detector.media
«Телекритика»
06.12.2007 17:23
Mp3-плеєри для журналістів від ФК «Шахтар»
Mp3-плеєри для журналістів від ФК «Шахтар»
Не приймати цінних подарунків – один із постулатів журналістської етики. Але в Донецьку так не вважають. І не тільки в Донецьку.
5 грудня після презентації футбольного клубу «Шахтар» у Донецьку, присвяченої зміні символіки ФК, усім присутнім журналістам роздали цінні подарунки. Про це повідомляє джерело «ТК», яке побажало залишитись неназваним із міркувань особистої безпеки.
 
За повідомленням джерела, після концерту у драматичному театрі, на який були запрошені журналісти, була проведена прес-конференція у готельно-спортивному комплексі «Вікторія», після якої усім акредитованим кількадесятьом журналістам (точна кількість невідома) роздали пакети, в якому, окрім прес-релізу та журналу «Шахтар», містився mp3-плеєр iPod Shuffle. Вартість цього виробу компанії Apple становить близько 500 грн. Подарунки отримали не лише журналісти, але й оператори знімальних груп.
 
Прес-служба ФК «Шахтар» відмовилась від коментарів, пославшись на відсутність начальника, Руслана Мармазова. «ТК» звернулась по коментар до ведучого програми «Гол!» Нового каналу Олександра Гливинського, який був присутній на прес-конференції.
 
«Так, усім журналістам подарували цей плеєр. Мені навіть дивно, що хтось на такі речі звертає увагу, - сказав пан Гливинський. -  iPod - це розвага і дрібничка, яка була лише часткою усіх матеріалів, що були роздані на презентації. Я в цьому проблеми не бачу, тому що вони, як і буклет, були лише подарунком. Це як коли дарять талісман клубу, адже він теж коштує грошей? Тим більше, що нас не просили висвітлювати подію під якимось потрібним клубу кутом зору. Я прийняв цей подарунок, оскільки не збирався образити представників клубу «Шахтар» своєю відмовою. Нічого неетичного я в цьому не вбачаю».
 
Характерно, що у редакційних статутах багатьох українських ЗМІ, зокрема й Нового каналу, із яким співпрацює Олександр Гливинський, і телеканалу «Україна», власником якого, як і ФК «Шахтар», є компанія System Capital Management, зафіксована заборона для журналістів приймати цінні подарунки:
 
«Професійна чесність не дозволяє журналісту приймати будь-які матеріальні блага від зацікавлених осіб, для поширення інформації на користь цих осіб.
 
Подарунки, послуги, безкоштовні поїздки, особливий прийом чи привілеї можуть компрометувати моральну чистоту журналістів та телекомпанії, тому ніхто не повинен приймати дорогі подарунки та послуги».
 
«Журналісти не мають брати подарунки, - каже ведучий ICTV і експерт журналістського освітнього проекту «ЖОРНА» Андрій Куликов, який багато років працював на Бі-Бі-Сі.  -Особливо, якщо вони не пов'язані з тим, про що йдеться на прес-конференції. Треба подивитись на той  плеєр, може, там є емблема «Шахтаря»? У деяких країнах є рекомендації не брати подарунки вартістю понад 50 євро, десь - відмовлятись від запрошень на обід, якщо він не діловий. В усякому разі, засуджувати я не берусь, бо обставини бувають різні».
 
У ході нещодавнього семінару «Корупція у ЗМІ: українські реалії та досвід Польщі» («Інтерньюз-Україна») польські медійники неодноразово зазначали, що журналістам у їхній країні забороняється не лише приймати цінні подарунки, але й, наприклад, обідати за рахунок політиків чи громадських діячів, випробовувати надані безкоштовно вироби тощо.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY