Заборонено забороняти!

20 Січня 2010
30132
20 Січня 2010
15:23

Заборонено забороняти!

30132
У Культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської академії відбулася літературна акція «АнтиНЕК: ні цензурі!» за участю Юрія Андруховича, Андрія Бондаря, Леся Подерв’янського
Заборонено забороняти!

Привід для спільного виступу настільки відомих і водночас несхожих літераторів, на жаль, вже добре відомий. НЕК - Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі - надзвичайно дивне державне (тобто фінансоване за наші з вами податки) утворення, котре уславилося заборонами фільмів і книжок. Враховуючи не тільки цілковиту абсурдність рішень НЕК (на пропозицію представника Української Гельсінської Спілки Євгена Захарова надалі називатиму цю структуру Нацкоммор), а й вплив тих «рекомендацій» на видавців та кінопрокатників, можна казати про спробу відродження у начебто незалежній і демократичній Україні справжньої цензури.

 

На початку Юрій Андрухович нагадав переповненому залу історію сумнозвісного Закону «Про захист суспільної моралі». Його співавторами були такі, м'яко кажучи, неоднозначні персони, як - тоді ще депутат - Леонід Черновцький (ініціатор) і людина, що на посаді генпрокурора старанно виконувала замовлення кучмістського режиму - Геннадій Васильєв (автор поправок). У таких батьків навряд чи могло б вийти щось добре; ба більше, закон прийняли з кричущими порушеннями: він двічі не набрав необхідної кількості голосів, тому його просто не можна було ставити на голосування на тій же сесії Верховної Ради. Однак, вочевидь, для вітчизняних моралістів закон не писаний, і 20 листопада 2003 року відбулося результативне голосування.

 

А втім, згадаймо - для епохи Кучми такі казуси не були рідкістю. Режим потребував ще однієї палиці для приборкання незгодних. І так у нашої бюрократії повелося: все, що створюється для репресій і утисків, працює добре й довго: вже і Кучми нема, і революція відбулася, а закон діє, і утворений згідно з ним Нацкоммор випускає свої «рекомендації», чомусь обов'язкові для виконання (!)

 

Власне, в «Ні цензурі» були два аспекти: мистецький і політичний. Літератори можуть протестувати доступними їм способами, що вони власне й робили. Андрухович прочитав уривки з нової книги-щоденника подорожей - про готелі й повій Києва та Мінська, також він і Андрій Бондар взяли на себе виконання віршів Сергія Жадана, котрий не зміг приїхати. Найбурхливішу реакцію зала, звісно, викликав Лесь Подерв'янський із абсурдистсько-сатиричною п'єсою «Блєск і ніщета під***сів».

 

Критикована сторона була представлена членом Нацкоммору актором Богданом Бенюком. Його вихід на сцену справив надзвичайно прикре враження. Пан Богдан розказав вульгарний антисемітський анекдот, намагаючись пожартувати, нагрубив якійсь дівчині із залу, і доволі плутано намагався пояснити корисність і необхідність комісії, періодично посилаючись на аргумент, що тут всі в залі «однієї крові». Глибоко шануючи акторський талант Богдана Михайловича, все ж зауважу, що кров у всіх людей однакова - червона, і ще як українець не потребую таких захисників, як ксенофоби і расисти з маргінальної партії, членом якої наш улюблений актор, на жаль, є.

 

Підсумком вечора стало проголошення своєрідного маніфесту опору: Андрухович, Бондар, Подерв'янський, Жадан закликали всіляко боротися як проти цензури загалом, так і проти Нацкоммору зокрема (з текстом можна ознайомитися тут: http://bndr-ndrj.livejournal.com/257597.html). Які наслідки це матиме та чи матиме взагалі - покаже майбутнє; щоденна боротьба за свою свободу ще не стала для української громади звичною практикою.

 

Насамкінець я поставив учасникам акції запитання: «Чи загрожує Україні відродження цензури?»

 

Лесь Подерв'янський:

- Загрожує. Бо є всі наявні ознаки. Мене цим не злякаєш, бо я 40 років жив у совку, і що це таке, я знаю. Я того лайна наївся вдосталь, так що такі речі я відчуваю в повітрі. Насправді те, що зараз - дитячий лемент на галявинці порівняно з тим, що було. Наскільки це далеко може зайти - не знаю. Я не Касандра. Врешті-решт, багато чого залежить від нас. Від нас усіх.

 

Андрій Бондар:

- Так. Це речі елементарні. Поновлення цензури - це повернення до совєтизації, до реалізації старих моделей, які вже були тут і десятиліттями визначали культурне життя. Як правильно сказав ще на прес-конференції Юрій Андрухович, історія нашого мистецтва до 1991 року - це історія цензури. Лише після 1991-го ми мали золотий час літератури, коли цензури не було. І тому дуже гостро в середовищі - вільних, підкреслюю - митців, відчувається поновлення цього явища, і відбувається це у ситуації поступового поправішання суспільства. Все те може призвести до плачевних наслідків. І цензура як така менш небезпечна, ніж цензура художника, викликана страхом. Цензура - це повернення страху. Повернення художника в ситуацію, коли він мусить «фільтрувати базар».

 

Юрій Андрухович:

- Цензура завжди є загрозою, адже це обмеження людини в її правах. І коли ми говоримо про пріоритет загальнолюдських цінностей, коли проголошуємо, що йдемо демократичним шляхом, до європейської спільноти і так далі, а паралельно з цим починають творитися отакі структури, як НЕК, то мені стає незрозумілим, куди ми насправді йдемо. Я боюся, що то може виявитися не випадковий рецидив тоталітарного минулого, а тенденція теперішніх можновладців, яким важливо забезпечити собі більш-менш комфортне майбутнє, а для цього контролювати кожного з нас навіть у найінтимніших, найіндивідуальніших сферах.

 

Дмитро  Десятерик, газета «День»

 

Фото - «День»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30132
Читайте також
26.02.2010 17:50
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 783
04.02.2010 13:21
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
20 500
28.01.2010 08:02
Прес-служба НЕК
21 906
05.12.2009 01:53
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
28 409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду