Заборонити забороняти

5 Грудня 2009
28397
5 Грудня 2009
01:53

Заборонити забороняти

28397
Обпікшись на цькуванні письменників, НЕК з суспільної моралі планує перейти до популяризації нацизму та антисемітизму
Заборонити забороняти

Початок цього робочого тижня виявився багатим на несподіванки в царині «суспільної моралі». Вранці 30 листопада «Детектор медіа» опублікувала коментар Євгенії Чуприної, літературного агента Олеся Ульяненка, щодо «редакторських правок», які автор підданої цензурі книги «Жінка його мрії» погодився внести до свого тексту в обмін на відкликання висновку моральної комісії про порнографічність цього твору. Питання загадкових правок, за допомогою яких автор «приведе текст книги у відповідність до чинного законодавства», сколихнуло читацьку спільноту, щойно стало відомо про підписання мирової угоди між Ульяненком та НЕКом у Київському окружному суді 26 листопада. Та ще більше сколихнула усіх небайдужих відповідь Чуприної: мовляв, у тексті книги речення «Він засунув їй палець в анус» змінено на «Він ніжно вкусив її за вушко», а також замінено слова «член» та «кінчати». Новина миттєво спричинила такий довжелезний ланцюг обурених реакцій, що знічений «задній хід» Чуприної - вона, мовляв, пожартувала, відповідаючи на «безглузде і варварське», ба більше - «ідіотське» питання - пройшов майже непоміченим. Схоже, ця історія має всі шанси увійти до історії української літератури не під гаслом «Ульяненко проти НЕКу», а під назвою «вушко замість ануса».

 

Синхронно із розгортанням цих віртуальних баталій під Адміністрацією президента проходила чергова акція на підтримку іншої жертви того ж самого антиконституційного органу - перформансиста Олександра Володарського, утримуваного під вартою за оголений, але мирний протест. Збіговисько було ощасливлене появою Віктора Ющенка, котрий, неначе в казці, вирішив допомогти юному в'язню, наказавши віце-прем'єрові Івану Васюнику того ж дня прийняти протестувальників. Та на цьому сюрпризи не завершилися. У приймальні Васюника на ініціативну групу чекав ніхто інший, як голова НЕКу Костицький. Після тривалого спілкування опонентам вдалося дійти чогось на кшталт згоди: Костицький, за словами присутніх, пообіцяв переключитися з сексуалізації моралі на протидію расизму та антисемітизму.

 

Про що свідчать ці дві історії? Боротьба з моральними комісарами переходить на якісно новий рівень. З одного боку, НЕК однозначно засвідчила свою слабкість, злякавшись небажаних наслідків у вигляді суду з письменником, звинувачень у відвертій цензурі тощо. Тепер саме НЕК закликає своїх опонентів до «діалогу», підписання мирової угоди та цивілізованого співіснування за новими, дарма що неписаними, правилами. При цьому досвідчені кабінетні інтригани виявляються куди тонкішими психологами, ніж вітчизняні «інженери людських душ» чи принаймні їхні юридичні представники. Мир із Ульяненком було підписано таким чином, щоб кожна сторона могла це представити як свою перемогу, причому НЕКові це вдалося, а от представникам Ульяненка - ні. Можна тепер скільки завгодно роз'яснювати, що сумнозвісні «редакторські правки» насправді означають авторську редакцію тексту для створення нового макету книги новим видавництвом, в якому вона має вийти. Можна відбуватися тонкими жартами й закликати зацікавлених у віднайденні правок порівнювати старий і новий примірники книги. Можна скільки завгодно проголошувати, що «справедливість перемогла» - моральну перемогу все одно здобула моральна цензура. Створено надзвичайно небезпечний прецедент, яким комісари не погребують скористатися. Пішовши на мирову, опоненти НЕКу першими фактично легітимізували цю структуру як таку, чиї рішення мають певну юридичну силу. Але не можна ні на секунду забувати, що постанови цієї комісії є суто дорадчими, такими, що можуть бути взяті до відома - або не взяті, зважаючи на відверту антиконстутиційність цього органу. Тим часом деякі видавці уже вважають обов'язком по-холуйськи озиратися на пана Костицького - як-от «Клуб сімейного дозвілля», що не зміг захистити Олеся Ульяненка від юридично необґрунтованої цензури.

 

Щодо проголошених Василем Костицьким планів на майбутнє виникає ще більше питань. Яким чином НЕК збирається боротися з нацизмом, расизмом, антисемітизмом та іншими соціальними хворобами? Нещодавно експерти продемонстрували всю витонченість своїх методів, заборонивши «Майн кампф» Адольфа Гітлера. Це рішення викликає нав'язливі асоціації з епізодом із фільму «Бесславні виродки» Квентіна Тарантіно, де сам Гітлер суворо забороняє поширення в своєму війську будь-яких чуток про банду месників, які тероризують нацистів. Не секрет, що шансів простежити за виконанням цього наказу в Гітлера було не більше, ніж у Костицького - зупинити поширення «Майн кампф» в Інтернеті. Проблема навіть не в антиінтелектуальному пафосі цієї постанови (не вивчаючи «Майн кампф» як важливий історичний документ, ми автоматично наражаємося на появу аналогічних текстів із не менш загрозливими наслідками), а в тому, що моральна цензура завойовує собі ситуативних прихильників, котрі заради офіційного засудження расизму та нацизму готові визнати право НЕКу на існування. Тим часом українським євреям варто молитися, щоб у Костицького не дійшли руки до вітчизняних антисемітів, бо його діяльність може призвести лише до чергового сплеску юдофобії.

 

У ситуації, що склалася, не можна визнавати за цензорами юридичного права на існування. Варто щоразу наголошувати, що їхня комісія - такий же фантом, як і сама «суспільна мораль». Як не дивно, дедалі актуальнішими стають гасла 68-го: «вимагати неможливого» й «заборонити забороняти». В перекладі на поточну ситуацію вони органічно зростаються в одне: НЕК із суспільної моралі має бути скасована. Меншого вимагати вже не можна.

 

Олексій Радинський - культуролог, автор текстів на довільну тематику, організатор різноманітних акцій, переглядів та інших навколокультурних подій. Редактор газети «Сковорода». Аспірант кафедри культурології Києво-могилянської академії. Працює в науково-дослідному центрі візуальної культури НаУКМА

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28397
Читайте також
10.02.2010 08:20
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
37 457
04.02.2010 13:21
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
20 491
28.01.2010 08:02
Прес-служба НЕК
21 900
20.01.2010 15:23
Дмитро Десятерик, «День»
30 129
11.01.2010 07:56
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
34 125
30.12.2009 07:21
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
21 180
18.12.2009 09:25
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
27 821
11.12.2009 16:47
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
19 946
09.12.2009 15:49
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 012
08.12.2009 07:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 143
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5246 дн. тому
Уже не втримався, бо коменти відходять від теми розмови: НЕК - довбодятли...
леся ганжа
5246 дн. тому
ой, женю...
chuprina
5247 дн. тому
Розумію, що оскільки ваше видання було привселюдно виставлене на посміховисько, то ви не можете добре ставитися до людини, яка це зробила. І тому, як такі журналісти, що знаються на телекритиці, а не на книговиданні, не можете уяснити собі одну просту річ - ми взагалі не робили правок в тексті, що буде друкуватися. Ми робили правки в макеті, якого стосувався експертний висновок, і ці правки усе рівно ніхто ніколи не побачить, бо макет в роботу не пійде. А правки ми там зробили, щоби не могли піти у продаж 5 тис. нерозпроданих примірників КСД. Костицкий не дивився, які ми внесли правки, і чи внесли. Він юрист, це не його справа. Чому я вважаю, що питання про правки було дурне? Тому що більш-менш досвідчений журналіст би зрозумів, що місця, які в Уляна могла би вилучити цензура, явно не годяться для друкування у пресі, що там напевне є матюки, брутальні сцени, щось таке, що вважається порнографією. так що за дітячий садочок? І тепер щодо написання слова "Чуприна". Я рада, що вам вже цікаво, як воно пишеться. Але характерно, що самовпевненість мешканців цього ресурсу дішла вже до того, що вони ніби краще мене знають, як правильно писати моє прізвище. Прізвище ж моє пишеться "Чуприна" тому, що нак написали у паспорті, а наголос "ЧупринА" - тому що батько в мене "Чуприн". Якщо хтось хоче мене хоч за щось вкусити, хай тішиться.
філолог
5247 дн. тому
Прошо, я теж знаю цю пані, її всі знають, вона дуже активна. І так само, як Ви, не сприймаю, коли Іванов починає називатися Іванівим. Хоча б тому, що ІванОв та ІвАнів - це два різні прізвища. Російською вони пишуться так: "Иванов" та "Иванив". Якщо ЧупрИна сама хоче називатися ЧупрІнОю (наголос на третьому складі, літара "і" після "р"), то це її особиста приватна справа. Її прізвище, як хоче, так і нехай себе називає. Проте чолівік на прізвище Неїжсало вирішив називати себе на російський манер "Неішсал" (росийською це звучить як Неишсал), погодьтеся - теж його особиста справа, але звучить коряво та безграмотно. Зате - ніби по-русски, як Голохвостий і Галахвастов. Словом, прізвище "Чуприна" в цьому тексті в родовому відмінку вжито, може, й не так, як хочеться вам і носію цього прізвища, але - правильно з граматичної точки зору: Чуприни.
Проша
5247 дн. тому
Вельмидостойний філолог! Я знаю ту пані особисто, і знаю, як точно звучить і пишеться її прізвище. І нагадав про це в коменті. Ваші теоретизування цікаві, але до цієї реальної ситуації не мають жодного стосунку. :) Так само я особисто проти автоматичного записування всіх Петрових у Петрівих, а Іванових - в Іванівих.
О.
5247 дн. тому
дякую. як завжди, просто і правильно
Націоналіст
5247 дн. тому
Слід заборонити червону наволоч - друзів товариша Радинського. АНТИФА ТА КОМУНЯКАМ - ТРИСТА ПРУТНІВ В ЇХНІ СРАКИ!
Jack 2 Lom
5247 дн. тому
В частной жизни он может быть и нормальный, но как чиновник - полный моральный вырожденец. И яневский иже с ним. Взрослым людям никто ничего не запретит, а детям - пусть их родители запрещают. НЭКу не место в Украине!
Lom
5247 дн. тому
бачив Костицького в ефірі 5-го каналу. нормальний чоловік. тому й появляються костицькофоби. уявляю, як їх трясе при слові "мораль".
O.K.
5248 дн. тому
Покращало усім підписантам цієї "мирової", окрім письменника, але він цього поки що не розуміє.
філолог
5248 дн. тому
Проша, то, что по русски "Чуприна", українською мовою - не"Чупріна". Пояснюю більш популярно: якщо читати українське "и" російською мовою, то вийде русское "и", але якщо прізвище читати з російським акцентом, то вийде "Чупрына". Нормальне українське прізвище, похідне від "чуб", "волосся". Не треба русифікувати українські прізвища. Скажімо, одна моя знайома дама називає себе російською "Солонина", маючи на увазі "і" замість "ы". Хоча вона - українка, і відповідно не "СолОніна", а "СолонИна". У російській транскрипції - "Солонына", похідне від продукту харчування - засоленого м`яса. Це - нормально: є прізвища "Горіх", "Ковбаса", "Вухо", "Зуб" тощо.
Г.Б.
5248 дн. тому
Ату-ату! Адольфа Гитлера! "Нельзя ведь забывать и того факта, что правители современной России – это запятнавшие себя кровью низкие преступники, - это накипь человеческая, которая воспользовалась благоприятным для нее стечением трагических обстоятельств, захватила врасплох громадное государство, произвела дикую кровавую расправу над миллионами передовых интеллигентных людей, фактически истребила интеллигенцию и теперь, вот уже скоро десять лет, осуществляет самую жестокую тиранию, какую когда-либо только знала история. Нельзя далее забывать и то обстоятельство, что эти владыки являются выходцами из того народа, черты которого представляют смесь зверской жестокости и непостижимой лживости, и что эти господа ныне больше, чем когда бы то ни было, считают себя призванными осчастливить мир своим кровавым господством. («Майн Кампф» 1925г., 14 глава «Восточная ориентация или восточная политика»)
кокотюха
5248 дн. тому
Олексію, старий, усе правильно: тепер і Улян, і моралісти кажуть, що перемогли один одного, і ще одна херня - тепер моралісти будуть наголошувати, що з ними треба домовлятися. А значить - рахуватися? З ким? Хто вони такі? Проте скасувати НЕК уже неможливо, принаймні - найближчими роками. Тут вимагай, не вимагай, все одно получиш хай. Єдине, що можна і треба робити всім і про що справді треба домовитися - класти на будь-яку вимогу НЕК український незалежний суверенний соборний болт. Коли вони видають заборони, а заборони ігноруються (так, як оце я кладу на вибори), рано чи пізно моралісти здуються.
проша
5248 дн. тому
Стаття правильна. НЕК це інквізиція з елементами маразму. Але справжню ситуацію з Ульяном автор знає лише з газет. А чому насправді Клуб сімейного дозвілля звернувся до НЕК, автор не в курсі. Прізвище літагента використано неправильно: не Чуприни, а Чуприної. У прізвищі наголос на останній склад. Страшно далеки они (автори ТК) от народа...
2 Lom
5248 дн. тому
а, може, Вам Костицький підплачує?..
Lom
5248 дн. тому
а може не треба паплюжити своїми псевдонауковими і псевдокультурними дописами ім'я КМА?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду