«Потрібно привчати всю Європу, що Україна пишеться з великої літери»

30 Травня 2008
12038
30 Травня 2008
10:11

«Потрібно привчати всю Європу, що Україна пишеться з великої літери»

12038
«Потрібно привчати всю Європу, що Україна пишеться з великої літери»
«Потрібно привчати всю Європу, що Україна пишеться з великої літери». Десь так сказала Ані Лорак – володарка спеціального призу «Серце Євробачення», який вручається найкращому артистові – на прес-конференції 27 травня у приміщенні телецентру НТКУ. Отже – «Євробачення-2008» попередньо підсумували.
 
На вітчизняних журналістів, які прямували на прес-конференцію, скликану Національною телекомпанією з приводу підсумків пісенного конкурсу «Євробачення-2008», очікувала цікава несподіванка. Затіяно ремонт бокового входу (який довгі роки слугує центральним) у потужному телекомплексі на Мельникова, 42. Тож відкрили ще один вхід – і знову із запасних. Це дало змогу братії, що пише-записує-знімає, пройтися гігантськими робочими приміщеннями Національної телекомпанії. Розміри і велетенська кількість проходів, входів, дверей, приміщень примусила торувати для журналістів доріжку відповідними табличками і стрілочками. Дещо ошелешені представники мас-медіа з цікавістю ходили нетрями чи не найбільшої телекомпанії Європи. Всі мали змогу поцінувати картинку обшарпаних стін, підлоги, кумедних написів від руки про «касети в одні руки». Стрілочки виводили в гігантський хол НТКУ, який уже багато років зустрічає цигарковим смородом. Бо тимчасові «гості» НТКУ, не зважаючи на заборонні знаки, грізні написи та чинне українське законодавство – смердять і смердять, але що з них візьмеш – «тимчасовці-скоропадьки». Дякувати богу, більшість журналістів не потрапляє до громадських вбиралень.
 
Прес-центр НТКУ зустрів звичною малою кількістю стільців, ввічливими представниками аж цілого Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ державної телекомпанії, зміненим фоном за столом героїв прес-конференції (очевидно, незабаром змінюватимуть «одяг каналу») і банером старого зразка з першоканальним слоганом-зверненням «на ти». Доки учасники зустрічі з пресою збиралися, журналістів намагалися розважити показом на величенькій плазмі добірки цікавих документальних кадрів із пісенного конкурсу. Відео було динамічно накладено на фонограму пісні, яка представляла Україну цього року. Приміщення заповнювали доволі цікаві і візуальні, й аудіоперсонажі, які нервово-радісно перегукувалися: «Лорачка, вона і є Лорачка». (Потім ці персонажі істерично й голосно ляпали в долоні, намагаючись «підняти» журналістів на бурхливі і довготривалі оплески. Але ті прийшли все ж таки попрацювати, а значить – руки були зайняті фотоапаратами, диктофонами, камерами, ручками... Нарешті з’явилося тимчасове керівництво НТКУ, чарівна Ані Лорак із призом-серцем у руках, донька Президента Віталіна Ющенко (в якості голови Національної ради з питань благодійності при тому ж таки Президентові України) та ще якісь менш відомі і зовсім не відомі загалу особи.
 
Посипалися запитання: «про тазіка» та про Росію, про повторну участь Ані Лорак («как Білан») і про те, що дав конкурс співачці, чи привітали і хто, про якісь три монетки, про якогось «продюсера Мурата» та майбутню участь у політиці; про те, що змінилося у житті співачки (до і після конкурсу) та про заполітизовану західну пресу, про потребу змінити системи голосування, про п’ятий нуль поспіль Україні від Швейцарії і про те, що треба «ставити питання перед Європейською мовною спілкою»... Пані Кароліна відповідала доволі змістовно, емоційно і заздалегідь підготовлено: «Назвіть джерело цієї інформації», «Хвиля пішла – є цікаві пропозиції для співпраці і запрошення», «Привітали всі» (тато, мама, дочка окремо і всі разом), «Мурат допомагав, але...», «Можливо, треба змінювати систему голосування», «Політику ненавиджу!». Вочевидь, співачка налаштувалася виправдати своє друге місце. Але цього зовсім не потрібно було робити – цього року за Україну точно соромно не було і взагалі більшість українського люду все бачила! Тут якраз час навести абзац із прес-релізу: «24 травня фінал пісенного конкурсу “Євробачення-2008”, який транслював Перший національний телеканал, мав рейтинг 6,56%, частку 25,64% (аудиторія 18+, загальнонаціональна панель GFK). Показники фіналу значно перевищили попередні трансляції: 20 травня перший півфінал мав частку 7,73%, а 22 травня другий узяв частку 9,94%».
 
Я не можу це коментувати, адже рейтингові забави в Україні – окрема сага. Зазначу лишень, що практично всі телеконкуренти НТКУ паралельно з трансляцією конкурсу займалися кінопоказом. Тільки «Інтер» підготував програму, присвячену «Євробаченню» – «Скандали Євробачення», але і її поставили в ефір під час проголошення результатів, а не виступів. До речі, саме в цій програмі Ані Лорак дозволила собі висловлювання, які здивували деяких журналістів (але про це трохи згодом).
 
Під час відповідей на запитання випірнуло декілька цікавинок і практично сенсацій. Цікавинки: виконувач обов’язків Президента НТКУ пан Ілащук повідомив журналістам, що він зв’язався з телевізійниками у Прибалтиці і поцікавився, звідки найвищі оцінки учаснику з Росії. Знайомі пана Ілащука не знайшли жодного, хто би голосував за Білана. Для прибалтійських телевізійників цей факт теж став несподіванкою: вони провели телевізійне опитування з метою знайти, хто ж «наголосував» на 12 балів за Білана. Не знайшли! Дивина телекомунікаційних з’єднань! Було повідомлено також, що британська Бі-бі-сі провела своє опитування: перші місця були віддані красуням із України та Швеції, росіянин на п’ятому – просто загадки інтернет павутиння! Було розвіяно і «стандартні» думки та тиражовані деякими ЗМІ чутки про вихід із конкурсу Великої Британії (для повного комплекту залишилося ще тільки в черговий раз запитати про «конкурс для домогосподарок»). Телевізійне пісенне змагання має шалений глядацький успіх – практично кожен другий із двадцятимільйонної аудиторії Бі-бі-сі сидів перед телевізором. До речі, солідні британські видання зійшлися на думці, що «Євробачення» – найпопулярніший пісенний попсовий конкурс у світі!
 
У цьому зв’язку довелося повернути розмову в більш діловий бік. Я запитав про факт показу пісенного конкурсу «Євробачення-2008» на території нашої держави прямим комерційним конкурентом і телеканалом іншої держави «РТР-планета». Пан Ілащук продемонстрував обізнаність стосовно того, що такі самі «забави» в українському аудіовізуальному просторі дозволив собі минулого року інший канал – «Первый канал. Всемирная сеть». Також пан Ілащук повідомив, що цього року НТКУ збирається звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та судових інстанцій. Побачимо, адже попереду фінальна частина футбольного «Євро-2008» – от забава з «ексклюзивом» буде! Утім, навколо НТКУ однозначно є що розгрібати. Для прикладу, нав’язане всьому українському загалу і шоу-бізнесовій тусні розуміння ролі і значимості НТКУ в проведенні пісенного конкурсу.
 
На завершення слово взяла досвідчена журналістка, яка попросила прокоментувати висловлювання Ані Лорак в ефірі каналу-конкурента Першого національного про те, що НТКУ чи не змушувала її купувати за власний рахунок відеокасети... І в цій же програмі було – у Туреччині все фінансує держава! Віддаю належне коректності колег із НТКУ – вони все ж таки не змусили співачку вийти з піднесеного постконкурсного і трохи ейфорійного стану. Відповідала і розкладала все «по поличках» керівник музичного і розважального блоку програм Першого національного пані Олена Загороднюк. Мені кортить прочитати хоча би шматочок із її детальної відповіді. Отож: НТКУ(а значить держава і ми, її громадяни) сплатили:
 
- щорічний внесок за членство в Європейській мовні спілці – близько 200 тисяч швейцарських франків;
- за право транслювати конкурс на території України – щось близько 50 тисяч швейцарських франків (а може і більше, адже цього року це більш ніж 7 годин «живого ефіру супер’якості» – комерційна таємниця);
- за фінансування і забезпечення цієї трансляції в Україні;
- за забезпечення (ПТС, сигнал, світло, сцена, люди і т. д.) показу у прайм-таймі загальнонаціонального каналу (з покриттям близько 97% території України) шикарного телеконцертного промо-шоу для комерційного проекту «Ані Лорак» під умовною назвою «Виберемо пісню для Ані Лорак з пісень у виконанні Ані Лорак»;
- за показ у прайм-таймі Першого національного та організацію і фінансування (усе перераховане вище плюс сцена, та ще й чималенька!) на найбільшому майдані Києва шикарної прямої трансляції телевізійно-концертного промо-шоу комерційного проекту «Ані Лорак» під умовною назвою «Вперед на Захід!»;
- ну і дрібнички: перебування керівництва у Белграді, те, се...
 
Калькулятор у руки будете брати?
 
І на завершення – головне питання: чи буде в Україні проводитися повноцінний відбірковий національний конкурс для визначення пісні, яка представлятиме нашу країну в Росії наступного року? Чесний конкурс, відкритий, професійний.
 
Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач
 
P.S. Про сенсацію забув написати: виконувач обов’язків президента найбільшої національної державної телекомпанії України радісно повідомив журналістам, що телекомпанія виходить із клопотанням до Президента України про нагородження... українським орденом (назву проґавив) третього ступеня Філіпа Кіркорова. Враховуючи навколошоубізнесову атмосферу на прес-конференції, я подумав: стьоб! Та й журналісти не особливо зреагували… Може, причаїлися, ховаючи один від одного (від конкурентів) думки про «забійні» заголовки на перших сторінках?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12038
Читайте також
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 744
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 033
02.06.2008 16:23
Евгений Минко
59 423
02.06.2008 15:25
Наташа Влащенко
, для «Детектор медіа»
10 184
29.05.2008 12:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 246
28.05.2008 09:47
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
9 752
26.05.2008 13:16
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
7 618
26.05.2008 12:49
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
9 725
25.05.2008 12:52
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
12 742
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
???
5806 дн. тому
Пані Кароліна відповідала доволі змістовно, емоційно і заздалегідь підготовлено: «Назвіть джерело цієї інформації», «Хвиля пішла – є цікаві пропозиції для співпраці і запрошення», «Привітали всі» (тато, мама, дочка окремо і всі разом) >В КАРОЛІНИ Є ДОЧКА??????? ЧИ - ЗНОВ НЕ БИТИ АВТОРА, БО ПИШЕ, ЯК ВМІЄ????? ЗНОВ " ПОДЪЕЗЖАЯ К СТАНЦИИ, С МЕНЯ СЛЕТЕЛА ШЛЯПА"??????


5808 дн. тому
Ну что вы зудите? Какая разница кто чей брат, муж и сват. киркоров - артист так что народным артистом ему и быть, а не "Ярославом Муцдрым" или "За заслуги". к тому же - хороший дипломатичный шаг со стороны Президента! Вы напишите песнЮ пусть она так заявит о стране как "Шейди леди", а потом будете себе награду придумывать!
Наталья
5808 дн. тому
На НТВ-мир вчора повідали про російські закуліси Євробачення Й що цікаво-Діма розгриззя з своїм спонсором на минулому Євобаченні,коли його продюсеом був Кіркоров.так той спонсор-бізнесмен,підхопив нашу Каролінку знову з Кіркоровим-а спонсор той ,БРАТ ДРУЖИНИ ЛУЖКОВА.Чому би всій сім"ї Лужкова не дати ГЕРОЇВ УКРАЇНИ?
574
5809 дн. тому
а нафіга конкурс? і так ясно кого посилати
хтось
5809 дн. тому
Суцільний маразм! Після “Великих” – тепер ще й це!!!… Але “цвях” програми – “про нагородження... українським орденом третього ступеня Філіпа Кіркорова...” А чьо не пєрвого???!!!… І ще, неодмінно, зробити надпис: “Вєлікому Брату – благодарниє хахли”…
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду