Обійтися без слова «розслідування»

23 Квітня 2009
10678
23 Квітня 2009
14:19

Обійтися без слова «розслідування»

10678
Обійтися без слова «розслідування»

З 28 березня публіцистична програма «Знак оклику» (відео) на телеканалі ТВі має оновлений формат та нового ведучого - Артема Шевченка. Нагадаємо, раніше «Знак оклику» вів Богдан Кутєпов, який залишив канал після скандалу внаслідок публікації посту «Странности Княжицкого» в блозі Миколи Кузякіна на ТК; тоді як Артем Шевченко мав авторський проект «Агенти впливу» на телеканалі НТН. Враження Андрія Кокотюхи від кількох випусків програми «Знак оклику» не повністю відображають динаміку змін у проекті з приходом нового ведучого, але ТК продовжує стежити за розвитком програми та неодмінно ще не раз повернеться до її аналізу.

 

Програма «Знак оклику», яка почала виходити на каналі ТВі по суботах о 21.00, лише на перший погляд сприймається як родич «За Вікнами» (СТБ) чи «Агентів впливу» (НТН). Родинний зв'язок опосередковано підтверджує ведучий Артем Шевченко, який мав до «Агентів впливу» безпосереднє відношення. Саме тому ваш автор боявся побачити на іншому каналі та під іншою назвою клона «Агентів».

 

Побоювання, зізнаюся, не виправдалися. При тому що «знаки оклику» на гострих суспільних проблемах розставляють журналісти, які раніше вже працювали в форматі «розслідування» на інших подібних проектах, вони, як я помітив, здебільшого зрозуміли: те, що вони звикли вважати «розслідуванням», насправді таким не є. Бо в результаті розслідування нам із вами повідомляються факти, які від нас старанно приховуються. Формат «Знака оклику» добором таких фактів займається по можливості. Яка - і журналісти зі мною погодяться - випадає нашому брату вкрай рідко.

 

Так, у програмі від 18 квітня, розповідаючи про зловживання, які, безперечно, мають місце під час реконструкції НСК «Олімпійський», журналісти не навели й не довели жодного факту зловживань. Бо їм не дадуть цього зробити ніколи. Натомість вони явили на світ Божий факт наявності у в. о. гендиректора «Олімпійського» Дмитра Чернявського хорватського та російського паспортів. Окрім українського, ясна річ. «Як це пов'язано з темпами будівництва?» - резонно запитав пан Чернявський. Відповіді, ясна річ, ми не отримали. Хоча інформація для роздумів лишилася: справді, чому за реконструкцію стадіону й використання бюджетних мільйонів відповідає людина, в якої кілька паспортів? Але зв'язок між бузиною на городі й дядьком у Києві тут справді не простежується.

 

Інший сюжет цієї ж програми - штрафи за паркування на газонах, які насправді газонами не є. Тим не менше, порушників фіксують працівники «Київзеленбуду», яким видали на це діло цифрові фотоапарати. Куплені, між іншим, коштом «Київзеленбуду». Порахувавши, скільки коштує найдешевший фотоапарат, можна вирахувати затрати державної установи й зробити висновок, чи адекватні вони сумі накладеного за таке порушення штрафу - 454 гривні з носа. Причому той самий «Київзеленбуд» скаржиться на брак фінансування для озеленення Києва й прибирання території. Зате кошти на фотоапарати в організації є. В тому, що все це - неформальна організація під назвою «Київський міський рекет», сумнівів немає.

 

Та подібні міні-викриття радше виняток, ніж правило. І за це - окрема подяка редакторам: вони не ставлять перед журналістами завдання будь-що провести якесь сенсаційне розслідування і виявити зв'язок керівництва НСК «Олімпійський» чи того ж таки «Київзеленбуду» з «Кінгз Кепітал» чи міжнародним тероризмом. На перший план виходить збирання інформації, бажано - цікавої й корисної. Тому більшість побачених мною сюжетів «Знака оклику» тяжіють до інфотейнменту, коли глядача інформують про щось у ненав'язливій доступній формі.

 

Окремо хочеться сказати про верстку. Анонсуючи сюжети, які ми побачимо протягом години, редактори свідомо починають із того, який ітиме останнім, бо він, за визначенням, найцікавіший. Тоді як сюжет, котрий оголошують останнім, іде паровозом і підсилюється гостем-експертом у студії. Цей гість мусить бути компетентною людиною, яка може прокоментувати побачене.

 

Програма від 11 квітня почалася сюжетом про тіньовий ринок антикваріату. Аж таким викриттям він не був: про те, що ринок існує і на ньому затоварюється президент України Віктор Ющенко, преса пише постійно. Кілька секунд прихованих зйомок Ющенка, зроблених, очевидно, на мобільник, не додають сюжету родзинки, без цього відео сюжет нічого б не втратив. Бо для мене насправді цікавішим виявилося те, що відбулося потім у студії.

 

Артем Шевченко запросив у якості експерта іншого президента - президента Асоціації антикварів України Дмитра Табачника. Спочатку мене взяло зло: це непрофесійно - запрошувати до обговорення такої теми людину, чиє ім'я неодноразово всує згадувалося журналістами в справах, пов'язаних із незаконним вивезенням, ввезенням і придбанням «чорного антикваріату», наших із вами цінностей. Проте Артем Шевченко вже за кілька хвилин розвіяв сумніви вашого автора: він виявився настільки ж компетентним, підготованим і сміливим інтерв'юєром, наскільки Табачник - слизьким і досвідченим у справі виходу з незручних для нього тем чиновником. Журналіст непрямо натякнув гостеві на історії з незаконним придбанням пам'яток України, на що Табачник відповів: удосконалимо закони - купуватиму все без порушень. Наступне питання було просто чудовим: «На державній службі, де ви працювали, вистачало кошів на таку колекцію антикваріату, яка у вас є?», але Табачник і тут викрутився: в нього родичі займаються бізнесом, так що допомагали. Нарешті, коли донька художниці Тетяни Яблонської дала свій коментар: «Інтерв'ю Табачника з приводу антикваріату буде викликати сміх», Дмитро Володимирович і тут не розгубився: «А я не коментую закиди родичів митців! Мені це нецікаво! Вони всі себе високо цінують!».

 

Весь час, поки тривала бесіда Артема Шевченка з Дмитром Табачником, я реально трусився від напруги. У порівняні з цими піке на грані фолу Євген Червоненко, відповідальний за проведення «Євро-2012», уповноважений київською владою, у програмі від 18 квітня виглядав блідо і безбарвно, відстоюючи позицію мера й подаючи себе як послідовного критика стану справ із реконструкцією стадіону. Очевидно, ця тема не була особливо цікавою ані Артему Шевченку, ані громадськості. Все одно ми переконані: будь-яка реконструкція із залученням бюджетних коштів виллється в масштабні зловживання. Крастимуть усі, хто б цією справою не займався. Таким чином, не обов'язково обзивати свою роботу «розслідуванням». Досить лише як слід підготуватися до інтерв'ю чи зібрати відповідну кількість фактів та подати їх у певній послідовності.

 

Так, у сюжеті про село на кордоні з Білорусією, де всі мешканці мають прізвище Полюхович (11 квітня), не будучи при цьому родичами, журналісти вирішили: це не розслідування, а дослідження. Нарешті! Справді, ну що тут розслідувати? Чому вони всі Полюховичі? Завдасть це комусь шкоди? Сюжет цікаво дивитися й без сумнівного «викривального» контексту. Те ж саме можна сказати про сюжет, у якому журналіст розповів, як помирилися православні й греко-католики в селі на Тернопільщині (18 квітня). Дивний спосіб примирення - перейти в іншу віру; але якщо від цього нічиї переконання не постраждали, чому б ні? Ну, а маленьку перемогу журналістів «Знака оклику», після візиту яких прикрилася досить сумнівна юридична шарашка, можна лише вітати. І це, знову ж таки, не розслідування, а заклик: «Роби, як я!».

 

Між іншим, порад, як протистояти чиновникам, у більшості сюжетів «Знака оклику» досить багато. І всі вони цілком придатні для втілення в життя. Єдине, про що застерігає програма, - доведеться витрачати на це час. Але кожен, зрештою, вирішить сам для себе: оголошувати державним службам або сусідам війну до переможного кінця чи, навпаки, махнути рукою і своє робить. Таким чином, попри поодиноке небажання журналістів остаточно відмовитися від невластивої їм функції приватних сищиків, у цілому «Знак оклику» займається тим, чого громадяни чекають від представників нашої професії: інформують і часом щось радять.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10678
Читайте також
16.11.2010 09:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 586
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 283
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 500
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 032
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 003
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 551
24.07.2009 12:56
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
10 422
07.12.2008 17:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
11 723
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Carlo
5482 дн. тому
- Скажите, что это в вашем гамбургере какие-то лапки и хвостик? - Это мышбургер.
skorpion
5482 дн. тому
ИМХО Сугубо личное мнение. Мне программа не нравится. Я ее никогда не смотрела, начала читать статью кликнула на видео. Последняя программа с Артемом - нудотина - выключила на первом сюжете?(ВМЗ,БЗ)? с Платени. Да, я не футбольная фанатка, но и многие другие зрители таковымы не являются, поэтому можно было сделать интересно и для нас или не делать вообще(полностью посмотрела там же программу с Бодей(в конце он играл и пел) не знаю был ли это последний его эфир или он так упражнялся - экспериментировал в каждой программе, но мне больше понравилось как он вел себя (в роли ведущего) я помню каким он был в "За Вікнами" тут совсем другой образ, а Артем - каким ты был таким ты и остался(Агенты). Я не могу сказать, что мне все нравится, что делают на СТБ и сюжет Леси(про психушки), который вызвал жесткий резонанс и бурное обсуждение я смотрела спокойно, и не потому что он был плохо сделан или меня не зацепило, а потому что около года назад я эту тему и так поданую видела на НТВ в "Профессии репортер". Но так же два года назад я там впервые увидела сюжет про дауншифтинг. Тогда еще не пахло кризисом и на украинском тв об этом даже никто не думал( не думал, не думал, я проверяла. говорила коллегам и смотрела на их глаза: пустота и непонимание), а в этом году все на укр.тв. начали активно мять эту тему, но никто так как на НТВ ее не раскрыл все ушли в одну сторону и не показали другую сторону проблемы. Но СТБ все равно молодцы и круче ТВІ. А если говорить глобально, то вообще наше - укр.тв как бы не хаяло российских коллег в глаза, за глаза подсматривает за ними и часто копирует(как известно оригинал всегда ценится дороже). Но, нам братцы еще расти и расти до них. И я не призываю копировать и идти тем же путем, но если вы выбрали свой, то будьте добры предоставить качественный продукт.
Чувак
5483 дн. тому
Картинка жахлива.. Я не знаю хто монтує програму Знак оклику, але подивився інтервю у студі з Табачником - лажа на лажі. Кожна перебивка недолуга - в кадрі табачник тримає журнал під рукою, в той час на перебивці він його гортає, в кадрі у нього журнал зник - на перебивці він його тримає. Артем на перебивці щось гортає - в наступному кадрі просто тримає.. Невже Ви думаєте що глядач геть тупий щоб не бачити таких яскравих лаж? Ладно вирізаєте лишнє, але перебивайте коректно.. Двійка :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду