Для 59% українців інтернет є основним джерелом інформації — опитування КМІС

Для 59% українців інтернет є основним джерелом інформації — опитування КМІС

18 Серпня 2022
3368
18 Серпня 2022
16:30

Для 59% українців інтернет є основним джерелом інформації — опитування КМІС

3368
За даними КМІС, після початку вторгнення росіян до України телебачення поступилося лідерством у переліку джерел інформації для українців.
Для 59% українців інтернет є основним джерелом інформації — опитування КМІС
Для 59% українців інтернет є основним джерелом інформації — опитування КМІС

Саме онлайн-джерелам інформації віддають перевагу найбільше українців — такі результати містяться у звіті про опитування, що його провів КМІС.

Телебачення ще зберігає позиції, але вже точно не домінує, як це було до 24 лютого. Переважають онлайн-канали інформації, особливо телеграм і ютуб.

Згідно з дослідженням, провідні джерела інформації для українців — соціальні мережі (59% усіх респондентів користувалися ними за останні 7 днів і зараховують їх до топ-2 за важливістю для себе, а загалом 69% за останні 7 днів отримували інформацію з соцмереж) і телемарафон "Єдині новини" (43% зараховують його до топ-2 за важливістю, а загалом 57% дивилися його за останні 7 днів). 

«Фактично ми є свідками кардинальної трансформації медіаландшафту, де замість кількох потужних телевізійних каналів виросли сотні онлайн-джерел, кожне з яких не може похвалитися великою часткою ринку», — ідеться у матеріалах дослідження.

На відкрите запитання, чому саме певне джерело ставлять на перше місце, найбільше респондентів (46%) відповіли, що в ньому «правдива/достовірна інформація». Наступні критерії — зручність користування (24%), багато інформації/різні точки зору (16%) і швидкість інформування (13%).

Опитування проводилося серед респондентів віком від 18 років, які проживають на території, контрольованій Україною на 23 лютого 2022 року (тобто до вибірки не входять жителі АР Крим, м. Севастополь, окремих районів Донецької і Луганської областей, які Україна не контролювала до 24 лютого 2022 року, але входять мешканці територій, окупованих росією після 24 лютого 2022 року). Жителів України, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року, також не опитували. Під час телефонного дослідження вивчалися думки і погляди дорослих жителів України (віком від 18 років) щодо демократії, прав і свобод громадян, структури та практик медіаспоживання.

Метод дослідження: телефонне інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI). Період: липень 2022 року. Географія: Україна (за винятком АР Крим та окремих районів Донецької й Луганської областей, окупованих до 24 лютого). Вибірка: n=1000 учасників (репрезентативна за віком, статтю, типом населеного пункту, регіоном проживання). Респонденти: віком від 18 років, які перебувають в Україні. Формально для звичайних обставин статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з дизайн-ефектом 1,1) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25 або 75%, 2,1% для показників, близьких до 10 або 90%, 1,5% для показників, близьких до 5 або 95%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%. 

Разом із тим, незадовго до початку повномасштабного вторгнення загальнонаціональні українські телеканали були одним із головних джерел інформації для 67% українців. Соціальні мережі називали найважливішим для себе джерелом інформації 44% опитаних, онлайн-видання — 29%, месенджери — 16%, а на українські газети та радіо припадало відповідно 6% і 7%. Це дані дослідження «Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів на замовлення «Детектора медіа».

А в січні майже 70% опитаних українців відповіли, що зазвичай користуються онлайн-медіа для отримання новин, телебаченням — майже 60%, а друкованими виданнями — 12% (респонденти могли обрати декілька типів медіа). Про це свідчили дані опитування щодо медіаспоживання українців, яке провела компанія «Оперативна соціологія» на замовлення Центру контент-аналізу.

При цьому у 2021 році споживання новин через телебачення втратило свої позиції у порівнянні з 2020 роком. У цілому використання традиційних медіа – телебачення, радіо та друкованих видань – систематично зменшується протягом останніх 5 років.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3368
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду