«Одно сплошное телевидение». Кінець епохи?

4 Лютого 2009
17284
4 Лютого 2009
17:48

«Одно сплошное телевидение». Кінець епохи?

17284
«Одно сплошное телевидение». Кінець епохи?
Я бачила дивний сон. Довжелезний подіум, навколо якого скупчилися фотографи. В перших рядах – ошатні дами та знані політики. Грає музика, подіум освітлюється, і на ньому замість моделей з’являються величезні літери – А, Б, В. Вони перебирають стрункими ніжками та стають у невимушені пози. Їх змінюють наступні – Г, Ґ та Д. Публіка затамувала подих. Ось і Х та У – бачу, як ніяково їм бути поруч. Показ завершується. Всі літери вишикувалися в рядочок та плескають у долоні. На подіумі з’являються Кирило і Мефодій, вклоняються глядачам і цілують руки найгарнішим представникам своєї абетки. Публіка в захваті. Спалахи фотоапаратів…
Мій сон перериває брязкіт ложки по залізній спинці лікарняного ліжка. Моя сусідка по палаті в такий спосіб викликає нянечку. Отямлююся і пригадую – я зламала ногу, я в лікарні і вчора мені зробили операцію. І той дурнуватий сон – банальний відхідняк після анестезії.
В палаті разом зі мною п’ятеро жінок. Кінець січня видався слизьким, і в медиків почалися справжні жнива – люди лежать навіть у коридорах. Я вже багато з ким знайома. Знаю, як кого звати і хто де працює. Але мовчу, що моя робота пов’язана з телебаченням. Бо знаю цей прикол – варто сказати, як почнуться запитання. Тисячі запитань. «A что ты хочешь? Это – волшебная сила ящика», – так кілька років тому коментував інтерес народу до телебачення мій хороший друг, режисер Артем Литвиненко. Тому й мовчу. Я ще надто слабка, щоб багато говорити.
Минають дні, і я ловлю себе на думці, що всі навколо ще жодного разу не згадали про телебачення. Говорять про що завгодно – про болячки (ну, це свята тема для лікарні), витівки нашого мера, кризу та курс долара. А про чарівний ящик – мовчать, наче змовилися! Невже вони зовсім його не дивляться? Ні, такого не може бути, – думаю я і вирішую підштовхнути моїх нових знайомих до обговорення телевізійних новин. А саме – кладу на видному місці яскравий журнал світської хроніки. Там крупним планом усі обличчя з «ящика». Одна з тітоньок помічає голомозий череп Жені Кошового і починає розмову про «Вечірній квартал». Подіяло!
«Квартал» моїм новим колежанкам подобається: «Хлопці – молодці, політиків пісочать, гарних співаків запрошують». Далі – більше. Марія Григорівна скаржиться, що через поламану руку пропустила показ концерту Таїсії Повалій. А тьотя Ліда починає пригадувати якісь цікавинки, які бачила в документальних фільмах на СТБ та супутниковому «Первому каналу».
Я задоволено потираю руки. Отже: «Квартал», концерти, документалки. Не зупиняйтеся, любі дами! Але моя радість передчасна. Здається, тітоньки вирішують, що десятихвилинної розмови про телебачення на сьогодні – більш ніж достатньо. Зітхаю. Замислююся – невже за останні пару років я та мої колеги не спромоглися зробити якогось телевізійного продукту, про який можна говорити довше?
Ще кілька днів я не полишаю ідеї моніторингу. Я вже можу пересуватися на милицях, та й лікарі наказали не залежуватися. Тупцяю коридором та зазираю в палати. Маленький телевізор є в одній із п’яти. Та й там навколо нього не помічається ніякого пожвавлення – одна жіночка дивиться серіал на «Інтері», всі інші сплять або читають, не звертаючи уваги та магічний ящик. Стоп, щось не зростається! Вони ж можуть зараз утворити щось на кшталт Катрусиного кінозалу! Вони мають усі дивитися телевізор, а потім обговорювати побачене! Вони повинні… Упс… Нічого вони нам не винні…
Добре, а що скажуть лікарі? На мій подив, теж нічого. Всі мої спроби поговорити про серіал «Доктор Хаус» чи на перев’язці почати розмову словами: «Колись у нас на програмі був випадок…» наражаються на непробивну байдужість до телебачення. І це при тому, що хірурги до цього не лише цікавилися моїм самопочуттям, але й запитували, які новини я вичитала в газетах або що це за книжка – Генрі Лайон Олді? Це назва чи письменник такий? Один лише анестезіолог, спостерігаючи за мною та моїм чоловіком, який прийшов мене відвідувати, видав: «Ну ви просто Леся і Рома!».
Якось сусідки почули мою телефонну розмову з колегами. «Оксано, ти що – на телебаченні працюєш?» – «Так» (ну, зараз почнеться!) – «А-а-а»… Все…
Я пригадувала мішки листів, що надходили нам на «Сніданок з “1+1”» 10 років тому. Я згадала, як 2004-го всі мешканці невеликого райцентру допомагали мені шукати вчительку, яка вийшла заміж за свого учня – тому що був пароль: «Вітаю, мене звати Оксана, я редактор програми Хочу і буду”, що веде Ольга Герасим’юк». Куди воно все поділося? І чому?
Останні дні в лікарні мало змінили загальну картину. Сусідки по палаті згадали ведучу Олену Фроляк – сказали, в неї гарна українська мова. Пригадали ще кілька документалок. Посварилися на програми, де просять вгадати зашифроване слово і негайно зателефонувати. Дійшли висновку, що на телебаченні всі брешуть – ось, показали таке, розповіли таке, а потім у газетах написали, що все це – неправда. До речі, газетярі нас, телевізійників, суттєво обігнали. Хоча б за результатами мого маленького моніторингу. Мої жіночки набагато частіше розповідали де і що вони вичитали, аніж де і що побачили. Може, саме до того мені й наснилися ті літери вкупі з Кирилом та Мефодієм, – думала я, відключаючись після чергової дози знеболювального.
Тепер я вдома. Вчора мене привозили до лікарні на перев’язку. І я зайшла до рідної палати привітатися зі своїми жіночками. Моє місце зайняла нова пацієнтка. Коли я вирушила до перев’язочної, то почула: «Та це ж та Оксанка, ми розповідали, та, що три кістки в нозі зламала». М-да… «Та, що з телебачення» – вже не спрацьовує.
Ще в лікарні мене мучили два запитання. Перше – чому телебачення стало нецікавим для людей? І друге – чому всі відвідувачі, наче змовилися, несуть хворим тонни цитрусових? Може, тому, що ту саму мандаринку можна купити швидко і так само швидко її здихатися, вручивши другові з поламаною кінцівкою? Може, тому, що ні в кого немає часу, натхнення і бажання викластися хоч на міліметр та зварити курячий бульйон або посмажити рибу? А може, це і є відповідь не лише на друге, але й на перше запитання?
P.S. Ця замальовка жодним чином не претендує на серйозне дослідження чи глобальний моніторинг.
Оксана Безрутченко, редактор, ПП «Перша редакція»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17284
Читайте також
20.02.2009 11:50
Анна Голубева, OpenSpace.ru
38 592
14.02.2009 16:51
Володимир Верлока, «Український тиждень»
18 400
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Колишня глядачка
5556 дн. тому
5 за матеріал, телебачення відмирає, на тому ж 1+1 чи інтері зранку до вечора серіали і політика, і реклама.....
Тоже с телевидения
5559 дн. тому
Вам, уважаемая автор, просто так понравилось быть "девушкой с телевидения", что потеря такого статуса и является для Вас главной трагедией. Дело не в утрате интереса к ТВ. Вернее, не только в нем.
Ікебана
5560 дн. тому
Ну то шо... получається шо так! Тепер ми про тєлєвізо в курсі дєла!
5560 дн. тому
вот в этом и трагедия - вы все тут исходите криком что так нельзя, некрасиво и стыдно, а они там в тсне выдают за свою позорную премию на гора очередную порцию трупов, и ни-кто их не остановит.
И НЕ ГОВОРИТЕ МНЕ, ЧТО НА ТСН ОСТАЛСЯ ХОТЬ ОДИН ПСИХИЧЕСКИ НОРМАЛЬНЫЙ ЧЕЛОВЕК
5560 дн. тому
ВСЕ. ВСЕ, кто сейчас работает в ТСН - МОРАЛЬНЫЕ УРОДЫ. Никакой кризис не извиняет этих людей. Они раскрашивают наш с вами и без того серый мир в черный цвет. Они выключают свет в комнате с детьми, они подталкивают людей к преступлениям.
Геволт! ПОДГУЗНИКИ-ЛЮДОЕДЫ! СООБЩЕНИЕ НА САЙТЕ ТСН, 1+1
5560 дн. тому
13-річна дівчинка перед самогубством заповідала печінку хворому батьку Переслати Друкувати Коментувати Китай, Сьогодні, 11:36 Китаянка намагалася вчинити самогубство, аби пожертвувати свою печінку хворому раком батьку. ліки Архів Юна китаянка намагалася вчинити самогубство, аби пожертвувати свою печінку хворому раком батьку. Про це в четвер повідомили державні ЗМІ КНР. Як повідомляє CNN, інцидент стався 24 січня в області Цзянсу в східному Китаї. 13-річна дівчинка на ім'я Чен Джин випадково виявила в сумці своєї матері медичну довідку, в якій говорилося, що її батько хворий на рак печінки. Діагноз передбачав, що йому залишилося жити всього три місяці. Шокована дівчинка проковтнула більше 200 упаковок снодійного. Її мати, що повернулася з лікарні, де відвідувала чоловіка, виявила поряд з дочкою записку: "Мама, я жалкую, що я не можу більше залишатися з вами. Будь ласка, віддайте мою печінку тату і врятуйте його". Дівчинку в напівнепритомному стані доставили в ту ж лікарню, де вже знаходився її батько. Її направили у відділення інтенсивної терапії. За словами лікарів, навіть якщо вона виживе, знадобиться допомога пластичних хірургів, оскільки лежачи на ліжку без свідомості Чен Джин отримала опіки від електроковдри.
теска
5560 дн. тому
респект за неймовірний початок і реалістичне продовження!! моніторинг вийшов на славу))) я теж останнім зовсім не дивлюся ТВ, бо нема, що дивитися... Одне занудство!!! А те, що навіть в лікарні, де від нудьги можна здуріти, ніхто не дивиться телевізор - це ну джуе промовистий факт...
Димка
5560 дн. тому
Буду учиться варить супчик :)) Все верно написала, умничка!
Огірок
5560 дн. тому
Чудовий есей. А щодо телебачення... воно - гарний приклад самогубства через тотальний фальш.
кокотюха
5560 дн. тому
привіт, ксюха! бачу - тебе теж допекло! ласкаво просимо до нашого гуртка по інтересах.
5560 дн. тому
Співчуваю стосовно трьох кісток. Курячого бульйону їсти не треба, треба їсти юшку, це корисніше. Перевірено. І добре, що хоч цитрусові носили. навіть заздрю
Сергій Грабовський
5560 дн. тому
Це, мабуть, я в усьому винен: от уже два роки постійно повторюю на ТК, що майже не дивлюся телевізор... А якщо серйозно, то навіть "Шоу довгоносиків" чимось вигравало у сучасних програм... В тому числі й політичних, ясна річ.
баранівська
5560 дн. тому
Оксанко, дорогенько, поділяю твоє обурення щодо цитрусових як красномовної подачки хворим, сподіваюсь, що ти нормально харчуєшся і з кожним днем наближаєшся до чарівної миті звільнення від милиць. міцно тебе обнімаю, тримайся і пам"ятай, що ми - тільці ууух!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду