Зухвалість Зеленського чи благання на колінах. Моніторинг українського інфопростору перед візитом президента до США

Зухвалість Зеленського чи благання на колінах. Моніторинг українського інфопростору перед візитом президента до США

1 Вересня 2021
5918

Зухвалість Зеленського чи благання на колінах. Моніторинг українського інфопростору перед візитом президента до США

5918
Проросійські медіа називають санкції проти Деркача «подношением» Байдену, вважають, що зустріч з Ілоном Маском може прикрити невдалі переговори, а президент США має затвердити переобрання Зеленського президентом України.
Зухвалість Зеленського чи благання на колінах. Моніторинг українського інфопростору перед візитом президента до США
Зухвалість Зеленського чи благання на колінах. Моніторинг українського інфопростору перед візитом президента до США

«Детектор медіа» проаналізував контент всеукраїнських телеканалів, онлайн-видань та соціальних мереж (фейсбука, телеграма та твітера) за період із 7 до 31 серпня 2021 року, щоб зрозуміти настрої напередодні візиту до США. Раніше «Детектор медіа» аналізував дописи українських телеграм-каналів, присвячені поїздці Зеленського до Америки.

«Найнегативніша атмосфера» для зустрічі

В українському інфопросторі консенсус щодо візиту є. Коментатори, дописувачі у фейсбуку та телеграм-канали погоджуються, що час для візиту складний. Різняться їхні думки лише в тому, що частина бачить у цьому можливості, а частина— передумови невдачі. «Негативну атмосферу» підмічають як з боку України, так і з боку США. Як пише український громадський діяч, політичний експерт, юрист-міжнародник Андрій Смолій, «про реформи, знищення системи корпоративного управління, “лягання” перед Китаєм, постійні скандали взагалі мовчу. Все це створює найнегативнішу атмосферу перед двосторонньою зустріччю». Допис Смолія поширили у себе у форматі блогу 26 сайтів.

Раніше, коли Зеленський поговорив телефоном із Байденом замість особистої зустрічі, це назвали «провалом Офісу президента». До прикладу, гості токшоу «Важливе» телеканалу «Наш» говорили, що передумовою візиту і навіть дзвінка стало «випрошування» з боку ОПУ, тому як і від дзвінка, так і від зустрічі результатів чекати не треба.

Тож очікувано, що перенесення дати візиту з 30 на 31 серпня стало приводом «розігнати зраду»: «на дипломатическом языке означает “вы не в приоритете и сейчас не до вас”. Увы, никакие попытки прикрыть смену даты официального визита в последний момент соображениями “расширения повестки встреч” не сработают», — написав політтехнолог та журналіст Тарас Березовець. Політкоментатор Олександр Семченко вважає, що «Зеленский таки достал Байдена». Політкоментатор і телеведучий Дмитро Співак в ефірі каналу «Наш» запевняє: «любой американский эксперт скажет, что это плохая дата, мертвая дата».

За тиждень до саміту почали ширитися чутки, що зустріч Зеленського можуть знову перенести або навіть скасувати. Приводом для цього стали події 26 серпня в Кабулі, де відбулася низка терактів, унаслідок яких загинули близько 200 людей, у тому числі 13 американських військовослужбовців. «Підготовка до цього візиту відбувалася у напруженій атмосфері: США завершують військову місію та евакуацію з Афганістану, через це і дату зустрічі, і програму візиту доводилося неодноразово змінювати», — кажуть в ефірі ТСН. Анонімний телеграм-канал «Сплетница» написав: «Если встреча Зе и Байдена перенесется (считайте просто ее отменят), то это будет самое большое поражение Главы Офиса президента и Главы МИД Украины. Это будет означать публичную оплеуху и сигнал, что мы уже не важны».

Цікаво, що коли зустріч президентів України та США вдруге перенесли — на 1 вересня, більшість повідомлень про це в класичних медіа, онлайн-виданнях чи в соціальних мережах були нейтральними. Вони інформували про факт перенесення, часто посилаючись на коментар Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Однак були й оцінки з приниженням, зокрема в телеграмі: «собачка Байдена плохо себя чувствует», «причина переноса понятна: дедушке надо выспаться после Талибана и визита премьера Израиля», «переговоры с украинской стороной сейчас для США не в приоритете» тощо.

«Завдяки Афганістану можемо диктувати свої умови»

Поки увага світу прикута до подій, які розгортаються в Афганістані, українські коментатори поділилися на два табори: тих, хто вважає «афганський кейс» можливістю для України та тих, хто думає, що він посунув Україну з «порядку денного світу». Журналіст і політкоментатор Богдан Нагайло у студії «Реальної політики» з Євгенієм Кисельовим на каналі «Україна 24» зазначає, що це може сприяти україно-американським відносинам. На його думку, всупереч складним часам для Байдена та американської політики щодо Афганістану перед зустріччю були позитивні для українців сигнали: «Додаткових 60 мільйонів для воєнних витрат, заява секретаря з енергетики на “Кримській платформі”… заява речника президента у зв’язку з грошима, що виділили на воєнні витрати, де знову підкреслили, що Америка з нами».

Телеграм-канал «Картель» пише: «Афганский кейс еще больше нарастает. Скоро развязка? Для встречи Зе с Байденом это не очень хорошо, наша проблема на фоне афганского кризиса ушла на третий план». Але іншим своїм постом переконує, що в України з’явився небувалий раніше шанс, адже Байдену треба підняти рейтинг, по якому вдарили події в Афганістані, тому Зеленський зможе випросити «ништяки».

Уже заблоковане в Україні видання «Страна.ua» також розповідає, що переможний «український кейс» може допомогти слабким позиціям Байдена після Афганістану та партії Ангели Меркель перед виборами. Основним «пряником» називають можливість передомовитися щодо «Північного потоку-2». Натомість «Вести» впевнені, що «на официальном уровне он может быть обсуждён где-нибудь в буфете Рады».

Окрім примарних переваг «афганського кейсу», проросійські медіа та телеграм-канали не відмовилися від залякування, малюючи паралелі між Афганістаном та Україною. «В Украине, как и в Афганистане, США вмешиваются во внутриполитическую жизнь и, фактически, курируют этот процесс», — написав «Русский Демиург». Зеленському також «порадили» пам’ятати «о результативности американской «помощи молодым демократиям»».

Пророкують для Зеленського й долю президента Афганістану: «Пора Зеленскому получить от Байдена статус MNNA, и тогда главный военный союзник США вне НАТО Украина может наконец-то занять место Афганистана, после чего действующая демократическая власть будет готовить бегство соросят и Президента Зеленского с кубами денег на Великому крадівництві, по аналогии с Президентом Афганистана Ашрафом Гани, улетавшего из Кабула и бросившего часть денег, потому, что все не влезли в вертолёт?». Зазначимо, що тема НАТО підіймалася в соціальних мережах рідше, ніж у попередні декілька місяців, проте на телебаченні та в онлайн-виданнях НАТО регулярно згадували як важливу тему у контексті статусу України, розмірковуючи, чи запропонує Байден Україні статус союзника поза НАТО для України.

«Уход от коленно-пресмыкающейся позиции»

В українському інфопросторі (особливо в соцмережах і токшоу) продовжували паралельно розкручувати дві протилежні тези — шантаж та «кураторів Заходу». Одні пояснюють, що в України є шанс на хороші результати завдяки різним методам, як-то благання чи шантаж, поки інші — що все вже вирішено.

Візит Ангели Меркель навів деякі телеграм-канали на думку, що вона приїхала «курировать переговоры президента Зеленского с президентом Байденом». Інші писали, що «Конгресс США готовит для Зеленского методичку». Зокрема, телеграм-канал «Легитимный» каже, що Офіс президента «западное лобби уже просило сейчас не нагнетать и не критиковать Байдена».

У цьому контексті обговорюють поведінку президента Зеленського. Кореспондентка каналу Перший діловий каже: «Загалом же експерти переконані, успіх від цієї поїздки частково залежатиме і від риторики українського президента який має бути стриманим у своїх проханнях аби не розчаруватись».

Одні (телеграм-канал «Банковая») хвалять українського президента за зміну поведінки: «Стоит отметить постепенный, но уверенный уход нашей дипломатии в отношении США от коленно-пресмыкающейся позиции образца Петра Порошенко. Да, это выглядит по-хулигански. Но иначе с нами не будут считаться».

Інші (наприклад, канал Sharp`s), навпаки, критикують за надмірну самовпевненість: «Шантаж головного стратегічного партнера, який дає нам зброю, гроші та стримує агресора санкціями й військовою присутністю у регіоні. Так що, з огляду на викладене, візиту Зе ще може й не бути, а з його емісарами поговорять так, як Зеленський хотів розмовляти з Байденом — на підвищених тонах та з елементами БДСМ. І пояснять, що шантажувати Вашингтон Півшостого може тільки грою на роялі, який спеціально для нього поставлять в кущах за Білим домом». Схожа риторика траплялась у ток-шоу телеканалу «Наш» 30 серпня. Znaj.ua опублікувало матеріал на основі ютуб-програми «Контрольний удар» політолога-міжнародника Максима Ялі, який вважає, що «пізня дата зустрічі була спробою остудити запал Зеленського з його частими експресивними заявами щодо президента США».

Критикували не лише характер президента, а й поведінку. На Першому незалежному намагались привернути увагу до готелю, в якому зупинився президент. «Пиром во время чумы» назвали вибір історичного готелю, де з вікон видно Білий дім. Увагу проросійських каналів привернула вартість номера, яка, на їхню думку, є непомірною для президентського візиту.

«Санкції проти Деркача — “підношення” Байдену»

20 серпня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов вийшов на брифінг із новим рішенням — Україна запровадила санкції проти позафракційного депутата Андрія Деркача. Того дня санкції вирішили запровадити ще й проти проросійських блогерів Анатолія Шарія та Ольги Шарій, засновника онлайн-видання «Страна.ua» Ігоря Гужви та ще низки медіа.

Та увага телеграм-каналів зосередилася саме на Деркачі, проти якого Мінфін США запровадив санкції ще 10 вересня 2020 року за причетність до втручання у виборчий процес в Америці 2020 року. Пізніше під санкції потрапило й пов’язана з ним компанія «Ера-Медіа». Таку увагу Штатів Деркач привернув до себе публікацією аудіоматеріалів, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. За це Деркач потрапив до доповіді Національної розвідки США, яка стверджувала, що він «зіграв вагому роль у спробах Росії вплинути на вибори, він має зв’язки з російськими чиновниками, а також з російськими спецслужбами». Низка проросійських телеграм-каналів, серед яких канали видань «Вести» та «Страна.ua», писали, що ці санкції — «подарок/ подношение Байдену в преддверии визита в США».

Натомість проросійські канали увагу зосередили саме на санкціях проти видань. Наприклад, Перший незалежний напередодні зустрічі розповідав про «цензуру в Україні», «несвободу слова», «свавілля та диктатуру». Нові санкції стали нагодою для  колишніх ведучих каналів  «112 Україна», ZIK та NewsOne, які зараз працюють на ютуб-каналі Перший незалежний, нагадати про закриття своїх каналів.

В ефірі Першого незалежного багато згадували  лист президента Freedom House Майкла Абрамовіца до Байдена, який поширила заблокована «Страна». У ньому американського лідера попросили вплинути на ситуацію із закриттям медіа. Лист цитували, показували та будували дискусії довкола нього. Очікувано, що ефір був наповнений звинуваченнями на адресу Зеленського, однак «ґрантоїдські ЗМІ» теж не оминули увагою. Зокрема, кореспондентка заблокованої «Страны» Анастасія Товт, обговорюючи лист президента Freedom House в ефірі Першого незалежного, сказала: «Они преследуют свою вторичную выгоду. В Украине существует много медиа, которые финансируются с грантов западных структур. В принципе, с какой-то стороны, закрытие независимых СМИ, оппозиционных СМИ в Украине им даже выгодно, поскольку останется больше ручных, грантоедских СМИ».

Цю думку вже в ефірі «Live шоу» продовжила заступниця голови партії «Суспільно-політична платформа Надії Савченко» Тетяна Проторченко: «Якби це закрили інші канали, які апелюють до підтримки Штатів, то сьогодні був би крик про свободу слова. Ніхто про це (санкції проти «Страны» та інших — ДМ ) говорити не буде, не буде навіть звертатися увага — це явно не на порядку денному».

Мудрий Порошенко знає про візит до США більше, ніж США

Петро Порошенко в інформаційному полі намагався привернути увагу до себе. Почав з допису «Порошенко дав Зеленському настанови» на фейсбук-сторінці Петра Порошенка. П’ятий президент у відеозверненні пояснює шостому на чому потрібно зосередитися під час візиту. Порошенко нагадує: «Тому і сам особисто використовував свої американські контакти та активно долучався до просування українських інтересів для досягнення змістовних результатів зустрічі двох президентів у Білому домі». Допис поширили понад 1400 разів. Проте поширювали переважно у групах на кшталт «Порошенко — наш президент». Також серед поширювачів чітко виділяються профілі, де багато друзів, мінімум особистої інформації, картинка з рамкою партії ЄС та інші ознаки фіктивних особистостей. Активною була реакція у твітері, де частина користувачів підтримала Порошенка, хоч часто з іронією. Один користувач пише: «Краще б ви дали йому п… І не один раз:)».

Резонанс як у медіа, так і у соціальних мережах отримала історія із перешкоджанням роботі Прямого каналу. На каналі заявили, що Офіс президента України перешкоджає їм висвітлювати візит Володимира Зеленського до США. Про це написала спеціальна кореспондентка телеканалу у США Катерина Лісунова. Фейсбук-допис журналістки поширили понад 300 разів.

«Як тобі таке, Ілон Маск?»

Поки Офіс президента та Міністерство закордонних справ займалися підготовкою візиту та в загальних рисах описували теми майбутніх зустрічей, ZN.ua повідомило, що Зеленський зустрінеться в США з генеральним директором компанії Apple Тімом Куком та засновника Tesla і SpaceX Ілоном Маском.

Не встигли в ОПУ підтвердити ці плани, як Зеленського вже висміяли за це рішення. «Зеленский едет за фоточками, которые подтвердят, что он величайший политический лидер современности. Для него подтвержлением являются фоточки. Фотография с Джеком Ма и Марком Цукербергом у него уже есть, а вот с Маском нет. И с Куком нет. А ему очень хочется. Тщеславие же надо чем-то подогреть», — пише «Березовый сок».

Натомість канал «Политика Страны» вбачає в цих зустрічах можливість для української делегації в разі провалу переговорів з основним бенефіціаром візиту: «Встреча с каким-то известным человеком формата Маска действительно была бы для Зеленского в пиар-плане полезна. Потому что пока ожидания от главной встречи — Зеленского с Байденом не очень радужные. И эффект от этого нужно чем-то перекрыть». На проросійських каналах сам візит вважають можливістю «прикрити» внутрішні невдачі. Так, політкоментаторка Олена Дяченко в ефірі телеканалу «Наш» сказала, що на фоні житлово-комунальних тарифів, що ростуть, Зеленському потрібно піаритися, тому підтримкою Байдена будуть перекривати незадоволення тарифами.

Готувалися й до «провокацій» перед візитом. «ЗеРада» «знайшла» неочікуваний кейс — «тему поддержки властями Украины нацистских коллаборантов» через нібито провокації, пов’язані з пам’ятником Шухевичу.

«Справа залишилася за малим: оформити подачки для України як перемогу»

Проросійські ЗМІ та телеграм-канали малюють вони геть не райдужні перспективи: «усе пропало», «Україну здали», «Зеленського знову запевнять у підтримці та відправлять додому». Проте проукраїнські, хоч й відзначають важливість візиту та можливості для України, доволі стримані й великих очікувань від візиту не мають.

«Запад в очередной раз добился своего и договорился/прогнул Офис Президента, — пише «Резидент». — Для США было важно добиться от Зеленского согласия/поддержки сделки Байдена/Меркель по “Северному потоку-2”, чтобы избежать критики от республиканцев. Теперь дело осталось за малым: оформить подачки для Украины как победу». Політкоментатор Олександр Охрименко в ефірі ток-шоу на телеканалі «Наш» запевняє: «Це ніяк не вплине на українські пенсії, зарплати. Це зустріч аби потриндєть».

На сайті 24tv.ua  опублікували інтерв’ю з політологом-американістом, директором Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету імені Мечникова Володимиром Дубовиком. Він каже: «Документи можуть бути там підписані. Але чи змінять радикально наші відносини? Думаю, що ні. Принаймні з американського боку я не бачу такого бажання. Це ж стосується і створення нових форматів співпраці».

В останні дні перед зустріччю з’явився новий прогноз — затвердження переобрання Зеленського. «Встреча с Байденом имеет ключевое значение для реализации плана Офиса Президента по переизбранию Зеленского на второй срок — этот процесс должен запуститься после возвращения Зеленского из Вашингтона — в этой ситуации решение о досрочных президентских выборах будет выглядеть как согласованный с Байденом шаг и сигнал всем игрокам о том, что Госдеп сделал ставку на Зеленского», — пише телеграм-канал «Разведчик».

Фото: Європейська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5918
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду