Не кожне знайоме обличчя хочеться бачити вранці

20 Лютого 2009
42027
20 Лютого 2009
17:11

Не кожне знайоме обличчя хочеться бачити вранці

42027
Не кожне знайоме обличчя хочеться бачити вранці
Ранкові проекти телеканалів ніколи не потрапляють у топ–10 найрейтинговіших програм. І це свого роду закономірність. Оскільки «сов» серед телеглядачів предостатньо. Але телевиробникам не варто нехтувати свіжістю й оригінальністю телесніданків, щоб змусити напівсонну людину ввімкнути «ящик» о 7–й ранку.
 
Як і в будь–якої телепродукції, у «ранків» є усталені канони. Тому в таких програмах обов’язкові новини, курси валют і прогнози погоди, пізнавально–розважальні рубрики. Головне, як їх подати. Тому на перше місце виступають харизма і майстерність ведучих, професійна робота режисерів–постановників–операторів та дизайнерське оформлення студії. І тільки усе разом, а не окремі елементи підкорюють глядача.
 
Харизматичні ведучі — не обов’язково просто знайомі фейси чи популярні профі в іншій сфері. Підтвердження цьому — «Ранок на «Інтері». З кінця минулого року ведучими програми стали актор театру на лівому березі Володимир Горянський і актриса Молодого театру Наталія Васько. Прекрасний актор перетворився в студії на якогось скутого вишуканим інтер’єром ведучого–тюхтія, який майже постійно підтакував партнерці. Наталі зіпсувала імідж реклама — її образ на екрані постійно навіював спогади про «найвигіднішу і найнижчу» SMS–ціну крутого мобільного телефону. І, зрозуміло, не вистачило професіоналізму.
 
Уже другий тиждень в інтерівській студії тимчасова ведуча — Ліна Нерус. Як стало відомо «УМ», з понеділка Володимир Горянський працюватиме в студії зі своєю кумою Ольгою Сумською. Рокіровка, може, й непогана, але чи не буде Сумська «звєздіть» в ефірі і затьмарювати гостей у студії, сюжети й новини?
 
Із нині прісних ранкових ведучих найяскравішими є трійка «Нового каналу» — Ольга Фреймут, Олександр Педан і Сергій Притула. Компанія дотепна, іронічна, молода, але досвідчена (зокрема, Ольга працювала в команді закритого більш ніж півроку тому проекту «Сніданок з «1+1», а Олександр і Сергій — партнери по Comedy club UА). Вони невимушено тримаються в кадрі, ненав’язливо залучаючи до свого екранного життя глядачів, — перевтілюються в героїв фільмів, розігрують скетчі, часто перевдягаються. Словом, розважаються й дуркують — у молодіжній естетиці, але найголовніше — не виходячи за рамки. Яскрава студія, модний одяг ведучих, розроблені образи й амплуа — у стилі «піонерів» програми Єфросиніної–Горбунова. Схоже, ранковий блок — це найвдаліша «фішка» «Нового».
 
Нові на вранішньому екрані Катерина Кель­бус та Артем Овдієнко — ведучі «Ранку на «П’ятому», що стартував близько двох тижнів тому. Оскільки журналісти до випуску нового проекту вели просто новини, то часто виникає відчуття, що це звичайний ефір. Але керівник «Ранку на «П’ятому» Юлія Жмакіна не вбачає в цьо­му трагедії. Головне — професіоналізм, каже вона «УМ», а з часом за ведучими закріпиться імідж ведучих саме ранкового блоку. Ще Юлія повідомила, що обговорюється питання підбору другої пари ведучих, оскільки працювати вранці дві з половиною години в прямому ефірі в ритмі інформаційного каналу дуже складно.
 
Після нового року почав оновлювати «Доброго ранку, Україно!» вранішній користувач першої кнопки — телеканал «Ера». Незмінного кілька років поспіль Василя Климчука поміняли на жінок–ведучих — Лейлу Мамедову і Тетяну Гончарову. Очам стало миліше, а от вуха страждають. Спочатку від тембру і манери говорити. Дуже часто Тетяна Гончарова, здається, хоче позмагатися з Тіною Канделакі у вмінні якнайшвидше вимовляти слова. Але якщо тараторять із космічною швидкістю загальні фрази і притягнуті за вуха приказки — це змушує з такою ж неймовірною швидкістю перемикати канал.
 
Про порівняння на вранішній «Ері» — особлива мова. Народною образотворчістю пригощають телеглядачів найчастіше Тетяна Гончарова і ведучий спортивного блоку Денис Зерченко. Але такі вкраплення зазвичай перетворюють розповіді на абсурд. «Така корова й самим потрібна» — це про вітчизняних дівчат, які виходять заміж за іноземців(!!!). Або «жереб підклав жирну свиню» — це про футбольне жеребкування.
Коли дивишся «Доброго ранку, Ук­раїно!», складається враження, що ні режисерів, ні постановників у програмі немає. Операторська робота — практично нульова. Акценти у сюжетах — на другорядних речах. Резюме більшості новин — «держава стала на захист» і «можновладці борються з кризою».
 
Мені здалося, що рубрику «Події очима майбутнього» ввели для того, щоб завуалювати неспроможність робити справжні новини у «Доброго ранку, Україно!». Діти, яких останнім часом іменують не інакше як Катерина Андріївна та Святослав Романович, розповідають у своєму блоці про життя–буття неприкольно і нецікаво. Роботу Юрія Торопчинова — ведучого «дорослих» випусків новин можна охарактеризувати жорсткіше — непрофесійно.
 
Повчитися, як робити новини, можна у «Ранкові» на «П’ятому», хоча формат проекту поки кульгає на обидві ноги: мало так званої «легкої» інформації, команда експериментує з сюжетними підводками, ранкова студія від звичайної відрізняється лише логотипом і кількома дизайнерськими штрихами. «У нас ідеї й інтелектуальний потенціал випереджають ресурсне забезпечення», — пояснює керівник проекту Юля Жмакіна. Але вважає, що, випустивши свій «Ранок», маючи справжній телепродукт, а не лише його теоретичну версію, зможуть дуже швидкими темпами покращувати його і коригувати. До того ж інвестори обіцяють допомогти.
 
А ще вранці страшенно дратує прихована і неприхована реклама фірм, товарів і послуг, які намагаються подати «ненав’язливо», але насправді доволі незграбно. Під час кризи «Інтеру», напевно, економічно вигідно заповнювати вранішній ефірний час рекламою власних програм, та навряд чи це сприяє поповненню рядів фанатів каналу, боюсь, навпаки.
 
Так чого ж усе–таки не вистачає ранковим програмам ( за винятком «Підйому» на українському ТБ)? Свого обличчя. Коли все: від заставки, ведучих, стилю подачі новин, підбору тем, гостей — працює на одну ідею. А нам подають вінегрети, солянки, дайджести, тільки з картинками.
 
Фото: «Україна молода»
 

«Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42027
Читайте також
21.08.2009 11:56
Олег Покальчук
для «Детектор медіа»
48 592
24.04.2009 16:02
Анатолий Шарий, From.ua-com
21 565
17.04.2009 18:02
Валентина Самченко, «Україна молода»
25 101
27.03.2009 12:34
Ілько Майдачевський, «Український тиждень»
11 897
26.03.2009 12:47
«Эхо Москвы»
30 068
20.02.2009 11:50
Анна Голубева, OpenSpace.ru
38 592
18.02.2009 06:55
Костя Гнатенко
, для «Детектор медіа»
20 801
14.02.2009 16:51
Володимир Верлока, «Український тиждень»
18 400
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 688
04.02.2009 17:48
Оксана Безрутченко
, для «Детектор медіа»
17 286
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Валентин
5546 дн. тому
Ранок на 5-му - ДУЖЕ хромає. особливо запам'яталася репліка Артема Овдієнка: беремо погоду з інтернету і розповідаємо її вам. про це і так усі знають, до чого це було? А ще прохання ведучих до журналістки, здається, з Дніпропетрвоська спрогнозувати рішення суду по вбивцях. Шановні, хіба це професіоналізм? І це все було в одній програмі... ведучі мають цікавитися тим, що роблять, а не тупо читати з суфлера
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду