12 Лютого 2010
08:50

Шосте відчуття поп

13458
В «Інтуїції» представники шоубізу демонструють такі глибини підсвідомості, що країна може спати спокійно
Шосте відчуття поп

Українські глядачі ніколи не довідаються, чому ефектний предок «Інтуїції», шоу американського каналу NBC Identity, всього лише за п'ять випусків стало однією з найрейтинговіших програм у США. По-перше, це історія кількарічної давнини, що відбулася в іншій країні з розслабленішою телеаудиторією. По-друге, українські глядачі вивчали принципи видовищності інтуїції за російським шоу виробництва ТОВ «Кефир Продакшн». І хоча українська програма робилася, базуючись на форматі США, якість і акценти дещо змістилися. Чи завоює шалені рейтинги «Інтуїція» Нового каналу, питання до найневибагливішої категорії глядачів. Решті ж для перегляду цього дійства знадобиться неабияка сила волі.

Сідайте. Вас ідентифіковано

Суть цієї телегри інтригуюче проста. Запрошеному учаснику пропонують подивитися на 12 по-різному вбраних людей та виходячи зі списку професій та короткого спілкування, визначити, хто з цих осіб ким «працює». За правилами шоу, дозволено підказки експертів та друзів. Герой має старанно вдавати захоплення грою та відгадати професії всіх 12 незнайомців. Якщо припуститься не більше однієї помилки - отримає головний приз. В українському варіанті це 50 тисяч гривень, тоді як в американському - 500 тисяч доларів.

Формат американського шоу диктує вже його назва, Identity («Ідентифікація»). Тут вся суть в ефектних демонстраторах та їхніх бездоганно кітчевих образах. За нехитрий флешмоб дюжини привабливих тіл та їхніх сфабрикованих «уніформ» американці й полюбили цю програму.

Російська «Интуиция» багато в чому народна. 50 відсотків її успіху становить ведучий - ситком-ідол Віктор Логінов. Саме він зіграв всеросійського Гену Букіна у серіалі «Щасливі разом», і починаючи з 2007 року продовжує радувати глядачів телеканалу ТНТ своїми простими і зрозумілими ремарками. В тон Логінову і гості «Интуиции»: відомі і касиру, і консьєржці цікаві люди, завжди готові підтримати розмову в дотепному форматі. Це такі персонажі, як комедійний актор та «уральський пельмень» Сергій Свєтлаков, який не лізе за словом до каструлі. Чи така скандально відверта ведуча, як Анфіса Чехова, завжди готова поділитися з глядачами найунікальнішими відкриттями своєї  інтуїції: «Я девственниц за версту чую». І хоча атмосфера у студії російського шоу часто віддає недорогим, але хорошим портвейном, саме заради веселих теревенів його і хочеться деколи дивитися.

«Інтуїція» від Нового каналу не є ні першим, ні другим. Це, майже за Достоєвським, боротьба між Америкою та Росією, і поле для цього протистояння - душа запрошеного у студію гостя. Від NBC Новий, схоже, запозичив таку ж ставку на демонстраторів, лише зі скромнішими бюджетами. Паралелі з «молочним» продуктом ТНТ вгадуються в оформленні студії, неприхованій довірі до поп-формату та пустого розмовного жанру.

Зірки сказали «так!!!»

Головними діючими особами у містерії Нового стали представники українського шоу-бізнесу, а також провідні діячі світських тусовок. Тут немає сенсу навіть перелічувати їхні імена, оскільки з огляду на кількісну нерепрезентативність їх і так постійно перелічують усі модні журнали та прогресивні програми. Самі українські зірки появу української «Інтуїції» зустріли гаряче. «Я вся в эмоциях!», - не приховувала спраги за справжнім екстримом одна з перших її учасниць, співачка з дуету «Алібі».

Шик, блиск і красу в студії по черзі продемонстрували такі люди, як симпатична вокалістка Настя Каменських, хореограф з телерейтингами, вартими Президента, Влад Яма, «відомий продюсер» у футболці з черепом та написом Paris Алєксєй Большой. Попереду в глядачів шоу - екс-ведуча М1 та ведуча рубрики «Хочу Євро» на ток-шоу «Шустер live» Василіса Фролова, «золота» Лілія Подкопаєва, гіперуспішна телеведуча Маша Єфросініна та решта облич з обкладинок.

Як засвідчили перші випуски шоу, що-що, а вгадувати наші зірки вміють класно. Принаймні, саме слово «інтуїція» найповніше характеризує те основне, що було у чорних очах гості дебютної програми Насті Каменських. Часом жагуча брюнетка так напружено вдивлялася в обличчя демонстраторів, що мимоволі хотілося втиснутися в крісло і міцно вхопитися за поручні. І пристебнутися - пам'ятаєте, як це буває, коли літак набирає висоту? Час від часу, Настя мило з`ясовувала, що означає те чи інше слово із переліку професій. Подекуди намагалася підкреслити, що вона не лише мила, а й надзвичайно прониклива. «Шо вы меня водите? Шо вы прикалываетесь, я не понимаю?», - розтягуючи слова, запитувала героїня, звертаючись чи до залу, чи до учасників, чи до глядачів у студії. Або ж уголос радилася з собою, погрожуючи присутнім, що як внутрішній голос її підведе, то його буде звільнено. На щастя, він не зрадив, зйомки найпершої програми відбулися і перерви на сам процес звільнення не знадобилося.

Приблизно за таким принципом демонструють свою інтуїцію й інші українські зірки. І мимоволі програма підводить до запитання: «Чому вони всі схожі, як піджаки пана Поплавського?»

Все, що ви забули відчути

Оформлення студії виконане у відтінках улюбленого кольору «Партії регіонів». В залежності від міри напруження вікторини, переливи синього деколи підсвічують зелені чи лілові відтінки. Загадковий антураж підтримує гра світла та густих тіней, фактурно виділяючи округлі животи літніх чоловіків чи химерні носи блондинок. Дизайн увібрав суто телевізійні традиції стилю хай-тек, особливу космічну простоту і загадковий настрій недоговореного. У центрі - інопланетна стійка з великою білою кнопкою, яку так і звуть «куполом». Акцент - на крупні цифри біля ніг демонстраторів, і порожній довгий подіум.

Ведучий - добре знайомий глядачам популярних програм Андрій Доманський. У студії шоу несподівано проявилася суперечливість його образу: привабливий і нейтральний, дотепний і сивочолий, скептичний і запобігливий. У його вмінні й бажанні спілкуватися відчувається потужний радійний досвід. От тільки теми розмов пан Доманський обирає надто нескладні. Цілковито покладаючись на почуття гумору, ведучий «Інтуїції» деколи нехтує сенсом сказаного: «Власник "Мазератти" - это приговор. В нашей стране это приговор! Це дуже патріотична людина, враховуючи, що логотип компанії "Мазератті" - тризуб». Окремого вітання заслуговують вступні підводки шоумена, які він вперто намагається промовити українською. Уявіть собі, як звучать такі слова із теплим одеським акцентом: «У передчутті вихідних глядачі Нового каналу, не розбираючи дороги, біжать до своїх телеприймачів, бо на них чекає Андрій Доманський і суперінтригуюче шоу "Інтуїція"»! Талановитий і впевнений, він надто добре знайомий із правилами вітчизняного шоубізу. Чи не тому часто намагається догодити запрошеним «зіркам», старанно тягне «носочок» і трохи нагадує ведучого корпоративного заходу?

Демонстратори - люди часто неговіркі й, очевидно, хороші. Вони зовсім не винні, що стилісти вперто позбавляють їх лиску та шарму, їхні костюми не вражають креативністю, образи не надихають на нові ідеї. І нехай у списку «виставлених на лот» професій фігурують такі англіцизми, як «ді-ві-джей» чи «бренд-войс», глядачеві від того не цікавіше: дюжина героїв на три чверті однотипна. Набагато вдаліший хід - демонстрація талантів «фахівців». Багато з них під час гри виявляють неабиякі вокальні, акробатичні чи хореографічні дані, і ці «імпровізовані» номери можна сміливо віднести до поняття «шоу».

«Identity - телевікторина наступного покоління, де вся увага прикута до здатності людини "прочитати" особистість, виходячи з власного сприйняття та суджень співрозмовників», - саме так характеризує задум програми виконавчий продюсер NBC Бен Сільвермен. Цікаво, чи здогадуються на Новому каналі, що «Інтуїцією» можна користуватися не лише як плацдармом для тусовки симпатичних знаменитостей?

13458
15.10.2010 12:00
Олена Коркодим