ЗАБОВТУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ

29 Липня 2005
1231

ЗАБОВТУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ

1231
Конфлікт між мас-медіа і владою нагадує сьогодні стан справ у вітчизняному аграрному секторі, який обговорювався нещодавно урядом. Його занепад припиниться тоді, коли ми припинимо поливати лайном один одного, а почнемо вивозити його на поля….
ЗАБОВТУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ
Дуже гнітюче було, ховаючи навіть замружені від сорому очі, спостерігати цими днями вітчизняні телеканали. Революційний 5 канал, який наполегливо продовжує шукати власне постпомаранчеве обличчя, вперто намагався вчора налаштувати громадську думку в країні на те, що скандал довкола сина Президента вичерпано. Про це, здається, повинно було свідчити вчорашнє традиційне вже інтерактивне опитування про те, а чи повинен Президент вибачатися за свого сина. (Тобто «закрити» тему відразу, з розгону й назавжди). Станом на 21-00 годин вчора ввечері «Ні» впевнено відповіли «каналу чесних новин» 67 відсотків глядачів і лише 32 відсотки – «Так». 1 відсоток, як це завжди буває на 5 каналі, не розуміють про що йдеться. Мабуть, означена тенденція переможно збереглася до ночі.

В кампанію «забовтування» теми активно й дружненько включилися й інші інформаційні програми, на інших, менш революційних, телеканалах. Навіть тих, підписи журналістів з яких шляхетно й обурливо «висять» під ВИМОГОЮ в «Українській правді». У випуску ТСН на «1+1», скажімо, лише вчора ввечері несподівано з’ясувалося, що міністр внутрішніх справ не мав права виписувати президентському сину «відчутний» штраф у прямому ефірі. (Хоча це було позавчора вночі красиво й переконливо. Із сумнівною пристрастю суїциду…). Про це нам довго розповідали в репортажі якійсь молоді юристи. Тобто можна швиденько для «дурників» із провінції винним за все зробити, наприклад, безневинного й напрочуд совісного Юрія Луценка. Забовтати, відволікти увагу хоча б на день.

Значну допомогу у питанні якомога скорішого «закриття» теми надало й несподіване як землетрус повідомлення («з достовірних дипломатичних джерел, близьких до посольства Швеції (Монголії, Кореї тощо)»), про ймовірну підготовку замаху на українську прем′єрку. Мовляв, дивіться, а СБУ тим часом не спить, і день і ніч сидячи біля засобів зв’язку із своїми агентами по всьому світу, не нехтуючи й інформацією від колективних агентів – власних українських амбасад, де вони, звісно, є. Дай Боже Юлії Володимирівні довгих років, але це ж дуже відверто! Пані Тимошенко, на жаль, не звикати до замахів, утисків та беззаконня, як і Віктору Ющенкові. Але пройдуть роки до того щасливого дня, як щось нам буде відомо достеменно! Навіщо воно тепер? Розберіться спочатку, а потім…

А увагу відволікає. Правда забовтується. Чим завгодно – припущеннями, гіпотезами, чварами, несуттєвими деталями, а то й антиподом…

Так, тема щодо сина Президента неприємна. Звісно, Президент не повинен ставати ні перед ким на коліна. Можливо вже час і припинити рвати на собі сорочку всім іншим. Це виключно морально-етична проблема і не треба її зайве політизувати до розмірів всесвітньо-історичної. Помиляються всі. В тому числі може це зробити й найвища особа в державі. Але й вона, і лише вона повинна покласти край конфлікту. «Мені здається,- доречно написав Віктор Андрійович журналістам у «проекті» вибачення, що історія з публікацією в "Українській правді" стала для нас спільним іспитом – на готовність влади і преси жити в нових умовах, на готовність поважати право журналіста на інформацію і поважати право громадянина на приватне життя!». Хто ж першим складе цей іспит? Всі ж, здається, розумні люди! Віктор Андрійович стовідсотково добре усвідомлює, що зіп’явся на п’єдестал, а там можуть бути голуби…

А журналісти так само добре знають, що варто лише загострити питання, як відразу дадуть зрозуміти, що пора закруглятися…

Але не каменюка за пазухою надає нам вагомість.

Ситуація ця нагадує стан справ у вітчизняному аграрному секторі, який обговорювався нещодавно урядом. Його занепад припиниться тоді, коли ми припинимо поливати лайном один одного, а почнемо вивозити його на поля…

Читайте також:

Президент готовий до дискусії з журналістами

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає журналістів та політиків вибачати один одного

“The Independent” про скандал навколо сина Ющенка: «Влада в Україні просто перейшла від прорадянського олігархату новій еліті»

БЕЗ ПОДВІЙНИХ СТАНДАРТІВ

Ющенко ледь не викинув телефон свого сина

Звернення Мирослави Гонгадзе та Сергія Шолоха до Президента України

Журналісти вже навчилися поважати себе, але ще не вміють поважати свою країну

Запитaння „ТК”: Як ви оцінюєте реакцію Віктора Ющенка на публікації в «Українській правді» щодо його сина, Андрія? Поясніть вашу точку зору? Яка б реакція, на вашу думку, була б оптимальною – наявна чи якась інша?

Мыкола Вересень: Реакция журналистов на критику Ющенко слишком жесткая

ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

Лист Віктора Ющенка до "Української правди"

Лубченко: Ющенко дал карт-бланш чиновникам, которые грубят журналистам

Особенности Украинской правды

ЮЩЕНКО ВЛАСНОРУЧ СТВОРИВ СОБІ ПРОБЛЕМУ

Віктор Ющенко про скандал з сином: "Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд!"

Запитання «ТК»: - Протягом двох днів жоден iз телеканалів не повідомив своїх глядачів про скандал у зв'язку з публікацією „Української правди” щодо любові сина Ющенка до дорогих машин, ресторанів, вин тощо. Як ви вважаєте, чому?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1231
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду