Свобода слова проти свободи хамства

31 Травня 2010
22930
31 Травня 2010
14:27

Свобода слова проти свободи хамства

22930
Харківська журналістка, яку образив Богдан Бенюк, пояснює, чому вирішила звернутися до суду
Свобода слова проти свободи хамства

Розтерти й забути. Або краще так - уявити собі, що дикунського випаду не було взагалі, все те мені примарилось чи наснилося. Це було моє головне бажання після звьоздної ремарки з «бляддю» пана народного артиста на акції «АнтиНЕК» в залі Могилянки в січні цього року. Хоча «провалитись крізь землю» навіть бажанням не назвеш, то таке, несбиточна мрія.

 

«І що ж там аж такого відбулося?» - цікавляться зараз ті, хто нє в тємє. Насправді, нічого особливого, з точки зору привичного нам буття, де з дитинства в громадському транспорті або в черзі, скажімо, за театральними квитками ми такого вже наслухались, що здивувати нас може хіба що гаварящій слон. Чи коли на когось виллють справжнє лайно без реквізитного запаху фіалок...

 

Отже, послідовність подій на акції «АнтиНЕК» була така: проходив звичайний собі літературний вечір за участю найяскравіших письменників України - Леся Подерв'янського, Юрія Андруховича та Андрія Бондаря, при повному залі, де більшість становили студенти Могилянки. Говорили про невпинний наступ цензури в Україні, про хароші моральні традиції гітлерівської Германії, Радянського Союзу та мусульманських країн, з яких наші моралісти беруть приклад. Читали веселі вірші й тексти з нецензурними висловами, які демонстрували - мат сам по собі не є поганим чи добрим, це просто собі звичайне слово, що може бути виходом емоцій, мовним інструментом чи художнім засобом, в залежності від використання. А сміятись із нашої «вуличної мови» тільки корисно.

 

Потім запросили до сцени єдиного представника тієї самої моральної комісії, проти якої була спрямована культурна акція -  відомого актора Богдана Бенюка. Симпатичного Вінні-Пуха сучасного арт-пространства, «самотнього холостяка», майже рідне обличчя з телевізора. Той вийшов на сцену спритно й по-акторськи звично, але розповів... щось дуже нерозбірливе про єдину кров та про дітей, яким потрібна «моральність». Мало хто чекав, що публічна особа раптом стане висловлюватися настільки недорікувато. Після слів «моральність - це не про вас» - в залі здивовано розсміялись.

 

Я теж чекала на логічне обґрунтування дивної тези, саме тому й запитала необережно - до чого тут діти? Бо ми весь вечір розмовляли про цензуру для дорослих - їх дорослих книжок, журналів, фільмів... Та й у залі теж дітей не було. Саме на запитання про дітей пан Бенюк відреагував тією самою (вже майже класичною) фразою «я, блядь, нє про тєбя...» під реготання тисячного залу. Мене прибило на місті.

 

Мені залишається тільки гадати, чому реакція пана Бенюка була настільки агресивною. Може, він був дуже втомлений боротьбою за мораль, і будь-яке запитання могло викликати вибух? А я «нарвалася» через власну неспроможність на співчуття? А може, він так хотів впровадити новий принцип, типу ««Мораль має бути з кулаками» чи там «Ми вас навчимо моральності, б...!»... Чи може це нормальна реакція кожної моральної людини на слово «діти», хто зна.

А може, все простіше. Він цим хотів донести до публіки сакраментальне: «Ви матюкаєтесь? І я вмію. Ви хочете свободи слова? Єйо єсть у мєня!», а я просто попала під гарячу мудру руку.

 

Але в цьому випадку хотілося б зауважити, що народний артист-мораліст плутає поняття - свободу слова та свободу хамства. А різниця полягає в тому, що свобода слова - це красиво, радісно та безневинно, а свобода хамства - це грубо. Це ображає і принижує. Скажімо, особисто в мене в той самий згаданий момент було відчуття вбитості, без метафоричних перебільшень.

 

«Сколько сегодня за вечер произнесли мата - и все веселились и получали удовольствие, никто не обижался, - знизав плечима після акції Лесь Подерв'янський. - А тут в секунду человек, выступающий за мораль и цензуру, умудрился оскорбить девушку. Прелестно».

 

Вапще, сама винувата - не треба докучати відомим особистостям, от і маєш. Саме так я міркувала ввечері після акції і не думала ні про який суд. Якщо чесно.

 

Але вже наступного дня у блогосфері понеслося: произнес невразумительное, оскорбил неизвестную девушку, хам...

 

Це співчуття вразило мене більше, ніж агресивний напад.

 

Потім дзвонили колеги, підтримували. Надали мені відео та аудіозаписи.

 

Всім людям, що сприйняли мою образу, як особисту, я безмірно вдячна. І саме завдяки їм, їх підтримці, я зрозуміла - ні. Не можна розтерти. І забути не можна. І залишати публічне нахабство, щоб воно ширилося та множилося, не варто. І тоді я звернулась до адвокатів. Близько місяця ми збирали гроші на суд. Позов подали вже в березні. І ось тепер, в червні, ми повертаємось до того, що відбулося в січні. Щоб зрозуміти - що це було? Щоб отримати якщо не відповідь, то хоча б захист. Захист свободи від хамства.

 

Не думаю, що я дочекаюсь логічної відповіді від пана Бенюка щодо його витівки та щодо дітей. Бо, здається, все що знав, він вже сказав на тому вечорі і навряд чи з'явиться до суду. Він людина зайнята, і б'ється за моральність, як може і як розуміє своїми особливими засобами, які не всім до вподоби, он як.

 

«Чи ви сподіваєтесь перемогти?» - спитали мене нещодавно. Так, я сподіваюсь. Я дуже сподіваюсь, що свобода слова переможе свободу хамства, а не навпаки. Бо інакше, як нам тут далі жити? 

 

P.S. До речі, сума позову в 5 тисяч гривень не означає, що саме так ми з адвокатом оцінили мої моральні збитки. Ми гадаємо, що такі збитки взагалі не можна перераховувати на конкретні цифри. Це формальна сума, яка лише дорівнює витратам на ведення справи. Отримувати будь-який прибуток за рахунок ганебного випадку мені не хотілося б. Так саме, як і нариватись на сумнівний піар, де поряд з моїм ім'ям невпинно з'являється видатний діяч мистецтв та коронне мєждомєтіє на букву «б». Я б з радістю уникла розголошення, але анонімно подавати до суду в нас не прийнято. Таке.

 

 

Фото - innovations.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22930
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Соломея
5097 дн. тому
Если Бенюк не вспомнит своей фразы, то к счастью есть видео - оно поможет ему перезагрузиться и вывести из организма выпитое и выкуренное.
Соломея
5097 дн. тому
"ЗНАЮШЧИЙ", вы зачем передергиваете? " Что касается "лектора, застрелившего женщину из зала" - вы читать умеете? Я написала "стреляет в ЧЕЛОВЕКА". Значит: или женщина для вас не человек, или вы - женщина. Поскольку я имела ввиду любого человека, и вас в том числе - лектор стреляет из зала в любого близко попавшегося ЧЕЛОВЕКА. Кроме того, не было никакого полигона и мазохизма, был красивый фейерверк (сообщаю, как очевидец). А потом пришел Бенюк и стрельнул из ракетницы по живому человеку. Не знаете, лучше промолчите. За умного сойдете.
123
5098 дн. тому
"Вапще, сама винувата - не треба докучати відомим особистостям, от і маєш. Саме так я міркувал..." Тусовки со знаменитостями тем и опасны, что на них людей попроще оскорбляют походя, не понимая даже этого. Не вспомнит Бенюк своей той фразы, "не в теме" он...
Messerschmitt
5098 дн. тому
Чоловіки, що тут коментують, не завжди враховують одне: а чи сподобалось би Вам, якщо до Вашої сестри, дівчини, або мати звернулися так, як пан Бенюк до журналістки? До речі, враховуйте ще й той фактор, що вона була присутня на вечорі як журналіст - а це означає, що (можливо) їй навіть і не смішно було слухати віршики з матюками. Panabopropav Ви праві :)
читач
5098 дн. тому
ЗНАЮЩОМУ с чего вы взяли, что оскорбить женщину хуже, чем мужчину? до вас об этом никто не говорил, заметьте. просто так случилось, что попала девушка, но в случае с парнем оскорбление было бы не меньшим. речь не о том, что у кого между ног, а о публичном оскорблении незнакомого ЧЕЛОВЕКА (еще раз подчеркиваю - пол не имеет значения). реплика была произнесена со сцены в микрофон и ответить на равных никто бы не мог - ни женщина, ни мужчина. а читать стихи про х.. и сказать вам лично - "ты, блядь, иди на х..." - если ДЛЯ ВАС это одно и тоже, то ничем вам помочь не могу.
Виктор
5098 дн. тому
интересно сколько Бенюк в нее отсудит за такой шум по всей стране
Panabopropav
5098 дн. тому
за свої вчинки треба відповідати. був би Бенюк нормальним чуваком, то навіть після тої історії (може, дійсно нехотячи вирвалося) він мав би вибачитися. публічно, звичайно. а ні - значить суд.
гость
5098 дн. тому
Боже, и кто так пишет? Больше абзаца просто не смогла осилить это повествование. Ужас!
оророророр
5098 дн. тому
та тут все зрозуміло "харківська журналістка" хоче попіаритись. що ж вона то зразу до суду не побігла а тільки через п'ять місяців? чомусь не досить детально викладена інформація пр осам випадок, особливо розмито якраз те місце де звучить сма фраза, хоча інше доволі деталізовано. приклад: "відреагував тією самою фразою «я, блядь, нє про тєбя...» під реготання тисячного залу". що означає друга частина речення? часом не те що Бенюк намагався пожартувати(звичайно невдало в нього вийшло). чи те що люди сміялися з чогось іншого наприклад те що беньк намагався комусь покривлятися? короче ніфіга неясно. одне ясно є журналістка вся така біла і пухнаста яка навіть сама до суду не могла звернутися на протязі кількох місяців але їй помогли. ... помогли??? хм... цікаво хто найбільше цієї допомоги приніс. дивні ці люди бо якщо були б близькі то зразу полізли б на барикади. а в даному випадку помогли не зразу в суд звернутися.нач не зовсім близькі(хто ж може отримати з цьог опозову вигоду???), а наша Оленка і рада бо ж і сама попіариться і комусь допоможе.
Знающий
5098 дн. тому
Для СОЛОМЕЯ и ЧИТАЧ: Что значит "все читали стихи матами, но никто не обижал лично"? Статью за маты никто не отменял. Матерщина в публичном месте - административное преступление. И нет разницы материться "в воздух" или "на кого-то". Бенюка пригласили, он пришёл. Отстоял честь комиссии. А насчёт женщины - а какая разница,что у неё между ног? У нас же равноправие! И за постоянное подчёркивание в прессе, что она - женщина - в Европе - тоже административно наказуемо. Тем более, эта, так сказать, женщина, целенаправленно пришла в место, где матерились мужики не один час. Это разве нормально? Вот Бенюк ей и объяснил, что это - моральное блядддство. Вы бы ещё туда детей пригласили, если считаете, что "мат может быть художественным". Что касается "лектора, застрелившего женщину из зала", то не забывайте, что это был не зал, полигон, где все стреляли и всем это доставляло удовольствие. Такой художественный мазохизм. Жаль,что лектор застрелил лишь одну извращенку... Нужно было убить всех.... в смысле словом (матом).
Соломея
5098 дн. тому
Комментаторы отжигают без сомнений. <br><i>"... вот Бенюк и показал всем, что мат бывает опасным и на него, оказывается, можно даже обидеться".</i> <br>Логично! <br>Вот, скажем, лежит на сцене пистолет. Приходит лектор, выступающий против огнестрельного оружия, хватает его и пуляет в стоящего в зале человека. Человек падает с дырой в груди. "Видите! Это же опасно!" - торжествующе говорит лектор. Занавес.
читач
5098 дн. тому
to Знающий саме так - всі читали вірші з матами але НІХТО нікого не ображав особисто, крім людини, що мораль захища чи не кумедно? бо і без Бенюка всі знають, що мат можне бути опасний, що лайку можна використати не тільки для сміху, а щоб принизити гідність - от відкриття! і межа між лайкою художньою та лайкою брудною дуже чьотка. АЛЕ лише єдиний пан Бенюк серед всіх, хто зібрався, переступив цю межу. якщо він "щось хотів показати", то як можна задля своїх цілей похабно напасти на незнайому людину, яка попала під руку? висновок: особи, що "виступають за моральність" самі не мають моральних установ, а навтомість мають впевненість в своїй моральній сверхлюдській вищості, саме від них треба захищати суспільство.
Знающий - tka4enko
5099 дн. тому
Я что-то не понимаю. Собрались поэты, разговаривали матом, читали матом стихи, хвалили мат, ругали матом комиссию по морали. Пришёл один Бенюк, член комиссии, выступил и сказал МАТОМ, что думает. Что здесь плохого? Было бы удивительно прийти в сауну к нудистам, будучи противником раздевания и раздеться там до гола и все скажут: "Как мог Бенюк даме Х...Й показать?" А что ему, в шубе сидеть? Все хвалили мат, ругали комиссию, вот Бенюк и показал всем, что мат бывает опасным и на него, оказывается, можно даже обидеться.
Знающий - tka4enko
5099 дн. тому
Я что-то не понимаю. Собрались поэты, разговаривали матом, читали матом стихи, хвалили мат, ругали матом комиссию по морали. Пришёл один Бенюк, член комиссии, выступил и сказал МАТОМ, что думает. Что здесь плохого? Было бы удивительно прийти в сауну к нудистам, будучи противником раздевания и раздеться там до гола и все скажут: "Как мог Бенюк даме Х...Й показать?" А что ему, в шубе сидеть? Все хвалили мат, ругали комиссию, вот Бенюк и показал всем, что мат бывает опасным и на него, оказывается, можно даже обидеться.
tka4enko
5099 дн. тому
Читаю кометнарі й не розумію, як можна в цій ситуації підтримувати Бенюка. А вам би усім сподобалось, якби до вас звернулися у такий спосіб? Нехай це був такий прийом, і Бенюк не хотів її образити, але, вибачте, це все одно огидно, і нормальна людина так би не робила. Це вчинок якогось сільського напівп'яного хамидла, а не борця за мораль.
Левко
5099 дн. тому
Нє, треба таки врізати цьому хамові по саму пельку. Щоб запам*ятав, як слід. Молодець, дівчино!
Пронто
5099 дн. тому
Правильно зробив Бенюк. А то стільки екзальтованих шльондр порозводилося.
Знающий
5099 дн. тому
Наконец-то и В Украине появилась своя Киркоровская "красная кофточка"... Бенюк десятилетиями "лепил" себя, а никому неизвестная девушка в минуту стала популярной. Классика жанра. Действительно, самое настоящее моральное "бля....ство", прав Бенюк.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду