9 травня vs гей-парад. Коронавірус у новинах і токшоу 27 квітня — 3 травня 2020 року

9 травня vs гей-парад. Коронавірус у новинах і токшоу 27 квітня — 3 травня 2020 року

10 Травня 2020
2969
10 Травня 2020
18:00

9 травня vs гей-парад. Коронавірус у новинах і токшоу 27 квітня — 3 травня 2020 року

2969
Новини обговорюють черкаський бунт, а на токшоу сперечаються про статки коронавірусного благодійника Порошенка.
9 травня vs гей-парад. Коронавірус у новинах і токшоу 27 квітня — 3 травня 2020 року
9 травня vs гей-парад. Коронавірус у новинах і токшоу 27 квітня — 3 травня 2020 року

У теленовинах зросла кількість сюжетів і повідомлень із Черкас, а в політичних токшоу стверджували, що влада тягне карантин, щоб не святкувати 9 травня, але скасує його перед 18 травня заради ґей-прайду. Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • 9:00 27 квітня в Україні на коронавірусну хворобу захворіли 9009 людей (220 померли, 840 одужали);
  • деякі європейські країни (Швейцарія, Литва) послаблюють карантин, натомість Німеччина змусила всіх ходити в масках;
  • в Україні запланували збільшити кількість лабораторних тестів до десяти тисяч на день;
  • Японія заборонила в’їзд із 14 країн, в тому числі з України;
  • Міністерство інфраструктури готується відновити міське та приміське сполучення з 12 травня;
  • школа онлайн розпочала відеотрансляції для школярів 1-4 класів;
  • журналісти з'ясували, що в умовах карантину продовжує працювати ресторан «Велюр», власником якого є нардеп від «Слуги народу» Микола Тищенко. Депутат це заперечив і пояснив, що там відбуваються особисті зустрічі;
  • Україна почала тестувати на наявність антитіл, що може показати, чи особа перехворіла на коронавірусну хворобу і чи має імунітет;
  • 30 квітня українців, що їхали на роботу, не випустили до Великобританії;
  • в Ужгороді, Львові та інших містах влада дозволила ринкам працювати;
  • проти мера Черкас порушили кримінальну справу за послаблення карантинних заходів, але Анатолій Бондаренко пообіцяв, що чинитиме опір. Його підтримали колеги з інших міст, зокрема мери Дніпра, Львова, Івано-Франківська;
  • третього травня під офісом президента мітингували підприємці, які вимагали підтримки від влади на час карантину;
  • 9:00 4 травня в Україні було 12 331 хворих на коронавірусну хворобу (303 померли, 1 619 одужали).

Черкаси не здаються

Завдяки скандалу, пов’язаному з послабленням карантину, Черкаси в чотири рази частіше згадували у щоденних новинах. Тим часом Петро Порошенко наростив присутність у новинах «Інтера». Про це йдеться в підсумках моніторингу щоденних теленовин оглядачки «Детектор медіа» Зої Красовської.

В новинах активно розповідали про ініціативу мера Черкас послабити карантин, натомість майже не помітили відкриття ринків у інших містах. Про ініціативу Анатолія Бондаренка говорили переважно збалансовано, хоч і емоційно. Натомість про аналогічні послаблення в Мукачевому, Чернівцях, відкриття ринків у Житомирі чи про те, що у Дніпрі їх і не закривали, згадали хіба що на «1+1». «У інших містах карантин теж послабили. У Житомирі від учора запрацювали перукарні, ринки та спортклуби. А в Дніпрі ринки навіть не закривали. Але найбільше центральна влада перейнялася Черкасами», — розповів журналіст ТСН Антон Страшко у сюжеті 2 травня, але не деталізував ці історії.  

Про послаблення карантину в Черкасах говорили по-різному, переважно збалансовано — з аргументами більшості ключових сторін. Але ситуацію розглядали у контексті взаємних звинувачень мера і центральної влади, не зваживши на важливий контекст. Найбільше критики мера було в сюжеті «України», у підводці до якого ведучий сказав, що «Черкасам карантин не писаний». На «1+1» матеріал був збалансованим, втім після нього подали восьсмихвилинне інтерв’ю міністра охорони здоров’я Максима Степанова про небезпеки порушення карантинного режиму. В матеріалі «UA: Першого» повідомили, що рішення мера в Черкасах підтримав місцевий «Національний корпус».  

На всіх каналах бракувало контексту: пояснень про збитки місцевих бюджетів, юридичних аспектів, статистики захворювання (згадали лише в кількох сюжетах) та політичного контексту про підтримку мера Черкас «Батьківщиною» чи про розмови щодо створення «партії мерів».

На «1+1» переважно говорили з місцевими мешканцями про їхнє ставлення до послаблення карантину. Зокрема, показували, що люди намагаються дбати про свою безпеку самостійно: користуються дезінфекторами, обирають для прогулянок малолюдні місця і час.

Окрім Черкас, частіше потрапляла у новини Херсонщина, де закрили на карантин Каховку — 18 сюжетів і повідомлень. Вперше від початку пандемії окремий блок ситуації з захворюваністю в Криму присвятили у матеріалі СТБ.

Приділили увагу і протестам підприємців проти карантинних обмежень, проте в контексті нападу на журналіста Богдана Кутєпова. Про це згадали у матеріалах СТБ, «UA: Перший» та 5 канал, а також ICTV, який настільки не вдавався у деталі, що навіть не назвав ім’я журналіста.

Половина каналів розповіла про підпільну роботу ресторану «Велюр», пов’язаного з нардепом Миколою Тищенком. У сюжетах на 5 каналі, «1+1», «UA: Першому» та СТБ розповідали про розслідування програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», а також реакцію Миколи Тищенка, поліції та фракції «Слуга народу».

Вже традиційно пальму першості за кількістю замовних матеріалів тримає «Опозційна платформа — За життя», яку піарить переважно «Інтер». Однак дедалі активніше для просування інтересів власника використовують новини «112». Більшість таких повідомлень розповідають про коронавірусну благодійність фонду Оксани Марченко, де дякують не лише їй, а її чоловіку й одному з лідерів ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

Карантин проти дня перемоги

Тема коронавірусної пандемії та боротьби з нею залишається ключовою в політичних токшоу, а її подача на різних каналах залежить від позиції власника та його політичних патронів.  Приклади наводить оглядач «Детектора медіа» Олександр Крумін в огляді політичних токшоу.

Гості політичних токшоу, дотичні до медичної сфери: Віктор Ляшко («Свобода слова» ICTV), Андрій Пальчевський («Пульс» 112, «Протистояння» NewsOne), голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко («Український формат» та «Протистояння» NewsOne), міністр охорони здоров’я Максим Степанов («Народ проти» ZIK), інфекціоністка Ольга Голубовська («Народ проти» ZIK), керівниця обласної реабілітаційної лікарні Дніпра Інеса Шевченко («Народ проти» ZIK), лікар з Німеччини Юрій Амдур («Народ проти» ZIK), керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін («Протистояння» NewsOne).

Гості ICTV не мали засобів індивідуального захисту, Вадим Рабинович в студії «112» мав маску, проте не одягнув її. Натомість ведучий «Свободи слова» Вадим Карп’як носить на руці червону стрічку на підтримку медиків. В студії «Свободи слова савіка Шустера»» на «Україні» єдиним гостем в медичних рукавичках став Остап Ступка. Єдиним гостем «Еха України», що мав маску, став Артур Герасимов. Токшоу «Право на владу» повністю працювало в дистанційному режимі, окремі включення в ефірі були в ефірі програм «Народ проти», «Пульс», «Свобода слова Савіка Шустера» на «Україні».

Обговорювали карантин і те, чи він дає результати — про ефективність дій влади говорив Віктор Ляшко в ефірі ICTV. А в ефірі NewsOne Вадим Рабинович заявив, що карантин скасують до 18 травня, бо тоді, мовляв, в Києві має відбутися «гей-парад», який чинна влада зірвати не дасть. Насправді жодних акцій ЛГБТ-спільноти на 18 травня не планували, тож це вочевидь вигадка Рабиновича. Там же Євген Червоненко переймався, що якраз на час карантину припадає 9 травня («у нас отобрали 9 мая»). Андрій Пальчевський в ефірі «112» хвалив карантинні заходи в світі і ганив карантин в Україні.

Послаблення карантину обговорювали на Прямому каналі з мером Черкас. Анатолій Бондаренко в студії «Еха України» наголосив, що керується поточною ситуацією та рішення міськвиконкому змінювати не планує. Говорили й про ресторан нардепа від монобільшості Миколи Тищенка, що працював під час карантину — дали добірку ляпів його власника. Загалом питання коронавірусної пандемії та боротьби з нею цікавлять Прямий переважно як приводи критикувати владу або її окремих представників.

Маски та інші захисні засоби захисту. Ведуча «Права на владу» Наталя Мосейчук під час онлайн-включення лідера «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка дорікала, що його однопартійці ходять по парламенту без масок і тим провокують масові порушення українців.

В ефірі «Еха України» засоби захисту стали причиною скандалу або «зашкваром», як сказав ведучий Матвій Ганапольський. Коли зайшла мова за літак, в якому привезли засоби захисту, з'ясувалося, що їх на власні кошти закупив власник «Епіцентру» Олександр Герега. За словами депутатки від «Голосу» Інни Совсун, Герега з депутатської електронної пошти розсилав нардепам листи з пропозицією придбати маски та інші медичні товари. Нардеп «Європейської солідарності» Артур Герасимов нагадав про заслуги Петра Порошенка, який своїм коштом організував доставку в Україну 130 тисяч захисних костюмів. Тоді екс-президента розкритикував депутат від «Слуги народу» Юрій Камельчук, мовляв, його статки за часи президентства виросли. Нагадав і про горезвісну Липецьку кондитерську фабрику в Росії, яка працювала за часів війни. Перервавши монолог нардепа, ведучий сказав, що Липецька фабрика давно не працює, а статки Петра Порошенка за останні роки тільки зменшилися (хоча, за словами Ганапольського, йому й «насрати на статки Порошенка»). «Коли є питання, про яке ми зараз говоримо, і починається про Порошенка — ідіть звідти у сраку! Тут ви будете відповідати на питання нагальні!» — сказав ведучий. До речі, той же Герасимов на «Свободі слова» ICTV розповідав, як до України прибула чергова партія захисних костюмів, «куплених за власні кошти Порошенка та Roshen».  

Тему страхування медиків підняли в токшоу Прямого каналу — законопроєкт про це, за словами Артура Герасимова, підписали всі, крім пропрезидентської сили. Юрій Камельчук заперечив, що документа в очі не бачив.

Також пандемію обговорювали в ефірі «Українського формату» NewsOne, «Народ проти» каналу ZIK і «Протистояння» NewsOne.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2969
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду