Рефлексії про матріархат в Україні. Що відбувалося за лаштунками нагородження лауреаток «УП 100. Сила жінок» (ФОТО)

Рефлексії про матріархат в Україні. Що відбувалося за лаштунками нагородження лауреаток «УП 100. Сила жінок» (ФОТО)

«Детектор медіа» поговорив з журналістами та журналістками після церемонії.
Рефлексії про матріархат в Україні. Що відбувалося за лаштунками нагородження лауреаток «УП 100. Сила жінок» (ФОТО)
Рефлексії про матріархат в Україні. Що відбувалося за лаштунками нагородження лауреаток «УП 100. Сила жінок» (ФОТО)
23 Бер 2024
0
1204

На тижні, що минає, 20 березня, в Українському домі група видань «Українська правда» провела церемонію нагородження лауреаток проєкту «УП 100. Сила жінок».

Серед тих, кого відзначили члени журі, — і перша леді Олена Зеленська, і правозахисниця Олександра Матвійчук, і учениця 11-го класу та волонтерка Дарія Кучеренко, і шестеро журналісток, а також інші жінки, які роблять вагомий внесок у перемогу України у війні з Росією. 

Перед початком офіційної церемонії лауреатки проєкту «УП 100. Сила жінок» роблять спільні фото на пам'ять

Ідея проєкту «УП 100. Сила жінок» належить головній редакторці «Української правди» Севгіль Мусаєвій.

Хвилина пам'яті

Окрім власне нагородження всіх лауреаток, які змогли взяти участь у події, програма заходу передбачала проведення кількох публічних дискусій та зустріч із міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонґрен, а також музичні паузи.

У програмі заходу анонсували появу «секретної гості», але не називали її імені

Джамала стала однією з лауреаток проєкту «УП 100. Сила жінок» у категорії «Культура». Цього вечора співачка проникливо виконала кілька пісень, і проблеми зі звуком не стали їй на заваді

Спільне фото всіх лауреаток, які цього вечора змогли прийти на церемонію в Українському домі

Для всіх присутніх у кулуарах був організований фуршет, де журналістка «Детектора медіа» мала можливість поговорити з колегами — гостями церемонії.

Журналіст «Української правди» Михайло Ткач і політолог Микола Давидюк

Відеограф «Української правди» Богдан Кутєпов

Вектор цих розмов задав раніше журналіст «Української правди», а нині військовослужбовець ЗСУ Ельдар Сарахман. Нещодавно в нього з дружиною народилась донька Марійка.

Журналіст «Української правди» Ельдар Сарахман нині служить у ЗСУ

На наше питання про його враження від сьогоднішньої церемонії та бачення ролі жінок у протистоянні України російській навалі Ельдар несподівано поділився своїми міркуваннями про матріархат в Україні.

«Стереотипно думати, що суспільство в Україні є патріархальним, — каже Ельдар. — Насправді воно є матріархальним. Все, що ми бачимо навколо, створено завдяки жінкам. В Україні жінки завжди відігравали важливу роль і багато чого робили у різних галузях».

Нещодавно Ельдар зробив особистий внесок у розвиток «українського матріархату» — став батьком дівчинки.

«Я дуже щасливий, що став батьком саме дівчинки, — розпливається в усмішці Ельдар. — Я був запрограмований на те, щоб у мене була донька. Нам із моєю дружиною по 39 років, так що в нашому випадку це усвідомлене батьківство, і це велика честь — продовжувати український генофонд».

Ельдар додає, що журналіст Євген Руденко, разом із яким він створив десятки репортажів з різних міст і сіл України, привітав його теж і поставив йому у фейсбуці «сердечко».

«У нього ж теж є донька, але вона вже підліток. Думаю, він мене розуміє, і я його тепер теж», — каже Ельдар.

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва дуже задоволена, що їй з колегами вдалось організувати сюрприз — візит на церемонію міністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонґрен.

«Що передувало появі пані міністерки тут, на нашому заході? Нехай це залишиться секретом, — усміхається головна редакторка “Української правди”. — Ми просто дізналися, що в цей день триватиме її візит до України, і за допомогою, скажімо так, людей організували її появу в нас на заході та інтерв’ю… Насправді, я не втомлююсь наголошувати, що в умовах повномасштабної війни жінки відіграють надзвичайну важливу роль. Ми зробили цей захід, щоб всі почули, дізнались про те, яку круту роботу роблять українські жінки».

Журналістка та блогерка Яніна Соколова стала лауреаткою в категорії «Суспільство»

Журналістка Яніна Соколова розповідає, що вона щойно закінчила розмову з російським бізнесменом Євгеном Чичваркіним, який також присутній у кулуарах події. Яніна каже, що виявила несподівані зв’язки між мільйонером-утікачем з Росії, який нині бере участь у волонтерській допомозі ЗСУ, та своїми давніми знайомими.

«Я взагалі вважаю, що у нас в країні — матріархат, — солідаризується Яніна з Ельдаром Сарахманом. — Хоча у мене бувають на цю тему дружні суперечки зі знайомими командирами підрозділів».

Вона ствердно відповідає на питання, чи відчуває, що стала більш впливовою і те, що хоче донести до суспільства, чують усе більше людей:

«По-перше, хочу подякувати президенту Зеленському та його команді за те, що вони створили телемарафон, який сам себе дискредитував, — каже Яніна. — Значна частина аудиторії, котра звикла дізнаватись новини з телевізора, побачила, що інформація з марафону часом значно відрізняється від того, що вони дізнаються від свого брата/чоловіка/сусіда, який пішов на фронт. У результаті багато хто пішов по інформацію в інтернет, і це призвело до зростання аудиторії, зокрема й моєї».

Користуючись нагодою, ми поговорили про те, як перехід її ютуб-проєкту «Вечір» з російської на українську позначився на відвідуваності каналу.

«Спочатку це була катастрофа, — розповіла Яніна. — Трохи більше трьох місяців тому, напередодні того, як ми вирішили перейти на українську, близько 50% аудиторії проєкту — це були російськомовні люди з Білорусі, Казахстану, Ізраїлю тощо. Що цікаво, люди не почали масово відписуватись, коли побачили, що на каналі став виходити українськомовний контент, вони просто перестали дивитися. І ось зараз вперше після переходу на українську ми бачимо приріст підписників і збільшення кількості переглядів.

Я вважаю, ми свою місію виконали, і тепер нам час приділяти увагу не російськомовному населенню, яке живе десь по світу, а нашій внутрішній “ваті”. І ми нею зайнялися, навіть тою, яка перефарбувалася, прийшла на сьогоднішню церемонію і сидить у першому ряду».

«Рома, давай запишем тизер: “Вона сказала «Так»”?» — «А потім чоловік твій мене не цей?»

Телеведуча Маша Єфросиніна перестає усміхатися, коли дізнається, що ми представляємо «Детектор медіа».

«О, нащо ви псуєте мій настрій? Я у вас про себе завжди читаю таке — вигукує телезірка.

«Я сиділа і слухала жінок-військовослужбовиць і думала: наступна панель — моя. А нащо вона? Бо вони зараз головні. Ті, хто зі зброєю стоять на передньому краї. І тому мені навіть трохи ніяково, бо я справді вважаю, що якщо військові, чоловіки і жінки, хочуть щось сказати суспільству, їх мають слухати», — ділиться з нами Маша.

Телеведуча, засновниця громадської організації «Фонд Маша», лауреатка проєкту «УП 100. Сила жінок» Маша Єфросиніна

Вона розповідає, що кілька днів тому повернулася з Нью-Йорка, де була у Штаб-квартирі ООН, брала участь у заході разом із громадськими активістками з Афганістану, Ізраїлю і Судану. На зустрічі йшлося про воєнні злочини, зокрема сексуальне насильство.

«Я говорила про наших жертв російської воєнної агресії, і знаєте, мене слухали в такій тиші!» — каже Єфросиніна.

У розмові про нещодавній скандал, другою учасницею якого була Христина Соловій, питаємо, наскільки високими є шанси української аудиторії побачити повну версію її інтерв’ю зі співачкою. Нагадаємо, після публікації скандального інтерв’ю Єфросиніна та Соловій виступили зі спільною ініціативою зібрати благодійні внески в розмірі 1 млн гривень на реабілітацію бійців 3-ї штурмової бригади, поранених в Авдіївці. У разі, якщо вдасться зібрати таку суму, ведуча пообіцяла оприлюднити повну версію тієї бесіди.

«Якби зібрали мільйон гривень, побачили би повну версію. Але ми зібрали лише пів мільйона. Тобто скандалити і чубитись у нас виходить набагато краще, ніж збирати, перепрошую, на допомогу нашим військовим, — констатувала Маша. — Насправді ідею оголосити благодійний збір у розмірі 1 млн грн для допомоги армії і в разі успіху опублікувати повну версію цього інтерв’ю запропонували самі військові, а менеджери Христини мали стежити за всім процесом, тому фінальне слово в цьому скажуть вони. Мене розчарувало те, що збір не досягнув мети, тому що ж будете сидіти і гадати, чи побилися ми в кінці з Христиною, чи обійнялися».

Неподалік за столиком, смакуючи свої напої, розмовляють шефредакторка LB.ua Соня Кошкіна та журналістка, дружина засновника «Азова» Андрія Білецького Тетяна Даниленко.

На наше питання, чи згодні вони щодо всіх кандидатур, яких сьогодні оголосили лауреатками, Соня відповідає відразу за двох: «Та ми прийшли п’ять хвилин тому, стоїмо і теревенимо».

Шефредакторка LB.ua Соня Кошкіна

Питаємо: «Сьогодні ми натрапили на двох людей, Севгіль Мусаєву та Ельдара Сарахмана, які стверджують, що в Україні — матріархат. Що ви про це думаєте?»

Соня: «Я теж так вважаю».

Журналістка, телеведуча Тетяна Даниленко

Тетяна: «Просто українські жінки не хочуть ставати самі лідерками, вони хочуть зробити лідерами своїх чоловіків. Візьмемо нашу колегу Юлію Мостову, хто б за неї не проголосував на виборах років 10–15 тому? Та всі б проголосували! Але вона чомусь вирішила, що вона повинна морально інвестувати у свого чоловіка. І такий вибір робить більшість наших жінок».

— І як ви особисто розв’язуєте цю дилему у своєму житті?

Тетяна: «Я все життя засуджувала таких жінок, поки сама такою не стала» (сміється).

Соня: «В Україні справді існує матріархат, і, до речі, це те, чим ми відрізняємося від Росії. З нами це сталося історично».

Поруч за столиком в оточенні келихів з вином — заступник генерального директора кримськотатарського каналу ATR Айдер Муждабаєв.

Айдер Муждабаєв, заступник генерального директора кримськотатарського каналу ATR

«Багато хто вирішив, що я помер», — жартує він і пояснює, що поширення таких чуток пов’язане з тим, що фейсбук заблокував його профіль, і навіть допомога двох українських міністрів, одного колишнього і одного чинного, не допомогли йому розв’язати цю проблему.

«В Україні — абсолютний матріархат, — з упевненістю каже Айдер. — До речі, ви знаєте, що коріння українського матріархату — це мат? Походження мату жодним чином не пов’язане з Росією. Мат народився тут, на берегах Дніпра. Мат — це про матріархальну сутність України. В Росії такого немає, там жінка — це в найкращому випадку товар. Попри те, що в Україні ситуація з повагою до прав жінки є значно кращою, тут все одно потрібно просувати жінок, зокрема в політиці. Можливо, жінок так мало в українській політиці, тому що жінки не схильні до участі в мафіозному середовищі, де панують “поняття”, а будь-яка пострадянська влада є мафіозною. В тих країнах, де панують закони, у політиці беруть участь набагато більше жінок».

«А тебе видалили з фейсбуку? Я не помітила» — «Я знаю, ти не цікавишся моїм життям»

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
19 Квіт 2024 17:00
4 226
Марина Крижня
«Антоніна»
Кіберспортивний та спортивний коментатор став гостем нового випуску програми «Пряма червона» з Фоззі та Валерієм Літонінським. Вілат багато говорив про проблеми спортивної журналістики, поностальгував за програмами на телебаченні та зачепив питання грошей.
18 Квіт 2024 16:00
695
Марина Крижня
«Антоніна»
Сьогодні знову кринжуємо від згадки про «хороших» росіян у західних медіа.
17 Квіт 2024 20:00
729
Катерина Городнича
«Антоніна»
Назвали його Леоном.
16 Квіт 2024 12:20
2 900
Марина Крижня
«Антоніна»
Вона поділилася радісною новиною з журналом Viva.ua. Нас потішили не тільки текстом (майже всі питання, до речі, стосувалися вагітності, реакції оточення і виховання в майбутньому), але й фотосесією.
11 Квіт 2024 16:45
215
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду