Привиди комунізму. Моніторинг каналів Медведчука 21-27 жовтня 2019 року

Привиди комунізму. Моніторинг каналів Медведчука 21-27 жовтня 2019 року

30 Жовтня 2019
8029

Привиди комунізму. Моніторинг каналів Медведчука 21-27 жовтня 2019 року

8029
Політики сумують за паспортами СРСР, німецькі комуністи хвалять Медведчука, критика партійної політики ОПЗЖ блокується в зародку
Привиди комунізму. Моніторинг каналів Медведчука 21-27 жовтня 2019 року
Привиди комунізму. Моніторинг каналів Медведчука 21-27 жовтня 2019 року

«Детектор медіа» продовжує моніторинг каналів «112», NewsOne та ZIK, який показує, як виглядають «незалежність» і «свобода слова» на думку журналістів так званого холдингу «Новини», що формально належить бізнесмену й політику Тарасу Козаку — соратнику «сірого кардинала» «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука.

Канали Медведчука інколи нагадують трьох спартанців, які героїчно захищають Росію навіть тоді, коли 68% українців вважають її агресором. Ведучі маніпулятивними питаннями блокують будь-яку критику РФ. Чиновники північного сусіда перекладають на Україну російські провини. Наближені до Медведчука гості карикатурно відбілюють "братський" народ. Ну а у рідкісних перервах тяжкої праці на країну-агресора NewsOne, «112» та ZIK просто працюють на рідну партію.

Паспорт братського народу

Сергій Лесик - це людина-анекдот. Він агітував за дружбу з Росією під час довиборів у 2016 році. Вшановував пам’ять маршала Жукова. Проти нього відкрили справу за «заклики блокувати транспортні розв'язки з метою перешкоджання пересуванню містом військових і поліції, провести незаконний референдум, не підкорятися законній державній владі». У нього навіть забрали мандат Харківського міського депутата як у «проросійського депутата-піарника». По мажоритарці у 2019 році він теж нікуди не пройшов, то ж, цілком логічно, що його запросили на «112». На токшоу «Стіна» Сергій Лесик стверджував, що Україна та Росія «в нормальное время и сейчас, считаю, братские, дружеские страны. И нам нужно налаживать взаимоотношения. В паспортах граждан Советского Союза русский, украинец все условно было. А сейчас нас искусственно стравливают...». Під час розвалу СРСР Лесику було десять років, то ж у нього ніколи не було радянського паспорта. Що ж до «штучного стравлювання», на жаль, у кандидата-невдахи так і не запитали, хто ж у такому разі «підкинув» Росії Крим? І як можна дружити з кимось, хто вбиває твоїх громадян?

Екснардеп від ОПЗЖ Євген Балицький на «112» розповідав, що хотів би мати паспорти Євросоюзу та Росії. Паспорт агресора потрібен йому для того, аби вести перемовини про мир та економіку. Люди Медведчука колись зрозуміють, що не мають повноважень вести жодні зовнішньополітичні перемовини? Пізніше Балицький також заявив, що «Я езжу в Крым, потому что я людей на Донбассе не убивал». На питання «а хто вбивав» політик так і не відповів, але натяк на громадянську війну зрозумілий.

 

Сергій Лесик (зліва) показує можливості паспорта СРСР. Євген Балицький (справа) мріє про паспорт Росії.

Віктор Медведчук у своїй особистій програмі (відомій також як «Хронологія тижня» з Піховшеком) стверджував, що мир в Україні залежить і від Росії, але тому, що вона має вплив на «ЛДНР». Ще активніше російську агресію заперечував Руслан Коцаба на NewsOne. Наприклад, розповідав, що його знайомі, які воювали, піддалися пропаганді й не знали, що війна - це просто проект олігархів. Пізніше блогер назвав події в Україні «громадянським збройним протистоянням» і «геополітичною війною між Росією та США». А також похвалився своєю акредитацією в так званій «ЛНР». Слова «війна» не вживав і В’ячеслав Піховшек, обмовившись, що «нам заборонено говорити купу слів». Пізніше ведучий пояснив, що слово «війна» йому забороняє говорити Нацрада з питань телебачення та радіомовленння. Не знали, що «Український вибір» змінив назву. Адже справжня Нацрада ще нікому цього не забороняла й до NewsOne були зовсім інші претензії.

До речі, про претензії. Вони на каналах Медведчука стосувалися України. Нардеп від ОПЗЖ Олег Волошин перекладав відповідальність за зрив розведення військ на Україну. В’ячеслав Піховшек цитував глядачам позицію російських чиновників про те, що це Україна зриває Нормандську зустріч. Ситуація, звісно, абсурдна: по-перше, який шанс, що ворог України оцінює дії України об’єктивно? По-друге, чому б (хоча б для балансу) не навести думку самої України про те, що це Росії не вигідно зустрічатися й це вона постійно вигадує нові умови? Але NewsOne не був би NewsnOne’ом, якби зупинився лише на абсурді. «Таким чином Пєсков підтвердив те, що говорив раніше Віктор Володимировим Медведчук», - заявив Піховшек. Канали Медведчука стали настільки проросійськими, що тепер Росія підтверджує їхню правоту стосовно вини України.

А от якщо заговорити про вину Росії... Ведуча Діана Панченко обов’язково продемонструє вам увесь свій арсенал маніпуляцій із одного трюка: запитання «Ви що хочете, аби далі гинули наші хлопці?». Цього тижня вона так перебивала гостей щонайменше на трьох різних програмах: ось, ось, ось. Євгеній Балицький у таких випадках одразу починає кричати про «заробіток на війні». Політичний коментатор Ігор Лесев на ZIK назвав екснардепку Вікторію Войціцьку «комсомолочкой с 80-х» через її риторику про російську агресію.

 

Це Діана Панченко і в неї є запитання. Ви що, хочете, щоб помирали наші хлопці?

І оскільки, судячи з риторики каналів Медведчука, Росія абсолютно ні в чому не винна, то з нею треба дружити. Євген Балицький на «112» просував тезу: «Народы не отвечают за то, что творят правители». Хоча з правителями ОПЗЖ теж налагоджує співпрацю. Наприклад, Віктор Медведчук на NewsOne розповідав про партійне співробітництво ОПЗЖ та «Единой России». Це, очевидно, не «партія війни». Пізніше Медведчук також розказував, як в українців зростає гарне ставлення до росіян, і стверджував, що ні в кого не вийде роздмухати протистояння між народами. Це він про російських пропагандистів? Олег Волошин стверджував, що не довіряє «Центру Разумкова» і, насправді, більшість українців були б згодні на особливий статус Донбасу та амністію бойовиків. Що ж, «Рейтинг» провів інше дослідження й особливий статус, за його результатами, підтримують 23%, а амністію - 27%.

Подібний рівень замовчування, жонглювання фактами, маніпулятивних запитань, мови ворожнечі, кричущих порушень стандартів балансу, достовірності та відокремлення фактів від коментарів - це уже доказ того, що жодна журналістика на каналах Медведчука навіть не планувалася. А якщо врахувати, що всі ці речі ще й просувають інтереси держави-агресора, то починаєш задумуватися, чи не заразний приклад Сергія Лесика.

Справжні друзі ОПЗЖ

Кажуть, що журналісти - це наглядові пси демократії. Співробітників каналів Медведчука це, звісно, не стосується, але своєму власнику вони підгавкують. Якщо ОПЗЖ щось не подобається, гості та ведучі партійних шоу будуть це критикувати, наскільки абсурдно це не звучало б.

Євген Балицький на «112» розповідав, що безвіз «неоднозначний» і не стосується пенсіонерів, бо в них немає можливостей ним користуватися. Сергій Лесик заявив, що ціна безвізу - 35 євро, і ми за 35 євро продали країну. Сподіваємося, коли в Росії з’явиться безвіз, його дозволять хвалити й на каналах Медведчука. Специфічно на NewsOne відреагували й на ідею США внести «Азов» до списку терористичних організацій. Поки Верховна Рада збирала підписи проти такого рішення, ведуча Тетяна Панченко всіляко заважала його критикувати. Не обійшлося й без атак на політичних опонентів. На NewsOne психотерапевта(!) попросили прокоментовувати жарт Тимофія Мілованов про те, що він дебіл. Ведучому Василю Голованову поведінка міністра нагадала «Джокера». Також кілька разів діставалося Ользі Василевській-Смаглюк (детальніше про це тут), народній депутатці від «Слуги народу», яка очолила ТСК щодо каналів Медведчука. Зате Наталія Влащенко на ZIK включала по відеозв’язку Анатолія Шарія й відбілювала режим Януковича.

В’ячеслав Піховшек ось так прокоментував розслідування «Наших грошей» про захоплення людьми Медведчука частини Труханового острова: «Труханов остров - это все-равно, что приватизировать Днепр, понимаете? Это как-то так. Труханов остров - это заповедная территория, известная каждому в Киеве. Это действительно сердце нашей столицы [...] А, значит, кто-то крышевал эту стройку [...]». Звісно, ми жартуємо й, насправді, Піховшек прокоментував розслідування про маєток Олександра Ткаченка. Про аналогічну ситуацію з Медведчуком «журналіст» не посмів навіть згадати.

Якщо такої ілюстрації «незалежності» та «свободи слова» вам замало, то Піховшек присвятив висвітленню діяльності Медведчука й ОПЗЖ окрему частину програми, у якій продемонстрував вибірку з трьох іноземних (так, мабуть, престижніше) публікацій про кума Путіна. Отже, до «вибірки» NewsOne потрапили: коротка новина Газета.ru, де є просто цитата Медведчука з посиланням на NewsOne. Коло замкнулося. Якийсь Offen-Siv, який на сайтах Медведчука (NewsOne, ZIK та Mignews) називають «одним из самых авторитетных немецких журналов», але не дають на нього посилання. Подібного сайту не знайшли й ми, а в самій програмі Піховшека видання цитували у вигляді обережно вирізаних шматочків PDF. Також NewsOne заблюрив окремі написи. На жаль, ми все-одно знайшли архів цього «видання» й дуже не радимо повторювати наш експеримент вдома. Offen-Siv позиціонує себе журналом «соціалізму та миру», а в публікації, яку цитує NewsOne, розповідає про дискримінацію комуністів в Україні, відсутність партій робітничного класу, «ескадрони смерті нацистської молоді» і те, що «капіталізм завжди означає фашизм». Із усього цього, кхм, змісту, програма Піховшека процитувала лише те, що Медведчук бореться з нацистами та відновлює стосунки з Росією. Якщо ви ще не надірвали животики, то остання публікація відсилає нас до польського сайту «Енергетика24»: «На противоположном политическом полюсе от Зеленского находится Виктор Медведчук, который беспокоит Зеленского из-за своих контактов с Владимиром Путиным. Не следует исключать возможность совершения против него определённых действий...». От, тільки, насправді, в ориганільній публікації «певні дії» могли бути спрямовані не проти Медведчука, а проти Медведчука та Порошенка. І вони обоє знаходилися від Зеленського на різних полюсах. І, взагалі, текст був про деолігархізацію. Ви могли б виправдати подібне ігнорування тим, що Піховшек розповідає своїм глядачам лише про Медведчука. Але в цій самій публікації йшлося й про те, що Медведчук може співпрацювати з Коломойським, проте цього NewsOne уже не згадував.

 

У якому відчаї повинен бути NewsOne, щоб шукати похвалу Медведчука в архівах німецьких комуністів?

Тут є два варіанти: або В’ячеслав Піховшек усього цього не перевіряв, або В’ячеслав Піховшек усе це свідомо замовчав - але в будь-якому разі він точно працює на каналі Медведчука не журналістом. І в будь-якому разі, це цитування коротко уособолює все просування партійних інтересів на каналах Медведчука: з будь-яких джерел, ціною будь-якого абсурду, з ігноруванням будь-яких фактів і з одним єдиним акцентом, який В’ячеслав Піховшек чомусь завжди називає на повне ім’я: Віктор Володимирович Медведчук.

***

І традиційно завершуємо текст короткою ілюстрацією загального рівня журналістики. «Порошенко готує третій Майдан, а прем’єр Гончарук, насправді, гей. Такі новини ви не почуєте на телебаченні й не прочитаєте у поважних газетах», - заявили у програмі «Деталі дня» на ZIK. На щастя, там, де поважні видання безсилі, в діло вступають ЗМІ Медведчука, які присвятили «Гончаренку-гею» частини токшоу, як NewsOne, чи включення, як «112» та ZIK.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8029
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду