На «Дожді» знову розповідають про мальчіків у камуфляжних трусіках

На «Дожді» знову розповідають про мальчіків у камуфляжних трусіках

8 Квітня 2024
1434
8 Квітня 2024
22:15

На «Дожді» знову розповідають про мальчіків у камуфляжних трусіках

1434
Рубрика «Та невже». На російському телеканалі «Дождь» знову називають військових загарбників «мальчіками».
На «Дожді» знову розповідають про мальчіків у камуфляжних трусіках
На «Дожді» знову розповідають про мальчіків у камуфляжних трусіках

Наша колега, телеведуча Юлія Галушка, в своєму фейсбуку публікує скрин новин «Дождя», де вбитого в Україні російського військовослужбовця називають «мальчік».

Ми зацікавилися й пішли ту новину дивитися. 

Вона несподівано (сарказм) виявилася просякнутою співчуттям до військового, який був ліквідований в Україні за те, що прийшов убивати українців. «Дождєвики» не забули також згадати про те, що йому влада видала орден, а поховали рештки на «почесному кладовищі».


Якщо працівникам російського опозиційного медіа співчуття російській армії в їхньому тексті здалося неочевидним, то їхні читачі виявилися більш чутливими до такої «обережної пропаганди». Судячи з коментарів під перепостом цієї новини в Х, ні в кого сумнівів в інтонації тексту не виникло.


Не вчаться російські медіа в екзилі навіть на власних помилках. Нагадаю про скандал грудня 2022-го року, коли колективу довелося перепрошувати за свого ведучого Олексія Коростильова. Він співчував «мальчікам» з армії РФ і дуже хотів, щоб ефіри «Дождя» допомогли покращити їхні умови на фронті. Але це не змусило журналістів створити такий-сякий «словник» опозиційного медіа. 

Коростильова їм свого часу довелося звільнити, щоб зам’яти скандал. Потім ще й усією редакцією терміново переїжджати з Латвії до Нідерландів, адже хоч би яким ти був опозиціонером з Москви, захищати російськомовних у країнах, колись нею окупованих, тобі дуже кортить. Що й робили ведучі «Дождя», в повчальних інтонаціях допитуючи в ефірі мера Риги, навіщо латвійці прибирають пам’ятник радянському солдату. Плюс мовлячи на латиських частотах, «Дождь» вважав за норму виходити в ефір виключно російською. Всупереч законодавству балтійської країни.

Але, як відомо, на двох стільцях усидіти важко, тому опозиціонерство поєднувати зі своєю російською самоідентифікацією «дождєвикам» дається важко. Звідси з’являються «мальчікі». Звідси ж і низка епічних зашкварів з «хорошими русскімі».  При чому у випадку «Дождя» — «хорошими русскімі військовими». 

Був на «Дожді» ще скандал з душевним інтерв’ю з колишнім російським десантником, який усіма силами розкручував себе як письменника, описував честь і звитягу окупантів, а потім прямим текстом посилав у прямому ефірі російських правозахисників, які йому допомогли втекти у Францію. 

Злочинна наївність чи наївне зло? Ще у 2022-му «Детектор медіа» писав про небезпеку наративів від опозиційних російських медіа, які ніяк не можуть налаштувати свій компас редакційної політики. Не змогли й досі, вже третій рік живучи в Європі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду