Не вкурили

3 Серпня 2010
21060
3 Серпня 2010
17:55

Не вкурили

21060
Змальовуючи загадковий дим у Києві та регіонах, українські інформагенції і телеканали виявили повну готовність розбавити його туманними припущеннями
Не вкурили

2 серпня початок робочого тижня для багатьох інформагенцій виявився важким. З ночі столицею снував підозрілий дим. Проігнорувати це явище було неможливо, а з'ясувати його природу для кореспондентів інформагенцій виявилося вкрай складно.

 

З самого ранку інформагентство УНІАН із посиланням на ранню «Газету по-киевски» проінформувало ньюзруми про те, що в деяких районах Києва спостерігається задимленість через займання торф'яників в області.

 

О 10.10 це повідомлення було спростовано. Об 11.11 УНІАН із посиланням на прес-службу Управління МНС в Київській області уточнює: «На території Київської області, в селі Леонівка Іванківського району, горить 0,7 га торфовищ».

 

Доповнило ці факти повідомлення інформагентства «Інтерфакс» об 11:08, де з посиланням на Укргідрометцентр було зазначено, що в Києві спостерігається забруднене повітря, але це не смог.

 

Як свідчать підсумкові випуски новин телеканалів, протягом дня інформаційна картина змінилася мало. Змагань на найшвидше розкриття таємниці мли між ЗМІ не було. Натомість медіа надали глядачам можливість самим конкурувати щодо версій, припущень і чуток.

 

Відсутність ажіотажу в його ньюзрумі генеральний директор агентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко пояснив «Детектор медіа» тим, що для цього не було підстав: «Справа в тому, що вчора ввечері я не відчував, що сталося щось надзвичайне, як і сьогодні зранку. Тому що це не надзвичайна подія, не те, що загрожує, як мені видається, життю та життєздатності людини. Це незвичайне природне явище, от поки що все... Якби вчора ввечері було би щось таке, що загрожує життю людини, то, безумовно, редактори відразу ж на це зреагували б».

 

У редакціях українських телеканалів дим вітчизни смакували як екзотику. Ще не дочекавшись результатів лабораторних досліджень, кореспонденти відразу ж нарекли це явище «смогом», який сприйняли приблизно з таким захопленням, як мешканці південних країн зазвичай реагують на сніг.

 

Про природу цього явища вони запитали мало не хором, звернувшись за коментарями до одних і тих самих фахівців. Зірками підсумкових випусків новин телеканалів 2 серпня стали начальник центру пропаганди ГУ МНС України в Київській області Вікторія Рубан (Перший національний, «1+1», ICTV, 5 канал, ТРК «Україна»), синоптик (!) українського Гідрометцентру Наталя Голеня (Перший національний, Новий канал, ICTV), керівник лабораторії спостережень за забрудненням атмосферного повітря Ніна Ротач («Інтер», «1+1», СТБ) та міністр із надзвичайних ситуацій РФ Сергій Шойгу («Інтер», «1+1», ТРК «Україна»).

 

У МНС журналістів переконували, що, найімовірніше, в Києві дим із Росії, хоча достеменно це невідомо, однак він точно не з Київської області. Цю ідею дружно підтримали гламурні керівники держлісгосподарств із усієї України та Автономної Республіки Крим. Синоптики не зовсім погоджувалися, що дим із Росії, вказували на напрямок вітру й обіцяли спеку. Представники лабораторії обіцяли визначитися з аналізами, хоча й зауважували, що для коректних висновків знадобиться кілька замірів. Лікарі радили не виходити на вулицю та не перевтомлюватися. За винятком СТБ, всі канали ретельно відпрацювали версію МНС, доповнивши її власними сумнівами та розгубленістю щодо походження диму, відео руїн зі згарищ Росії та синхронами представників російського МНС.

 

Екологи не б'ють на сполох?

 

Майже всі телеканали продублювали одну й ту саму інформацію, адаптувавши її лише до власного формату. Телеканалам вдалося зафіксувати саме явище задимлення. Але не з'ясувати справжню природу диму та його впливу на довкілля і людину, на що напевне розраховували глядачі. Обмежившись підбором стандартного набору коментаторів, телеканали не звернулися ні до екологів, ні до решти науковців.

 

На місце загоряння торф'яників Київщини 2 серпня до села Леонівки Макарівського району виїхали знімальні групи лише двох каналів - СТБ й ТРК «Україна». Ніхто не задумався над причинами неконкретного коментаря МНС. Розшифровки сюжетів подекуди являють собою чудесну сировину для фейлетонів: подавши сизі панорами Києва та загальні факти, кореспонденти скинули всі питання на спеку та порадили глядачам одягати панамки.

 

Незважаючи на інтригуючи підтексти й численні припущення замість чіткої інформації, у праймових новинах сюжети про «смог» найчастіше відкривали випуски колоритними анонсами: «Дим без вогню» (Перший національний), «Над Києвом стоїть димова завіса» (5 канал), «Київ оповив смог» (СТБ), «Смог повис над Киевской и Черниговской областями» («Интер»).

 

5 канал у підсумковому випуску новин о 18:00 із перебігу подій дня виніс найцінніший висновок: головне, щоб ліс не згорів. Для цього Роман Сухан нагадав правила пожежної безпеки:

 

Роман Сухан, кореспондент: «Держлісгосп попереджає: якщо на вулиці жарко, до лісу краще взагалі не ходити. Але якщо дуже кортить - хоча б дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки: не кидайте непогашених недопалків, сірників, не залишайте на погашених вогнищ».

 

У сюжеті для випуску програми «Факти. Вечір» о 18:45 на ICTV навіть не намагалися розвіяти тривогу українців, зауваживши, що дим бачили в Житомирській, Чернігівській та Сумській областях. І влаштували справжнє розслідування на тему, хто і яким чином в Україні не може пояснити причин його появи. Наостанок автор сюжету зауважив, що в Україні час запроваджувати сієсту:

 

Олексій Пшемиський, кореспондент: «...Якщо так буде і далі, санітарний лікар пропонує запровадити для українців сієсту, якою вже багато років насолоджуються мешканці спекотних європейських країн. Тобто, не працювати з 13 до 16 - у найспекотніші години. А допрацьовувати зранку та ввечері. Утім, лікар визнає - якщо такі правила і приймуть, то не раніше наступного літа. А отже, поки доведеться рятуватися хто як може».

 

Розпочинаючи випуск о 19:00, Новий канал найбільше зацікавив глядачів анонсом про художницю, яка малює персами. Сюжет про дим вийшов не таким креативним і стосувався радше метеоситуації в Києві, аніж смогу чи його природи.

 

«...Марія з подругою, гуляючи у центрі, лізе у фонтан охолонути. Це єдиний спосіб хоч якось урятуватися від шаленої спеки», - елегантно звернулася із фонтану до глядачів кореспондентка Христина Шкудор.

 

Щодо витоків диму на Новому обмежуються абсолютно не підкріпленим фактами поясненням, яке суперечить реальній позиції ГУ МНС:

 

Христина Шкудор, кореспондент: «Звідки сизий дим у столиці - пояснюють в МНС. Причина задимлення - кажуть - звичайна пожежа за 20 кілометрів від Києва. Торф'яники під столицею не горять...».

 

Журналісти «Событий» з ТРК «Україна» о 19:00 уважно послухали речницю МНС, та все ж вирушили на зйомки до селища Леонівки. Зафільмувавши торф'яне поле, зауважили: село в диму.

 

Корреспондент: «Торфяники только вчера успели потушить. Сегодня все село в густом тумане».

 

Местный житель: «Если нету ветра - все это накрывается сюда до леса, все кругом накрывается».

 

Потім знімальна група вирушила до лабораторії, де кореспондентам, природно, сказали, що результатів дослідження треба дочекатися.

 

Кореспонденти ТСН на «1+1» о 19:30 докладно розповіли про задимлені райони міста і ситуацію в регіонах. Також сказали: пожежники підтвердили, що дим у столиці не від торф'яників у Київській області. Про решту версій вогнеборців у сюжеті не йшлося. Натомість автори матеріалу втішилися синхроном заступника державного санітарного лікаря Київської області про... напрямок вітру:

 

Олександр Павлюк, заступник головного державного санітарного лікаря Київської області: «Вітер у нас північний. І він дує з Росії, з Білорусі. Він іде сюди. І можливий занос забруднюючих речовин з пожарів в Російській Федерації».

 

Щодо регіонів «Плюси» провели невелике розслідування:

 

Алла Хоцянівська, кореспондент: «Крім столиці димом затягнуло і Чернігівську область. І справді, достеменна причина задимлення Чернігова не відома. Єдине, поблизу села Пилятин Козелецького району знайшли дві невеликі торф'яні пожежі. Горить 500 соток. Але причиною димового смогу це не вважають».

 

Андрій Хожаїнов, керівник Центру пропаганди УМНС у Чернігівській області: «Справа у тому, що ми зв'язувалися з колегами з Брянської області. У них аналогічна ситуація. Найбільше вірогідно, що поява смогу - це причина цих пожеж».

 

Ще однією особливістю, яка вирізнила «1+1» з-поміж інших каналів, став репортаж про звитягу і стан підвищеної готовності Міноборони, заявлений ведучою Наталією Мосейчук:

 

«Пожежна готовність номер один. Склади боєприпасів та військової техніки в посиленому режимі охоронятимуть від можливого займання - так розпорядження Міноборони. Особливий контроль обіцяють на всіх військових об'єктах. Там вже тренуються місцеві вогнеборці, перевіряють техніку і спецрезервуари води. Військові відстежують пожежну ситуацію і довкола своїх об'єктів, доповідають у Міністерстві оборони. Надзвичайний - п'ятий - рівень пожежної небезпеки очікується 5-6 серпня».

 

«Інтер» виявився єдиним каналом, який у підсумковому випуску о 20:00 поставив сюжет про димове явище в Україні другим, надавши пріоритетності сюжету про стихійне лихо з Росії. Тож на тлі згарищ братньої держави київські та обласні серпанки набули значення пшику, відтінені «несподіваним» тоталітарним мовчанням білоруської влади та ЗМІ:

 

Руслан Ярмолюк, корреспондент: «На борт вертолета вместе со спасателями поднялись и лесники, ведь это их угодья страдают от жары и человеческой халатности. Но к счастью, они не увидели ни одного лесного пожара в прилегающих к столице областях. Более того, связались с белорусскими коллегами. У них тоже ситуация спокойна, и тоже - смог».

 

Змалювавши задимлені місця в Києві та Чернігівській області, журналісти «Інтера» запропонували глядачам поради лікаря щодо спеки та попередили про перевищений рівень шкідливих речовин у димовій суміші. Щодо перспектив вирішення ситуації інформацію було подано так:

 

Людмила Гуманенко, завсектором краткосрочных прогнозов Гидрометеоцентра: «Десь наприкінці тижня вітер повинен трішечки посилитися, тобто до 7-10 метрів за секунду. Отоді, маємо надію, що це все щезне».

 

Перший національний у підсумковому випуску о 21:00 іронізував щодо того, що еменесники «шукали вогню та не знайшли». Хоча журналісти каналу також його не виявили, бо й не шукали полум'я в Київській та сусідній областях, надавши перевагу зазначеному вище переліку коментаторів. Подавши в ефір речі малоінформативні синхроном, автори сюжету радше розтривожили, аніж проінформували цілі села. «Універсальна порада усім - поменше перебувати на вулиці», - додав «води» матеріалу кореспондент Сергій Никифоров.

 

СТБ підсумковий випуск о 22:00 вимушено розпочав із інформування про ситуацію з димом у регіонах - київський сюжет ще готувався до ефіру. Журналісти каналу виявилися чи не єдиними, хто бодай спробував піти далі офіціозних заяви ньюзмейкерів. Побувавши на торф'яному полі в селищі Леонівці, знімальна група запитала про особливості торф'яного диму й отримала просту відповідь:

 

Роман Василенко, рятувальник: «На Київ не може йти, даю гарантію. Навіть якби був у Києві дим від торфу, то запах був би самого торфу. Він є такий специфічний».

 

Озброєні цим висновком, журналісти спілкувалися з лабораторією допитливіше, ніж їхні колеги. І завершили сюжет інтригуючим висновком:

 

Дмитро Литвиненко, Ольга Вишневська, кореспонденти: «За результатами аналізів, вміст токсичного формальдегіду на деяких ділянках сьогодні всемеро вищий за норму. Формальдегід - ознака пожежі. Але не лісової чи торф'яної. Він виділяється, коли горять неорганічні сполуки, наприклад, пластик. Про масштабну техногенну пожежу, здатну оповити димом Київ, сьогодні МНС не повідомляв».

 

У сусіда горить яскравіше

 

Припущення МНС щодо димового впливу Росії не могло не спонукати телеканали подати сюжети про ситуацію на обійсті братнього народу. Тим більше, що ні їхати кудись, ні розшукувати фахівців для коментарів потреби не було: готового відео і синхронів різного штибу «перегнали».

 

У проросійській верстці випуску пальма першості належить «Інтеру». Лаконічність у висвітленні ситуації виявив «1+1», обмежившись коротким «БЗ». Причому головну увагу в тексті «Плюсів» було приділено зловмисникам та мародерам, які підпалюють власні хати, аби отримати таким чином компенсації.

 

Вдвічі збалансованіший «БЗ» про загальну ситуацію в Росії подав 5 канал, зосередившись на соціальних аспектах. Глядачам запропонували синхрони представників влади і пересічних росіян, з-поміж яких виділили потерпілих і мародерів.

 

ICTV на самому початку «російського сюжету» розгорнув красивий синхрон Володимира Путіна.

 

ТРК «Україна» зупинився на тому, що Україна готова надати допомогу Росії, та підготувала сюжет про становище потерпілих у Росії, більшу увагу приділивши власне потерпілим, а не мародерам.

 

Перший національний процитував патріарха Кирила. «У боротьбі зі стихією влада покладає надії на МНС, армію і навіть на Бога», - йдеться у підводці до сюжету.

 

Кирил, Патріарх Московський і всієї Русі: «Я призываю всех верных чад русской православной церкви молиться о ниспослании дождя на нашу погибающую от зноя землю"»

 

Характеризуючи стан потерпілих та масштаби лиха в Росії, телеканали наводили різні дані статистики.

 

Висновки авторів «БЗ» та сюжетів були схожими і стосувалися емоцій постраждалих та невтішних прогнозів погоди.

 

Пусті розмови та флешмоби блискучих від синхронів облич щодо «смогу» могли тривати на телеканалах ще добрі кілька днів. На щастя, вже наступної доби, 3 серпня, дим у Києві розвіявся, лишивши журналістам простір для сюжетів про інші сенсації.

 

Фото - www.korrespondent.net

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Тетяна Веремчук
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21060
Читайте також
15.10.2010 12:00
Олена Коркодим
35 094
13.08.2010 09:55
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
98 740
11.08.2010 15:40
Олена Коркодим
35 247
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
TK
5026 дн. тому
Молящийся, Кирило казав "молиться". У цитаті з розшифровки, яку ми отримуємо, було допущено технічну помилку.
молящийся
5026 дн. тому
«Я призываю всех верных чад русской православной церкви о ниспослании дождя на нашу погибающую от зноя землю"» Кіріл таки точно кагебіст. Справжній піп ніколи б не пропустив слово "молитися". А гундяєв хоче сказати красиво, але вся ця лексика для нього зовсім чужа, через що такі грубі помилки й робить.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду