По-братньому чи по-чекістському?

29 Травня 2008
16241
29 Травня 2008
12:25

По-братньому чи по-чекістському?

16241
Керівник НТКУ заявив, що результати голосування в останньому «Євробаченні» були сфальшовані. Що відбувається?
По-братньому чи по-чекістському?
Можна, звичайно, звалювати все на домогосподарок: це їхнє телевізійне свято життя. Можна з точністю до відсотка вираховувати міру братньості тієї чи іншої країни. Можна шукати дискутувати з приводу стилю переможця та його вокальних якостей. А можна нічого не шукати і нічим не перейматися. Бо ж у травні 2008 року Росія просто-таки мусила додати до списку своїх спортивних (і справді, небуденних, хоча і і не всесвітньо-історичних) ще одну перемогу, яка б засвідчила: новітня тандемократія Путін-Медведєв (чи Медведєв-Путін?) веде державу вперед до сяючих вершин.
 
А заради такої символічної перемоги можна елементарно відщипнути кілька десятків мільйонів баксів, бо ж, хвала Аллаху і його войовничим симпатикам, ціни на нафту та газ у світі невпинно зростають. Тим більше, що наступного року ці гроші можна буде елементарно «відбити», бо ж до Москви на фінал пісенного конкурсу «Євробачення» приїде маса туристів, яка залишить у місті чимало грошей у вільно і не зовсім вільно конвертованій валюті.
 
Тому, чесно кажучи, я зовсім не здивувався словам в.о. президента НТКУ Василя Ілащука, опублікованим «Україною молодою»: «Уже після другого півфіналу до нас підходили і казали, щоб Україна готувала Палац спорту і вареники — перше місце росіянина було для всіх шоком. Я особисто не знаю жодної людини, яка проголосувала за Білана. Телефонував у Балкани на національні канали. Там проводили опитування на вулиці після оголошення результатів, і не було жодної людини, яка голосувала за Росію. Ми в цьому участі не беремо. За бали відповідають комунікаційні компанії. В Україні теж результат був сфальсифікований».
 
Ба більше: маючи певні канали виходу на європейський світ, я перевірив цю інформацію. І справді: виявляється, до Бєлґраду за кілька днів до фіналу приїхала певна кількість молодиків міцної статури, провела дружні переговори з місцевими телекомунікаційними компаніями (які нерідко є партнерами провідних російських операторів мобільного зв‘язку), і... Мій інформатор сказав, що знає більше, але не скаже. Й імені його попросив не називати. Про всяк випадок. А то у Сербії, знаєте, навіть прем‘єрів, бува, можуть підстрелити, не те, що журналістів.
 
Звичайно, технологічно голосування у фіналі на «Євробаченні» підтасувати (перепрошую, «організувати») дещо складніше, ніж на «Великих українцях», бо зараховуються тільки 20 перших SMS-ок з твого номера, а не незліченна кількість. Та, в принципі, немає неможливого там, де діють гроші «Газпрому» і менеджери із втомленими, але добрими очима. В сухому підсумку – не лише 10 балів від Сербії за Білана, а й демонстрація на всю Європу «братньої дружби двох слов‘янських народів». Дивись, хтось і повірить. Не тільки в самій Росії (не даремно уряд та президент працюють, ось як нас люблять!), а і в Україні і навіть у Великій Британії.
 
І що цікаво: ну добре, у Латвії та Естонії живе чимало етнічних росіян, можна повірити, що вони палають такою любов‘ю до Материзни, що готові заплатити потрібні гроші зі своїх кишень за максимальне число SMS-ок, але з якого дива такий самий результат в етнічно досить однорідній (якщо не рахувати навряд чи полум‘яно проросійську польську меншину) Литві? Чи не тому, що там за останні роки потужні позиції обійняв російський бізнес із його абсолютно лояльними до Кремля+Луб‘янки власниками і менеджерами?
 
А Фінляндія? Це що, справді колишня країна радянського блоку з потужними «совковими» ментальними настановами населення? Зовсім ні, але це знов-таки країна, де російський бізнес має потужні позиції. А ще (відкрию вам страшну таємницю) в Фінляндію виїхати у спецвідрядження з Петербурга значно ближче і дешевше, ніж їхати до Німеччини чи Британії.
 
І взагалі, з країн Шенгенської зони високі оцінки російському виконавцю (12, 10 і 8) дали тільки держави Балтії, Фінляндія, Угорщина і... Мальта з її невеличким населенням, де дуже легко гратися номерами й SMS-ками. А там, де не потрібна шенгенська віза і там, де цвіте російський бізнес (в усіх різновидах його оборудок, від легального до не дуже), там ще простіше, чи не так? Що ж стосується 12-ки від України... Інший мій інформатор, обізнаний у справах вітчизняного телекомунікаційного бізнесу, сказав так: ти ніколи не дізнаєшся про те, чи голосував твій номер за когось чи ні.
 
Хтось може сказати, що все це фантастика. Мовляв, головне у «Євробаченні» (точніше, у результатах голосування – це «сусідські» або ж «братні» почуття. Ясна річ, геть відкидати ці почуття не варто. Але ж ті, кому за 50, добре пам‘ятають, як феноменальними накладами виходили на Заході книги визначного борця за мир Леоніда Брежнєва, як Західну Німеччину трусив могутній антиракетни рух, як прогресивні діячі Третього світу вимагали від американських агресорів припинити їхні спроби розпалити світову війну. А потім з‘ясувалося, що книги ті були проплачені з Москви, що антиракетний рух контролювався КҐБ та «Штазі» (лідери цього руху Петра Келлі та Ґерд Бастіан, дізнавшись про те, хто їх насправді фінансував, вкоротили собі віку), що зазначені «прогресивні діячі» були звичайнісінькими собі фашистами і расистами – тільки «чорними» чи «жовтими» (один із подібних персонажів дожив до наших днів – Роберт Мугабе, який досі, здається «будує соціалізм» у Зімбабве...). А доля співака Дін Ріда? Коли він був комуністом і співав «правильні» пісні, все було окей. А як тільки він розчарувався в ідеях Маркса-Леніна й захотів повернутися до США зі Східної Німеччини, то одразу ж абсолютно випадково втопився в якомусь дрібному озерці. Список можна продовжити, та, мабуть, досить. Головне – що «контора глибинного буріння» завжди добре вміла вести пропагандистську роботу, формувати громадські настрої і досягати бажаних результатів там, де все вирішували гроші й велика маса оперативних працівників. Хай досягнутий результат нерідко не мав суто практичного значення – а «героїчний подвиг» хіба мало важить у вельми специфічному світі людей з гарячими серцями? А «виховання народу у річищі вірності непереможним ідеям»? А «велич держави»? Хіба всі ці речі втратили актуальність для «гуманістів у цивільному»?
 
Звичайно, існують дуже непогані засоби зробити «Євробачення» значно менш залежним від «сусідського» голосування і від ігрищ під омофором «контори». Це – повернення до старого доброго принципу «один номер – один голос». Це – часткова декомерціалізація конкурсу. Це – введення інституту фахового журі, зрештою, яке працюватиме разом із глядацьким. Можливі, ясна річ, й інші варіанти. Головне – щось робити. Або просто забути про нього. Як уже частково робить «стара» Європа і, цілком імовірно, невдовзі почне робити «нова», Центрально-Східна.
 
Бо ж далеко не всі прагнуть жити по-чекістському. І навіть по-братньосестринськи хочуть рости і діяти не всі, якщо можна щось робити по-справедливому і по-чесному.
 
І це справедливо навіть для домогосподарок. Хоча чому «навіть»? Адже зовсім не домогосподарки домовлялися з менеджерами телекомунікацій...
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16241
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 991
22.08.2008 15:16
Отар Довженко
28 513
07.08.2008 11:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
26 493
02.06.2008 16:23
Евгений Минко
59 418
02.06.2008 15:25
Наташа Влащенко
, для «Детектор медіа»
10 183
28.05.2008 09:47
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
9 747
26.05.2008 13:16
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
7 614
26.05.2008 12:49
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
9 719
25.05.2008 12:52
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
12 735
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vvv
5797 дн. тому
Білан - повна бездарь. Ще можна додати відсутній ланцюжок: бездарна пісня, написана для нашої русофільствующої Лорак бездарним навіть не композитором Філею Кіркоровим. Хііба припустимо для міжнародного кконкурсу допускати композиторів-дилетантів? Його пісня - рівня самодіяльності у колгоспному клубі. Цілком ймовірно, що не Філя писав, а "пісателя" з тієї ж самої Контори. Хоча, враховуючи рівень Кіркорова, - контора могла би й не метушитися...
Анвар
5798 дн. тому
Тому что на трех работах мечтает о Расейке. Я знаю одного искреннего патриота Украины, который имеет 10 лет подземного стажа ( со времен СССР). И ничего. В Расейку не рвется.
5802 дн. тому
Ребята, зависть - большой грех. Все-таки, забавно, что западеньские тунеядцы так верховодят в когда-то работящей Украйне. А что им остается делать? на заводах работать свiдомi не будут, в море ходить не умеют, так, з сапкою коло хатиночкi... Вот и лезут в паны. У нас в России подобные убогие либерасты верховодили десять лет, пока Россия не опомнилась. Когда там Украйна обделалась оранжевым? В 2004-м? Ха-ха-ха. Значит, в 2014-м поговорим по-хорошему, по-братски. "З хама не буде пана" - это хорошая польская поговорка для глупого свiдомого бидла.
Игорь
5802 дн. тому
У свидомитов опять фобии обострились,мания преследования активизировалась,мысли навязчивые-все им кажется,что кто-то злоумышляет,обкрадывает убогих.А Грабовский-Вот это голова! Два уха.И какой стратег! Ей богу, без таких кретинов было бы скучно жить на земле!
хтось
5802 дн. тому
Може скинутися чувакові, которому так "Хочется эмигрировать в Россию"? Бо ще пацана жаба задавить? І вопше, зачєм платити? Єзжай парень просто так, а там нове гражданство дадуть! - В чьом праблєма?
петро
5803 дн. тому
Хоча звісно, як кому. он і наша Ювт з косою підгледіла, як горіли очі якихось там чоловіків. Звичайно, що горіли .Танці ж були відповідної направленості. Може, треба було з цією співачкою, з цією піснею і танцями - та в стрип-бар? Єх, помилилися трохи... А про підтасовки так скажу. Пригадайте, як несподівано виграли у відбірковому турі хлопці з Майдану? Пригадали? Чого ж тепер бідкаємося про чесність? Бо не на нашу користь. Дивна у нас мораль у державі, особливо останнім часом... Дуся.
петро
5803 дн. тому
Соромно читати міркування людини, що позиціонує себе як філософ про те, як ніби-то підтасували перемогу Білана.з року в рік Україна дає російському виконавцю на євробаченні 12 балів, і з року в рік вони нам-8. І виконавці тут, за великим рахунком, ні при чому. Бідкатися філософу, що Лорачка не здобула перше місце на конкурсі для домогосподарок-просто смішно. Чого б не припуститися думки, що молоденькі дівчатка і панянки просто зачудувалися красунчиком Біланом, а Лорачка їм нецікава. Таких стандарних співачок там , на євросцені, за три вечори можна було нарахувати до десятка. І всі, до речі в подібних платтячках( ото заробив на"ексклюзиві для близнючок" дизайнер!)Якщо вже перейматися цим конкурсом і місцем України в ньому, то краще проаналізувати, як відбувався національний відбір співачки поза конкурсом і твору для виконання на псевдоконкурсі, влаштованому НТКУ. Додуматися включити в журі кількох композиторів, які і самі були не проти підсунути Лорачці свої пісні і не соромлячись ( та хіба є в нашій країні мораль і порядність, коли член журі не може брати участь в конкурсі, який судить?) говорили про це в своїх інтерв,ю? Чого вартує той факт, що до конкурсу композицій допустили ОДИН твір з надісланих українцями, а про інші САМА Лорачка зневажливо відгукнулася, що, нічого, мовляв, там переглядати- або шансон, або весільні, або низької якості. сайт НТКУ "працював" так мляво, що щиросердні автори-дописувачі ніяк не могли добитися відповіді в організаторів про правила участі в конкурсі до самого його завершення. Звісно, це було звичайнісіньке окозамилювання для громадськості, імітація бурхливої діяльності з підготовки до Євробачення. Та й хто повірить, крім любительок -домогосподарок того ж Євробачення та малолітніх прихильниць Лорачки, що в Україні немає достойних авторів і талановитих композиторів. А по НТКУ виходить, що нема. Тим більше таких, які могли б передати національний колорит в сучасному стилі. Ось вони з сірою мишкою Лорачкою і обрали найдостойнішого - російського шоу- генія Філю. Спасибі, хоч грошики свої російські вбухав у нашу кралечку. Але сценічно номер програвав номерам багатьох інших учасників. Нудно було слухати і нудно дивитися. Хоча, звісно
5803 дн. тому
простите за опечатки, разнервничался.....
5803 дн. тому
Человеку, высказавшему свое "фе" хохлосачу, и Николаю.Обращаюсь к вам с рспектом.Господа, я вас практически люблю.Вы говорите моими словами. Хочется эмигрировать в Россию, но как подумаешь, что Украине надо платить деньги, чтобы выйти из гражданства, то такая жаба давит. За что этой убогой державе платить? Президент занимается странными представительскими функиями а-ля Королева Елизавета, ходит(за мои, бюджетные деньги ) по пчеловодческим магазинам в Канаде. Я вкалываю на рех работах, а свидомые рассуждают о национальном саосознании. А в шахте не пробовали, свидомые? Поработать руками, а не языками? Достали.......
свої
5803 дн. тому
пане "хохлосрач", дуже правильно назвалися на коменті, бо від кого тхне, так це від вас. і звідки такі потвори беруться? А за українців соромно!!!! За прісного і ніякого московського Білана віддали 12 балів. А росіяни нашій Лорак восьмибальну дулю. Якщо звернули увагу - всі постсовкові країни віддали Росії найбільше голосів. Це що, бажання лягти під Москву з усіма бебехами? Пропоную віддати на день народження Медвєдєву Крим а до річниці Великої Жовтневої революції відрубати наділ аж по самісіньку Полтаву. А що, слабо? Гидота якась. Скільки ж уже можна плазувати перед московською смердортою?
CounterSpy
5803 дн. тому
"російський бізнес із його абсолютно лояльними до Кремля+Луб‘янки власниками і менеджерами"... російський "бізнес" - під ПОВНИМ контолем Кремля-Луб‘янки. і "власники і менеджерами" - звідти ж. ..і давно вже...
Николай
5803 дн. тому
Грабовский хотел сказать,что настоящий победитель Евровидения- Бандера,только опять Табачник помешал выявленню истерической справедливости.
Хохлосрач - наше всё!
5803 дн. тому
Хохлосрач не имеет предела. Майдан, "третий тур", "перевыборы" раз, "перевыборы" два, голосование руками, голосовение по отпечаткам пальцев (скоро в Раде!), комиссия по расследованию "фальсификаций великих украинцев", теперь "нас зрадылы, бо мы булы перши, а далы другэ мисцэ"... Ани Лорак вообще заявила что она и заняла первое место, а то что там було на евробаченни, - не обращайте внимания. Ну чистый хохлосрач, нескончаемый. БЮТ проиграл выборы в Киеве, но опять слышим заявления что это "победа". В стране кризис и нифляция, она - "почалась дэфляция"... ХАХЛЫ, КАК ВЫ УЖЕ ПРИЕЛИСЬ СВОИМ СРАЧЕМ... (УПА, Бандера, вэлыки, голодовморы, зрадныки, пропыв и чэсна прыватызация...) Как же от вас воняет!
5803 дн. тому
Невже перемога посереднього виконавця - Білана - на посередньому конкурсі варта такої кілкості нервів та газетних шпаль? А хібі минулорічне сербське "дехто" було краще? Чи, може, цьогоріч когось несправедливо неоцінили? Як на мене, і наша Лорак, і гречанка, і вірменка - одного рівня. Просто спрацювали смакові моменти. То чого стільки галасу?
Варошський
5803 дн. тому
До речі, з Лорачкою теж махлювали - в Ужгороді винайняли п"ять автобусів молоді, видали кожному по три угорських стартових пакета, 50 грн платні та відвезли в прикордонний Чоп, в зону прийому угорських операторів. Можу собі уявити, ях махлювали з деБіланом.
Дуболом
5803 дн. тому
Дебильный бред параноика
Серега
5803 дн. тому
Грабовский философ, и так далек от телекоммуникаций:) Но пишет уверенно!
Виталий
5803 дн. тому
Грабовский пишет полный бред, такой фигни я давно не читал! Если уж честно говорить, то лучшая была гречанка, а не Лорак с этой дурной песней!
5803 дн. тому
Такой бред мог написать только человек ненормальный или с клиническими комплексами неполноценности.Грабовский, готуй вареники на Фрунзе 103!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду