22 Лютого 2014
11385
22 Лютого 2014
13:00

11385
Легкий присмак чогось, не рекомендованого для безболісного поширення на мільйонну аудиторію, змусив вашого цинічного товстошкірого мужлана провести перед телевізором вечір із Тіною Кароль.

Ваш автор не може, прокинувшись серед ночі, перерахувати всі альбоми української поп-співачки Тіни Кароль. Ідентифікуючи кілька її пісень, я все ж таки радше послухаю старий добрий рок. Не вважаю себе прихильником її творчості, та разом із тим визнаю - Кароль і не дратує. Анонс фільму «Тіна Кароль. Сила любові та голосу», показаного 14 лютого в ефірі «1+1» о 22.10, привернув увагу лише через те, що по закінченні обіцяли «Ігри диявола» - сучасну класику від метра Сідні Люмета. Та й не обіцяв опис стрічки нічого, крім питомо жіночого контенту - сльози плюс лаштунки шоу-бізнесу.

Ну а поштовх до перегляду дав репортаж із допрем'єрного показу, де через фотогалерею та думки з фейсбуку стрижнем пройшла лінія запитань: а чи можна таке знімати, чи варто таке показувати, і, головне, піариться відома співачка на смерті чоловіка чи ні. Остання позиція навіть не передбачає дискусій. Бо свідомість всякого, хто причетний до медіа і всього, чому ці медіа так чи інакше приділяють увагу, заточена саме на відповідь: «Так, піариться». Не важливо, кого, що і в якому контексті, наприклад, показують по телевізору. Весілля - піар, розлучення - піар, усиновлення дітей - піар, позбавлення батьківства - піар. Чому б, у такому разі, не погодитися: Євген Огир, чоловік Тіни Кароль, передчасно пішов із життя, аби дати дружині інформаційний привід вийти в люди. А керівництву «1+1» - сюжет для фільму, який можна поставити в ефір на Валентинів день.

Легкий присмак чогось, не рекомендованого для безболісного поширення на мільйонну аудиторію, змусив вашого цинічного товстошкірого мужлана провести перед телевізором вечір із Тіною Кароль. З легкістю дозволив собі дивитися відсторонено, бо працювало чоловіче раціо. Воно підказувало, в які моменти й чому мільйони жінок повинні плакати. Те, що видовище розраховано передусім на голі емоції - що ж, є величезна аудиторія охочих пустити сльозу, співчуваючи чужому горю. Хоча - чому чужому? Тіна Кароль, як будь-яка артистка - особо публічна, завдяки телебаченню часто заходить у наші квартири й будинки. Тому сприймається багатьма ледь не членом родини або просто близькою людиною. Отже, ефект повинен бути як від довірливого інтимного спілкування.

Саме у відчутній присутності такого технологічного підходу критики схильні побачити елементи того самого злощасного піару. Насправді, примостившись у кріслі навпроти кожного, хто сидить по цей бік екрану, Тіна Кароль не пліткує, не скаржиться на долю, не просить пожаліти. Чуємо і бачимо монолог молодої, красивої та водночас зрілої жінки, котра втратила близьку людину й хоче про це поговорити з глядачем, немов із психотерапевтом.

Студійна статика, до речі - зовсім не аскетична, все ж таки наближена до так званого гламуру, за сценарним та режисерським задумом різко змінюється на вокально-хореографічні композиції. Перетворюючи дійство на повноцінний фільм-концерт, який лише жанрово нагадує такі зразки, як, наприклад, «У ліжку з Мадонною» Аліка Кешишана, «Хай буде світло!» Мартіна Скорсезе чи «Зелений театр у Земфірі» Ренати Літвінової. Причому тональність цим номерам задають саме монологи.

Співачка - за задумом, сюжетом і в реальності, - після смерті коханого чоловіка починає втрачати інтерес до життя й творчості. Їй хочеться просто бути почутою, поділитися наболілим. Та все довкола не стоїть на місці - й вона щоразу ніби пересилює себе, змушує вставати, буквально тягне себе на сцену, вривається до глядачів із піснями й танцями. Нагадуючи не стільки нам, скільки собі: не варто лягати на дно, не слід іти у внутрішню еміграцію. Адже свого часу надто довго йшла до того, аби здобути славу, визнання, знайти власне місце в музиці.

Зусиллями команди авторів проекту глядачам не стільки дали можливість зазирнути в замкову шпаринку, отримавши новий привід для пліток, скільки познайомили з жінкою, котра в силу трагічних обставин опинилася перед вибором. Раніше вона навряд чи уявляла його для себе. Бо нині життя поділене навпіл, до і після. Тепер вона стоїть на роздоріжжі й намагається знайти нову себе. Зробити непростий вибір: зупинятися в своєму горі - чи йти далі, незважаючи ні на що. Причому пошук подібних рішень постає не лише перед артистками, як-ось Тіна Кароль: на її місці себе цілком здатна уявити будь-яка інша жінка. І не помилюся, якщо скажу: є глядачки, для яких історія співачки перегукувалася з їхньою власною історією.

З огляду на це знову повертаємося до естрадних номерів. Виявляється, шоу-бізнес - не завжди легковажність, у тому числі репертуарна. Адже популярна музика, під яку люди звикли танцювати, за певних обставин та під відповідний настрій виконавця здатна набути інакшого, у випадку зі «Сльозами любові та голосу» - трагічного звучання. Виявляється, все залежить від того, на який лад налаштує себе виконавець. Тому спів та хореографія тут мимоволі виглядають доповненням до рефлексій молодої вдови. Ось сьогодні я така, ніби каже вона. Нічого нового, того, до чого ви не звикли, не роблю й не співаю. Та, погодьтеся, всередині - зовсім усе не так веселково та гламурно, як усі довкола звикли собі уявляти.

У підсумку «Плюси» разом із Тіною Кароль запропонували оригінальне, мало на що схоже телевізійне видовище. Котре в рівних пропорціях може сприйматися документальним фільмом, біографічною історією а-ля «Моя правда», фільмом-сповіддю, фільмом-концертом, навіть екзистенційною мелодрамою. Якщо, звісно, такі бувають. Єдине зауваження на виході: здається, можна було вкластися в менший час. За моїми прикидками, словесні та музичні монологи молодої жінки, котра вирішила розділити свою самотність із мільйонами українців, цілком могли б укластися хвилин у п'ятдесят. Втім, це лише чоловіча думка. Раптом жіночій аудиторії й півтори години сліз виявилося замало...

11385