Муаммар акбар

30 Грудня 2009
21182
30 Грудня 2009
07:21

Муаммар акбар

21182
Групове фото чільних лідерів світу, що знічено позують поряд із лівійським диктатором Каддафі, варто визнати одним із ключових медіа-артефактів 2009-го року
Муаммар акбар

Минули ті часи, коли постколоніальні диктатори, східні деспоти й тоталітарні лідери були міжнародними вигнанцями, ізольованими від світових засобів масової інформації. Сучасний тиран мусить бути такою ж телезіркою, як і президент країн «першого світу». Найпоказовішим прикладом перетворення одіозного диктатора на світського персонажа та завсідника міжнародних салонів є лідер лівійської вересневої революції Муаммар Каддафі.

 

 

 

Здається, мало хто звертав увагу на доленосний перелом у кар'єрі лівійського диктатора, доки він у липні цього року не з'явився на саміті країн-учасниць «великої вісімки» в компанії Сільвіо Берлусконі, Ніколя Саркозі, Дмітрія Мєдвєдєва, Барака Обами та генсека ООН Пан Гі Муна. Формальним приводом до появи Муаммара Каддафі в такому поважному товаристві було його головування в Африканському Союзі (тамтешньому аналогу ЄС). Каддафі вдалося сповна скористатися шансом прикути увагу медіа до своєї персони, убравшись у щось середнє між костюмом Сталіна й уніформою Бетмена. Групове фото з чільними лідерами світу, що знічено позують поряд із пафосною постаттю в чорних окулярах і мініатюрним зображенням чорного континенту, припнутим до білого піджака, варто визнати одним із ключових медіа-артефактів 2009-го року. «Міжнародне співтовариство», яке щосили прагне дотримуватися - бодай формально - ідеалів мультикультуралізму й поваги до Іншого, дістало в особі Каддафі нав'язливого дзеркального образу власної ідеологічної ілюзії. Згідно з цією ілюзією, Іншого треба толерувати «таким, як він є насправді» - навіть якщо це «насправді» зводиться до прагнення будь-що бути прийнятим до «пристойного товариства». Не дивно, що реалізація цього прагнення виглядає як непристойна пляма на бездоганному медіа-образі.

 

 

Яким чином Муаммару Каддафі вдалося перетворитися з міжнародної парії на респектабельного лідера, з  яким змушені фотографуватися найвпливовіші люди планети - навіть попри його відверто провокативний вигляд, що виставляє на посміховисько всіх довкола? Каддафі, що протягом кількох десятиліть перебував у списку чільних спонсорів тероризму й на чиєму рахунку такі витівки, як підрив літака над Локербі та вибух у в берлінському клубі, внаслідок карколомного політичного фінту перетворився на активного учасника «війни з терором». Це сталося далекого 2003-го, коли Каддафі, нажаханий долею Саддама Хусейна, самостійно відмовився від зброї масового знищення, засудив Аль-Каїду й почав демонструвати прагнення долучитися до «вільного ринку» бодай своїми нафтовими родовищами. Американський уряд, що довго був найзапеклішим опонентом Каддафі, раптом виявив відсутність принципових розбіжностей з учорашнім спонсором тероризму. Президент Буш тоді говорив про навернення Каддафі як одне з головних досягнень американського вторгнення до Іраку - мовляв, запущено процес добровільної демократизації войовничих режимів. Каддафі поступово почали приймати у вищих колах політичного бомонду. І тут Муаммара понесло.

 

  

  

 

Медіа-образ Каддафі - це низка фантастичних провокацій, здійснених радше несвідомо, через потребу «вгадати бажання» мас-медіа, постати перед ними саме таким, яким вони, на його думку, хочуть бачити мультикультуралістського, постколоніального Іншого. Але це не стерильний, політкоректний, позбавлений власної сутності Інший, яким його хоче представити ідеологія толерантності. Давши йому слово на Генеральній асамблеї ООН, його неможливо зігнати з трибуни протягом майже двох годин. Він з плеча розрубує глобальні проблеми на кшталт арабо-ізраїльського конфлікту (вікопомна пропозиція створити спільну державу під назвою Ізратіна) або українсько-російського протистояння (необачно проігнорована вітчизняними аналітиками стаття Каддафі «Україна - справжня проблема»).  

 

Сьогоднішній Каддафі функціонує як симптом сучасної глобальної політики саме тому, що він унаочнює критичне зближення «цивілізованого світу», що веде безкомпромісну «війну з тероризмом», із власним непристойним зворотом - диктаторськими режимами Третього світу. Робить він це в найдошкульніший спосіб, використовуючи жагу демократичних засобів масової інформації до екзотичного радикалізму та «підривних» практик, що підживлюють функціонування системи. Колишній революціонер, терорист і диктатор, чиї наряди обговорюються в чільних модних журналах, - ось серцевина сучасного політичного процесу, підпорядкованого законам медіа-спектаклю. Причому йдеться зовсім не про симуляцію впливовості. У тому, що екзотичні забаганки Каддафі більше не можна ігнорувати, усі переконалися після вимоги Лівії випустити з в'язниці організатора вибуху над Локербі - Велика Британія не змогла відмовити Муаммару навіть попри гучний протест США.

 

 

 

Каддафі краще за багатьох інших засвоїв, що сучасний політик має бути кимсь на кшталт художника-перформансиста, що мусить провокувати, бентежити, озадачувати публіку загадковими посланнями. Його подорожі столицями світу в бедуїнському наметі й в оточенні кількох десятків дебелих незайманок, з яких складається охорона Каддафі, було б доречно порівняти з усесвітнім турне художника-суперзірки, що встановлює власні правила гри і змушує сильних світу сього їм слідувати. Так, у жовтні 2008 року він розбив свій знаменитий намет під Адміністрацією Президента України й приймав там усіх чільних політиків, продовживши таким чином славну традицію революційних наметів на Банковій.

 

 

 

Та найбільш гідна подиву складова мистецтва бути Муаммаром Каддафі - це його властивість до мімікрії перед об'єктивами камер, що дає підстави порівняти його з видатним персонажем фільму Вуді Аллена «Зеліг». У цьому псевдодокументальному фільмі простежено історію людини, що мала властивість фізично змінювати власну зовнішність відповідно до наявних обставин: під час перебування серед негрів його шкіра темнішала, під час спілкування з ортодоксальними євреями в нього виростали пейси, а серед нацистів він перетворювався на типово арійську особину. Чи не те саме робить Муаммар Каддафі за допомогою своїх численних стилістів? Зустрічаючись із певним політиком, він несвідомо творить карикатуру на нього - ймовірно, внаслідок бажання догодити його вподобанням і потрапити до уваги мас-медій. Саме в цьому полягає актуальний революційний потенціал лідера Лівійської Джамахірії.

 

Фото - www.news.bbc.co.uk, www.vanityfair.com, www.zimbio.com, www.wistedsifter.com, www.washingtonpost.com, www.gdb.rferl.org

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21182
Читайте також
10.02.2010 08:20
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
37 478
11.01.2010 07:56
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
34 130
18.12.2009 09:25
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
27 831
11.12.2009 16:47
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
19 952
05.12.2009 01:53
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
28 407
21.11.2009 12:07
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
36 147
18.11.2009 10:19
Олексій Радинський
, «Українська правда»
19 330
14.11.2009 11:03
Олексій Радинський
для «Детектор медіа»
16 719
06.11.2009 08:06
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
26 911
30.10.2009 09:50
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
33 349
23.10.2009 11:30
Олексій Радинський
16 278
14.10.2009 10:00
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
23 209
07.10.2009 13:24
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
26 188
30.09.2009 10:01
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
17 195
22.09.2009 11:00
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
15 825
14.09.2009 09:00
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
24 755
09.09.2009 11:42
Олексій Радинський
для «Детектор медіа»
60 628
02.09.2009 18:23
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
17 145
25.08.2009 11:05
Олексій Радинський
для «Детектор медіа»
33 728
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
arab muslim
5011 дн. тому
Причиною напруженості в світі і на Близькому Сході і причини воєн у світі Існування сіоністського ворога арабської нації і окупації Палестини. Існування єврейського народу в центрі арабо-мусульманського велика помилка, тому що ця особа Не має основні характеристики елементів світової арабо-мусульманської, як релігія Мови, звичаїв і традицій. Єдине рішення, щоб покласти край напруженості і воєн і економічних проблем у світі Висилка євреїв з країн Близького Сходу, з Палестини, всієї Палестини. Це рішення Краще для всього світу і єврейського народу, в той же час. Привіт всім
Кукумбер
5231 дн. тому
Здесь нужно серьёзное исследование: политик, живущий по законам шоу-бизнеса и так же воспринимаемый - как игрвой персонаж, словно и нет за ним реальной страны с реальными не слишком веселыми проблемами. Впрочем, зачем нам Каддафи? У нас есть свой политик-а-ля-шоу-бизнес - Юлия Тимошенко. Хотя бы ее коса - разве не игра на публику?
я
5231 дн. тому
Не могу понять, что возмутило автора в статье Каддафи ? Факты, изложенные там известны каждому, кто мало – мальски интересуется украинской политикой, а не согласится с ними может только ярый приверженец « наднової української історії від Ющенка». Может, и не возмущение это вовсе, а отчаяние? Ведь как ни прискорбно , Каддафи – это участник, а не «симптом сучасної глобальної політики». « Симптом», к сожалению, руководит сейчас Украиной. Да и наглядные примеры циничной политической мимикрии легче искать не в Карфагене(который согласно Катону и Бушу должен быть разрушен), а в отечественном политтеррариуме. Каддафи главный государственный терорист??? Вы можете так считать, но нельзя забывать, что виновников Локерби (одного из которых западный суд сразу оправдал, а второго – выпустили по болезни недавно) выдал именно «государственный террорист» Каддафи. Да и за берлинскую дискотеку Ливия платила компенсацию. Понятно, деньги не заменят человеческую жизнь, но… Почему торжественно уйдя на заслуженный отдых «нетеррорист» Буш так и не ответил какого хрена столько людей перебито ( и перебивается) в Ираке и где компенсация за это. Где саддамовское атомное оружие и украинские зенитки??? Бэн Ладен – это друг человечества, как было после афганской войны с СССР или враг, как считается после 11 сентября? И Корея и Иран и т. д и т. п… Зачем повторять прописные истины? Политика(особенно с приставкой гео- очень цинична). Но среди тех топ – политиков , которые на фото в Вашей статье, крайний справа мне не кажется самым непоследовательным и циничным. Но об этом всем можно спорить и каждый имеете право на свой взгляд. Что, коллега, недопустимо – это невоспитанность, которую Вы допустили в отношении одежды посланца Африки. Поверьте, Ющенко в вышиванке так же смешон для невоспитанного ливийца, как и Каддафи в своей одежде для Вас. Но и здесь, увы - ! , Каддафи более последователен. Даже за рубеж он отправляется в привычной национальной одежде, гордясь ею и пропагандируя национальное. Тот же Виктор Адрийович, едучи в европы, меняет вышиванку, (которую он одевает для забавы украинских аборигенов), на «скромный козацьки» прикид от Зилли. По — моему автор предыдущей реплики прав: при чем тут Ливия.
Rrrr
5231 дн. тому
гарна стаття
L
5231 дн. тому
2гість - а причому тут узагалі Ліван?
до автора
5231 дн. тому
такий авторів треба в шию гнати не за це. я би порадив Вам хоч трохи подумати і проаналізувати, як сприймали Каддафі на Генеральній Асамблеї - так як і мали - як екзальтованого підстаркуватого 70-річного клоуна, котрий нарешті дорвався до великої сцени, особливо коли той радив скасувати часові пояси, бо йому ніби-то незручно, чи коли той півгодини говорив про розслідування убивства Кеннеді і так далі. Преса висміювала як могла, а лідери просто намагалися бути хоч трошки дипломатичними. ООНівський протокол елементарно не дозволяє перебивати лідерів, так як і не дозволили Каддафі розставити у його намет. медіаобраз каддафі є, але якщо про образ, то автор спізнився на років 40. продажні британці продалися з економічних міркувань, а от те, як посміхаються українські лідери - показово, хоча не зрозуміло, чого їх приписали до сильних світу сього. от тільки ми чомусь думаємо, що приятелювати з цим паном почесно, а я скажу "скажи мені, хто твої друзі"
гість
5231 дн. тому
Таких авторів треба в шию гнати!!! Диктатура Каддафі...!!! Шановний автор, ти краще, в майбутньому, посвяти свою роботу американській диктатурі... проаналізуй хоча б останні 50 років демократичного життя США! Диктатура в Лівані була коли вони являлися колонією!!! "убравшись у щось середнє між костюмом Сталіна й уніформою Бетмена." - хоча б аналізуєш, що пишеш...?
dr. Lightman
5231 дн. тому
la illa il Allah, Mouammar rasul Allah!:-))
benson
5231 дн. тому
Каддафи - мой кумир ;)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду