Гній і смалець позитивних вражень

16 Березня 2009
2396
16 Березня 2009
08:48

Гній і смалець позитивних вражень

2396
По завершенні «Території позитиву» я зітхнув із полегшенням – ТСН знову набула любого мені озвіріння.
Гній і смалець позитивних вражень
Добрий день, дорога редакція! Пише вам сумлінний глядач, якому ви ласкаво заповіли не просто втикати у свої улюблені програми, але частіше користуватися пультом і доповідати про нові ефірні відкриття. Чесно рапортую, що завдання ваше я виконав: протягом двох тижнів багато дивився телевізор і багато думав (одне з цих двох тверджень не відповідає дійсності, але в інтересах слідства іноді ж можна прибрехати?). Також я протягом цього часу не забував про високі стандарти журналістської етики й випасав усі факти її дотримання, занотувавши обидві ці неймовірні пригоди.
Безсистемний перегляд телевізійних програм – це завжди дотик до хаосу, особливої ефірної матерії, яка водночас є плоттю затишку і першопричиною зла. Яка безодня усміхнеться до тебе цього разу? – лише це запитання по-справжньому викликає в душі моїй легенький подзвін. І біганина поміж канальними банками гною та смальцю на якомусь етапі набуває не лише суто спортивного, але й метафізичного значення. Яка рибка вкусить розмочений у слині новин сухарик твоєї душі? Це буде мирний лящ, який багато разів випльовуватиме всі твої сподівання, перш ніж заковтнути їх, чи ненажерливий окунь, створений безпосередньо в казематах мороку і нічних розваг?
Я заздрю тим глядачам, які демонструють перед екраном упертість рибалки: встигають зреагувати на непомітне коливання поплавка, потім закидають і закидають свої галімі спінінги, аж в очах стає темно і десниця терпне від постійної напруги. Вони часто завершують свій день із нікчемним виловом, але це не перешкоджає їм наступного дня знову наживити мотиля, затаритися кашкою й зберігати віру в неперевершеність живця. Частина з них, безперечно, потраплять до раю – там буде спеціальна резервація для істинних телеглядачів, котрі до кінця не втратили надію. З огляду на те, що свій шанс здобутися на такий різновид праведності я вже втратив, то й поводжуся перед могутнім екраном відповідно: зраджую ідеї вічного руху й залипаю на тому чи іншому видовищі, надто якщо воно натякає на продовження. Мабуть, підсвідомо я вже готовий до перегляду серіалів. Чи показують ще «Жінку без минулого»?
Утім, хаос – це і є серіал, тож ознаки його можна надибати навіть у новинах. Я помітив, що головні події в країні – це творчий виплід якогось нікчемного сценариста, котрий на 206-й серії й сам заплутався, а тому просто водить своїх героїв по колу, змушує їх розлучатися, сходитися, вбивати один одного, а потім вертатися до життя за допомогою методів вуду та доктора Хауса. Ющенко знову зібрав банкірів і наказав їм поводитися краще, ніж завжди. Високому чиновнику знову влаштували шмон в аеропорту, щоби пробудити в ньому почуття гумору й усвідомлення тяглості, традиційності дрібних політичних капостей, набір яких ще бідніший, ніж арсенал рибалки-початківця. На завершення серії – черговий сплеск прем’єрсько-президентської чуттєвості, після чого можна сміливо купувати насіння на завтра: день заповнено, воду в акваріумі безпорадності насичено киснем. Що там ще? Зловили фокусника-невдаху Зварича. Звичайного українського суддю, в чиє життя одного незугарного дня прийшло телебачення – і все змінило. Інший чоловік, опинившись на його місці, сидів би собі на горищі, харчувався сухариками скорботи й планував би роботу новоствореного клубу анонімних грішників. Аж ні – телебаченню не потрібен такий сюжет. Якщо вже ти пройшов кастинг – приходь на знімальний майданчик.
Усі ці серіальні мотиви мало чим вирізняються з планового потоку, а тому поруч із ними важко було проминути таке звичайне диво, як «Територію позитиву» на території ненависті та барвистих дурниць. Смайлик. Канал «1+1» зважився на безжальний експеримент – і спробував ловити лящів на розварену перловку. Ви хотіли трохи добра й сяйва? Нате, щоб вам тиждень гикалося від щастя.
Я все чекав, коли на «Території позитиву» з’являться розповіді про вражених жахливими недугами дітей, які так безпосередньо й щиро тішаться усілякими маленькими дрібницями, хоч життя й розвернулося до них задом. Але вчасно схаменувся: остогидлий щоденний харч не подають на святковий стіл.
Також я марно сподівався, що в цьому проекті покажуть якісь дивовижні історії про людей, яким круто пощастило. Ну, це коли протягом життя в тебе сім разів влучає блискавка, постійно падають на голову шлакоблоки, кілька разів настає клінічна смерть, а ти потім посміхаєшся в камеру і кажеш, що там спершу було все таке чорне-чорне, а потім – ба-бах! – сліпуче світло.
Але й цього не було. На «Території позитиву» конкурс банальностей виграли ті історії, що ними погребував би навіть сценарист-невдаха. І це дуже вдалий вибір. Прекрасна перевірка для пастви, яка вже добре знає, чим займаються їхні діти, поки батьків немає вдома. Адже чому батьків немає вдома? – як міг би запитати Нік Кейв Бліксу Баргельда. Не тому, що вони плачуть на горі, – прошепотів у відповідь спецпроект ТСН. Просто батьки – позитивники, вони взули буддійських монахів, наплювали на несправедливість світу й окопалися у царстві небесному, власноруч змайстрованому зі старих стічних труб.
Історії циклу «Територія позитиву» – це нагадування про надзвичайну доступність щастя. Варто тільки зійти в долину, або ж піднятися на гору. Це історії про марновірство, яке творить відповідного калібру дива. На цій території люди прагнуть доступних і зрозумілих речей – хтось хоче нових дисків для свого авто й здобуває їх шляхом медитації, хтось кайфує від безробіття як унікального способу нарешті збагатитися, комусь радісно й легко живеться на селі без грошей. Це така безпрограшна лотерея. Знеособлена кашпіровщина. Магія для тугодумів. Колекція смайликів у вільному доступі. Нагадування про дитинство, в якому бажання творили реальність, а якщо ні – значить, це були недоброякісні бажання.
Проект, що й казати, був помітний на звичному тлі ТСН-масакри. Але, погодьтеся, кілька хвилин без жодної краплі крові – це вже руйнування стилю. Тим більше, що цей телемагазин оптимізму постачав настільки дидактичні матеріали. Там навіть вигулькувала мораль, чого в ТСН раніше собі не дозволяли.
Закриття цієї локації дозволило недоречно зітхнути з полегшенням – ТСН знову набула любого мені озвіріння. Повернення до джерел – хіба ж не в цьому полягає творча мета натурального трешу? Троє оленів увірвалися в алкомаркет і загадково зникли через чорний хід. Поки зловмисника затримували – він стрибав навколо авта. Психопати зі зброєю знову завітали до вашої оселі, щоби прокричати про незбагненність їхньої місії. Такі були головні події минулих днів – і це вселяє значно більше спокою та вмиротвореності, ніж смайлик-колобок на антикризовій службі. В Україні ще вибухають малі архітектурні форми? З жертвами і каліцтвами? Діти страждають на шизофренію? Ющенко збирає банкірів? Чудово, курс не змінився, зіткнення з астероїдом не уникнути, – не перемикайте канал, і ви врятуєтеся.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2396
Читайте також
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 672
20.01.2010 11:43
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 333
27.10.2009 09:44
Михайло Бриних
20 136
18.09.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 675
11.09.2009 18:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 697
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 242
27.07.2009 09:38
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 036
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 830
05.03.2009 15:10
Наталія Данькова
37 963
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Макабіст
5525 дн. тому
Це той самий Бриних, який аналізував моральне уродство? Тепер він бачте у гній занурився. Даний афтар - колобок.
CCC
5525 дн. тому
регулярно дивитися телевізор і не здуріти - це геройство організму!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду