такі канали можна розділити на дві категорії:

  • ті, що можуть виступати «офіційними» джерелами окупантів. Тобто такі телеграм-канали пишуть від імені окупантів. До прикладу, інформують про гуманітарну допомогу чи закликають повідомляти про пересування української техніки;

  • ті, що імітують поведінку медіа, тобто публікують новини про окупований населений пункт, проте переповнені пропагандою та дезінформацією.

Найбільше каналів на півдні, сході та півночі, зокрема навколо Києва. Це логічно, адже саме в цих областях території були або досі залишаються окупованими. Бачимо також канали населених пунктів, які так і не були окуповані росіянами. Приміром, телеграм-канал містечка Березань під Києвом. Тобто росіяни планували його окупувати й намагались інформаційно підготуватися. Окупація не вдалася, тож телеграм-канал став непотрібним. 

Проте найбільше привертають увагу такі канали в Житомирській та навіть Львівській (телеграм-канал Червонограда) областях. Такі телеграм-канали є непрямим підтвердженням того, що Росія не планує зупинятися на східних та південних регіонах.

Чи популярні телеграм-канали російських окупантів?

Важливо розуміти, що перевірити ботоподібність підписників телеграм-каналів неможливо, адже телеграм не дає перелік профілів, підписаних на канал. Так само неможливо перевірити географію підписників. Проте про автентичність популярності телеграм-каналів можна судити з інших показників. Зокрема, з динаміки приросту підписників. Переважну більшість цих телеграм-каналів створено в кінці лютого або ж на початку березня. Саме стрімке зростання / падіння кількості підписників непрямо вказує на ботів. Наприклад, телеграм-канал «Бердянськ завтра», де ми спостерігаємо неприродний стрибок кількості підписників між 28 і 29 березня. Примітно, що в цей час у місті не було мобільного зв’язку, а з операторів кабельного інтернету працював лише «Укртелеком».

Далі в більшості каналів — активні відписки. Пояснень може бути декілька. Перше: телеграм видаляє ботів. Так, телеграм регулярно видаляє ботів, хоч і публічно про це майже не повідомляє, на відміну від інших соціальних мереж. Друге пояснення: брак ресурсів. Немає сенсу вести телеграм-канали населених пунктів, які, ймовірно, не будуть захоплені найближчим часом.

Крім того, знайти частину цих каналів було технічно важко, бо сам телеграм приховує їх у пошуку. Зазвичай телеграм робить таке, коли фіксує накрутку кількості користувачів.

Постійний приріст підписників спостерігаємо в основному в каналів із Херсона і Запорізької області. Вірогідно, Росія вирішила сфокусуватися на промоції цих каналів. Не виключено, що жителів окупованих Росією територій змушують підписуватися на певні телеграм-канали. Свідчень про спроби Росії контролювати інформаційний простір є безліч. Детальну динаміку підписників телеграм-каналів окупантів можна знайти тут.

Що пишуть канали російських окупантів у телеграмі?

Загалом змістовне наповнення телеграм-каналів очікуване. Бачимо відверту російську пропаганду та дезінформацію. Найчастіше згадуються російські політики та представники окупаційної влади раніше загарбаних частин Донеччини та Луганщини. Значна більшість цих телеграм-каналів просто дублює контент російських пропагандистських медіа. Проте телеграм-канали локальні, тож є частина контенту, безпосередньо релевантна для мешканців конкретних міст і селищ. Пропагандисти часто намагаються вдавати «своїх», щоб отримати хоч якусь довіру від місцевих. Проте деталі їх нещадно виказують. До прикладу, Приморськ назвали «смт», хоча це вже давно місто. Або ж «паски» обізвали «куличами».

Найпопулярніші теми телеграм-каналів окупантів

  • Дискредитація України та її керівництва, зокрема голів міст та обласної адміністрації.

  • Російські воєнні перемоги й демонізація української армії.

  • Теорії змови щодо дій «колективного Заходу» в Україні.

  • Локальна «денацифікація»: рапортування про «нацистів», яких росіянам нібито вдалося спіймати в окупованих населених пунктах. Також інформування щодо знищення українських державних символів.

  • «Відновлення нормального життя після восьми років страждань». Значна частина інформації стосується життя окупованих міст, зокрема, розкладу роботи магазинів чи церков, навчання дітей у школі. Проте пропагандисти подають усе це під соусом перемоги «русского мира». Йде підготовка до святкування 9 травня.

  • Нові «адміністративні одиниці» на кшталт самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Пропагандисти намагаються пояснити, чому такий шлях вигідний для українців, і загалом рекламують «переваги російської окупації». Наприклад, пишуть, що Росія спише заборгованості по комунальних послугах.

  • Евакуація. Переважно читачів закликають евакуюватися до раніше окупованих частин Донеччини та Луганщини чи в окупований Крим. Інформація про офіційно погоджені з Україною евакуаційні коридори є радше винятком.

  • Гуманітарна допомога від Росії. Пропагандисти намагаються запевнити, що російська допомога — порятунок від гуманітарної кризи, в якій треба звинувачувати українське політичне керівництво.

Чому можна вважати, що «окупаційні» телеграм-канали створює саме Росія?

По-перше, чітка координація. Телеграм-канали створені за конкретним принципом. Ба більше, частина — під одним брендом. І це стосується каналів населених пунктів півночі, півдня та сходу. Тобто так синхронно й одночасно створити цілу мережу телеграм-каналів від Василькова до Токмака можна, лише якщо є чітка координація. Окрім того, більшість каналів створили одразу після 24 лютого, що знову змушує сумніватися у природній, добровільній і швидкій організації прихильників «русского мира».

По-друге, тісні взаємозв’язки на основі поширень та згадок між «окупаційними» телеграм-каналами, а також їхні зв’язки з російськими пропагандистськими каналами, що на візуалізації позначені як «Інші». Величина кола зображає кількість підписників, напрям стрілок — який канал поширив чиї дописи. Графік інтерактивний — наведіть на візуалізацію, щоб отримати більше інформації. 

Скупчення окупаційних каналів — багато жовтих кіл орієнтовно одного розміру — показують мережу, створену під одним брендом: всі канали названі за одним принципом, де спершу йде назва населеного пункту, а потім додаток «ru»; у всіх однакове основне фото — російський прапор. Примітно, що коли певні населені пункти захопити не вдалося, то  «ru» замінили на «ua» та «ru ua», проте пропаганди від цього не поменшало. Бачимо, що канали цієї мережі дуже тісно пов’язані між собою. Постійні поширення дописів одне одного та майже повна відсутність поширень дописів інших каналів створює певний інформаційний вакуум. Тобто якщо користувач підпишеться на такий канал, то побачить багато поширень і згадок інших каналів, що створює ілюзію розмаїття джерел, хоч насправді всі ці канали наповнені однаковими дезінформаційними меседжами.

Повідомлення решти каналів регулярно поширюють пропагандистські телеграм-канали російських медіа. Цікаво в цій схемі побачити білоруський телеграм-канал «Желтые сливы», який є відверто пролукашенківським. Чи проросійського блогера та політика Анатолія Шарія. Також трапляється телеграм-канал, який СБУ визнала таким, що адмініструється російською розвідкою.

На фото «мітинг» на підтримку окупантів у Новій Каховці: Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South”/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19382
Читайте також
11.07.2022 12:00
Іра Рябоштан
Олексій Півторак
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
9 533
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій Сова
691 дн. тому
Корисна інформація. Я - мешканець Херсона.
Юрій Сова
691 дн. тому
????
Степан
691 дн. тому
Григоріє, ви про одних фсбшників будете іншим фсбшникам повідомляти?
Ивасик
691 дн. тому
Дякую )) - за сбор правильных каналов.
Григорій
692 дн. тому
Все, витянгув цей перелік сам: bakhmach_ru nezhin_ru novgorodseversky_ru nosovka_ru priluki_ru chernigov_ru krivoirog_ru nikopol_ru novomoskovsk_ru pavlograd_ru kramatorsk_ru mariupol_z mariupol_ru slavyansk_z slavyansk_ru forummariupol mareupl balakleya_ru izyum_ru kupyansk_ru lozovaya_ru lyubotyn_ru merefa_ru kharkov_z kharkov_narodnuy z_kharkovnash XHP_tg kharkov_ru chuguev_ru Genichesk_ru newkahovka_ru hercon_ru kakhovskie_novosti KsZaMir NSDVCH nkPravda kherson_news_info kherson24news informKS herson_today herson_rus herson_respublika true_herson hersonvestnik bilatserkva_ru berezany_ru brovar_ru vasilkov_ru iirpen_ru obyxov_ru polohy_ru slavytich_ru Lisichanskinfo lisichansk_ru operativ_lugansk luganmedia pervomaisk_ru rubezhnoye_ru SeverNewsToday severodonetsk_ru mareupl krasnograd_ru nicolaev_ru ochakov_ru pervomaisk_ru pravda_bessarabii OdessaZa odessaST ahtirka_ru gluhov_ru konotop_ru romny_ru sumy_ru shostka_ru melitopoladmin brd_zavtra brd_rf glava_brd berdyansk_ru melitopol_ru tokmak_ru energodar_ru ZNResp melitopol_in nowmelitopol polohy_ru kherson24news energadartoday zp_az tokmak_segodna owruch_ru
Григорій
692 дн. тому
Дайте можливість завантажити перелік ціх каналів, налаштую на них систему репорту, і передам відповідну інфу в профільні IT-шні группи теелграм, будемо разом боротися з цими покидьками
Володимир
693 дн. тому
Телеграм-каналу Червонограда (Львівська область) в даній виборці не має. Автори не вміють перевіряти інформацію та користуватися перекладачем. Тупо відмили бабки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Володимир
693 дн. тому
Каналу про Червоноград немає, щось тут приплетено
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду