Mp3-плеєри для журналістів від ФК «Шахтар»

6 Грудня 2007
28052
6 Грудня 2007
17:23

Mp3-плеєри для журналістів від ФК «Шахтар»

28052
Не приймати цінних подарунків – один із постулатів журналістської етики. Але в Донецьку так не вважають. І не тільки в Донецьку.
Mp3-плеєри для журналістів від ФК «Шахтар»
5 грудня після презентації футбольного клубу «Шахтар» у Донецьку, присвяченої зміні символіки ФК, усім присутнім журналістам роздали цінні подарунки. Про це повідомляє джерело «ТК», яке побажало залишитись неназваним із міркувань особистої безпеки.
 
За повідомленням джерела, після концерту у драматичному театрі, на який були запрошені журналісти, була проведена прес-конференція у готельно-спортивному комплексі «Вікторія», після якої усім акредитованим кількадесятьом журналістам (точна кількість невідома) роздали пакети, в якому, окрім прес-релізу та журналу «Шахтар», містився mp3-плеєр iPod Shuffle. Вартість цього виробу компанії Apple становить близько 500 грн. Подарунки отримали не лише журналісти, але й оператори знімальних груп.
 
Прес-служба ФК «Шахтар» відмовилась від коментарів, пославшись на відсутність начальника, Руслана Мармазова. «ТК» звернулась по коментар до ведучого програми «Гол!» Нового каналу Олександра Гливинського, який був присутній на прес-конференції.
 
«Так, усім журналістам подарували цей плеєр. Мені навіть дивно, що хтось на такі речі звертає увагу, - сказав пан Гливинський. -  iPod - це розвага і дрібничка, яка була лише часткою усіх матеріалів, що були роздані на презентації. Я в цьому проблеми не бачу, тому що вони, як і буклет, були лише подарунком. Це як коли дарять талісман клубу, адже він теж коштує грошей? Тим більше, що нас не просили висвітлювати подію під якимось потрібним клубу кутом зору. Я прийняв цей подарунок, оскільки не збирався образити представників клубу «Шахтар» своєю відмовою. Нічого неетичного я в цьому не вбачаю».
 
Характерно, що у редакційних статутах багатьох українських ЗМІ, зокрема й Нового каналу, із яким співпрацює Олександр Гливинський, і телеканалу «Україна», власником якого, як і ФК «Шахтар», є компанія System Capital Management, зафіксована заборона для журналістів приймати цінні подарунки:
 
«Професійна чесність не дозволяє журналісту приймати будь-які матеріальні блага від зацікавлених осіб, для поширення інформації на користь цих осіб.
 
Подарунки, послуги, безкоштовні поїздки, особливий прийом чи привілеї можуть компрометувати моральну чистоту журналістів та телекомпанії, тому ніхто не повинен приймати дорогі подарунки та послуги».
 
«Журналісти не мають брати подарунки, - каже ведучий ICTV і експерт журналістського освітнього проекту «ЖОРНА» Андрій Куликов, який багато років працював на Бі-Бі-Сі.  -Особливо, якщо вони не пов'язані з тим, про що йдеться на прес-конференції. Треба подивитись на той  плеєр, може, там є емблема «Шахтаря»? У деяких країнах є рекомендації не брати подарунки вартістю понад 50 євро, десь - відмовлятись від запрошень на обід, якщо він не діловий. В усякому разі, засуджувати я не берусь, бо обставини бувають різні».
 
У ході нещодавнього семінару «Корупція у ЗМІ: українські реалії та досвід Польщі» («Інтерньюз-Україна») польські медійники неодноразово зазначали, що журналістам у їхній країні забороняється не лише приймати цінні подарунки, але й, наприклад, обідати за рахунок політиків чи громадських діячів, випробовувати надані безкоштовно вироби тощо.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28052
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
olena
5993 дн. тому
ой, рассмешила телекритика! неподкупные вы мои! а кто публиковал вылизанное интервью с г-ном Прутником с псевдоострыми вопросами? и фотография такая живенькая - каждая бородавка в фотошопе отполирована до блеска. особенно в ТК радуют все эти "источники информации". кто эти анонимы, так боящиеся за свою жизнь? это простые проныры, любители кого-то облить грязью. я с шахтером работала долго и считаю что они относятся к журналистам как людям а не свиньям. если некоторые привыкли к убогости и нищете - пусть работают аноноимами дальше.
Гриб
5994 дн. тому
2 Щепетильный Ну а хто крім клубів повинен возити журналістів на виїзди? Не кожна компанія проплатить поїздку і проживання наприклад для того, аби відзняти сюжет про лігу чемпіонів. Стосовно плеєра, то я його бачив - там емблема "Шахтаря" - це сувенір від клубу. Для нормального журналіста (той же згаданий Гливінський, наприклад) будемо відверті, плеєр вартісю 500 грн далеко не розкіш. Відношення до нього не набагато серйозніше ніж до ручки із емблемою того ж Шахтаря.
В
5994 дн. тому
А я бы взял подарок. И брал даже как-то мп3 плейер неплохой. И не влияет это на освещение событий, хотя бы потому, что я не гл. редактор, а просто журналист, и мало что решаю. А ещё потому не влияет, что это подарок. И цель дарителя, я считаю, проявить уважение а не подкупить. А вообще всё зависит от воспитания. Мне подарки приятны, и я представить даже не могу, что меня хотят таким образом купить. Та я и не куплюсь. А подобные мысли считаю паранойей или поводом обсудить донецких на сайте принадлежащему если я не ошибаюсь "оранжевому" Третьякову. Кстати, Юлия Владимировна когда была премьером решила не дарить на день журналиста традиционный кабминовский подарок для журналистов - часы с гравировкой "от премьер-министра Украины", а жаль, я очень хотел бы иметь такие часы. К слову, подобные часы, есть у почти всех журналистов закрепленных или за Кабмином, или за ВР, или за КМДА. На циферблате просто разные надписи "от главы ВР", "от мэра"... так что, считать всех этих коллег продажными? И если говорить откровенно, то покупают главным образом выпускающих, гл. редакторов т.е. тех людей, которые что-то решают, а не тех, кто с высунутым языком бегают с микрофоном и со штативом на плече. Так, что заметочка эта про подарок - как по мне - фигня, не стоит она размещения на сайте. Вот 100% если принесу Лигачёвой бутылку "Бейлиза", то вряд ли она откажется, а если ещё вручая пляшку сообщу, что это бгагодарность, за то, что сайт приятно читать...то точно возьмёт. И вряд ли после этого мои тексты Кузякин станет меньше критиковать. Пусть и выпьют они этот Бейлиз вместе. Ведь я не для этого дарил...хотите верьте, хотите нет.
Дончанка автору
5995 дн. тому
А по вашему лучше пусть к журналистам относятся как к скотам? С суркисом, например ваще работать невозможно. Я наоборот считаю, что менеджмент СКМ и Шахтера правильную политику ведут. И несмотря за мои не хвалебные оды еще больше уважают и всегда приглашают на все мероприятия.
автор тексту
5995 дн. тому
Дончанці - На фуршеті жодного разу не був, у Донецьку теж, на пресусі не був присутній (див. текст - посилання на джерело у Донецьку), нічого не брав. Здивування також немає, бо знаю, що футбольні клуби підкуповують журналістів. Знаю, що не тільки "Шахтар", але те, що всі роблять щось погане, не означає, що конкретні погані вчинки окремих людей не заслуговують на осуд.
бумбараш
5995 дн. тому
Согласен с Кукринікса, как-то извращенно получилось - плейер взял, а потом нагадил. похожая ситуация, правда, в куда большем масштабе, с акцией "не продаемся!". сначала взяли лавэ, отработали, а теперь хотят обелиться. заметили, кого начали травить? пиар-агентства! канешн, это они, нехорошие, продвигают заказуху в ТВ, прессу, инет. вот что, граждане, прекращайте эту охоту на ведьм! придут новые выборы, и вы снова раскроете карманы и закроете рты!
Дончанка
5995 дн. тому
Я так понимаю, что автор в первый раз присутствовал на подобных мероприятиях СКМ и подарок для журналиста и человеческое обращение к ним для него в диковинку. Да, представь себе, мой киевский коллега, на любой презентации, пресс-туре или просто пресс-конференции всех журналюг эти продажные ахметовские шкуры не просто обеспечивают нормальными условиями работы (транспорт за их счет, подход к прессе первых лиц, возможность с пообщаться сколько хочет журналист, а не их величество), но и еще устравивают фуршеты и сувенирчик на память вручают. Кстати до этого в течении года на всех прессках раздавали флешки. Но видимо у киевлян это вызывает подозрение, что их ангельски чистую душу хотят купить. Не смешите меня. На фуршетах по случаю именно вы произносите самые пышные тосты в честь хозяев праздника и пишете потом хвалебные оды. Больше всего повеселило в вашей статье, что вы не называете источник информации "із міркувань особистої безпеки" и не смогли поговорить с Русланом Мармазовым. Странно, весь вечер он был доступен для любого журналиста. Может просто ваш источник так нарезался халявного французского коньяка и объелся королевскими креветками, что не заметил этого лысого чела с шахтеровским шарфом на шее? Так в чем проблема? Зайдите на сайт "Шахтера", возьмите там телефон пресс-службы и позвоните, уверена, что таким красавцам скажут все, что о них думают и не только...
Boa
5995 дн. тому
питання справді цікаве і розпочинати потрібно з себе. Справа не в Шахтарі, а в тому, що ВСІ організатори таких "ґрандіозних" заходів вважають за норму давати подарунки. І слава Богу, що хоч дехто не бере. Стосовно Гливинського. Не думаю, що той подарунок вплине на його позицію у висвітленні футбольних тем. Пригадую, як хлопці з програми "Гол!" пустили в ефір синхрон Бєліка "лучче бить бамжом, чєм шахтьорам" :) Шум піднявся немалий через ту фразу, але я переконаний, що Бєлік після того хоч трохи почав себе контролювати перед камерою.
Алегарф
5995 дн. тому
Ну, если всё это выразить в виде каррикатуры, то получается примерно следующая картинка. Журналист. В руках у него - весы. На одной чаше весов - перо и лист бумаги, на другой - пачка денег... Или мп3-плейер : ) Что говорит о девальвации этой второй древнейшей профессии. Легализация свободы слова таки даёт о себе знать...
Александр
5995 дн. тому
iPod SHuffle - ценный подарок? Не смешите меня. Это безделушка класса брелка какого-нибудь.
Александр
5995 дн. тому
iPod SHuffle - ценный подарок? Не смешите меня. Это безделушка класса брелка какого-нибудь.
Кукринікса
5995 дн. тому
Даруйте, я розумію специфіку ТК. В інших коментах я вже намагався запитати колег : чи можуть вони ОДНОЗНАЧНО заперечити факт використання власного службового стану для особистої вигоди? А саме: 1.влаштування на кращу роботу за допомогою "протекції", "дружніх порад" і т.ін. 2.поїздки у прес-тури. 3.відвідини презентацій та різноманітних "тусовок" де пригощають і можна "засвітитися" пикою.4. використання редакційного посвідчення у "пікантних" ситуаціях з міліціонерами чи ДАІшниками.5.врахування "побажань" власника чи топ-менеджерів медіа у роботі. 6.лояльність журналіста власнику і топ-менеджменту в обмін на пристойні умови праці та її оплату. 7.висвітлення матеріалів, які торкаються особистих проблем чи проблем рідних і друзів. Список можна продовжити. Не треба шукати скалку в чужому оці. Отримати подарунок від "Шахтаря", а потім "втихаря" обісрати, вибачте, це, як мінімум, нечемно. Наші медіа формують порядок денний у країні. Нажаль - спотворений. На соціалці не заробиш ім'я і гроші. У журналістів атрофується гостре відчуття соціальної справедливості, патріотизму, відчуття такту і елементарної людяності. Одним словом - світом правлять професіонали - хижі, але обмежені. Знову переконуюся у правоті Хосе Ортеги- і -Гасета. Чесно скажу - після спілкування з колегами все більше стаю мізантропом. Може, так підкрадається старість? Дякувати Богу, ще не втратив здатності любити і дивуватися світом.
от дають
5995 дн. тому
автор, і в чому проблема? подарунок не зобов"язує журналіста писати оди дарувальнику. не так давно від одного мобільного оператора мені як представнику преси дістався такий же айпод шафл. ну то й що? через два місяці я покинула цю газету, не написавши про них жодного слова. і мене ніхто не просив це робити
2 Кукринікса
5995 дн. тому
а ви, часом, не плутаєте ТК з якимось іншим виданням? Чому видання про ЗМІ має вивчати умови життя пенсіонерів та шахтарів? цим мають займатися інші ЗМІ - ті, котрі займаються соціалкою, політикою etc. А новина ця, нмд, дуже навіть правильна - якщо саме серед журналістів практика приймати найрізноманітніші подарунки нарешті перестане бути нормою і почне рефлекторно сприйматися як щось НЕНОРМАЛЬНЕ - тільки тоді можна буде говорити про вихід наших медій із поствокового стану. а так - уніженниє і оскрбльонниє, чесне слово!
Кукринікса
5995 дн. тому
Та дістали ви вже своїми пацючими спробами "облагородіть" журналістику! Невже всі актуальні та гострі теми вже проробили? Докопайтеся відповіді на запитання: чому пенсіонери мусять голодати, а шахтарі гинути від рабської праці ? коли українські матері перестануть мотатися закордонами а їхні діти матимуть змогу там вчитися і мандрувати? чому закривають останні книгарні і вбивають українську культуру? де беруть гроші на палаци та тачки скромні чиновники та народні обранці? що заважає нарешті провести структурні реформи в суспільстві та економіці? хто відповідатиме за приниження обікраної нації? Нічого подібного журналісти, особливо - просунуті та розкручені, не торкаються. Простіше прорватися у владу і менторствувати про громадське телебачення і торгувати пиками на "світських" тусовках. Ганьба, вам, фарисеї, невігласи і нікчеми!
Упячка
5995 дн. тому
Афтор - выпий йаду! Ничего крамольного нет в "шуфле" ... Не вижу, как это могло бы "растлить" и развратить журналиста и уж, тем более оператора. Жалко я не попал на мероприятие...
Віктор
5995 дн. тому
Спортивна журналістика вже давно корумпована. Чому ніхто не говорить про гроші, які журналістські пули одержують від власників динамо та шахтаря під час поїздок до європи. Потім це відбивається в "правильне" висвітлення подій. "Обісреш" команду - більше за кордон не поїдеш і додаткових доплат до добових не одержиш. Така система досі жива. Їздять одні і ті ж морди з телебачення та газет, групи "літер-болу".
телевизор
5995 дн. тому
Мне кажется, что Гливинский А. на Новом канале не работает, а производит для него передачу.
Константин
5995 дн. тому
Я так понял, автору статьи не достался МП3-плеер и он очень расстроился. Что касается подарков, оплаченной поездки и т.д. от ФК "Шахтер", то согласование съемки и аккредитация проходила в Киеве решением руководства спортивных редакций и рекламных отделов. И рядовые журналисты не имеют к этому никакого отношения. Им сказали - езжай, снимай. Они поехали и сняли. А что касается пресловутого МП3, то вы думаете, что журналист - болельщик за Динамо - после этого станет болеть за Шахтер? Или тон в его материалах касательно Шахтера именится? Ну взял подарок, ну и что?.. Может, уже забыли как в очереди стояли за конвертами после предвыборных пресс-конференций партии регионов, а потом обливали ее же как могли? Все в этом случае, имхо, зависит только от журналиста. Хочет брать - пусть берет. Я лично был на презентации бренда, и как аккредитованный журналист мог поехать на брифинг в гостиницу Виктория, получить подарок и напиться как многие на халяву на так называемом "торжественном ужине". Однако, просто не захотел. Захотел бы - поехал. И никакие редакционные уставы мне не помешали сделать первое, и не сделать второе. Вы может, позабыли, у нас свободная страна и почти свободная пресса. Хочет берет, хочет - дает.
Щепетильный
5996 дн. тому
О чем Вы говорите? у нас подарки не только берут но еще и требуют А как Вам практика отправки журнлистов в разные поездки с выходом репортажа по итогам? ведь В таких материалах надо как минимум указать кем была организована и оплачена поездка! честность просто начинается с каждого а подарунки стоимостью сто доларов - это не дрибничка хотя для СКМ с барского плеча это и правда копейки
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду