Україна 88

6 Листопада 2009
26910
6 Листопада 2009
08:06

Україна 88

26910
В середовищі московського телемейнстріму знаходяться люди, здатні на протистояння фашизації суспільства. Чи можливо це в Україні, де ксенофобія та правий радикалізм стають дедалі відчутнішими?
Україна 88

Найгучнішим фільмом цьогорічної «Молодості» виявився фільм Павла Бардіна «Росія 88». Цей антифашистський твір у найжорсткішій формі ставить питання про співвідношення дійсності та фікції. Тому важко визначитися, що саме у випадку «Росії 88» заслуговує на більшу увагу: сам фільм чи ситуація, яку він коментує.

 

Псевдодокументальний фільм про групу скінхедів, що знімають пропагандистське відео про власну діяльність, став неабиякою медіаподією ще на початку цього року, після прем'єри на «Берлінале». «Росія 88» вирізняється не лише нетиповими фактурою та побудовою сюжету, але й походженням його авторів. Логічно було б очікувати, що андеграундний фільм про життя російських нацистів у формі незмонтованого відеозапису кількох сцен із їхнього побуту буде створено підпільними фільмарями з протилежного ідеологічного табору - на кшталт платформи «Что делать?». Тим часом режисер «Росії 88» Павєл Бардін раніше знімав телепрограми (зокрема й на ОРТ) та серіали, виконавець головної ролі Пьотр Фьодоров прославився роллю в «Залюдненому острові» Федора Бондарчука, а продюсерами фільму виступили Олександр Роднянський та Анна Міхалкова. Причому останні долучилися до проекту лише на стадії постпродукції, а зйомки відбувалися за гроші самих учасників проекту в перервах між комерційними роботами. Ця історія заскочила російську кінематографічну тусовку, що вже багато років перебуває в суцільній політичній апатії, посилюваній небаченими інвестиціями в галузь. Те, що радикальний антифашистський жест походить не від професійних борців за права людини, а від представників московського телевізійного мейнстріму, може свідчити про появу нового модусу протистояння фашизації суспільства, що має прийти на зміну дискредитованій ліберально-демократичній риториці.

 

Про масштаби поразки, якої зазнала боротьба з поширенням нацистської пошесті, найкраще свідчать епізоди фільму «Росія 88», де головний герой на прізвисько Штик бере імпровізовані інтерв'ю у випадкових московських перехожих, за допомогою нехитрих маніпуляцій схиляючи їх повторювати гасло «Росія для росіян». Жонглюючи запитаннями на кшталт «чи вважаєте ви, що іноземці повинні мати рівні права з росіянами?», Штик майстерно пробуджує фашиста чи не в кожному зі своїх співрозмовників, серед яких не лише податлива приміська молодь, але й діди пенсійного віку. Удаючи репортера каналу «88», Штик несвідомо унаочнює маніпулятивні механізми, що діють у панівних медіа: стирання різниці між словами «кавказець», «терорист» і «злочинець», заміна соціальних антагонізмів національними тощо.

 

Метод Штика з «Росії 88» запозичено в його реального прототипу - знаменитого московського нациста на прізвисько Тесак, засновника інтернет-студії «Формат 18», що спеціалізується на виготовленні та продажу ксенофобських відеороликів. У «Росії 88» деякі з цих роликів процитовано майже дослівно. Тесак, що нині сидить у в'язниці за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, виявився надзвичайно здібним учнем «вільних» мас-медій: його вмінню непомітно для співрозмовника підміняти поняття міг би позаздрити Євґєній Рєвєнко чи будь-яке обличчя Першого каналу. Тесак поставив російське суспільство перед «сліпою плямою» демократії: що робити, коли свобода слова використовується для закликів до вбивства за національною ознакою, котрі завдяки панівній іронічній позиції сприймаються як грайливі провокації й знаходять схвалення в навдивовижу широких суспільних верствах? Мабуть, найбільш показовим прикладом є стаття про Тесака у втіленні анонімної докси - в російській Вікіпедії, де йдеться про те, що Тесака було засуджено за нацистський виступ під час дискусії про демократію в московському клубі (насправді - за поширення людиноненависницького відео). Навіть найрадикальніший екстремізм легко представити жертвою утисків свободи слова. Готовність середньостатистичного пасажира електрички вигукувати расистські лозунги свідчить лише про те, що боротьбу в російській громадській дискусії безнадійно програно - лишається вулична війна проти «чужих» чи на їхній захист.

 

Контраст із російською ситуацією, відтвореною в «Росії 88», вказує на те, що українська війна дискурсів ще триває і словесні бійки ще здатні бути кориснішими за вуличні. Вищеописані механізми ідеологічної маніпуляції в Україні діють не так наочно, як у Росії, але від того не менш ефективно. Саме внаслідок їхньої дії відбувається невпинне сповзання вправо не лише політичного спектру, але й «громадської думки», себто анонімного суспільного консенсусу, що передається його носіям «за замовчуванням», без усвідомлення, подібно до епідемії свинячого грипу. Причому посилення цього «руху праворуч» напряму залежить від атмосферного тиску в медіа. Критичне зростання сполоханих суджень про небезпеку мігрантів, що «розносять заразу», можна спостерігати в українському медіапросторі від самого початку грипозної паніки. Виразним запахом чогось брунатного відгонить не лише від політичної реклами «радикальної» правиці («ми у своїй, богом даній країні»), але й від «позаідеологічних» кандидатів («країну врятують здорові освічені люди»). При цьому будь-які спроби вказати на фашизоїдне підґрунтя подібних висловлювань одразу дискредитуються «моральною більшістю» як паплюження тендітної української ідеї. Публічні інтелектуали на кшталт Юрія Макарова воліють не помічати виявів правого екстремізму, а коли вони стаються прямо в них під носом - валити все на чергову антиукраїнську змову.

 

Як результат - ксенофобія та правий радикалізм почуваються дедалі вільніше там, де ще нещодавно це було неможливо. 14 жовтня в Києво-Могилянській академії під час ефіру студентського радіо «К:)віт» пролунала пісня гурту DUB BUK «Слава Україні!», в якій є такі слова: «Геть, жидовине, з Русі-України! Сам не втечеш - будем гнати тебе. Мати-Країно, скажи своєму сину, Хто тебе швидко в могилу веде...», а також кілька треків інших гуртів - від відверто расистської «Сокири Перуна» до «Кому Вниз» Андрія Середи, який нещодавно на сторінках загальнонаціонального тижневика відзначився твердженням про необхідність «тоталітарної національної влади».

 

Йдеться не про те, щоб позбавити когось права слухати патріотичні пісні в день УПА. Йдеться про те, що певні форми словесного екстремізму (як правого, так і лівого) не варто допускати до загальнодоступної публічної сфери, де вони лише сприяють загостренню конфлікту. Бо якщо ми опинимось у ситуації, аналогічній до ситуації в сучасній Росії, чомусь не віриться, що серед персонажів українського телебачення знайдуться люди, здатні на вчинок Бардіна та Фьодорова.

 

Олексій Радинський - культуролог, автор текстів на довільну тематику, організатор різноманітних акцій, переглядів та інших навколокультурних подій. Редактор газети «Сковорода». Аспірант кафедри культурології Києво-могилянської академії. Працює в науково-дослідному центрі візуальної культури НаУКМА

 

Фото - www.film.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26910
Читайте також
10.02.2010 08:20
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
37 478
11.01.2010 07:56
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
34 130
30.12.2009 07:21
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
21 182
18.12.2009 09:25
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
27 830
11.12.2009 16:47
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
19 952
27.11.2009 13:22
, для «Детектор медіа»
8 464
06.11.2009 13:41
Дмитро Десятерик, «День»
32 693
26.10.2009 13:24
Роман Лебедь, Бі-бі-бі, Київ
44 276
24.10.2009 18:51
Тетяна Селезньова, «Главред»
36 217
Коментарі
29
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Такоє
5279 дн. тому
Кокотюхо, боюся, аби коментувати - тобі треба трохи більше дізнатися про індикатори нападів на ґрунті ненависті - а отже, про те, чому одні напади на "чорношкірих" правозахисники і дослідники визнають расистськими, а інші - ні. Так, і друге бувало. А ще - подружися з чорношкірим/-ою і поїзди з ним/нею в метро, особливо між деякими київськими станціями. За дотримання умов 1 і 2 - дізнаєшся багато нового і не писатимеш смішних дурниць.
Смєх
5282 дн. тому
Фільм треба подивитися, але чогось здається, що він такий самий однобокий, як і фашистські ролики. Біда медіа в тому, що воно прагне сіяти ідеї, а не знання правди. ВСІЄЇ правди, з обох боків. І досліджує все якось однобоко. "От білі хороші, а чорні козли", чи навпаки. Хіба це не закон журналістської етики - повнота інформації? Варто було б його застосувати й для художньої галузі медіа.
Смєх
5282 дн. тому
Варто, нарешті, навчитися розрізняти людей в суспільстві не за національностями, а за поведінкою. Хіба є різниця між білим гопником та чорним гопником? Або жовтим чи червоним? Колір шкіри свідчить про різні речі, але не визначає злочинність чи доброчинність. Це вже визначають вчинки. Так от, справа не в "жидах" або "чорномазих", а в "хамах". Від хамів треба звільнятися.
кокотюха
5283 дн. тому
ми з негром маємо рівні права. кожного з нас на вулиці може перестріти і штрикнути ножем наркоман із поголеною головою. ось тільки якщо наркоман із лисою головою нападе на мене, це буде хуліганство. а ящо на негра - расизм, бо наркоман - із поголеною головою, а отже - скін. ми всі ризикуємо, бо живемо в одному сіспільстві з накроманами та антисоціальними елементами. он у бразилії фавели окремо - люди окремо. але мешканцям фавел це не подобається, тому звичайні люди частіше бояться виходити за територію благополучних районів. але там - ні слова про фашизм, тільки про бандитизм та наркоманію. і нас теж саме. просто комусь справді вигідно, аби наші наркоші, яким усе одно, до кого сікатися на вулицях, були ще й фашистами.
Lom
5283 дн. тому
====Фашизм не може бути свій або чужий===фашизм буває німецький і російський вашою термінологією. хоча насправді фашизм був лише італійський. німці були нацистами. той, який є в Україні - проросійський фашизм і має АНТИУКРАЇНСЬКУ спрямованість. я так думаю.
Пилип з конопель
5283 дн. тому
Андрію, про «наркоту», секс та алкоголь говорити не варто – то тема окремої розмови не тут і не зараз (а легалайз та «наркота» - це різні речі. Що це одне й те саме якраз вважає Тягнибок). Ключова тема – фашизм. Дуже доречно згаданий табачник, верзе те саме, що верзе його хазяїн медвєдєв. Вони просто маніпулюють поняттями, а простіше брешуть. Те що вони називають фашизмом в Україні – національний патріотичний рух - ним ніколи не був. Щоб це розуміти навіть не треба бути українським патріотом – достатньо бути відстороненим космополітом і прочитати визначення фашизму у Британській енциклопедії. Саме цей класичний фашизм нам і загрожує (не прямо зараз, але у певній перспективі), якщо ми всі не змінимо свою поведінку на загальнаціональному рівні (і спершу саме це має зробити провідна верства – інтелектуали, митці, громадські діячі, преса) – навчимося користуватися загальнолюдськими правами та свободами, а ще відрізняти демократію від квазідемократії, в якій зараз живемо. Бо процес поки ще зворотній – тоталітаризм ще дуже близько, і багатьом його дуже хочеться. Як наркоти.
Пилип з конопель
5283 дн. тому
Пане Лом! 1. Фашизм не може бути свій або чужий: так само як і грип, хоч свинячий, хоч мексіканський – вбиває він однаково і у тебе вдома. 2. Український патріот і націоналіст не повинен бути довбнем – думки на кшталт «творити можна лише на своєму грунті» - показник невігластва: творити можна на будь-якому ґрунті, бо творчість – це Бог і талан, а не кордони та інтерпретації. А фраза «ллєте воду на млин чужим людям» винила ще років 70 тому у лексиці більшовиків-енкаведистів – ви її бездумно повторюєте, не розуміючи, що тим самим мислите тоталітарними символами, як мислять вороги вільної України.
woodyana
5283 дн. тому
"Штик пробуждує фашиста чи не в кожному зі своїх співрозмоовників"... До речі, не в кожному. якщо уважно дивитися фільм, то можна помітити, що далеко не всі жінки похилого віку згідні із запитаннями Штика. Там навіть на питання "Чи вважаєте Ви, що Росія - для росіян?" жінка років 50-ти відповідає "ні. а знаєте чому? Росія завжди була багатонаціональною країною..." і тут її обривають. Цей момент свідчить не про одностайність росіян щодо даного питання та 100% попадання під вплив маніпуляцій, а радше про спекулювання медіа-технологіями.
Lom
5284 дн. тому
якщо навіть це особиста думка у автора - треба обережно з такими думочками. але дуже вже схоєе на замовний від собачника чи иншого маніпулятора матеріял. це не думка! - це копіпейст з московських джерел і притягнуте за вуха припущення, що таке саме є в Україні.
кокотюха
5284 дн. тому
я теж знаю Олексія Радинського і з повагою ставлюся до його думок, як до думок інших людей, крім політиків, бо політики - не люди, і, відповідно, в них нема думок. але вас, пилипе, я вдарю вашою зброєю: у ваших судженнях та висновках теж багато особистих оцінок, наявність яких ви закидаєте іншим. і в тексті радинського - особиста оцінка. кожен бачить і відчуває те, що хоче бачити і відчувати. різниця лише в тому, що, можливо, думки радинського зродиися не в холодній голові. є емоції, відчувається щось особисте. а я, коли про щось говорю, намагаюся особистим пожертвувати, відсунути його заради більш-менш можливої спроби реально та відсторонено глянути на речі. наприклад, ви тек само за легалізацію проституції і легалайз. ОК. суспільство не готове? ОК. але наркотики і секс - це різні речі. так, секс - це наркотик, але залежність від сексу - це прекрасна залежність, якщо, звісно, секс не насильницький та примусовий. тоді як шкода наркотиків доведена. навіть легких. тому я б говорив так: секс і алкоголь. але алкоголь так само шкідливіший за секс, але корисніший з наркотики. просто алкоголь - це наше, накота - кримінал, секс - добро (це для НЕК спеціально). бачите, я відкинув емоції на кшталт "дайте нам свободу!" наркота - не свобода. бухло - свобода, бо можна відмовитися вчасно, на межіточки неповернення. ось так само, за логікою, пропоную оцінювати так звану загрозу від фашистів. хочете її бачити? ОК. покажіть мені спочатку фашистів. бо побиті негри і підараси - це не конче жертви фашизму. у нас ондо Табчник теж про фашизм кричить кругом, то що - з ним до одного хору хлопчиків записатися?
Lom
5284 дн. тому
1 - правий фланг мається на увазі відсутність їх в політичному спектрі влади - ВРУ та инших гілок. 2 - прояви є, але це фашизм повторюю - АНТИУКРАЇНСЬКОГО ЗМІСТУ, а, отже - принесений і ЧУЖИЙ. 3 - націоналізм і фашизм лежать в різних площинах - вони не є двома категоріями різної якості чи напруги, тому примазувати ті слабенькі ростки націоналізму і обзивати його фашизмом - дурня. 4 - пасешся в московскому інформаційному просторі і приносиш звідти інформаціне сміття - ну хто тебе назве патріотом? 5 - творити можна лише на своєму грунті, все инше вульгарна компіляція і копіпейст. 6 - ви можете бути і олексіями і пилипами, можете писати українською, але в даному випадку - не викладаючи реальні факти - ллєте воду на млин чужим людям.
Пилип з конопель
5284 дн. тому
Кокотюсі та Lomy одночасно: У ваших висловах занадто багато особистих оцінок і повністю відсутнє відчуття реальності. Наприклад. Андрію, я так само за легалізацію проституції і до того ж порнографії, а ще за лігалійз. Але оскільки наше населення поки не стало громадою (чи ви будете сперечатися?), то ці речі узаконювати поки не варто, чи може частково. Бо свобода – це відповідальність. А переконання, що фашистів у нас нема – неприпустима легковажність! Якщо так думати – значить, будуть! Наш північний сусіда про це подбає. Забули кілька випадків з жорстоким побиттям євреїв та азіатів у Києві рік-два тому? Це не випадково! Боятися треба не бомжа (його можна ізолювати, помити, вилікувати), а невігласа, дурня, фанатика – його нівелює або масова протилежна позиція, або час. Ні того, ні іншого у нас нема. А стосовно правого флангу – пане Lom, ви абсолютно безпідставно демонізуєте Ющенка. До того ж справу кількох поколінь українських націоналістів не можна знищити за 2-3 роки. Згадайте знакову виставу «У.Б.Н.» львівського театру ім. Заньковецької. Справжні УБН мають просто адаптуватися до нових правил гри, які нав’язують численні Тягнибоки. А от автора – Олексія Радинського – я знаю. І можу сказати, що звинувачувати його у промосковскості – це виявляти примітивність мислення. Киньте радянсько-путінську звичку позбавляти права людину права на власну думку, відмінну від вашої. Бо завтра вже вас позбавлять вашої власної. Саме це – право на власну ІНШУ думку та повага до чужої і відрізняє нас поки від тих, про кого Бардін зняв «Росію 88». Але 70-80% українського населення досі не усвідомили, що саме реалізація цього права – те, що їм зараз найпотрібніше.
кокотюха
5284 дн. тому
боятися взагалі не треба. почуте і побачене по телевізору ділити мінімум на два. а бидло, яке бреше - це політики. бо політики - це і є те саме бидло. не ходіть на вибори, і не будете грати в їхні ігри за їхніми правилами.
My job is soap opera
5284 дн. тому
А чего этот опус делает в хедере сайта? Лигачева видела где-то реальных скинов? :)
Lom
5284 дн. тому
КОКОТЮСІ: а шо - не треба боятись бидла в телевізорі, яке бреше???? не треба боятись маніпулятора-грантожера, який бреше??? це вороги однакові. туберкульозник - ворог тіла, ці курви - вороги свідомості.
кокотюха
5284 дн. тому
плутано сказав, уточню коротше: у нас нема тих так званих фашитів, яких треба реально боятися. боятися треба бомжа, який заразить тебе на вуиці туберкульозом, і тебе не вилікують. оь бомж - реальність. наркоманія - реальність.
Lom
5284 дн. тому
пане пилипе! ви неглибоко відчуваєте ситуацію. 1 - правий фланг був знищений ющенком 2 - отже місце вакантне 3 - до фашистів тягнибоку як куцому до зайця 4 - автор статті - промосковська істота або ж відпрацьовує грантик 5 - це елементарно - не заглиблюючись видно
кокотюха
5284 дн. тому
пилипу: я - за легалізацію проституції. думаю, це морально. коли ви пишете про моральність та чесноти, то як ви думаєте - легалізація проституції до таких належить? я думаю - так. це я зараз висловив свою думку так само, як її висловлюють радикальні патріоти свою думку. скажімо, не подобаються тягнибоку євреї - він висловлюється. не подобаються комусь гомики - теж говориться про це вголос. я хочу, щоб до мене прислухалися і відкрили борделі, легальні. тягнибок - аби жидів повиганяли. ющенко - аби юлі не було. черновецький ще чогось хоче. але це НЕ ОЗНАЧАЄ, що за кожним словом стоятиме діло, особливо - в нашій країні. ну не ту страну назвали Гондурасом! у нас слово ЗАВЖДИ розходиться з ділом, це справді не росія. де путін сказав - усі зробили. так що не траба боятися якихось там фашиків, ось до чого я говорю.
Пилип з конопель
5284 дн. тому
Підтримую Олексія на 100% і навіть більше - ми легко і невимушено віддали штучному "патріоту" (а фактично бізнес-маніпулятору українським патріотизмом, а отже - провокатору) Тягнибоку монопольне право називатися націоналістом. І справа навіть не у його поглядах (він сам - маріонетка), а в тому, що у суспільстві на рівні рефлексу не вироблено досі критеріїв свободи, справедливості, власної гідності, людяності, моральності та інших чеснот, без яких немає цивілізованої держави та громадянського суспільства. І нинішня політична практика ситуацію погіршує - народ дедалі тупішає і ведеться на все примітивніші заклики. А ставлення до мігрантів, осіб походженням з Азії чи Африки, сексуальних меншин, та й просто диваків і осіб "с лица необщим выраженьем" - показник перш за все внутрішньої культури. А у нас що з внутрішнью культурою, що з просто культурою, що з міністерством культури - біда...
Хаачу в Мааскву
5284 дн. тому
Усе далжно быть как в Мааскве. Ну нету пака дастойный укрАинских скинофф, ну так давай их притянем за уши, хоть чучелком, хоть тушкой, но штабы ни атставать ат временно атдиленнай Атчизны. И даже статью на хахляцкам сбацаем, штабы усе па настаящиму выглядила.
хехе
5284 дн. тому
Фашню из НАУКМА гнать метлой. Лучше сразу к нам в КПИ на перевоспитание)
Lom
5285 дн. тому
ДЛЯ ТОГО одного, що тупо сидить в танку: не клейте дурня! Фашизм притаманний тоталітарному совєтському чи російському чи німецькому. Україна тут ні до чого. тому ганьба за такі погляди і за впертість.
Asia
5285 дн. тому
Радинському. Добродію, щось у вас все заплутано так. Ви пропонуєте нам знову брати приклад із росіян. Добре давайте тоді не виколупувати у них лібералізм і прогресивність там , де вони ніколи не ночували - мейнестрім , майн камф – а поширювати нашу мову нахабно, тупорило і без всякого вагання чи оглядання на інших, як вони поширюють свою. У вас щось із моральною і культурною орієнтацією переплуталося. Ви б'єте лежачого, а йому треба допомогти підвестися. Радикалізація української правиці відбувається тому, що самі українці, багато з них принаймні, почуваються позбавленими всякого впливу на владу.
Z
5285 дн. тому
НМД, зараз в Україні більше російських нацистів, аніж українських. Останні надто екзальтовані і епатажні щоби становити загрозу суспільству. Середа - нацист??? Це просто смішно. Не з тими боретесь.
oleksiy
5285 дн. тому
"публічні педерасти" кращі за радикальних патріотів тим, що не вимагають жодних заборон та репресій за ознакою національності чи сексуальної орієнтації
патріот
5285 дн. тому
Значить, пане Радинський, гомосексуалістів до загальнодоступної публічної сфери допускати можна і треба, як Ви писали в одній зі своїх колонок, а радикальних націонал-патріотів - ні? Чим публічні педерасти, яких Ви так захищаєте, будучи лібералом, кращі за Тягнибока з його публічним антисемітизмом? Але Тягнибока та їже з ними з інформаційного простору - геть, а гомиків - ласкаво просимо?
Chupik
5285 дн. тому
Ух ты, как он впечатлился фильмом. Спрячте от него "Звездные войны".
змеюка
5285 дн. тому
Це, так званих, культорологів не варто допускати до публічної сцени.
Lom
5285 дн. тому
Ці культуролохи повність діють в російському інформаціному просторі і не хочуть помічати справжнього - антиукраїнського фашизму в Україні. Сумно і нудно читати такі речі в стилі собачника.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду