Індульгенції «моральної комісії»

9 Грудня 2009
22020
9 Грудня 2009
15:49

Індульгенції «моральної комісії»

22020
Історія з «порнографічною» судовою тяганиною між лауреатом Шевченківської премії Олесем Ульяненком та Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі завершилася найгіршим для суспільства чином: мировою угодою
Індульгенції «моральної комісії»

 

На перший погляд, усе якраз навпаки. Адже письменник по-своєму виграв, спекавшись малоприємного тавра порнографа, котре тягне за собою кримінальну відповідальність, і здобувши нарешті можливість цілком легально перевидати скандальний роман «Жінка його мрії». Моральні бюрократи, натомість, засвідчили готовність поступитися, дійти компромісу, врешті-решт зглянутися над горопашним лауреатом. 



Як і кожна індульгенція, примирення письменника і дорадчого державного органу, який започаткував у нашій країні практику цензурування мистецьких творів, має свою ціну. Мізерну для Ульяненка, але занадто високу для кожного, хто поки що перебуває в ролі стороннього спостерігача. Йдеться навіть не про те, що автор пообіцяв почикрижити трохи свій роман, щоб він «відповідав чинному законодавству». Зрештою, цього міг зажадати від нього видавець - і в такому разі не було б чого обговорювати. 



Набагато гірше, що все це грайливе порозуміння остаточно легітимізує таку злоякісну структуру як Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), себто  залишає за нею право і надалі вирішувати, хто може дозволити своїм персонажам «засовувати пальця в анус», а кому належить за такий писемний злочин постати перед законом. 



Мораль і моралісти - слова протилежні за значенням...



Особливість усіх резонансних вітчизняних скандалів останнього часу полягає в тому, що жоден з них не завершується - завжди з'являються факти й обставини, що дозволяють поставити три крапки, повернути квитки, перенести фінал на невизначний термін. На той час, коли блаженна амнезія виконає свою місію. Так може трапитись і зі «справою Ульяненка», котра починалася з усвідомлення того факту, що НЕК перебирає на себе інквізиторські функції, а закінчується тим, що добрий пастир каже: «Ідіть всі з миром». 



Але ж якщо цього «доброго пастиря» не позбавити сану, він може згадати не тільки про мир, але й про меч. Надто, якщо існує закон, який це дозволяє. Закон, який уможливив цілком компетентний висновок експерта В.О.Ковальської про «відсутність елементів художності» у романі Ульяненка. Той факт, що «моральна комісія» милостиво відкликала цей конкретний висновок, жодним чином не позначиться на підставах і технології виготовлення аналогічних присудів - усе залишається на своїх місцях: і закон «Про захист суспільної моралі», і його бойовий виконавчий підрозділ. 



Упродовж цього року громадськість мала не одну нагоду пересвідчитися, що мораль і моралісти - слова хоч і однокореневі, але протилежні за значенням. В історії так уже траплялось: люди, які вважали свої погляди чудовими знаменами та гаслами для всього суспільства, стоять за півкроку до переконання, що мораль - це химера. 

 


Михайло Бриних, для «Радіо Свобода»

 

Фото -  «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22020
Читайте також
04.02.2010 13:21
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
20 500
08.12.2009 07:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 151
05.12.2009 01:53
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
28 409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду